Links naar en over zoektochten en bouwen en leven in Frankrijk
In deze rubriek vertellen Nederlanders hun nieuwe Franse leven. Nuttige, hilarische, soms treurige, maar meestal erg leerzame geschiedenissen. Wie lust heeft om zijn website hier te vermelden of zijn weblog bekend te maken, kan op deze pagina terecht. Even een mailbericht naar de webmaster.
Uit de weblogs
Recept van de week: Soupe à l’ail
december 25, 2015
Voor de liefhebbers van de Méditerrane keuken: het is weer vrijdag, dus tijd voor een kersvers recept. Niet echt ingewikkeld en ook met ingrediënten die in Nederland en België verkrijgbaar zijn, te maken.
Alle recepten zijn bedoeld voor 4 personen.
Hier in Frankrijk hebben we maar één kerstdag, maar daar wordt flink werk van gemaakt dus die telt voor twee. Na alle gestress en geboodschap heeft iedereen dat kerstmenu nu waarschijnlijk wel onder controle. En voor de Hollandse tweede kerstdag staat ook alles vast al gepland, dus daar bemoei ik me niet mee. We gaan meteen maar naar zondag, want dan moet iedereen natuurlijk uitbuiken en bijkomen. Asjeblieft geen ingewikkelde recepten meer en geen copieuze maaltijden. Maar tien tegen één dat er halverwege de dag of zo tegen de avond toch wat begint te knagen. Dan is een licht verteerbaar soepje lang niet verkeerd. Zeker niet als het ook nog eens een pittige oppepper is, zoals deze hartige knoflooksoep. Zo gemaakt en uitstekend voor de spijsvertering. Bon app!
Ingrediënten:
1 liter bouillon (runder of kip)
1 grote ui
8 tenen knoflook
1 preitje
1 ei
1 rood pepertje (of een lik sambal)
1 bosje platte peterselie (of ½ bosje gekrulde)
scheut droge witte wijn
4 sneden boerenbrood
olijfolie
ketjap
Bereiding:
Trek de bouillon van runderschenkel of kipkarkas, of gebruik een bouillontablet.
Pel en snipper de ui.
Pel de knoflooktenen, snij twee tenen in dunne plakjes, de rest gaat straks door de knijper.
Haal het donkere groen, de wortelkont en het buitenste blad van het preitje, snij de rest in dunne ringetjes.
Snij het pepertje doormidden, haal de zaadjes eruit en snij de peper ragfijn. Of gebruik straks een lik sambal.
Hak de peterselie fijn.
Klop het ei los in een kommetje.
Breng de zelfgetrokken bouillon (of een liter water met bouillontablet) aan de kook.
Verhit intussen een scheut olijfolie in een koekenpan en fruit de ui erin aan. Knijp de hele knoflooktenen er boven uit, doe de preiringetjes erbij, plus een scheut witte wijn, roer nog heel even om en kieper de prut in de hete bouillon.
Doe beetje bij beetje het pepertje (of de sambal) erbij en proef elke keer of het pittig genoeg is.
Doe er een scheut ketjap bij; dat geeft een mooi kleurtje en maak het zouter, niet teveel tegelijk dus.
Voeg de peterselie en de apart gehouden knoflookschijfjes toe, roer om en draai het vuur uit.
Daarna het losgeklopte ei onder goed roeren aan de soep toevoegen, zodat er sliertjes ontstaan.
Leg in vier diepe borden een snee brood en giet de hete soep erop. Als dat te machtig is, het brood er los bij geven. Plus een ferm glas rood; dat helpt meteen de knoflookdampen te verdrijven.
Lees verder op de weblog van Kijk, Zuid-Frankrijk!
Lekker vet of vet lekker?
In Nederland moet je bijna ondergronds om in een restaurant te kunnen genieten van een mooie foie gras. Zeggen dat je het een delicatesse vindt, is vloeken in de kerk. In Frankrijk heeft vrijwel iedere eetgelegenheid foie gras op de kaart staan; niet zelden in meerdere variëteiten. Nu zeker, met de feestdagen in het verschiet. In de supermarkten liggen de vette ganzen- en eendenlevers hoog opgetast. Voor de Franse lekkerbek geldt: een traditionele kerstmaaltijd – de Réveillon de Noël – zonder foie gras is als een kerststal zonder kribbe. De historie en actuele feiten en cijfers >>
Lees verder op de weblog van Teksten uit Frankrijk.
