Dit onderwerp bevat 14 reacties, 6 deelnemers, en is laatst geüpdatet op 11 jaren, 5 maanden geleden door Noë.
-
AuteurBerichten
-
19 april 2013 om 19:33 #189333AnoniemInactief
Vanavond op Thalassa een uitzending over Amsterdam.
Als je zin hebt;
vanavond vrijdag 19 maart om 20h45 op France 319 april 2013 om 19:45 #189334NoëSleutelbeheerderWie zegt dat 020 me intersseert?
Les gens d’Amsterdam on un bon coeur mais ce devrait pendre cuit sur leur dos, aussi bas afin que les chiens peuvent l’attraper (Jules Deelder)
Steven
(010 van oorsprong)19 april 2013 om 20:37 #189335NoëSleutelbeheerderFlauw Taciturne. Leuk toch dat dit goede programma dit op de buis brengt naast alle pulp?
En de boodschapper zegt toch ook duidelijk dat zijn melding is voor hen die het leuk vinden?
Of was je vergeten er een toepasselijke smiley bij te zetten? Ironie is pas ironie als duidelijk is dat het ironie is.19 april 2013 om 22:36 #189336AnoniemInactiefIk vond het wel aardig maar teveel Amsterdam. Het stukje over de Wadden was wel leuk. Op de een of andere manier zijn Fransen altijd geobsedeerd door het feit dat een deel van Nederland onder de zeespiegel ligt. Tja, voor mij was het altijd heel normaal. De nachtmerries uit mijn kindertijd zijn daarop gebaseerd. Wij woonden in Castricum en ik was altijd bang als het hard waaide dat de zee over de duinen heenkwam. En verder heb ik altijd de jeugddroom gehad om dijkgraaf te worden. Dus nu jà hier in les Landes zal dat niet lukken.
Ingrid20 april 2013 om 07:48 #189337NoëSleutelbeheerderAardige uitzending, ’t zoute water maakte me weemoedig. M’n Franse herderinnetje was onder de indruk.
Begrepen dat ’t huidige Amsterdam voor mij ’n terra incognita is, ben er lang niet meer geweest (toen ik vertrok waren ze bezig met de brug naar IJburg, bij voorbeeld).
Hoewel je “020” niet van je afschudt, zou ik er niet meer kunnen leven.Peter.
20 april 2013 om 09:49 #189338AnoniemInactiefPrinsesje, het was misschien een beetje teveel Amsterdam voor je omdat de uitzending over Amsterdam ging, is meestal zo, bij een voetbal wedstrijd zeg je toch ook niet “een beetje te veel voetbal” 😉
Ik vond het een prachtige uitzending, ik denk dat jullie een beetje teveel vanuit jullie oogpunt hebben bekeken, maar je moet het zien vanuit de hoek van iemand die Amsterdam niet kent, die Nederland niet kent.
De stad Amsterdam werd op een mooie manier weergezet, met daaromheen een vlugge blik op zaanse schans, ijburg, de nieuwe wijk (ben de naam kwijt, jeetje wat een mooie huizen) en het gevoel van wat nederlanders hebben met water.
Een stukje afsluitdijk, waterkering, even iets over 1953, ik vond het zoals gebruikelijk een prachtige uitzending van Thalassa.
Ja, als je nederland kent zeg je “waarom niets over friese meren, loosdrechtse plassen, waarom geen batavia, geen utrechtse grachten, geen betuwe en geen rijnvaart, waarom geen tweede maasvlakte wat toch een staaltje typisch nederlands is” maar je kunt nou eenmaal niet alles, gewoon wachten op de volgende uitzending van thalassa als ze weer in nederland zijn.20 april 2013 om 09:59 #189339AnoniemInactiefOeps, ik had niet door dat de titel van het programma Amsterdam was. Mijn man had gezegd dat Thalassa over Nederland ging, over dijken, water etc je hebt gelijk.
Ingrid20 april 2013 om 12:15 #189340NoëSleutelbeheerderIk verexcuseer mij t.a.v. grachtengordelaars & andere (ex)020-bewoners. Ik was enigszins van de wijs na het horen van het “Kroningslied”. Een taalkundige analyse van deze chant bij P&W bevestigde mijn onderbuiks gevoelde afkeer……
Steven
20 april 2013 om 13:01 #189341AnoniemInactiefSteven, het is kinderachtig te blijven schoppen tegen een andere stad, waarom zo’n afkeer voor Amsterdam, ik houd van allemaal evenveel.
Zijn we niet juist bezig het een met een grapje toe te laten, en het andere te verbieden?
Stel ik zeg; Rotterdammers, dat is toch niks! dan lachen we allemaal om de grap.
Stel dat ik zeg; Marokkanen, dat is toch niks, dan discrimineer ik.
Ik vind dat zelfde flauwe gedoe hier bij ons, Andilly is de gemeente, wij wonen in Sérigny en dat is slechts een gehucht maar wel gemeente Andilly.
