Dit onderwerp bevat 8 reacties, 4 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 9 jaren, 10 maanden geleden door Noë.
-
AuteurBerichten
-
13 november 2014 om 08:16 #199959NoëSleutelbeheerder
Bonjour:
Een goede bekende van me zoekt een oplossing voor een probleem met zijn verwarming:
Hij gebruikt twee ketels, 1x verwarming op olie en 1x verwarming op hout (chaudière).
De ketels zijn beide op het centrale verwarming systeem aangesloten, voorzien van overdrukventielen etc.
In het systeem heeft hij een driewegkraan aangebracht, met welke hij kan kiezen welke van de twee ketels het warme water het circuit in stuurt.
De kraan kan manueel of elektrisch bediend worden.
Hij zoekt een mogelijkheid om de omschakeling tussen de twee ketels automatisch te laten gebeuren. Heeft iemand een idee hoe dit te doen ? Temperatuurvoeler (in de chaudière) welke een stroompje naar een relais kan sturen ?Bij voorbaat dank, namens Jean,
MN 4213 november 2014 om 09:08 #199964NoëSleutelbeheerderMN 42,
hiervoor bestaan kant-en-klare schakelunits. Deze zijn in eerste instantie ontwikkeld voor solarsystemen+chaudière, maar zijn ook toepasbaar op een twee-ketel-systeem.
Ik heb met een keer googelen gevonden:http://www.atmos.eu/germany/ekvitermni-elektronicka-regulace
https://w1.siemens.ch/buildingtechnologies/ch/de/service/know-how/Documents/Regeln%20und%20Steuern%20von%20Heizungsanlagen.pdf
https://www.solarbayer.de/Heizungsregler-D20.htmlMet groeten aan Jean.
13 november 2014 om 09:18 #199965NoëSleutelbeheerderBonjour,
Ik ben geen CV specialist maar heb mij in het verleden wel verdiept in allerlei regelingen van dit type.
Je kunt natuurlijk alles zelf maken met losse componenten zoals sensoren, actuatoren en een programmeerbare eenheid maar dat is nog verre van eenvoudig. Daarvoor moet je eigenlijk in die wereld zitten of het moet je hobby zijn. Veel van dit soort figuren vind je in de programmeurshoek op de site van Apper Solaire. Hier een beetje rondlezen geeft al een aardige indruk van waar je mee te maken krijgt.
Er zijn ook wat meer standaard oplossingen maar degene die ik heb gezien werken allemaal met een 4-weg kraan en niet met een 3-weg. Zo bestaan er speciale regelkranen voor systemen met 2 warmtebronnen, de zogenaamde vannes mélangeuses pour système bi-énergies. In dit document vindt u een algemene beschrijving van verwarmingsregelingen, zoek naar de sectie vannes mélangeuses pour système bi-énergies. Ook geeft dit document een idee van de prijzen van de benodigde componenten.
Die systemen met geregelde 4-weg kraan lijken me overigens precies wat uw bekende nodig heeft. Deze maken namelijk onderscheid tussen de primaire (= goedkoopste) en secundaire (=duurste) energie. In de rusttoestand gaat het apparaat er van uit dat u op hout stookt, slechts als die bron geen warmte geeft schakelt de kraan naar de oliestook.
Hopelijk brengt dit enige duidelijkheid in de materie.