Op huizenjacht in de Morvan, over 23 jaar werken, wonen en leven in Frankrijk met veel ervaring in het aankopen en het opknappen van bouwvallen met weergaloos uitzicht in de Morvan, het succesvol exploiteren van gîtes en het benoemen van veel valkuilen die vermeden kunnen worden
Bises de Paris! Impressies van een Hollandaise – Julia Fortuin – in Parijs.
Aardig om Frans te gaan koken. Charlotte Kleyn, de kokende student in Parijs
In 1986 startte Betty Rombout haar carrière als groepsleidster voor verstandelijk gehandicapten. Na drie intensieve jaren gooide zij het roer om. Omdat schrijven haar passie is, richtte zij in 2004 haar eigen bureau op: B-Write. Zij schrijft nu vanuit Bretagne haar belevenissen in een fraai vormgegeven weblog.
‘Als aanloop naar de uitgave van mijn boek ben ik een blog begonnen, waarin ik schrijf over alles wat mij zoal bezig houdt en vooral over mijn leven in Frankrijk.’
Sinds 2006 houden zij een blog bij van hun (ver)bouwavonturen van een schuur tot eigen woning, restaurant en chambres d’hôtes in het Zuidwesten van Frankrijk. Ze hopen binnen 5 jaar te kunnen emigreren.
Oh!.. France, Mon amour… Hans van Bommel beschrijft met geestdrift het leven in Frankrijk vanuit het midden van de Bourgogne
Over het leven in Nederland en in Frankrijk houdt Elz de Korte al enige jaren een weblog Franse Zaken bij. Verhalen uit het dagelijkse leven, verluchtigd met veel en goede foto’s.
‘Na twee jaar welles/niets zijn we er dan toch eindelijk uit: Wij gaan naar Frankrijk emigreren. Hoe we dat voorbereiden, wat we daarmee op ons hals halen, welke emoties daarbij komen kijken en wat het met ons doet’: Weblog Café au lait.
Vier jaar na het emigreren naar Frankrijk begint er een nieuw hoofdstuk. Het leven in dit zelf gekozen isolement laat Marine Goossens een transformatie beleven. Zij beschrijft dit in haar weblog De Onzichtbare Brug.
Renée Vonk, auteur, journalist, schrijver van kookboeken en uitgever die zowel in Nederland als in Zuid-Frankrijk woont en werkt, houdt een actuele weblog Kijk, Zuid-Frankrijk! bij en levert daarin ook regelmatig Franse recepten.
La Motte is een klein gehuchtje van vijf authentieke boerderijen in het glooiende landschap van de Limousin, één van de rustigste regio’s van Frankrijk. ‘Aan het begin van het slingerende weggetje vanuit het dorp ligt onze paardenboerderij. Hier wonen wij met onze dochter Eva en onze paarden en kippen. Wij houden van de rust, om voor het huis in de zon te zitten met een glas wijn en uit te kijken over de weilanden, te genieten van de stilte en van de beesten die een kijkje bij ons komen nemen.’
Marianne schrijft over haar werk als vertaler en ondertitelaar, vanuit een gehuchtje in de Cevennen, dicht onder de Mont Lozère, haar leven tussen de Fransen, haar belevenissen als jager – als een van de weinige vrouwen – het zoeken van eetbare planten en paddestoelen en nog veel meer.
Dees blogt. ‘In 2008 kochten we een schuur in de Auvergne. Sindsdien zijn we aan het verbouwen, om er ooit definitief naar toe te verhuizen’
De avonturen van Koen Katrien in Frankrijk zijn op een blog te volgen… grappig… boeiend… spannend… slaapverwekkend… ontroerend… saai… voor elck wat wils… Hoe overleven Vlamingen in de Dordogne?
Deel 2 – Vier jaar na mijn emigratie loopt mijn huwelijk stuk, zoals men dat noemt. Niet met en niet zonder… De moed heb ik, daarom ga ik door, ook met schrijven over dit prachtige, maar harde bestaan in de Franse jungle.
Wij zijn met ons gezin al enkele maanden aan het rondtoeren geweest door Frankrijk op zoek naar een nieuwe plek om ons te settelen. Eindelijk hebben we een stukje bouwgrond gevonden en gaan we een huis bouwen in stro en leem. Er is een blog.
Door middel van een professionele website kan men kennismaken met het leven en werken op het melkveebedrijf van de familie Van Herwijnen in het Franse Bretagne.
