Reageer op: Voilà de nieuwe Franse regering

#209784
 ratatouille
Bijdrager

Kip of ei?
Het helpt soms om gewoon te beslissen dat het ei eerst was.
Niks geen overleg of inspraak: ei eerst. Daarna kan je overleggen of het een omelet moet worden of een luchtige quiche, welke salade en hoe je een wijn kiest die het gerecht bij elkaar brengt. Maar je kan ook Brusselse tafelgenoten treffen die dat eigengereide maar niets vinden. Discussie eerst.

Enfin, de Franse regering heeft economische wind mee, en een traject dat al door Hollande was ingezet, heeft er voor gezorgd dat Frankrijk zijn begrotingstekort onder de verplichte 3% van de EU norm heeft gebracht. (2,6%) Er is er nog werk aan de winkel om de staatsschuld weg te werken. Die mag maximaal 60% van het bruto binnenlands product zijn, en dat is nu 97%. De Nederlandse staatsschuld was in 2017 overigens 58%.

Nederland heeft een begrotingsoverschot, met de ‘na het zuur komt het zoet’ maatregelen is er flink bezuinigd, en ook geïnvesteerd, dus waren de handen vrij om met het vingertje in de klas rond te gaan, ‘wie heeft er zijn best nog niet gedaan?’ Maar Frankrijk is er eindelijk ook.

Nederland heeft een paar troeven om gidsend te zijn binnen Europa, maar kan zich ook de zelfde fundamentele vraag stellen, over het begin en het einde. Economisch gaat het goed, Nederland is aantrekkelijk voor hoofdkantoren en voor internationaal bedrijfsleven, de keerzijde van de medaille is dat Nederlanders soms het gevoel hebben te worden vergeten. De winsten gaan niet terug naar hogere lonen, en het kleine land raakt verstopt door transport en opslag.

Bilateraal laat Nederland al enige jaren zien dat je wel kan wachten op het Europese PESCO om militaire projecten in te gaan, maar dat je ook je luchtruim samen met België en Luxemburg kan verdedigen, dat je Nederlandse krijgsmacht onderdelen kan laten werken onder Duitse bevelvoering en andersom. Dat je samen schepen kan kopen of deelgebruiken. Pragmatisch, maar het werkt. Zo kan Nederland ook richting geven in de EU. Je kan wel de vraag stellen of een investering in een veelzijdig inzetbare krijgsmacht nog hoort bij een gezamenlijke verdediging. Je kan ook specialisten laten samenwerken. Keuzes maken, kip of ei?

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account