Salutations, Jos
13 november 2014 om 17:42 #199960NoëSleutelbeheerderdit kan het eenvoudigst door middel van een aanleg thermostaat die in 220 volt schakelt
deze zet men op de centrale aanvoer van de ketels en men geeft een waarde in
valt de houtkachel onder deze aanvoer waarde schakelt hij oliebrander in en drieweg
klep om mooier werkt dit met een 220 volt vier weg klep die men beter regelen kan daar de hout kachel ook onder de ingegeven waarde nog zijn warmte kwijt moet
indien u mij een mail stuurt kan ik u een schema doen toekomen waar wij in de houtgestookte cv wereld in de tuinbouw mee werken
met vr gr r ruiter
tkbruiter@kpnmail.nl13 november 2014 om 17:47 #199961NoëSleutelbeheerderaanleg thermonstaat 39,50
vierweg klep met motor 100 euro14 november 2014 om 07:24 #199962NoëSleutelbeheerderGoedemorgen heren Bricoleur, Conseiller en Ruiter:
Bedankt voor jullie reakties, de websites en documenten heb ik bekeken, die leveren een flinke hoeveelheid informatie op. Ik zal ze doorsturen naar Jean en waar nodig vertalen ;-).
Ik ben het met jullie eens dat het beter is uit een standaard programma componenten te kiezen die op elkaar zijn afgestemd. Zelf het wiel nogmaals uitvinden is onnodig ingewikkeld.
Hij heeft op dit moment een driewegkraan gemonteerd in de installatie, die hij handmatig bedient. Om het nut van een vierwegkraan goed te kunnen uitleggen dien ik zelf de voordelen ervan goed te begrijpen, dus stuur ik Hr Ruiter een mail naar bovenstaande adres.
Gevoelsmatig lijkt mij een veer-retour-kraan (ééntje die als onbekrachtigde ruststand de leiding van de houtketel open heeft staan) de veiligste. Mocht de schakeling niet goed werken, dan wordt de houtketel alsnog ‘gekoeld’ door water uit het circuit.Nogmaals dank, namens Jean,
MN 4214 november 2014 om 21:35 #199966NoëSleutelbeheerderBonsoir,
Mocht de schakeling niet goed werken, dan wordt de houtketel alsnog ‘gekoeld’ door water uit het circuit.
Met alle respect, maar deze redenering klopt niet.
De noodkoeling van de houtketel dient volledig onafhankelijk te zijn van de verwarmingscircuits. Immers, als de pomp faalt, de elektronica op hol slaat, het verwarmingscircuit door een lekkage leegloopt of gewoon de elektriciteit uitvalt terwijl de houtketel voluit brandt zult u niets hebben aan het water in de verwarmingscircuits.
De “fall-back” oververhittingsbeveiliging van een houtstookinstallatie wordt in principe gerealiseerd door een directe koppeling met het waterleidingnet. In geval van nood wordt dan koud leidingwater naar de ketel gevoerd, en het alsdan verhitte leidingwater wordt geloosd via een hittebestendige weg. Dus niet via een PVC afvoerpijp maar bijvoorbeeld via een betonnen goot naar een afvloeiveld.
Kortom, de argumentatie voor 3 of 4 weg kraan voor het verwarmingscircuit dient volkomen los te worden gezien van de discussie over beveiliging.
Salutations, Jos
15 november 2014 om 00:32 #199967NoëSleutelbeheerderu weet het dus waarom moet ik nog iets zeggen
1 december 2014 om 20:11 #199963NoëSleutelbeheerderGoedenavond, ik ben een tijdje niet online geweest, vandaar nu pas een reaktie van mijn kant, maar ben dus nog wel degelijk geïnteresseerd in dit onderwerp.
Hr Ruiter: ik heb u een tweetal weken geleden een mail naar uw privé-adres gestuurd. Heeft u die ontvangen ?
Aan Jos: natuurlijk, als de pomp ook faalt of niet meer juist aangestuurd wordt dan heeft een veer-retour-kraan ook geen nut meer. Die helpt enkel als de kraan niet meer aangestuurd zou worden, maar de pomp nog wel gewoon blijft lopen en er water in het systeem zit enz.
Daar ik niet weet of en hoe de bewuste kennis een nood-koeling heeft geïmplementeerd zal ik hem eens vragen en indien nodig de optie van een directe koeling met leidingwater voorleggen.Met dank voor de bijdrage,
MN 42 -
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.