Werelddekking Zorgverzekering verdwijnt

Dit onderwerp bevat 8 reacties, 5 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 8 jaren, 1 maand geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #198083
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Zojuist gezien op NU.NL

    Nederlanders die vanaf 2017 buiten Europa met vakantie gaan zijn niet meer verzekerd voor medische zorg via de basisverzekering.

    Zij moeten straks een aanvullende of een reisverzekering afsluiten. Dat is het gevolg van een wetsvoorstel van minister Edith Schippers van Volksgezondheid waar de ministerraad vrijdag mee instemde.

    Volgens het kabinet hoeven zorgkosten die buiten Europa gemaakt worden niet collectief te worden betaald. De beperking van de zogeheten werelddekking geldt niet voor mensen die voor hun werkgever of voor hun beroep in het buitenland verblijven.

    Ook is er een uitzondering wanneer iemand zorg nodig heeft die wel in het pakket zit, maar die alleen buiten Europa verkrijgbaar is.

    Met de beperking van de zogeheten werelddekking is volgens Schippers een besparing van 60 miljoen euro per jaar gemoeid.
    Door: ANP

    Hopelijk is daarmee ook het probleem van meestal ongedekt zijn in buiten EU gelegen landen voor in Frankrijk verblijvende verdragsgerechtigden uit de wereld.

    #198084
     Anoniem
    Inactief

    @Jaap
    “Hopelijk is daarmee ook het probleem van meestal ongedekt zijn in buiten EU gelegen landen voor in Frankrijk verblijvende verdragsgerechtigden uit de wereld.”

    Hoezo Jaap? Nu zit iedereen in hetzelfde schuitje bedoel je zeker.

    #198085
     Noë
    Sleutelbeheerder
    #198086
     Noë
    Sleutelbeheerder

    De mogelijkheid van aanvullende verzekering met werelddekking gaat vaak gepaard met een leeeftijdsgrens en uitsluiting van bestaande aandoeningen. Het bezoek van kinderen en kleinkinderen in Australië, USA, Canada, etc. wordt hierdoor voor (hoog)bejaarden en minder validen een (te) riskante onderneming. Dat geldt te meer voor zogenaamd “verdragsgerechtigden”. Zij hebben geen basisverzekering voor ZVW en AWBZ waardoor de aanvulling een praktisch lege huls wordt.

    #198089
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Onno Fokkens wijst terecht op het zere punt van de huidige situatie.
    Nu ook voor de echte in Nederland verblijvenden de werelddekking wordt afgeschaft, lijkt enige hoop gerechtvaardigd, dat er reisverzekeringen aangeboden gaan worden, die de genoemde problematiek ondervangen.
    Blijft het punt, dat als die verzekeraars ons verdragsgerechtigden als anders verzekerd zien dan de in Nederland verblijvenden er dus helemaal niks veranderd voor ons verdragsgerechtigden.
    Maar ik heb hoop (doet leven niet waar)

    We zullen zien.

    #198090
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bij bejaarden is het zorgrisico gemiddeld 2-3 keer zo hoog als gemiddeld. Daarom kan een winstbeogende zorgverzekeraar geen verzekering zonder uitsluiting van bestaande aandoeningen (en leeftijdsbeperking) aanbieden. Wie met een dergelijk product op reis gaat kan het zwaar bezuren als een kostbare (operatieve) behandeling met intensive care moet plaatsvinden. Voor zogenaamd “verdragsgerechtigden” geldt bovendien dat zij geen basisverzekering hebben en voor de kinderen is het geen prettig vooruitzicht als zij de nalatenschap in rook zien opgaan.

    #198087
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Kan iemand wellicht eens studies laten zien die aantonen dat met het stijgen der leeftijd de zorgkosten toenemen?

    #198088
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Gegevens over zorgkosten per leeftijdsgroep zijn o.a. te vinden bij CBS en RIVM en bij het ZIN dat de gemiddelde zorgkosten voor bejaarden (gepensioneerden) en jongeren apart moet opgeven aan de (Rekencommissie van de Administratieve Commissie van de) Europese Commissie.
    Op basis hiervan worden de met andere lidstaten te verrekenen bedragen vastgesteld
    Voor Nederland zijn de gemiddelde kosten per bejaarde (2012) vastgesteld op € 10.090,27 en voor jongeren op € 2.115,06 (zie: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=CELEX:52014XX1028%2801%29&from=FR).

    #198091
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wat de eerste posting betreft: er is te veel verzet in Nederland (binnen het parlement) de werelddekking ZVW af te schaffen (argumenten: te gering financiele opbrengst, te veel uitvoeringsproblemen verwacht). In elk geval dit huidige kabinet zal het niet meer regelen. En dan is af te wachten of een volgend kabinet het weer zal willen oppakken.
    Daarmee is het door Jaap geschetste perspectief van nog eens goed regelen van de mogelijkheid van afsluiten van reisverzekeringen buiten de EU voor verdragsgerechtigden weer verder verwijderd.

    Mijns inziens is het beste dat er een paar proefprocedures worden gevoerd:
    1. tegen ZIN dat weigert de Aanbeveling van de EC S2 uit te voeren
    2. Tegen een woonland dat m.i. onder bepaalde omstandigheden krachtens vo883/2004 art. 24 en 25 verplichtingen heeft ziektekosten gemaakt buiten de EU/EER/Zw. aan gepensioneerde verdragsgerechtigden en hun gezinsleden te vergoeden.
    Van belang is daarbij onderscheid te maken tussen situaties dat Nederland en het woonland sz-verdragen hebben die tot restitutie van ziektekosten van hun ingezetenen bij reizen verplichten en andere situaties.

    (Pas) als de uitkomst van die procedures bekend is is er een helderder juridische basis voor overleg met (Nederlandse) reisverzekeraars ontstaan.
    En voor proefprocedures: Turkije, Macedonie en Servie liggen buiten het gebied dat “Europa” in de zin van Vo883/2004 bestrijkt. Men hoeft dus niet naar de V.S. of Australie daartoe af te reizen.

9 berichten aan het bekijken - 1 tot 9 (van in totaal 9)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?