Buitenverlichting

Dit onderwerp bevat 36 reacties, 9 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 5 jaren, 6 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #200932
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik wil bij de keukendeur een buitenlamp ophangen en het meteen zo doen dan ik op termijn de andere uitgangen op dezelfde manier kan doen.
    Ons huis heeft feitelijk 4 uitgangen waar ik op termijn overal een lamp op wil hangen.
    Ik zou graag bij iedere uitgang een dubbele schakelaar hebben.
    1. Om de lamp bij deze deur aan/uit te doen.
    2. Om alle buitenlampen aan/uit te doen.

    Dat wordt dus een elektronische oplossing. 🙂

    Ik dacht er zelf in eerste instantie aan om een DC-AC bi-stabiel relais ter gebruiken per lamp met een stuurspanning van 12 of 24 volt en stuurkabels. Maar daar zijn vast ook bestaande systemen voor? Ik heb niks gevonden wat dit zou kunnen, kent iemand zo’n systeem?

    Dank, Timo

    #200934

    Wat ook nog zou kunnen, eenvoudiger, is een gewone télérupteur schakeling gebruiken. Met led lampen verbruik je dan zelfs met vier lichtpunten minder stroom dan met één ouderwetse gloeidraad lamp. In de toekomst uit te breiden naar een anti-inbraak verlichting met behulp van een paar sensoren: meteen alles verlicht.

    #200935
     Noë
    Sleutelbeheerder

    schakeling

    Het kan ook zonder télérupteur

    Schakelaar A-D zet de lampen aan.

    Schakelaar E zet alle lampen aan die nog niet met A-D zijn aangezet.

    janv

    #200936
     Noë
    Sleutelbeheerder

    De vraag beter gelezen

    Zo dus

    schakeling 2

    janv

    #200937
     Noë
    Sleutelbeheerder

    De eerste versie -met ergens een centrale schakelaar- was wellicht wat onhandig en er kunnen scenario’s bedacht worden die lastig in gebruikerscomfort zijn, maar het werkt.Tweede voorstel werkt ook, maar…
    Stel: je schakelt alle verlichting aan bij B-E, en je wil bij D het licht uit doen wat dan? Je kan niet zien waar er geschakeld is en moet op de gok het geschakelde deurlicht vinden, dus alle deuren aflopen. Maar het is wel leuk bedacht.

    Ik had in het vorige huis een halogeen buitenlamp; met timer en beweging- en schemer sensor, die had ik toch op een schakelaar binnen aan gesloten.

    Kom je thuis met boodschappen springt het licht aan, ook als je de deur verlaat. Je kan instellen hoe gevoelig, en hoe lang hij moet branden. Met de schakelaar kon ik de sensor overruelen, en het licht buiten aandoen, of uit. Weet niet meer precies wat ik toen geschakeld heb, maar het was erg handig. Daar is vast een schema voor te maken in parallel.

    Deed je het licht manueel aan, en weer uit, moest je daarna wel de schakelaar weer op ‘aan’ zetten nadat de duurtijd (van de timer = hoe lang hij moet branden) van de sensor schakeling was doorlopen. Dan was de sensor schakeling weer actief.

    #200939
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonsoir Timo,

    Als je al dacht aan relais en dergelijke ben je duidelijk niet bang voor complexiteit lijkt me 🙂 . Waarom dan niet gelijk “all the way” met een PLC? Bijvoorbeeld deze past op de DIN rail in je electriciteitspaneel, heeft standaard 4 relais uitgangen en werkt op 230V. En dit merk is heel populair in Frankrijk, er is veel info over te vinden. Dan kun je zo ongeveer alles wat je kunt bedenken. En voor een beetje programmeren ben jij vast niet bang…

    Salutations, Jos

    #200940
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @Jos, dat kan ook, maar ik dacht het relatief simpel te houden 🙂

    Maar nu ik er wat verder over nadenk heb je bij gebruik van een bi-stabil relais hetzelfde probleem als bij het idee van Silex, je weet de stand van de andere relais / schakelaars niet.
    Je komt dan toch bij een soort logica uit die je min of meer moet programmeren en dan is een PLC inderdaad wel logisch. Ik dat ding eens wat uitgebreider bekijken, dank voor de tip.

    #200941
     Noë
    Sleutelbeheerder

    klik-aan-klik-uit systeem?

    #200942
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Precies, maar dat kan dus niet gewoon met een bi-stabiel relais.
    Het probleem is het volgende (x=aan, 0 = uit):

    Lampen
    A B C D

    Alles aan >

    x x x x

    B uit >

    x 0 x x

    Als je nu alles uit wil doen dan wisselen ze van status (wat met een bi-stabiel relais zou gebeuren) krijg je dit:

    0 x 0 0

    Chaos op het Franse platteland ;-).

