Verstandige woorden van Jos, in het bijzonder de laatste linea over gevolgen van scheefstand.
Toch een kanttekening: het idee van een gewapende steunmuur is in beginsel goed, maar de dimensionering van de voet ervan – voorgesteld is 50 cm – is mogelijk onvoldoende.
In het gunstigste geval wordt de fundering van het muurtje met een lijnlast van 32 kN/m’ belast, in het ongunstigste geval met 65 kN/m’.
De toelaatbare grondspanning van de vaste klei is lastig in te schatten. Een gemiddelde voor vaste klei is 100 kN/m2. De voet van het muurtje zou dan minimaal 32 resp. 65 cm breed moeten zijn.
Maar hier zijn twee kanttekeningen bij te plaatsen:
1.) uitgegaan is van een gemiddeld toelaatbare grondspanning van 100 kN/m2 maar er zijn ook voorbeelden van vaste klei bekend met een beduidend lager toelaatbare grondspanning. En mocht door welke oorzaak dan ook de vaste klei (tijdelijk) veranderen in zachte klei, dan kan de toelaatbare grondspanning teruglopen tot 20 kN/m2.
2.) geen rekening is gehouden met zettingen. Men moet zich realiseren dat het muurtje toch zal gaan zetten. En omdat de grondspanning ter plaatse van het muurtje altijd hoger zal zijn dan bij het plaatgedeelte op de ongeroerde grond, zal hier dus méér zetting optreden.
Geen goed bericht dus, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee.