Dit onderwerp bevat 19 reacties, 5 deelnemers, en is laatst bijgewerkt op 6 jaren geleden door Noë.

  • Auteur
    Berichten
  • #190091
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Wat is het vermogen ( in Watts ) wat wij zonder tussenkomst van het EDF aan het net kunnen leveren. In NL is dat 500Watt zonder aanpassingen in de meterkast.

    #190094
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Sol, ik vrees dat “zonder tussenkomst van EDF” überhaupt niet mogelijk is zodra u iets aan ’t net wilt leveren. Helaas.

    Reden voor mij om er nog niet aan te beginnen zolang autonome systemen vrij kostbaar zijn.

    Peter.

    #190095
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ja maar wij wonen nu eenmaal in Frankrijk.
    En daar verkopen wij alle opgewekte electriciteit aan 66 cent per KwH geindexeerd – dus omhoog gaand met de stijging van de elektriciteitsprijzen aan de ERDF -en wij kopen alle electriciteit van EDF in aan tarief Bleu Ciel voor 16 cent per kwh dag en 11.5 cent per kwh

    Met een contract voor 20 jaar vast. Daar betalen wij aan ERDF 5 tientjes per jaar voor voor de aansluiting op het net.

    Dus wij kunnen 5.5 tot 6 x zoveel elektriciteit gebruiken als we zelf opwekken en dan kost het ons nog steeds helemaal niets.

    Kan iemand mij eens uitleggen wat daar fout aan is en waarom ik zo nodig mijn eigen opgewekte electriciteit zou willen gebruiken als ik die ook kan verkopen aan de ERDF voor 5 tot 6 x de inkoopsprijs ?

    May be I am missing something ?

    #190102

    @ Neeltje

    Nothing wrong, maar op het prijzenfront is er de afgelopen jaren het een en ander veranderd. De eerste lichtingen profiteerden inderdaad van exceptioneel hoge tarieven per kWh, maar daarna zijn de inkoopprijzen geleidelijk omlaag gegaan. Omdat het aantal (subsidie)aanvragen op een gegeven moment helemaal de spuigaten uit liep bedacht de Franse staat dat je op langere termijn toch tegen enorme financieringsproblemen zou gaan oplopen. Totale subsidiestop en herbezinning, een moratorium. Een korte samenvatting in dit artikeltje in le Parisien waarvan de link gelukkig nog werkt. De huidige EDF inkooptarieven zijn aanzienlijk lager. Voor hen met oude rechten verandert er conform de Franse tradities uiteraard niets, maar de nieuwkomers gaan van start volgens de nieuwe spelregels. Enige voordeel: de kosten voor een zonnepaneel installatie zijn aanzienlijk lager dan een jaar of zeven geleden. Tenminste, wanneer je naar de prijsontwikkelingen op de wereldmarkt kijkt of in Duitsland of Nederland. In Frankrijk betaal je nog steeds de hoofdprijs voor de hardware, tot twee à driemaal zoveel. Het wonder van de Europese markt zullen we maar zeggen, die ondanks open grenzen en het vrije verkeer van goederen, belangrijk onderdeel van de interne markt, nog steeds tot opvallende verschillen tussen de EU lidstaten onderling blijkt te kunnen leiden.

    @ Sol: de E(R)DF regels zijn sinds een aantal maanden versoepeld, lees dit artikeltje op de website van Promotelec voor meer details.

    #190096
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Ja dank je wel Rob. Dat is ook goede informatie en natuurlijk heb je gelijk – de investering is nu minder maar ook de opbrengst is lager en dus zou je het door moeten rekenen op basis van nu met een kosten/baten analyse.

    Wij hebben destijds voor de hele installatie inclusief omvormer en aanbrengen meters en aansluiten door ERDF 21 mille betaald en er 7 mille subsidie op gevangen (voor 2 personen).