    Er is dus meer logica nodig en dan lijkt in dit geval een programmeerbare unit (PLC) handig. Of een relais met wat logica 🙂

    Maar dat lijkt me meer een discussie voor een elektronica forum…
    Misschien is het zoals Rob suggereerde toch slim om voor LED en 12 / 24 volt te kiezen dat maakt het wat toch eenvoudiger.

    #200943
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Allen,

    Ik ben minder dan een leek op electragebied en wil hetzelfde probleem oplossen als Timo: op vier punten vier lampen kunnen bedienen.
    Mijn zoektocht was gericht op hotelschakelingen en heb daar ook een paar oplossingen en schema’s gevonden.
    Wat is het voordeel van de ene oplossing boven de andere? En misschien een hele onnozele, ik begreep uit uit animatieverhaal dat een telerupteur gewoon op 220v werkt. Of is dat niet juist? Het lijkt wel de nodige lengte aders te schelen.

    Jeroen B, 62

    #200944

    Een télérupteur is een bistabiel relais: één pulsje en hij staat in positie aan, nog een keer drukken en hij verspringt naar de positie uit. Zie deze animatie. Een relais kun je natuurlijk voor allerlei voltages ontwerpen, maar de 230 volt variant is de meest gebruikte. Zie dit kleurige eerste (te) snel op papier gezette schema en de verbeterde versie zoals die nu op de website van Christian staat. Waarbij we de goede gewoonte om op aansluiting A1 van de relais spoel de fase of schakeldraad aan te sluiten hebben ingetekend. Voordeel: minder draad nodig dan bij hotelschakelingen die met meer dan twee schakelaars werken. Nadeel: de traditionele télérupteurs zijn gevoelige elektro-mechanische instrumentjes die niet het eeuwige leven hebben en voor hen die voorzien zijn van gevoelige oren te veel herrie maken, een duidelijke klik verraadt hun werkzaamheid. Oplossing: de elektronische télérupteur silencieux.

    #200945
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour,

    @Jeroen. Hotelschakelingen zijn goed mogelijk met 2 schakelaars, en met een beetje gepruts en de juiste schakelaars zelfs met 3. Bij 4 of meer schakelaars wordt het een soepzooi van draden waar ik persoonlijk niet aan zou willen beginnen. Je moet een installatie ook nog een beetje kunnen onderhouden. Stel dat je er in de toekomst een 5e schakelaar bij zou willen hebben? Met al die draden zou je wensen dat je nooit geboren was! 🙁

    Ik ben persoonlijk erg enthousiast over de oplossing met een telerupteur en gebruik ze overal, zelfs als ik maar 2 schakelaars heb. Deze is mijn favoriet, er is ook een iets duurdere versie met een timer erin. Ik vind hem niet duur, hij is compact genoeg om ergens in een inbouwdoos weg te werken, je trekt minimaal draad en hij is erg praktisch in combinatie met verlichte drukknoppen. Nee, ik heb geen aandelen.

    @Timo, als je simpelweg een drukknop bij elke deur plaatst die altijd alle lampen tegelijk schakelt, en je gebruikt LED zoals Rob ook al zegt, dan is deze oplossing wel zó goedkoop en simpel dat je daar een dikke 1000 jaar stroomverbruik tegenover moet zetten om break-even te komen met een oplossing met relais of PLC. Just sayin’.

    Salutations, Jos

    #200938
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour,

    @Timo, als je simpelweg een drukknop bij elke deur plaatst die altijd alle lampen tegelijk schakelt, en je gebruikt LED zoals Rob ook al zegt, dan is deze oplossing wel zó goedkoop en simpel dat je daar een dikke 1000 jaar stroomverbruik tegenover moet zetten om break-even te komen met een oplossing met relais of PLC. Just sayin’.

    Ja dat is wel zo, ik zal eens kijken of ik het haal met led.

    #200946
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Heren,
    Dank! Ik zal me gaan verdiepen in de wondere wereld van de telerupteurs.
    Jeroen B, 62

    #200947
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Of de -LED- buitenlamp; met timer en beweging- en schemer sensor, op een schakelaar binnen aangesloten. Voordeel daarvan is dat je ook bij aankomst in het donker het sleutelgat kan vinden. Zie zelf het voordeel niet van een schakelaar die alle buitenlampen te gelijk laat branden, waarom? Doe dan zoals ik hier schets voor de deurlampen en maak apart een ring voor buitenverlichting,en gevelverlichting.

