Regelgeving mini-camping

Dit onderwerp bevat 17 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 11 jaren geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #191735
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Goedemorgen/-middag/-avond allemaal,

    In het ‘oude’ forum heb ik al wel eens gereageerd, maar nu alles vernieuwd is, zal ik me eerst maar weer netjes voorstellen.
    Ik heet dus Caroline, ben 48 jaar, getrouwd met Martin. We wonen (nog) in Noord-Holland, maar hopen dat z.s.m. te veranderen in Nièvre. We hebben geen kinderen.

    We staan op het punt een huis met schuren en zo’n 5000 m2 weiland te kopen in de Nièvre. Het terrein is momenteel uitgeleend aan 2 boeren, maar hierover is niets vastgelegd op papier.
    In principe was ons bod mondeling al geaccepteerd, maar nu ligt één van de zussen dwars. Dat is dus nog even een puntje…

    Naast groot tuinonderhoud (o.a. maaien van grote terreinen en snoeien van meterslange hagen) en de verkoop van mini-tractoren en andere tuinmachines, overwegen we hier een mini-camping met table d’hôte te beginnen. Eerder dachten we aan een camping à la ferme (dat klinkt zo lekker rustiek) maar hebben inmiddels begrepen dat dit alleen kan als je daadwerkelijk een boerenbedrijf runt. Dat zijn we niet van plan, dus dat valt af.

    Ik ben door veel gegoogle en spitten in fora al wel het nodige aan de weet gekomen omtrent de regelgeving voor mini-campings, maar ik weet niet in hoeverre die up-to-date is.

    Wat ben ik tot zover te weten gekomen:
    – Er mogen niet meer dan 6 plaatsen/20 gasten tegelijk op het terrein aanwezig zijn.
    – Er moet minimaal 1 toilet en 1 douche zijn.
    – De septic-tank moet op norm zijn.
    – Er is geen vergunning voor de camping verplicht, maar de gemeente moet wel op de hoogte gesteld worden. Het intensiever betrekken van de burgemeester bij de plannen is raadzaam, i.v.m. de goede verstandhouding. Wie weet waar je de man/vrouw nog eens voor nodig hebt.
    – De camping mag niet langer dan 3 maanden aaneengesloten geopend zijn.

    Ik hoop dat iemand ons kan helpen met de volgende (heleboel) vragen:
    1. Mag de camping meer dan 3 maanden per jaar geopend zijn en hoeveel tijd moet er dan tussen de periodes zitten? Is één dag voldoende of moeten we gaan denken in weken of maanden?
    2. Wat moet de minimale inhoud van de septic-tank zijn? Mag het ook een micro-station zijn?
    3. Ik heb ergens gelezen dat, als er geen bluskraan, zwembad of meer in de buurt is, je een waterreservoir van 75 m3 moet hebben. Klopt dat, of geldt dat alleen voor grotere campings?
    4. Mag je je gasten tegen betaling het gebruik van een wasmachine aanbieden, of bijv. WiFi op het terras? Of wordt het dan te luxe voor een mini-camping?
    5. Worden er nog andere eisen aan het sanitair gesteld, bijv. een bak/gootsteen om de (af)was te doen?
    6. Zijn er bijzondere eisen v.w.b. het drinkwater? Er is daar gemeentewater en een bron, waarvan we de drinkbaarheid zullen (laten) testen.
    7. Ben je verplicht om een warmwatervoorziening voor douche/afwas te plaatsen?
    8. Is er een minimale afmeting per standplaats verplicht?
    9. Mag je een table d’hôte voor je gasten (en evt. passanten) hebben, en een terras waar je (licht alcoholische) dranken serveert?
    10. Mogen er, naast tenten, ook caravans en campers op het terrein staan? Er komen geen elektriciteitsaansluitingen bij de standplaatsen.
    11. Mag je zelf tenten/caravans met inhoud op het terrein plaatsen en die verhuren?
    12. Bij welke instanties moeten we zijn voor evt. vergunningen?
    13. En last but not least: wie weet er websites waar de hele regelgeving op staat en/of waar we vergunningen kunnen aanvragen?

    Het is een flinke lijst geworden, maar we willen dan ook goed beslagen ten ijs verschijnen en het “Ik vertrek’-scenario zoveel mogelijk voorkomen. Uiteraard zal je altijd tegen problemen aanlopen, maar voorkomen is beter dan genezen.

    Alvast enorm bedankt voor de antwoorden.