    Er bleef dus 14 mille netto investering over en de opbrengst is ca 2500 euro per jaar en volgende maand ga ik het zesde jaar factureren dus dan gaan wij het break-even point voorbij want wij hebben de installatie zelf gefinancierd.
    Alles belastingvrij, prijs geindexeerd en geldig voor 20 jaar dus nu gaan wij verdienen.
    Wat ik maar wil zeggen is dat toen wij het contract tekenden en er iets over schreven op een forum er ook mensen waren die zeiden dat het allemaal maar niks was.
    Het was allemaal veel te mooi om waar te zijn en de EDF zou het contract niet nakomen etc,
    Allemaal lariekoek natuurlijk want de EDF komt keurig netjes het contract na en de admin is een fluitje van een cent op het internet- alles wat wij moeten doen is op een vaste dag in het jaar even op de meter kijken en dat getal op een vooringevulde factuur van de ERDF invullen en twee weken later is het op onze rekening bijgeschreven.
    Pluk de dag…..Carpe Diem !
    Nu schijnt op den duur het rendement van die panelen af te nemen alhoewel er bij ons helemaal niets van te merken is. En als we over 14 jaar nog leven moeten we dan eens kijken hoe we die installatie dan voor eigen gebruik gaan benutten.
    Volgens mij is het dan een kwestie van een knop omzetten want iedereen heeft nu al een meter waarop het eigen gebruik is af te lezen en die dus bij ons op nul staat omdat wij alles verkopen aan de ERDF.
    Ik zou het in ieder geval als ik nu een installatie moest laten plaatsen even uitzoeken want ik denk dat verkopen nog steeds VEEL rendabeler is dan zelf gebruiken.

    #190097

    Over investeringen, betrouwbaarheid en verminderende opbrengst gesproken: in Nederland heeft Vincent Dekker in Trouw onlangs verslag gedaan van zijn ervaringen. In Frankrijk vind ik het wat lastiger om iemand te vinden die met zoveel common sense schrijft over zijn ervaringen. Uit de VS deze conferentiebijdrage van al weer een paar jaar geleden over wat je kunt tegenkomen aan (productie)factoren die de levensduur van een zonnepaneel installatie kunnen beïnvloeden. En een zorgvuldige montage helpt natuurlijk ook.

    #190098
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Neeltje is ’n bofkont. Aan de andere kant heeft ze duizenden euros te veel betaald voor haar systeem, dankzij dat vermaledijde F systeem van subsidies en navenant verstorende marktwerking.

    Zullen we afspreken dat Neeltje ons op de hoogte houdt van haar cijfers, iedere vier, vijf jaar ?

    Vooralsnog blijf ik van mening dat er geen onbetrouwbaarder partners zijn dan de overheid en de daaraan gelieerde ‘nuts’bedrijven.

    Terug naar de vraag van ‘Sol’ : u kunt geen milliWatt aan ’t net leveren zonder tussenkomst van die EDF.
    Anders gezegd : u mag niet eens aan die meter komen, foei !

    Peter.

    #190099
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Beste Petrus, Nee ik heb niets teveel betaald hoor.

    Want de electricien hier uit het volgend dorp rekende voor mij uit dat wij binnen 7 jaar de installatie terugverdiend zouden hebben en dat klopt als een zwerende vinger.
    Nou en vermaledijde subsidies ? Het is toch mooi dat de Franse Republiek al dit soort dingen aanmoedigt ? Op onze houtkachels hebben we ook nog een flink bekkie teruggekregen.

    Kijk wij maken de regels niet en als de Republiek deze dingen nu zo graag ziet en zij willen dat graag stimuleren en daarom willen zij er wel wat bijleggen dan zou je toch wel gek zijn als je daar niet dankbaar gebruik van maakt ?

    Onze zonnepanelen zijn van de fabrikant REC uit Noorwegen. Of die goed of slecht bekend is weet ik niet want mijn man is nogal makkelijk in dat soort dingen en die kijkt en hoort die electrician eens aan en die stelt wat vragen en als die man hem bevalt dan is het HOPPA. En als die man hem niet bevalt dan is het Toedeloe.

    En de meterstanden kun je gerust krijgen.

    Wij hebben de installatie – zo’n standaard pakketje van de EDF – laten plaatsen in july 2010.
    En de meterstanden zijn als volgt :

    07/2011 0 – 3570 = 3570
    07/2012 – 3570-7173 = 3603
    07/2013 – 7173-10630 = 3457
    07/2014 -10630-14271 = 3641
    07/2015 -14271-17859 = 3586
    en nu vanmiddag stond hij op 20725 met nog dik anderhalve maand – en de beste productiegewijs ook nog – dus we gaan best iets boven de 3600 KwH uitkomen.

    Het dipje in 2013 komt doordat wij een orage hadden gehad en ik vergeten was de tripswitch terug te zetten want wij zitten aan de voet van de Pyreneen en daar onweert het nogal eens heftig en dan is het allereerste wat eruit knalt de tripswitch van de zonnepanelen.

    Nou we hebben heel veel raar weer gehad en desondanks jaar na jaar vergeleken maakt het bijna niets uit en is het gewoon exact 3600 KwH per jaar. Ik maak niets schoon – nog nooit gedaan – want het regent hier wel eens flink ook af en toe en de zon schijnt toch en wel voor niets en verder heb ik nog nooit zo makkelijk en zo aangenaam geld verdiend met nog een goed gevoel er bij dat die electrician ook wat verdiend heeft en dat wij een heel klein steentje bijdragen aan het bestrijden van global warming.

    #190100
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Het is toch mooi dat de Franse Republiek al dit soort dingen aanmoedigt ?

    Neen, Neeltje, dat is niet mooi. Dat lijkt wellicht zo te zijn en ik herhaal dat u ’n bofkont bent.
    Maar dat is ’n totaal andere discussie. Er is over subsidies, over verziekte markten en over te hoge prijzen ’t nodige geschreven, op dit forum ook.

    Peter.

    #190101
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Maar Meneer Petrus iedereen kan toch ‘bofkont’ zijn ?
    Op tijd instappen.
    Niet treuzelen en twijfelen maar op je dak met die zonnepanelen.

    Ik merk helemaal niks van te hoge prijzen.
    Ze zijn eerder te laag omdat de “Grandes Surfaces” de producenten uitknijpen en de kleine boeren en winkeliers daar niet mee kunnen concurreren. Daarom staan er zoveel winkeltjes leeg in de stadjes op het platteland.
    De prijzen zijn vaak zo laag dat je denkt hoe kunnen ze het in Godsnaam voor die prijs produceren. En dan heb je nog het hele internet ter beschikking dus als je iets te duur vindt dan bestel je het toch daar ?

    Hier in Frankrijk kun je met een bescheiden inkomen leven als GOD in Frankrijk.
    Neem een potagertje en de groenten komen je oren uit. Autorijden kost haast niets want er is geen wegenbelasting en de garage kost een kwart van wat het in Nederland kost.

    En de artisans kosten ook weinig – ja en velen doen halfie/halfie wit/zwart.
    Maar dat gaat ons toch niets aan want wij zijn toch maar gasten in dit land ?

    En de belasting – in ieder geval voor gepensioneerden – is zeer laag vergeleken met andere landen. En als je het lastig en moeilijk vindt dan stop je alle kwitanties in een schoenendoos en dan rij je naar je belastingkantoor en dan zoekt de inspecteur het voor je uit zonder dat je een cent te veel betaalt.

    En als het je hoog zit met die verziekte markten en te hoge prijzen begin er dan eens een discussie over.

    Ja er zijn mensen die altijd boffen en er zijn mensen die denken dat ze altijd pech hebben en altijd teveel betalen. Maar die moeten dat eerder bij zichzelf zoeken.

    #190092
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Al dat gebabbel over en weer erg gezellig natuurlijk maar de vraag die ik stelde gaat op deze manier niet echt beantwoord worden vrees ik.
    Bedankt voor het linkje Rob maar maar dit is voor vergevorderde stroom kundigen op universiteits-niveau en gaat mij helaas veel te ver. Het moet toch simpeler uit te zoeken zijn lijkt mij. Ik kan een multimeter aanzetten, dat niveau heb ik dus.
    Afijn ik wacht maar af.

    #190093

    Okay, kort en krachtig dan: geen enkele netwerkbeheerder in Europa stelt het op prijs wanneer particulieren zomaar zonder nadere toestemming of keuring stroom gaan injecteren op het réseau électrique. Wanneer je iets wilt verdienen aan de stroom die je produceert heeft de Franse overheid een stevige hoeveelheid bureaucratische stappen verzonnen, waarom makkelijk als het ook moeilijk kan. Wanneer je de zelf opgewekte stroom alleen voor eigen consumptie gebruikt dan gelden er sinds april wat minder strenge regels. Onder die vorm van autoconsommation wordt verstaan:
    Constitué d’un (ou de plusieurs) module(s) photovoltaïque(s) et du (ou des) onduleur(s) associé(s), ce système :
    – est de puissance globale généralement inférieure à 1 500 Wc ;
    – est raccordé au réseau public de distribution mais ne faisant pas l’objet d’un contrat d’achat de l’énergie produite ;
    – ne comporte pas de dispositif de stockage par batteries.

    De volledig onafhankelijke stroomopwekking, zonder enige koppeling met het stroomnet, valt onder het kopje site isolé. In bergachtige gebieden vaak een uitkomst. Of op het dak van een paar gîtes op eigen terrein. Al dan niet met een omvormer naar 230 volt, of als 12 volt laagspannings installatie uitgevoerd, ideaal voor LED verlichting. Baas in eigen huis.

    #190108
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Kijk Rob, hier kan ik wat mee, bedankt. Ik heb een inverter in FR van 1000 Watt in Nl ook nog een 500 Watt tezamen moet dit dus gaan precies gaan lukken.
    Deep Cycle Accu’s in Fr zoeken gaat denk ik nog een klus worden maar ik ga mijn best doen.
    Om het systeem later uit te breiden is het dan slim om het via de EDF te doen of lokaal via een elektricien het te laten regelen. In verband met terug levering aan het net uiteraard.
    Bedankt voor de informatie tot dusver.

    #190103

    Wanneer je later terug wilt gaan leveren – tegen betaling – en je dus een contract moet afsluiten met de EDF ontkom je niet aan een strenge keuring door de Consuel. Nu komen de meeste zonnepanelen van een beperkt aantal fabrieken, maar wanneer er ergens niet het keurmerkje “NF” op een sticker staat weet ik nog niet wat ze doen, zou ik nog eens moeten nalezen in wat reacties van mensen die spullen ui Nederland, Duitsland of het VK hebben meegenomen. Je kunt uiteraard alles zelf aanleggen maar daarbij moet je heel precies te werk gaan volgens de voorschriften. Ergens een labeltje vergeten en zo’n Consuel controleur kan al moeilijk gaan doen.

    De bureaucratische hordes van het invullen van formulieren kun je zelf nemen, maar leuk is anders. Een Franse electricien zou dat hele traject je natuurlijk uit handen kunnen nemen. Alleen zijn ze nog wel eens huiverig wanneer ze voor werk van anderen met niet door hen geleverde spullen een keuring zouden moeten aanvragen. Op deze Franse website – helaas behoorlijk wat leeswerk – staat praktisch alle informatie die je nodig hebt. Pas overigens op met lieden die schermen met de kreet dat ze partenaire van de EDF zijn: het is helaas vaak niet meer dan een verkooptruc van lieden die je uiteindelik (meer dan) de hoofdprijs laten betalen voor hun diensten. Al meer dan tien jaar publiceert de Franse consumentenorganisatie UFC-QueChoisir minder vrolijk stemmende verhalen over wat er mis is in deze branche. Of worden er weer eens kamervragen aan de minister gesteld in de Assemblée nationale.

    #190104
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bonjour Sol,

    Wellicht ten overvloede maar ik bespeur een discrepantie tussen de door Rob gegeven Franse regels

    – ne comporte pas de dispositif de stockage par batteries.

    en uw tekst:

    Deep Cycle Accu’s in Fr zoeken gaat denk ik nog een klus worden

    Voor zover ik het kan zien is bij zo’n “eenvoudige” installatie zonder teruglevering het gebruik van batterij-opslag niet toegestaan. Maar misschien vergis ik mij, en ik vraag mij so wie so af hoe men dat wil controleren als de installatie éénmaal in bedrijf is.

    Overigens heb ik voor “deep discharge” accu’s en toebehoren voor campers, boten, caravans en dergelijke in Frankrijk goede ervaringen met Batterie Megastore. Even Googelen voor hun webwinkel want ik mag op dit forum geen reclame maken.

    Salutations, Jos

    #190105

    Iets makkelijker leesvoer dan de Franse regeltjes: 26 jaar lang elektra baas in eigen huis.

    Iets lastiger voor de Franse regelgevers: een heldere definitie geven van wat “autoconsommation totale” nu precies is. Iets anders dus dan in het hierboven genoemde voorbeeld:

    Pour mémoire, en autoconsommation totale, le bâtiment est équipé d’une installation de production raccordée au réseau, mais sans compteur de production. La majorité de l’énergie produite est consommée sur place. Le surplus éventuel est injecté gratuitement sur le réseau.

    Je zou de vereenvoudiging van de regels per april dit jaar dus ook kunnen duiden als een methode van de EDF om makkelijker aan gratis elektriciteit te komen. Maar uiteraard doen we dit alleen om het leven van de cher client aangenamer te maken. Meeliftend op deze klantgerichtheid kunnen we de komende maanden weer een hoop telefoontjes verwachten van andere dienstverleners die onder de paraplu van de nieuwe regeling allerlei door de EDF goedgekeurd materiaal aan ons willen slijten. Dat wordt dan na ondertekening een accord gagnant-gagnant, maar voor wie.

    #190106
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Bedankt Rob
    Telefoonterreur daar hebben wij het volgende op gevonden https://infofrankrijk.com/eind-aan-telefoonterreur/ Zal helaas ook niet gaan helpen vrees ik, bedrijven storen zich er toch niet aan. Maar wie weet helpt het wat, ook wij hebben al heeeeeel veel eikels aan de lijn gehad.
    Wat ik alleen niet begrijp is dat er nu een redelijk linkse regering zit Hollande enz, die toch hoog in vaandel hebben staan duurzaam groen en nog veel groener, maar alles op alles blijven zetten om selfsupporting de nek om te draaien. Erg tegenstrijdig. In NL is het al niet veel anders, subsidies op teruggave van elec, of op aanschaf van panelen stoppen, en Oo!!, wat zijn wij groen. Maar goed dat is een andere discussie.
    Ik zit wel een beetje met een technisch probleem waar ik niet uit kom. En wie weet is er iemand die hier wel een antwoord op heeft. In Nl hebben wij nog een oude mechanische meter die terugdraait wanneer meer terug geleverd word dan gevraagd, in FR hebben wij een digitale meter die ook remote uitgelezen kan worden in hoeverre kan je deze ook laten “terugdraaien “. En waar ligt dan de grens om de zaak niet helemaal uit het evenwicht te halen. Dit gaan vragen bij de EDF lijkt mij geen goed plan om meerdere redenen. Kortom, wij zijn nog wel even zoet om achter van alles en nog wat te komen. Nooit geweten dat in je eigen energie voorziening te voorzien zo lastig gemaakt wordt. Ik ga maar een tros koeien kopen denk ik, eigen vlees en bio gas, een cursus koeien slachten van het net, en wie doet je wat, tel uit je winst.

    Hai Jos, leuk om van je te horen en bedankt voor je informatie, ik ga zoeken!
    En controles, ach wat moet je daar van zeggen, wij hebben helaas veel ervaring met betaalde controles die nooit is uitgevoerd ( overheid dus ).
    Daar maak ik mij ook niet zo druk over. Maar willen wij in nabije toekomst betaald terug gaan leveren dan zal dit helaas toch officieel moeten gaan, latere controles zijn net als in NL dan ook een farce.

    #190107

    Alleen de ouderwetse mechanische en oersolide draaischijfmeters zijn bereid terug te draaien. Vandaar dat de EDF een dergelijke aanvrage alleen goedkeurt wanneer ondermeer aan deze voorwaarde is voldaan: “sous réserve que le compteur soit électronique“. Want die draait niet terug.

    Iedere Franse regering, links of rechts, weet maar al te goed dat de Franse staat eigenaar is van bijna 85% van de EDF aandelen. Eén van de wonderen van de Franse privatisering. En zeg nou zelf: je gaat toch niet met jezelf concurreren wanneer je de kaarten zozeer hebt ingezet op de nucleaire centrales, goed voor 77% van de elektriciteitsproductie in Frankrijk en van belang voor de export van “high-tech” kennis en investeringen in het buitenland.

    #190109
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Al dat gebabbel

    Sol, neemt u mij niet kwalijk dat ik heb gepoogd ’n antwoord op uw oorspronkelijke vraag te geven.
    En neemt u mij evenmin kwalijk dat uw draadje vervolgens wordt gekaapt door “gebabbel”, tja.

    ’t Goede nieuws is : u weet waar u aan toe bent, uw draadje kan verder gaan over de technische details.

    Peter.

    #190110
     Noë
    Sleutelbeheerder

    Sol, neemt u mij niet kwalijk dat ik heb gepoogd ’n antwoord op uw oorspronkelijke vraag te geven.
    En neemt u mij evenmin kwalijk dat uw draadje vervolgens wordt gekaapt door “gebabbel”, tja.

    ’t Goede nieuws is : u weet waar u aan toe bent, uw draadje kan verder gaan over de technische details.

    Peter.

20 berichten aan het bekijken - 1 tot 20 (van in totaal 20)

Je moet ingelogd zijn om een reactie op dit onderwerp te kunnen geven.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?