    #200948

    @ Timo: led lampen op een 12 volt laagspannings circuit zou een aantal voordelen kunnen hebben. Alles dat in weer en wind buiten hangt en met 230 volt wordt gevoed blijf ik ondanks goede aarding en aardlekschakelaars met het nodige wantrouwen bekijken. Maar: dan moet je alles voeden met één laagspanningsvoeding en bouw je een single point of failure in. Wanneer je led lampen in de 230 volt uitvoering gebruikt zit de spannings/stroom converter al aan boord. Gaat er in één lamp wat kapot, dan blijft de rest het nog doen. Ik draaf wat door met dit perfectionisme, jouw huis is geen onderzeeboot of vliegtuig, maar de aanleg in een 230 volt uitvoering heeft de charme van de eenvoud. KISS: keep it simple and stupid.

    Nog iets voor de ontwerpfase: zolang buitenverlichting aan het gebouw bevestigd is – attenant – mag je het allemaal aansluiten op een circuit dat ook verlichting binnenshuis bedient. Ga je er verlichting verderop in de tuin op aansluiten, aan het begin van een vele honderden meters lange oprijlaan bijvoorbeeld, dan moet buitenverlichting over een eigen groep. En dan meteen ook maar een eigen aardlekschakelaar: gaat er ergens wat mis door een lekstroom naar aarde dan kan het feest binnenshuis gewoon doorgaan.

    #200949
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @Rob, ik dacht eigenlijk meer aan 230v relais aan te sturen met 12 volt en voor iedere lamp ook een eigen trafo / voedingsbron te gebruiken. Dan heb ik buiten 12 volt en binnen zijn de stuurleidingen ook veilig (en ik kan gewone laagspanning stuurdraad gebruiken).
    Ik zou, zoals jij suggereerde, later één of meer bewegingsmelders toe kunnen voegen en later zelfs nog voor kiezen om toch 230v verlichting te gebruiken.

    #200950
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik heb even zitten zoeken, niet bepaald goedkoop zo’n télérupteur met 12v schakelspanning… Hmm…
    Voor die prijs kan ik ze via Wifi schakelen 😉
    Maar goed opties genoeg 🙂

    #200951

    Timo, nu je toch aan het zoeken bent naar wat er technisch mogelijk is, er zijn grensverleggende opties: waarom niet een apart dc (gelijkstroom) voedingstraject aangelegd voor led verlichting buiten en binnen? Aardig om te lezen, dit proefproject van de universiteit in Bath. Om de link met Frankrijk nog even vast te houden: er worden ook componenten “Made in France” gebruikt, zie de gele chargeur de batteries die even in beeld verschijnt.

    #200952
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Timo, nu je toch aan het zoeken bent naar wat er technisch mogelijk is, er zijn grensverleggende opties: waarom niet een apart dc (gelijkstroom) voedingstraject aangelegd voor led verlichting buiten en binnen? Aardig om te lezen, dit proefproject van de universiteit in Bath. Om de link met Frankrijk nog even vast te houden: er worden ook componenten “Made in France” gebruikt, zie de gele chargeur de batteries die even in beeld verschijnt.

    Mooi systeem, zeker voor een omschakeling op alternatieve energiebronnen.
    Pas maar op, straks nemen ze het op in Franse normen als verplichting.
    Ik weet nog wel een mooi aansluitoptie : RJ45, die zitten nu toch min of meer ongebruikt in de muur 😉

    #200953
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Kost naar verhouding natuurlijk wel wat meer koper om verliezen te beperken bedenk ik nu…

    #200954
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Maar @Timo,(ik ben ontwerp) toen je een buitenlamp bij de deur wilde plaatsen bedacht jij je toch dat je i.p.v. €14,50 ook 450,- euro kon uitgeven? :>)

    #200955
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour Rob,

    Dank voor de link met de suggestie. Voor mij een eye-opener. Naar aanleiding daarvan ga ik de nieuwe electrische installatie in mijn woonhuis onder renovatie zodanig uitvoeren dat ik de optie van een separaat “très basse tension” (TBT) netwerk openhoud. Ik vind dat een prima idee.
    Voor dit moment lijkt het mij een kwestie van slim plannen van het “1,5mm2 netwerk” op zodanige wijze dat ik te allen tijde de TBT circuits kan scheiden van die voor traditionele verlichtingstoepassingen. Met hier en daar wat extra voor computers, opladers en al dat soort troep waar zo’n externe voeding/trafo aan hangt.
    Ik denk dat dit bij het realiseren van een nieuwe installatie zonder veel extra kosten en inspanning te realiseren valt, gewoon een kwestie van zorgvuldig plannen.
    Ik weet nog niet of ik direct zal overgaan tot het gebruik van TBT, maar als maniakale “what if” planner vind ik het een prettig idee dat de boel in elk geval voor de toekomst daarop is voorbereid.

