SFR gaat tarieven verlagen, Free aangeklaagd

SFR

Mede door de komst van de vierde aanbieder van mobiele telefonie Free Mobile, zijn de prijzen van het mobiel telefoneren in Frankrijk flink gezakt. De concurrentie doet haar werk. Voor de tweede aanbieder SFR van Franse mobiele telefoon zijn deze marktontwikkelingen aanleiding geweest om in het woud van oude tariefstructuren te kappen en te komen met nieuwe – lagere – abonnementen. SFR wenst graag de nummer twee te blijven na Orange en vóór Bouygues en nieuwkomer Free Mobile.

SFR komt met een prijsverlaging van € 10 op zijn maandelijkse forfaits ‘Formules carrées’ (onbeperkt telefoon en sms en internettoegang tot 8 GB). Daarnaast gaat de provider al zijn oude klanten aanbieden de verouderde abonnementen om te zetten en hen te laten profiteren van de nieuwe tarieven. Er gaan twee miljoen brieven de deur uit. De laatste 15 jaar heeft deze provider 500 aanbiedingen gelanceerd met nu 1692 producten met verschillende tarieven. SFR verwacht volumes te winnen die een dalende omzet moeten compenseren en wil daarnaast nieuwe klanten vinden voor het mobiele internet. Daartoe komt een goedkope aanbieding (€ 11,99 per maand) op de markt om onbeperkt te bellen en gebruik te maken van een klein forfait internet.

De Franse concurrentieautoriteit maakt zich zorgen over het voortbestaan van de virtuele aanbieders van telefoon sinds de komst van de steeds lagere tarieven en van de licentie 4G. Deze Autorité de la Concurrence verwacht dat deze MVNO’s (mobile virtual network operators), die niet over een licentie beschikken, maar onder eigen merknaam (Leclerc, Carrefour e.a.) mobiele telefonie verkopen, het moeilijk gaan krijgen. Sinds 2004 zijn deze aanbieders goedkoop en zonder abonnementen gaan werken en hebben daarmee ook bijgedragen aan de prijzenoorlog van de grote spelers op de Franse markt van mobiele telefonie. De MVNO’s zijn voor de techniek afhankelijk van de opérateurs, van wie de Concurrentieautoriteit verwacht dat zij hun verbintenissen jegens de MVNO’s zullen nakomen.

De Franse consumentenorganisatie Que Choisir heeft aangifte gedaan wegens bedrieglijke handelspraktijken van Free Mobile, sinds een jaar op de Franse markt. De klachten van abonnees zijn talrijk en Free houdt zich niet aan de voorwaarden. De nieuwe speler op de markt heeft nog te veel problemen met de techniek, waardoor klanten moeite hebben met downloaden (te langzaam), met verbindingen die niet kunnen worden gemaakt en met video’s die niet op het beeld verschijnen enz. Het falen van Free is al geruime tijd bekend bij de Autoriteit voor de telecommunicatie Arcep (Autorité de régulation des télécoms), maar deze toezichthouder heeft nog weinig verbeteringen opgemerkt in de kwaliteit. Que Choisir heeft een eigen onafhankelijk onderzoek laten instellen, waaruit bleek dat de verbindingen van Free slechter zijn dan bij de drie andere aanbieders van mobiele telefonie. Telefoneren of het sturen van een sms’je gaat nog wel, maar internettoepassingen laten veel te wensen over. Dat is vooral een groot probleem als  een abonnee zich in een gebied bevindt waar Free gebruik moet maken van het netwerk van een concurrent. Het onderzoek spreekt hier van catastrofaal slechte prestaties.

Reageren kan op het forum

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account