    Groet,
    Caroline

    #191737
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dat uitgeleend aan boeren waarvan niets is vastgelegd, dat baart zorgen. Het is niet denkbeeldig dat daar een rechts is ontstaan waar je niet zomaar onder uit komt. De rest lijkt me iets voor http://www.ondernemen-frankrijk.nl

    #191738
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dat probleem met die boeren MOET je oplossen voordat je het compromis de vente tekent, of als opschortende voorwaarde daarin, anders kun je veel problemen tegemoet zien.

    Over de mini-camping kan ik nagenoeg alle vragen beantwoorden, maar vind wel dat deze lijst een normale forumvraag te boven gaat. Om alles goed te beantwoorden zit ik zomaar een half uur of meer te typen. Dat kan toch niet helemaal de bedoeling zijn. Bovendien is het bij de beantwoording van sommige van de vragen van belang meer van de achtergrond van de vragensteller en het onroerend goed te weten. Maar goed, hier een eerste poging:
    0. Een camping à la ferme heeft EXACT dezelfde regels als een mini-camping. Alleen een ander naampje, omdat ze in de landbouwomgeving nu eenmaal graag alles net iets anders noemen.
    1. Nee
    2. Dat is een vraag voor een gespecialiseerde aannemer. Hangt bovendien van de grootte van het woonhuis af. Een minicamping mag alleen rondom/nabij een woonhuis worden ingericht.
    3. Geldt niet voor mini-camping
    4. Ja dat mag, in geval van een commerciele exploitatie (= inschrijving Chambre de Commerce)
    5. Ja
    6. Ja, leidingwater of water uit ene jaarlijks geteste en goedgekeurde bron
    7. Ja
    8. Ja
    9. Ja, als je aan alle andere voorwaarden voor een table d’hôte en dranklicentie voldoet
    10. Ja
    11. Ja
    12. Er is geen vergunning, slechts aanmelding bij de gemeente
    13. https://www.classement.atout-france.fr/espace-camping

    Meer weten, dan moeten we daar off-line maar eens over praten.

    Wim

    #191739
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dank je wel voor de evenzogoed toch uitgebreide reactie, daarmee kunnen we in ieder geval vooruit. Misschien moeten we ons camping-avontuur toch in een andere vorm gieten, want van slecht 3 maanden houden we de kachel niet brandende. Zelfs met het andere werk erbij zal het lastig worden om nog een stukje brie op het stokbrood te leggen. Misschien dat een Camping Aire Naturelle mogelijkheden biedt, ik ga weer speuren.

    Voor wat betreft de boeren; we hebben direct een mail naar de makelaar gestuurd dat we in het compromis de vente opgenomen willen hebben dat het terrein vrij is van rechten, plichten en gewoonterecht. Daar is vast wel een mooie juridische term voor…

    Tjonge, een huis in Frankrijk koop je niet zomaar hè… 😉

    Even later…
    Ben er inmiddels al achter dat het al niet meer mogelijk is om een Camping Aire Naturelle te beginnen, dit fenomeen is afgeschaft. Misschien dan een Camping Rural. De zoektocht wordt voortgezet.

    #191740
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @Caroline,
    Er is een gevaar in alles opzoeken op het internet, zoals je inmiddels zelf hebt ervaren. Inderdaad de Camping Aire Naturel bestaat niet meer sinds juli 2010 en nog altijd zie je veel mensen daarover schrijven.
    Verder: een minicamping mag maximaal 2 maanden per jaar open zijn. Er zijn heel veel burgemeesters die een langere openingstijd accepteren, maar ja, volgend jaar zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen, en wie weet wat voor burgemeester je dan krijgt. Je kunt er dus nooit vanuit gaan dat 3 maanden open per jaar wel OK zal zijn. Een Camping Rural is niks, slechts een niet-beschermde naam. In Frankrijk heb je nog maar twee soorten campings: een mini-camping (met verschillende soorten namen) en een commerciele camping (ook met verschillende namen).

    Jawel, je kunt zomaar een huis kopen in Frankrijk, zolang je weet waar je op moet letten bij het compromis de vente. Zonder enig probleem de 20 pagina’s juridische tekst van een compromis de vente begrijpen, alsmede de gemiddeld 80 paginas (bij een oud huis) van technische bijlagen is niet genoeg. Het grote gevaar schuilt in wat is weggelaten uit de tekst. Als je niet regelmatig zo’n contract onder ogen hebt gehad, is dat laatste lastig te bepalen. Laat een deskundige het contract lezen, dan kun je zonder risico een huis kopen in Frankrijk!

    Wim

    #191741
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Alweer dank je wel.

