Reageer op: NIets veranderen graag.

#208941
 bosbess
Bijdrager

Jako, dit is onjuist. Al in 2011 werd de ontheffing uitgebreid naar 42 schepen “nadat de staatssecretaris Henk Bleker in december met positief nieuws uit Brussel terugkwam.” Zie Visserijnieuws.nl

Wikipedia schrijft:
“In de zuidelijke Noordzee is sinds het jaar 2007 een (tijdelijke) ontheffing voor het gebruik van de puls verleend voor 5 procent van de gezamenlijke boomkorvloot van de lidstaten. Sinds 2009 vist een aantal Nederlandse vissers met de pulstechniek. In 2013 ging het om 42 kotters. In 2014 zijn extra ontheffingen verleend en (in) 2017 vissen 84 kotters met stroomstoten.”

En in het Factsheet Pulsvisserij van het Visbureau staat:
“In principe is het vissen met elektriciteit verboden in de EU. Echter sinds 2007 is het zo dat er ontheffingen mogelijk zijn voor de boomkorvloten in de verschillende
lidstaten rondom de Noordzee. Deze ontheffing geldt alleen voor de Zuidelijke Noordzee. Er is een basis ontheffing voor 5% van de boomkorvloot per lidstaat. In
2010 en 2014 kwamen er verruimde mogelijkheden voor Nederlandse vissers om met de puls te vissen in het kader van wetenschappelijk onderzoek naar deze techniek.
Nederlandse vissers hebben in toenemende mate hiervan gebruik gemaakt; momenteel zijn 84 er ontheffingen voor Nederland om te vissen met de puls techniek.”

Franse vissers hebben dus helemáál geen punt, althans niet op basis van het aantal NL schepen dat de pulsvisserij bedrijft. Bovendien werden de ontheffingen verleend op voorwaarde dat de vissers zouden meewerken aan wetenschappelijk onderzoek, zodat er meer kennis over pulsvissen zou worden verkregen. Franse vissers hadden ook extra ontheffingen kunnen aanvragen, maar dat deden ze niet. Toen ze zagen dat NL vissers meer vingen in kortere tijd en met minder brandstofverbruik zijn ze dwars gaan liggen in plaats van ook over te stappen op pulsvissen.

Zoals ik eerder schreef is de zaak voor Nederland nog niet verloren. In november 2017 stemde de Visserijcommissie van het Europees Parlement tegen een verbod op pulsvissen. In die commissie zitten de visserijspecialisten. Hun stem zal zeker zwaar wegen wanneer de Europese Commissie een definitief besluit neemt over de NL ontheffingen.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account