‘In november 2005 belde Clemens ons om te vragen wat we ervan zouden vinden om naar Frankrijk te komen en met hem en Karin samen een bedrijf op te zetten. Zij zouden dan zorgen voor de koeien en de melk, wij zouden kaas maken met de melk en het jongvee verzorgen. Om iedereen van ons wel en wee op de hoogte te houden, ben ik toen een weblog begonnen van La Pâquerette.’
Heen en terug naar de Ardèche, dagelijks leven in Frankrijk en in Nederland. Marthy Berends en haar man hebben hun Franse huis bijna twintig jaar en kunnen na hun pensionering nu lange zomers in Frankrijk, in de Ardêche doorbrengen. Zij zijn van een grote schuur een gîte aan het maken en gaan daarna het huis renoveren. De blog wordt dagelijks bijgehouden.
De Creuse is reuze, meent Mariska die een weblog bijhoudt over de verhuizing met man en twee kinderen naar de Limousin. Ze hebben het roer omgegooid en verhuisden van de Leidsche Rijn naar La France Profonde.
Eveline Bijlsma, correspondente in Parijs voor o.a. de Telegraaf, houdt een weblog bij over haar belevenissen.
Sinds juni 2008 wonen Ron Huibers, Mariken, Nikola en Igor op Brénazet, een prachtige hoeve met 3 gîtes, huurtenten, een kleine camping, een blokhut en 3 luxe ingerichte tenten op een natuurterrein. Er is een blog over hun leven op Brénazet in hartje Frankrijk.
La Fleurette. Blog: Hoe het is om spontaan je huis te verkopen en in een ander land (in dit geval Frankrijk) opnieuw te beginnen.
Villador, een huis in Frankrijk, een weblog over de voortgang van de renovatie van ons huis in Creusefond (tussen Autun en Beaune.)
Frankrijk Binnendoor van Ruud van Couwenhoven is een zeer verzorgde website met veel informatie over het maken van reizen en tochten. In een persoonlijke weblog schrijft hij toeristische tips en nieuwtjes.
Norbert Koreman, Belg, is uitgever van culinaire bladen en boeken en woont een deel van het jaar in de Périgord, in het dorpje met de bizarre naam Saint-Pompon. Zijn blog gaat primair over het eten en drinken dat de lokale Fransen maken, plukken, eten en drinken. Daarnaast behandelt hij de diverse verbouwingen en werpt af en toe een licht op de Franse merkwaardigheden.
Uit de weblogs
Leeftijd is een getal en dat zegt niets over iemands omstandigheid, fysieke gesteldheid of gezondheid.
Elke oudere beleeft het ouder worden anders. Dat is onder meer afhankelijk van de sekse, de persoonlijkheid, de levensloop, de maatschappelijke en materiële positie en, niet in de laatste plaats, de gezondheidstoestand.
Maar als ik voorbij de 65 ben kan ik dan nog alles? Kan ik het gras nog maaien en de houtvoorraad bijvullen? Al die andere karweitjes doen die je normaal gesproken doet, zoals je kippen bijhouden en schoffelen in de tuin. Ieder jaar weer die zaaibakken vullen met grond en het assortiment zaad uitzaaien en daarna weer uitplanten? Werk, veel werk, en hoe lang nog?
De boodschappen doen in de super die op 3 kilometer afstand van je huis ligt?
Vragen, vragen en nog eens vragen waar je mee te maken krijgt als je in je geliefde Frankrijk oud gaat worden en jezelf realiseert dat de klok verder tikt.
Veel ouderen gaan op zoek naar een nieuwe zingeving. Verder neemt reflectie, terugkijken op het voorbije leven, een belangrijke plaats in. De derde levensfase kan ook een tijd zijn waarin de oudere geniet van nieuwe vrijheden en minder verantwoordelijkheden en een ‘inhaalslag’ maakt op levensgebieden die voorheen onderbelicht zijn gebleven.
Lees verder op de weblog van Oh France… mon amour!
Bert en Marleen zijn druk met hun huis in de Tarn, Les Fontanelles in Marnaves. Marleen beschrijft haar belevenissen over het bouwen en leven in Frankrijk. Marleen heeft een leuk stijltje van schrijven: ‘Er logeert hier een vreemde gast. We hebben een slang in de tuin, een tuinslang dus eigenlijk. Maar dan niet zo’n groen-geel ding van twintig meter. Deze is wel groen, maar beweegt, soms.’