    Inmiddels vond ik op Francofiel je Wist u dat lijstje en een artikel over auto-entrepeneurschap. Dat waren we eigenlijk van plan, maar wordt afgeraden om als ‘hoofdinkomen’ te doen. Naar we hebben begrepen van vrienden met een gite, is een micro-entreprise ook niet probleemloos, omdat je in de 1e 3 jaar een enorm bedrag aan belasting moet voorschieten (iets van €15.000,-ofzo) en dan gaan ze daarna wel eens bekijken of dat misschien iets teveel is geweest. Die vrienden moesten noodgedwongen hun gite sluiten, omdat ze dat niet konden ophoesten. Ze hadden zich misschien wat beter moeten informeren, maar zuur is het wel.

    Telkens als we denken een redelijk waterdicht plan te hebben, zijn er weer regels veranderd of vinden we obstakels op de weg. Je zou bijna je droom in de prullenbak gooien 🙁

    #191746
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hallo Caroline,

    Ik heb de afgelopen jaren nogal wat mensen gezien/geholpen/gevolgd die een camping zijn gestart.
    Een aantal is succesvol, de mond tot mond reclame zorgt voor groei en het harde werk loont.
    Echter, ik heb nog nooit iemand gezien die ervan kan leven.
    Ik ben wat voorzichtig geworden, want ik ben nogal eens wat scherp in mijn stellingname, maar na ruim 30 jaar is dat mijn conclusie.
    Laat je niet tegen houden door die 3 maanden. Ik ken wederom niemand die 3 maanden goed draait.
    Er zullen nu veel reacties komen van mensen die wel 3 maanden goed menen te draaien, maar ik ben erg benieuwd om te horen of iemand ervan kan leven.

    mvg/peter

    #191752
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Tja Peter, stiekem waren we inmiddels ook al tot die conclusie gekomen, maar het is wel fijn te weten dat we het niet helemaal verkeerd zien. Bedankt voor je reactie. Wij denken ook dat de investeringen die gedaan moeten worden om een camping op te starten de baten ver te boven gaan.
    Vooralsnog gaan we een start maken met het grote tuinonderhoud, de machines hebben we al. Als blijkt dat dit een goede basis is, kunnen we ons gaan toeleggen op andere bezigheden.

    #191745
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dat is dan zonde dat die vrienden er niet iemand bij hebben gehaald, die deze materie kent. In het eerste jaar van een micro-entreprise wordt er een schatting gemaakt van de omzet, waaruit het te betalen bedrag volgt t.a.v. belasting en sociale lasten. Als dat bedrag een probleem is, zijn er drie opties:
    1. Een met redenen omklede brief, waarin je kunt aantonen dat de geschatte omzet te hoog is. Ik weet dat de RSI niet gemakkelijk daarop in gaat, maar het is zeker mogelijk.
    2. Er voor kiezen het gehele eerste jaar NIETS te betalen en de in het 2de jaar berekende werkelijke afdracht (dus niet de schatting) in 5 jaarlijkse termijnen daarna te betalen. Dat is een mooie gespreide betaling, die voor gene enkele ondernemer een probleem zou moeten zijn. Dat had bij de inschrijving van het bedrijf aangegeven moeten worden. Dus zoek hulp bij de inschrijving, tenzij je al deze finesses doorgrondt!
    3. Kiezen voor het régime social/fiscal, zodat je alleen een percentage van je omzet betaalt en helemaal nooit een schatting!
    Doodzonde dat die vrienden hun gite hebben gesloten, in plaats van een klein bedragje te betalen aan deskundig advies! Zelf proberen alles uit te zoeken is niet altijd de beste keuze.

    Natuurlijk zijn er zat mensen die ruim kunnen leven van een camping in Frankrijk, alleen niet van een mini-camping! Dat is slechts een bijverdienste erbij. Als je kunt leven van tuinonderhoud (inschrijving Chambres des Metiers, alleen met aantoonbaar 3 jaar ervaring of een erkend diploma) dan is een mini-camping een leuk extraatje.

    Wim

    #191744
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Dank je wel,Wim. Dat zullen ze inderdaad niet geweten hebben. Wij weten het nu dan wel.

    We gaan het tuingebeuren eerst vanuit Nederland opbouwen, als Nederlands bedrijf. De eerste paar jaar kunnen we de overstap financieel toch nog niet maken (eerst de buffer nog wat verder opbouwen) dus dan kunnen we die 3 jaar ervaring mooi opdoen. En zolang je niet in Frankrijk woont, kun je er ook geen bedrijf beginnen. Voor zover wij weten…
    De verkoop van mini-tractoren en accessoires doen we nu ook vanuit NL, we leveren dan o.a. in Frankrijk, maar ook elders in Europa.

