hoe te handelen na overlijden

Dit onderwerp bevat 1 reactie, 2 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 10 jaren, 7 maanden geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #191711
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ik ben benieuwd hoe anderen zich hebben voorbereid op hun definitief “vertrek”.
    Ik denk hierbij niet alleen een testament, maar ook aan veel andere practische zaken zoals de afwikkeling mbt onroerend goed als er geen kinderen zijn die eea kunnen regelen. Familie in NL; slecht weinigen die goed frans spreken.

    Mijn notaris denkt zich een grote rol te geven (vast door forse tarieven gedreven) en ziet de executeur testamentair het liefste vervangen door een légataire universel à charge, die de wilsbeschikking moet uitvoeren.
    Kort en goed: zijn hier mensen aanwezig die een soort draaiboek hebben bedacht voor eea en tips kunnen geven om “de zaak” zo goed mogelijk voor te bereiden ?

    En voor de goede orde: ik ben van plan hier nog lang te blijven rondkijken en evt bijdragen te leveren -))

    #191712
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Hallo,
    Ook ik denk hier veel over na en met name omdat mijn zoon maar enkele woorden Frans spreekt. Bij mij in de buurt woont een Engelsman die getrouwd is met een Francaise. Hem kan ik vragen als tolk op te treden als het zo ver mocht zijn. Voorlopig wil ik net als jij nog heel lang van mijn leven te genieten. Voor de begrafenis of crematie betaal ik nog steeds aan Dela en zij hebben mij verzekerd dat alle kosten in Frankrijk bij de Dela gedeclareerd kunnen worden. Gelukkig ken ik een bedrafenisondernemer ( dochter van mijn buurvrouw) waarmee ik alles van te voren kan regelen. Verkoop onroerend goed daar ben ik nog niet uit maar dat kan ook die Franssprekende Engelsman geregeld worden. Voor zijn diensten kan ik dan van te voren een bedrag met hem overeenkomen. Nu ben ik bezig een lijst te maken met alle bankrekeningen, verzekeringen, belastingen, CPAM gegevens en Mutuelle enz te maken. Ik wil ook voorbeeldbrieven van opzeggingen (résiliations) klaar maken zodat daar alleen maar de datum ingevuld moet worden. Je kunt veel voorwerk doen om het degene die voor de afwikkling moet zorgen makkelijk te maken. Inderdaad de notariskosten zijn hoog en vastgesteld. Je kunt niet shoppen zoals in Nederland. Je kunt ook eens de site van France la Une bezoeken. Mr Thierry Biquet is een aardige man die goede informatie geeft. Ik heb hem eens in Nederland bezocht. Hij berekende mijn bezoek niet en liet het aan mij over hoeveel het gesprek mij waard was en dat bedrag kon ik dan storten op de rekening van een stichting die een keer per jaar iets organiseert voor kinderen hierbij te denken aan Cliniclowns.
    Je kunt ook van te voren eens gesprekken aangaan met verschillende notarissen om dan zelf te bepalen wie uiteindelijk de nalatenschap zal afwerken. De keus van een Notaris is vrij. Het geeft mij rust als ik al deze zaken goed geregeld heb. Heb je nog meer vragen dan schrijf je mij die maar. Succes met een nog gezond en prettig leven in dit land. Groet, Wilhelmine

2 berichten aan het bekijken - 1 tot 2 (van in totaal 2)

Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.

©2024 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?