Liesbeth Konink (45) woont met man Adriaan Lokman, hond, ezels, poezen en kippen bij La Chabanne, een dorpje in Auvergne. Ze verhuren er houten woonwagens, maken korte films, houden een weblog bij en proberen ook nog een tekstbureau op te zetten.
Zijn blogs over Frankrijk voor de Volkskrant zijn gestopt, maar Simon Korving gaat daarmee door op zijn eigen blog Leven in Frankrijk.
De blog van de familie Heitbrink gaat over een stuwdam, een geel kikkertje, de Franse lokale overheid als huizenverkoper en hoe na veel geduld de kans is gekregen om de ecologische Bed & Breakfast-accommodatie in Frankrijk te verwezenlijken.
Franse belevenissen van een boerinneke. Dit blog houdt de soms hilarische integratiepogingen bij van een boerin in Frankrijk.
Scarlett heeft een weblog over Frankrijk in de Volkskrant/reizen. Ze woont in Mollans en noemt zich dan ook Mollandaise.
Schrijver Caspar Visser ’t Hooft woont in Orange. Hij wisselt graag van gedachten over God en Frankrijk, over literatuur en cuisine Française. Mooie blog.
Een aardige weblog die al langere tijd draait is die van het Hurktoilet. Dagelijks bijgehouden met nieuwtjes, die niet alle wereldschokkend zijn, maar wel over het daagse Franse leven gaan.
Aan de hand van kleine verhaaltjes en foto’s vertelt Frans over Frankrijk. Het gaat over alledaagse gebeurtenissen, die weer belangrijk worden omdat er verder op het Franse platteland eigenlijk niet zo gek veel gebeurt.
Marion Everink, bekend van de boeken ‘Meer sjans met Frans’, Da’s nou Frans!’ en het luisterboek ‘Luister eens Frans’ is een blog begonnen en zal daarin vooral aandacht besteden aan de Franse taal.
De blogberichten van Desiree gaan bijna allemaal over de aanschaf en de verbouwing van de oude schuur in de Rivière (Auvergne), af en toe afgewisseld met een verhaaltje over het leven in Nederland.
Het wel en wee van een gezin met jonge kinderen dat overweegt naar Frankrijk te emigreren.
Het leven van een gemengd gezin in Frankrijk. Echtgenoot is Fransman, zoontje en blogster zijn Nederlands en Frans.
Ton en Franca van Les deux sabots in de de Limousin, pre-pensionado’s wonen daar sinds twee jaar zonder problemen. Alles loopt blijkens hun weblog soepel, weer eens wat anders.
Boerenkool met brie, weblog met berichten en verhalen over het leven sinds 2003 in Anduze.
Cilia en Henk verzorgen een weblog met hun belevenissen over hun résidence secondaire in de Montagne Bourbonnaise.
Michael Berg is auteur van misdaadboeken en woont in de Limousin. Hij is op zijn blog te vinden waarin hij vertelt over het leven van een Nederlandse schrijver in Frankrijk.
Ruud en Jeannet Richel houden een blog bij van hun wederwaardigheden om hun huis in de Charente terug te brengen in goede staat.
Hoe bouw je een blokhut in Frankrijk? Ankie en Poop doen hiervan geregeld verslag op hun weblog.
Miranda Koertshuis en haar gezin wonen inmiddels bijna twee jaar in Frankrijk, in de Drôme, en houden een website bij over hun leven daar. De kinderen zitten op collège en spreken vloeiend Frans. Voor meer info hun site.
Bleu.blanc.rouge verhaalt de francofiele peripetieën van Bart Van Loo, schrijver van boeken over Frankrijk. Hij wil graag een ambassadeur zijn voor een cultuur die steeds meer in de verdrukking komt.
Jeffrey de Jong gaat verhuizen naar Zuid-Frankrijk, de Ardèche om precies te zijn waar hij een camping à la ferme met een aantal gîtes wil starten. Op deze site blogt hij zijn avonturen op weg naar een nieuw leven.
Felicia, Sjoerd, Anne et Noah Groenendaal zijn een jaar geleden in Frankrijk gevestigd (Allier) en vinden de tijd rijp om hun blog aan de grote Frankrijk-menigte bekend te maken. De belevenissen zijn te vinden op de blog Une baguette et deux croissants s’il vous plaît…