Spijkerafstand tengels

Dit onderwerp bevat 4 reacties, 3 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 9 jaren, 5 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #199770
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Salut!

    We zijn bezig met het dak: alle pannen zijn eraf en de oude panlatten ook. Nu de soustoiture leggen. We gebruiken tengels van 27×40, maar wat voor spijkerafstand is dan eigenlijk gebruikelijk? Mijn spijkers zijn 64mm…

    Kleine details zijn ook belangrijk 😕

    Alvast weer bedankt en groet,

    Ronald

    #199771
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour Ronald,

    De afstand is afhankelijk van de dikte van je spijkers, de kwaliteit van het onderliggende hout waar je in spijkert, de dakhelling en het gewicht van je pannen.

    Mijn tengels liggen geschroefd met 6mm schroeven op 60cm HOH, dakhelling 22 graden, tuiles canal in 2 lagen. Maar dat is niet zo representatief omdat de schroeven door 60mm isolatie heen gaan.

    Met spijkers van 2,5mm dikte direct in onderliggend hout zou ik bij een vergelijkbare dakhelling op maximaal 50cm HOH gaan zitten. Tot maximaal ongeveer 30cm HOH bij 45 graden dakhelling.

    Dit zijn geen berekende waarden, meer ervaring en gevoel. Voor wat het je waard is.

    Salutations, Jos

    #199772
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour Jos,

    Merci! Mijn dakhelling is 45 graden. De spijkers (spijkerpistool) zijn 1,8 mm dun. Het ziet er wel dun uit… Kan dit wel of is het een kwestie van meer spijkers, bv om de 10 centimeter?

    Groet,

    Ronald

    #199773
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik geloof dat ik het antwoord zelf wel kan raden. Er is nou eenmaal een verschil tussen wat je graag wil horen en de werkelijkheid… Ik heb de verkeerde cloueur aangeschaft vrees ik. De lengte van de spijkers is al eigenlijk te kort (64mm op latten van 30) en de dikte is vergelijkbaar met een speldeknop. Als je eenmaal aan het werk gaat op het dak zie je verder dat het houtwerk ook niet overal ideaal is, dus dat je wat speling moet hebben in de manier van werken. Als je dan ook nog ziet wat voor stevige oude spijkers erin zaten slaat de twijfel helemaal toe. Eigenlijk vind ik dat vaak het zwaarste aan het bricoleren: het werken gaat prima, maar door gebrek aan kennis weet je vaak niet of je de juiste beslissing neemt. Ik zit nu op het spoor om minimaal spijkers van 75, dikte 3,1 te gebruiken…
    On doit payer pour apprendre :-(. Maar beter nu dan wanneer het hele dak er al op ligt (of er af komt…).

    Groet,

    Ronald

    #199774
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Prima beslissing, Ronald.
    Wat bij mij vaak het langst duurt: het voorbereidende denkwerk! Voor ik een karwei begin probeer ik te bedenken welke moeilijkheden ik tegen zou kunnen komen.
    Spijkers van 3,1×75 lijkt me helemaal niet gek, en met een beetje oefening sla je die met een gewone hamer door de tengels het dragende houtwerk in.

5 berichten aan het bekijken - 1 tot 5 (van in totaal 5)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2023 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?