    Salutations, Jos

    #200956
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @Jos, goed idee, maar 1.5mm2 kan aan krappe kant kunnen zijn voor 12v als je het straks echt gaat gebruiken.
    Je kunt daarmee volgens mij max 50 watt / 4A over 10 meter “transporteren” zonder al te veel spanningsverlies (10% / 1.2 volt).

    #200961
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Voor de draad ermee:

    Draadcalculator

    janv

    • Deze reactie is gewijzigd 5 jaren, 2 maanden geleden door Noë.
    #200963

    Zo nu en dan doe ik m’n best om een Brit zijn geliefde ring circuit maar te laten vergeten als model voor de aanleg van een elektrische installatie hier in Frankrijk. Ik hoor sommigen dan denken: merkwaardige gewoontes van de barbaren hier op het vaste land van Europa: allemaal aparte groepen vanuit een groepenkast, een star topology. En aan het eind van de link van Silex, welke tekst komt daar te voorschijn: “….Denk ook eens aan de mogelijkheid van het werken met een ring- of hoofdleiding….”.

    Die Engelse aanpak is eigenlijk uit nood geboren: medio 1943 (Stalingrad was gevallen) begon men in Londen na te denken hoe het met de wederopbouw na de oorlog moest, mede in het licht van de te verwachten schaarste aan grondstoffen. Doe meer met minder koper voor de elektrische installatie. Vandaar dat de Britten het vaak maar merkwaardig vinden dat stopcontacten en stekkers het hier moeten stellen zonder ingebouwde zekering. In het ring circuit model nodig voor de broodnodige beveiliging, met alle aparte disjoncteurs voor groepen in de Franse groepenkast overbodig.

    Nog meer werk voor de tekentafel: wanneer je zou werken met een 12 volt DC ringleiding, kun je dan nog wat aan koperkosten besparen?

    • Deze reactie is gewijzigd 5 jaren, 2 maanden geleden door Noë.
    #200964
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonsoir,

    Niet alleen de olieprijs, maar de prijs van vrijwel alle commodities zakt op dit moment als een baksteen. Ook van koper en andere metalen. Dus het is op dit moment niet zo noodzakelijk om tot het uiterste op koperdraad te besparen. Een doordachte en goed onderhoudbare installatie lijkt mij de voorkeur te genieten boven een minimaal kopergebruik.

    Daarmee in relatie @Timo, bedankt voor je waarschuwing. Ik leg eigenlijk al meestal de hele installatie in 2,5mm2 aan. Al is het alleen maar om niet met 2 soorten aangebroken rollen draad te blijven zitten. Maar voor 12V TBT heeft dat dus óók nog voordelen.

    Salutations, Jos

    #200965
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Nog een heel ander idee voor vier deuren met vier lampen ; neem vier viervoudige afstandsbedieningen. plaats er bij elke deur één en bij iedere lamp een ontvanger, elk op een andere uitgang, dan kun je bij elke deur iedere lamp aan en uit doen.
    Bijvoorbeeld een afstandsbediening als deze :

    De werking is helaas niet gegarandeerd, want de documentatie bij de apparaten is nul, zero, helemaal niets. Alhoewel, deze heeft een “Chinese manual”.

    Omdat ik zelf ook een afstandsbediening zoek voor het inschakelen van de buitenlampen vanuit de auto (ben al twee keer mijn huisje voorbij gereden) heb ik mijzelf als kerstcadeau maar enkele van die afstandsbedieningen cadeau gedaan. Bij niet goed gaan ze in de speelgoedkist oftewel de junkbox.

    Mijn favoriete télérupteur is de Finder

    Lekker klein en transparant, je kunt de rook al zien voordat het eruit komt. Bij mij doen ze het alle vijf nog uitstekend.

    Mijn buitenlampen zijn aangesloten volgens een schema op entraidelec

    Met een drie standen schakelaar : uit / sensor / aan
    Bij mij moet de Consuel nog langs komen, dus kan ik niet te veel raadselachtige kabels rond het huis laten lopen.
    wimb

    #200966
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @Rob Een ringleiding op 1000 volt en 50.000Hz en een kleine trafo in iedere ruimte is nog efficiënter 😉

    @Wannox, interessant die Finder relais!
    Voor een afstandbediening is bij ons de afstand wat te groot denk ik, zeker voor een Chinees 😉

    #200967
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Off topic: niet alle elektronica uit China is onschuldig.
    Ik heb vroeger ook de in deze video getoonde simpele (lees goedkope) 230volt naar 12 volt “converters” gebruikt, maar de manier waarop die in sommige Led lampen uit China worden toegepast is erg gevaarlijk zoals blijkt uit deze video:

30 berichten aan het bekijken - 1 tot 30 (van in totaal 37)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?