Franse overheid wil veelbelovende industrie nieuw leven inblazen

Montebourg3Onder aanvoering van minister Arnoud Montebourg van Redressement productif (herstel van de productie), heeft de Franse overheid 34 plannen gelanceerd om de opgelopen industriële achterstand ongedaan te maken en veelbelovende bedrijfstakken weer een rol van betekenis te laten spelen in de wereldwijde concurrentie. Van de vijf grootste industriemachten staat Frankrijk op de laatste plaats.

Als voorbeelden voor het nieuwe elan om ook de in de crisis verloren banen terug te winnen, worden genoemd de verdere ontwikkeling van hogesnelheidstreinen (TGV), vernieuwende textielen, bio-brandstoffen. President François Hollande heeft drie belangrijke speelvelden benoemd waarin de Nouvelle France industrielle zich zal moeten gaan ontwikkelen: de overgang naar andere energievormen, de gezondheidszorg en de digitale ontwikkeling. Met de nieuwe 34 plannen moet Frankrijk weer speler worden in de wereld van de industriële productie, een werkgebied dat de laatste decennia is verwaarloosd. Frankrijk beschikt naar eigen zeggen traditioneel over een potentieel van ingenieurs en uitvinders, met wie het land binnen een tijdshorizon van tien jaar een hoogwaardige plaats kan heroveren binnen de groep van grote landen. Volgens minister Montebourg, de man van ‘made in France’, bezit zijn land voldoende middelen en bronnen om dat doel te bereiken: technologische, industriële, economische, menselijke en financiële.

Samen met adviseurs van McKinsey heeft het ministerie de sterke punten geïnventariseerd, de troeven van Frankrijk, om nieuwe markten te veroveren en de bestaande marktaandelen te laten groeien. Er komt een renaissance van de industrie, aldus de minister. Volgens schattingen van het bureau McKinsey zullen de 34 industrieplannen zich in tien jaar vertalen in bijna 480.000 industriële banen en het scheppen van € 45 miljard aan toegevoegde waarde en € 18 miljard aan extra exportopbrengsten.  Ongeveer 80% van de gelanceerde plannen komen uit de koker van de ondernemingen; de overheid zal bij de uitwerking en wetgeving een coördinerende rol spelen, bestellingen plaatsen en bijdragen in de publieke financiering van € 3,7 miljard. De ondernemingen zullen het grootste deel van de investeringen moeten financieren. Enkele projecten zijn al gelanceerd zoals de zuinige auto (1 op 50 brandstofverbruik) en de toekomstige TGV. Op vervoersgebied wordt verder gedacht aan de ontwikkeling van de auto zonder bestuurder, het elektrische vliegtuig, nieuwe textielvezels, toepassing van hout, ‘groene’ chemie, digitalisering, robots, medische biotechnologie, nano-technologie enz.

Reageren kan op het forum

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account