Reageer op: Voilà de nieuwe Franse regering

#208307
 ratatouille
Bijdrager

Redactioneel commentaar.

Het is toch vreemd te zien dat een speech van premier Rutte aan het jaarcongres van de Europese liberalen (ALDE) vrijwel naadloos gebruikt kan worden door een anti-EU groep zoals verwoord door het blog venitism om te zeggen: Europa heeft gefaald, zie je wel.

Ruttes gebrek aan visie brengt hem zelden verder dan te stellen dat problemen moeten worden opgelost, zonder te melden ‘hoe dan’. Zijn pragmatische bijdrage aan het congres over de integratie van de EU geeft wel aan dat er behoefte is tot samenwerking, maar niet aan een instituut daarvoor. Zoals een sterkere democratische EU, en sterke lichamen die samenbundelen. Ideeën die onlangs door Macron zijn geopperd, een visie op de toekomst van de EU. Zonder direct zijn naam te noemen gaf Rutte aan (Merkel heeft even andere kopzorgen) die visie niet te delen:

“The EU needs to solve problems that we – as individual member states – cannot solve alone,” zei Rutte op het ALDE congres in Amsterdam.

“Integration for integration’s sake will only harm public support for the European Union. So before we develop new policy, before we set up new agencies, before we think up new rules and regulations, we need to ask ourselves: what problem does this truly solve?”

Juist voor de problemen die al bekend zijn, en de versterking van de democratie en het gevoel bij de burger, zijn er allerlei initiatieven gekomen die de samenwerking vergroten en ook bijeenbrengen.

Hebben we net het Europese instituut voor de regelgeving van nieuwe medicijnen en toelating binnen gehaald, geeft Rutte af op het institutionele van de EU. Het is maar net hoe de populist het uit komt, medicijnschap wel, integratie niet.

Als je een reconstructie maakt van het zwalken van Rutte binnen de gelederen van de EU, versus zijn woorden voor de bühne en het Nederlandse volk, word je duizelig van de schommelingen.
En hoewel je weet dat een reconstructie nooit garant staat voor de waarheidsvinding, is het meestal een goede indicatie. Panama Papers komen altijd later dan de uitleg van de bankiers.

Maar burgers in de EU, en ook die in Nederland, hebben wel zeker baat bij een goed functionerend bestuur van de EU, met zeggenschap en het gevoel invloed te kunnen uitoefenen. De tijd van de rechte EU komkommer zijn we al voorbij, het is tijd voor een serieuze visie en aanpak van de werkelijke problemen. Ideeën zoals die van Macron verdienen meer dan een schommelende premier.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account