    Bedankt voor alle tips, we zullen ons zeker laten informeren als we gaan starten.

    #191751
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Beste Caroline,

    Als je het goed vind is dit de laatste keer dat ik reageer in dit draadje. Ik kan niet bezig blijven allerlei misverstanden die je klaarblijkelijk oppikt van het internet recht te zetten.

    Daar gaan we weer:
    1. ‘Het tuingebeuren vanuit NL opbouwen’. In Frankrijk is het beroep van tuinman een gereglementeerd beroep, niet vrij zoals in NL. Dat wil zeggen dat je moet kunnen voldoen aan de Franse beroepseisen, wil je, ook als buitenlands bedrijf, in Frankrijk werkzaamheden als tuinman mogen uitvoeren.
    2. Een buitenlands bedrijf mag, in gereglementeerde bedrijfsactiviteiten, niet langer dan 3 maanden per klus en niet langer dan 6 maanden in totaal in Frankrijk werkzaam zijn, zonder in Frankrijk ingeschreven te zijn.
    3. Natuurlijk kun je in Frankrijk wel een bedrijf beginnen, zonder er te wonen! Je krijgt alleen een andere bedrijfsvorm dan die je wellicht had gekozen als je wel in Frankrijk zou wonen.
    4. Handel is vrijgegeven in de EU. Zolang je slechts deze apparaten en toestellen levert in Frankrijk, kan dat gemakkelijk vanuit Nederland (hoewel niet helemaal onbeperkt), maar ‘het tuingebeuren’ en het ‘campinggebeuren’ zijn gereglementeerd en daar ligt dat allemaal anders!

    Ik wens je oprecht veel succes met je activiteiten in Frankrijk en je kansen op succes zijn, denk ik, een stuk groter als je iets minder klakkeloos accepteert wat je zoal hoort en op internet leest…

    Wim

    #191749
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Oeps, onder 2 moet staan: 6 maanden/jaar in totaal.
    Wim

    #191750
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Oeps, onder 2 moet staan: 6 maanden/jaar in totaal.
    Wim

    #191748
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Nogmaals bedankt, Wim. Je hebt ons veel stof tot nadenken gegeven.

    #191747
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @Caroline

    Je mist nog minstens 1 punt in je lijstje.

    PRIM Prevention Risque Majeurs Over rampen en risico’s

    Hier kun je op plaatsnaam zien wat de risco’s zijn en de daaruit volgende regelementering.

    Mijn achtertuin grenst aan een beek, ik mag daar geen camping maken,

    janv

    #191743
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Kijk, weer een mooie link voor onder mijn favorieten 😉

    ‘Mijn’ gemeente levert zo te zien geen problemen op. Af en toe een storm, maar daar valt nou eenmaal moeilijk aan te ontkomen.

    #191742
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Als minicamping een campeerplaats voor maximaal 6 tenten en max. 20 personen betekent, is er doorgaans weinig reglementering. Zelfs sanitair ed. hoef je niet aan te leggen… Echter per departement en of gemeente worden er andere eisen gesteld. Ik heb momenteel een dossier in behandeling waarbij een permis d’aménagement geeist wordt, en even was er zelfs sparke van de RT 2012… Dus het formeel opzoeken van regels op o.a. vosdroits, servicepublic etc, kan in de plaatselijke praktijk helemaal nutteloos blijken. En dan nog even dit, ter zijde, het ligt echt niet aan mij dat Frankrijk geen eenheid van wet kent, met de bijbehorende rechtszekerheid.

    #191736
     Noë
    Sleutelbeheerder

    @dit.Deze ambtenaar moet de regels van Atout France eens beter lezen. Een permis d’aménagement is alleen verplicht voor een gereglementeerde camping (dus alles groter dan 6 plekken).
    Wat ik wel eens heb gedaan in zo’n geval is een brief sturen aan het Ministerie (in dit geval Atout-France in Parijs) met het verzoek of zij een brief aan de burgemeester willen sturen om die de regels nog eens uit te leggen (natuurlijk met een beschrijving van het geheel erbij). De brief aan het Ministerie is dan niet eens zo belangrijk (verdwijnt meestal in een groot gat), maar wel de kopie die je naar de gemeente stuurt…Die krijgt gegarandeerd aandacht!

    Wim

18 berichten aan het bekijken - 1 tot 18 (van in totaal 18)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?