Vervuilende auto’s weren uit Franse binnensteden

verkeersdrukte3

De Franse overheid heeft in de afgelopen jaren gepoogd maatregelen uit te voeren waarbij oude, vervuilende auto’s zouden moeten geweerd uit gevoelige gebieden, zoals de centra van grote steden. Proefnemingen daartoe van vorig jaar zijn mislukt. Volgens de nieuwe minister van Milieu moeten moderne technieken worden toegepast om de pieken van de uitstoot van fijne roetdeeltjes door dieselauto’s drastisch te verlagen. Frankrijk respecteert op dit punt de Europese regelgeving niet.

Nieuwe studies moeten methoden aangeven hoe alleen schone auto’s toegang kunnen krijgen tot de steden. In de huidige situatie dragen 8 miljoen oude auto’s voor 30% bij aan de uitstoot van fijne roetdeeltjes. Het hard optreden tegen de eigenaren van deze voertuigen ligt politiek gevoelig, want deze automobilisten ontbreekt het aan de middelen om een nieuwe schone auto te kopen. Per 1 januari van dit jaar zijn wel de bonussen op het kopen van een nieuwe schone auto verhoogd en zijn de malussen bij de aankoop van vervuilende nieuwe auto’s verzwaard. Daarnaast hoopt de regering het probleem terug te dringen door car pooling (covoiturage) verder te promoten, het slecht functionerende lokale openbaar vervoer te stimuleren en zelfs op te roepen om de fiets te nemen of te gaan lopen.

Nog te veel Fransen – meer dan 12 miljoen in 2011 – ademen te veel schadelijke partikels in afkomstig van verbranding van dieselbrandstof. In Parijs kan men via de website van Le Parisien stemmen over de vraag of de stad de snelheidsbeperking moet verlagen tot een maximum van 30 kilometer per uur. Tegelijkertijd is in Frankrijk een landelijke Europese campagne van start gegaan om tot verdere snelheidsbeperking van het autoverkeer te komen. De animo daarvoor is niet bijster groot bij de Fransen. Afgelopen vrijdag leverde de stemming van Le Parisien op dat driekwart tegen een snelheidsverlaging is. Sterker nog, in de talrijke commentaren werd gemeld dat de politie moet beginnen met het bekeuren van de voetgangers en fietsers die de verkeersregels aan hun laars lappen of dat de politie wel betere dingen te doen heeft dan snelheidscontroles uit te voeren.

Anderen dragen tal van argumenten aan om in de drukke steden het wat kalmer aan te doen. Bij een botsing met een auto die 50 kilometer per uur rijd,t is de schade groot, de risico’s zijn aanzienlijk beperkter bij 30 kilometer. Het hard rijden in de stad betekent ook veel afremmen en met veel kracht weer optrekken. Het rustig rijden met een matige snelheid levert aanzienlijk minder vervuiling op. De gemiddelde rijsnelheid van een auto in de stad is 19,8 km/u, zegt een wethouder van een gemeente bij Parijs. Een groot deel van de bevolking gebruikt daarom de fiets en zoekt niet wanhopig naar een parkeerplaats. Een voorzitter van een Parijse winkeliersvereniging zegt dat bezoekers die zich te voet of per fiets verplaatsen, betere klanten zijn. Ze kopen minder volumineuze artikelen, maar komen veel vaker in de winkel om te kopen dan klanten die met de auto komen. Binnensteden worden minder lawaaiig en veel aantrekkelijker, hetgeen vooral van belang is voor de economie van de kleinere steden, die achteruitlopen, inwoners en winkels kwijtraken.

Reageren kan op het forum

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account