coffret de communication

Dit onderwerp bevat 2 reacties, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 9 jaren, 8 maanden geleden door Rob van der Meulen.

  • Auteur
    Berichten
  • #200983
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wij zijn gestart met de elektriciteit in onze nieuwbouw in Frankrijk.
    Voor de RJ45 aansluitingen in elke ruimte hebben we telkens een kabel grade 2 voorzien.

    Nu vraag ik me af welke coffret de communication moet ik minimaal aanschaffen, of waar moet ik opletten, om in orde te zijn met de huidige normen.
    Soms zie ik staan: coffret de communication grade 1, ik veronderstel dat ik dit niet mag kopen, aangezien onze kabel grade 2 is?

    Is er iemand die mij advies kan geven?

    #200985

    Ik leg wat koperen waterleidingen even neer, en mijn antwoord is dan ook voorspelbaar: heeft alles met de kwaliteit van die dunne koperdraadjes in je ethernet bedrading te maken. De Franse wetgever heeft gemeend de indeling in grades aan te moeten plakken tegen die regels voor de aanleg van je communicatienetwerk volgens de NF C 15-100 normen zoals die nu (nog) gelden. Een Frans overzicht en nog wat technische achtergronden. Kort door de bocht: wanneer je je eisen maar niet te hoog stelt, kun je ook met grade 1 uit de voeten. Wil je wat meer, dan betere bekabeling (afscherming) en een daarop aangepaste coffret de communication.

    Voor de meesten is een 100 Mbit netwerk al snel genoeg, al was het alleen maar omdat de gemiddelde adsl snelheid op het Franse platteland stevig achterblijft bij wat we in Nederland gewend zijn. De vergelijking met glasvezel laten we maar even achterwege. Je kunt dan met die vier aderpaartjes keurig doen wat de Franse wetgever indertijd, rond 2000, voor ogen had: één RJ45 prise voor internet, telefoon en tv. Voor 100 Mbit internet heb je immers slechts twee aderpaartjes nodig. Zou je een sneller computernetwerk willen hebben dan gaan we naar de 1 Gbit toe. Lastige is alleen dat je daar alle vier de aderparen voor nodig hebt. Hetgeen betekent dat je naar sommige vertrekken dus een extra ethernet kabel moet trekken en wanneer je dat door dezelfde gaine zou willen doen moet die van een iets grotere diameter zijn. Valt in het kort ook na te lezen in deze inleiding van Hager op de Franse elektranormen, pagina’s 32 t/m 35.

    Last but not least: waarschijnlijk heeft de huidige verplichting om bij nieuwbouw of totale renovatie zo’n bedraad netwerk aan te leggen z’n langste tijd gehad. Parijs meldt daarover dat het voorwerk voor een vereenvoudiging van de huidige regels medio april rond zou moeten zijn, en dat die dan medio juni van kracht zou worden. Nu controleerde de Consuel dat communicatienetwerk meestal niet al te fanatiek, zijn de aardverbindingen in de groepenkast er allemaal, maar misschien dat het nog een punt van overweging zou kunnen zijn om de uitkomst van deze simplification maar even af te wachten alvorens de Consuel attestation machinerie in werking te zetten. Meer hierover op dit forum.

    #200984

    Om nog even terug te komen op de vraag: en ben ik dan niet aux normes, of ontsteekt de Consuel inspecteur wellicht in woede wanneer hij een grade 1 coffret ontdekt waaraan te hoogwaardige ethernet bekabeling hangt of vice versa? Voor zover dat al niet uit m’n eerste reactie zou blijken, dan zou ik met een one liner zoals je die op sommige andere forums wel eens tegenkomt willen zeggen: het zal die inspecteur saucisse zijn. De enige vraag die telt: is er een coffret de communication, is dat geaard, en zijn alle pièces principales aangesloten. En met de invoering van Amendement 3 op de Franse elektranormen moet zo’n coffret voorbereid zijn op glasvezel. Pouvant recevoir 4 operateurs et avec un panneau de brassage. En in de onmiddellijke nabijheid daarvan: deux prises de courant. In een huis met meer dan drie kamers hoeven slechts twee aansluitingen functioneel te zijn, de rest van de bedrading moet er echter wel liggen, en attente. Schiet niet echt op, een paar van die RJ45 prises uitsparen.

    Het jaar 3000 komt er aan, dus tegen die tijd zal ik hier wel een keer glasvezel krijgen. Maar goed, sinds 1 januari 2011 is die glasvezel uitbreiding dus een verplicht nummer. In de praktijk valt het allemaal erg mee: gewoon een wat grotere coffret waarin een extra stukje DIN rail zit waarop je zo’n speciale module (un DTI optique) ooit zou kunnen onderbrengen. Vier providers bij mij aan de deur? Ik zal al blij zijn wanneer onze telefoonlijn het zonder gekraak en geruis doet, zeg maar de technologie van rond 1900 die France Télécom / Orange nog steeds niet onder de knie heeft.

    Ter zake. Nog even gekeken naar wat handzame overzichten en Schneider heeft in zijn voortreffelijke reeks technische informatie voor ingenieurs en eenvoudige eindgebruikers een aardig document over de coffrets de communication.

3 berichten aan het bekijken - 1 tot 3 (van in totaal 3)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?