Franse jeugd: hoog drugsgebruik en weinig veilig vrijen

ILLUSTRATION DROGUE
De economische crisis en de toenemende jeugdwerkloosheid daarbij, zouden hebben geleid tot een hoger gebruik van drugs door adolescenten. De Fransen zouden zich daar in het bijzonder zorgen om moeten maken, omdat de Franse adolescenten worden gerekend tot de grootste gebruikers in Europa, zo constateert het Observatoire européen des Drogues et des Toxicomanies. In de leeftijdscategorie van 15 en 16 jaar zijn de Fransen nummer één in het gebruik van drugs, in het bijzonder van cannabisproducten. Zelfs 4% van deze jongeren heeft al kennis gemaakt met cocaïne en amfetaminen. De gemiddelde leeftijd om een lijntje coke te snuiven is in Europa 22 jaar, bijna 3% van de Franse jongeren van 17 jaar hebben het product al tot zich genomen.

Voor de leerlingen van het voortgezet onderwijs op de lycea is het gebruik van cocaïne niet zo bijzonder meer, ‘dankzij’ het grotere aanbod en de lagere prijzen, zeggen de onderzoekers. Zij voeren ook geografische argumenten aan voor de verklaring van het toenemende gebruik. Frankrijk ligt tussen de productielanden en het gebruikersland Nederland. Hij fungeert als centraal punt in Europa. Geconstateerd is wel dat na de jaren van experimenteren in de puberteitsjaren het gebruik van hard drugs gemakkelijker afneemt dan elders in Europa. Als de jongeren de twintig zijn gepasseerd stappen zij over op andere zaken en zijn dan niet meer de grootste Europese gebruikers.
Bij het verschijnen van dit onderzoek kwam ook een studie naar buiten over het veilig vrijen door de Franse jeugd. Na dertig jaar campagne voeren door overheid en voorlichtingsinstituten blijkt het gebruik van voorbehoedmiddelen door de jeugd zelfs enigszins af te nemen. Het toenemende alcoholgebruik, de afkeer van veel jonge mannen van condoomgebruik en de lankmoedigheid van meisjes daarbij, zouden verantwoordelijk zijn voor een zorgelijke situatie. Het in opdracht van een ziektekostenverzekeraar voor studenten uitgevoerd onderzoek spreekt van alarmerende cijfers: een op de drie adolescenten die seksuele contacten hebben, gebruikt nooit een voorbehoedsmiddel. Het zijn vooral de jonge mannen die ‘vergeten’ om de preservatieven bij zich te hebben. Hoewel het aantal gevallen van HIV-besmettingen stabiel is in Frankrijk sinds 2009, zijn er nog andere risico’s verbonden aan het niet veilig vrijen. De seksueel overdraagbare aandoeningen nemen toe zoals chlamydia, gonorroe en zelfs syfilis, een ongemak dat vrijwel verdwenen was in Frankrijk. Het terugdringen van de aids-epidemie heeft een klimaat geschapen van vertrouwen, of zelf van zorgeloosheid. Het aantal zwanger geraakte jonge meisjes neemt toe. In Frankrijk maken de vrouwen van 20 tot 24 jaar het meest gebruik van de geboden mogelijkheid om de zwangerschap te onderbreken. Jaarlijks worden honderdduizenden condooms gratis verspreid op scholen vanaf het collège, maar het condoom is niet cool bij de jongeren.

Reageren kan op het forum

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account