De mensen in Andilly praten niet tegen ons, onze buurman boer gebood me het “Andilly” als pub voor m’n bedrijf in Sérigny te vervangen voor Sérigny met de woorden “je woont niet daar”.Het koningslied; ik kan me voorstellen dat het niet eenvoudig is een lied in elkaar te frutselen met zoveel verschillende artiesten, en ik kan me al helemaal voorstellen dat het een dcrama is om dan ook nog eens de tekst van het publiek er in te plakken.
Nederland is geen muziekland, je moet gewoon een deuntje zingen voor de polders en verder niet, zie de eurovisie.
Het alternatieve koningslied van die twee studenten is veel beter, ze behandelen de tekst als alex was een maat, wat enigszins ook wel zo was, de toekomstige koning hield van de studententijd.
Ik heb drie keer de tekst meegelezen terwijl het officiele koningslied wordt gezongen/gerapt, ik moet zeggen ik kan er geen touw aan vastknopen.
Anderzijds vind ik ook dat beiden kopningsliederen veel te veel straatsmuk zijn, ouwe-jongens-krentenbrood.
Dit lied wordt hooguit meegezongen door sentimentele oranjegekken die bang zijn dat de ander ziet als je niet zingt, en daarna NOOIT meer, gouw vergeten.
Wat mij betreft mag het lied best wat statiger, we hebben het wel over de koning, niet over de president van de biljartclub.
Maar ja, in een land waar je in een winkel wordt aangesproken met “hoi, kan ik je helpen”, waar je in een vergadering wordt aangesproken met “cees” en niet “meneer”, met “je” en niet met “U”, waar je tegen de doker Jan zeg ipv dokter, – ik kan nog wel even doorgaan – kun je natuurlijk niet verwachten dat je U tegen de koning zegt, zeg maar willum.
Tja, zijne majesteit heeft het ook wel een beetje in de hand gewerkt, hij wil tenslotte op straat gewoon met Alexander aangesproken worden.
Of dat we zijne koninklijke hoogheid nog op straat tegen zullen komen, nou ik denk het niet.
De tijd dat juul op de fiets reed is voorbij Majesteit, maar niet te min ben ik onderdaan en U een bovendaan dus U zegt het maar hoe we U noemen moeten.20 april 2013 om 13:01 #189342NoëSleutelbeheerderIk was ook wel eens benieuwd naar de Franse visie op het noorden, en ik vond het al bij al een vrij leuke en gebalanceerde uitzending. Het kan zeker meer Fransen zin geven om het noorden eens te verkennen, want voor velen van hen blijft dat gelijk staan met regen, kou en wind (cf. het cliché uit Bienvenue chez les Ch’tis).
Alleen heb ik van pure miserie de ondertiteling moeten aanschakelen want telkens er een eigennaam moest uitgesproken worden, werd die op de meest gruwelijke manier verkracht. Het is iets dat me blijft irriteren bij de Fransen, die xenofobie ten opzichte van vreemde talen. En ze beseffen zelf niet hoe arrogant ze ermee overkomen. Alsof de Franse uitspraak de enige universele is. Tja…
20 april 2013 om 13:11 #189343AnoniemInactiefNijmeegén bedoel je?
20 april 2013 om 13:23 #189344NoëSleutelbeheerderMja, hoe ‘Jeroen’ eruit kwam, daar moest ik me toch ook even schrap voor zetten hoor.
20 april 2013 om 15:15 #189345NoëSleutelbeheerderAi, dat viel tegen! Dacht ik de in LDF gevestigde fine fleur van 020 over me heen te krijgen, bleek het effect miniem.
Dank, Cees, voor de videoclip van de (Rotterdamse) André van Duin. Ik kende hem nog niet.Steven
20 april 2013 om 15:15 #189346NoëSleutelbeheerderAi, dat viel tegen! Dacht ik de in LDF gevestigde fine fleur van 020 over me heen te krijgen, bleek het effect miniem.
Dank, Cees, voor de videoclip van de (Rotterdamse) André van Duin. Ik kende hem nog niet.Steven
20 april 2013 om 20:15 #189347NoëSleutelbeheerderVraag ’n Brit eens “Enkhuizen” uit te spreken, of “Jeroen”, of “Champs Élysées …
Of ’n Bataaf “Carrefour”, “au revoir” &c. Maar die zeggen ook “melluk” en “kerruk” in plaats van “melk” en “kerk”. Luiheid leidt tot svarabhakti, francophonen zijn minder lui maar lijden weer aan de liaisons, ’n gruwel voor de doorsnee Bataaf.‘Gautier’ denkt als Jac. van Ginneken en hij heeft gelijk : ieder vogeltje zingt zoals-ie is gebekt (Ras en taal, 1935). Deze jezuïet deed ’t met parkieten en van Hitler noch van antisemitisme had hij gehoord. Geweigerd aan de GU maar ’t kathozieke Nijmegen wilde hem wel als hoogleraar.
Terzijde : in Italie hadden ze Lombroso, later kreeg Leiden z’n Buikhuisen.Kan software hier iets aan doen ? Neen, natuurlijk niet.
Peter.
P.S. 020 is zo erg nog niet, de goeie hangen we apart.
-
AuteurBerichten
Je moet ingelogd zijn om een antwoord op dit onderwerp te kunnen geven.