Reageer op: Voilà de nieuwe Franse regering

#208081
 Noë
Sleutelbeheerder

Victorie.

‘fabriqué en Toulouse’, je moest goed kijken, maar het labeltje zat er toch maar. Tevreden drukt Macron zijn hoofd in de cerise rode kussens, deze Airbus 380+ was de inspiratie geweest van zijn aanstekelijke ideologie. Vurig, passioneel leiderschap.

De grijze zee die onder het vliegtuig voort dreef, leek haast eindeloos.

Palais de l’Élysée was op 13 juli 2017 de juiste lokatie om samen met madame Merkel het voortouw te nemen in het PESCO verdrag. Een gemeenschappelijk vehikel waarin projecten en samenwerking voor Europese defensie worden bijeengebracht. De oude ruzies en verschillen in visie waren begeistert door zijn enthousiasme, zodat nu het moment was aangebroken om door te zetten.

Voor Emmanuel Macron stond er ook wat op het spel, al twee speelkaarten waren opgepot, de belasting harmonisatie, het eurozone budget, deze troef moest lukken. Afgesproken in de tandem was om gezamenlijk een nieuwe jet te gaan ontwikkelen, een Europese jet als vervanger van de Franse Rafale en de Eurofighter.

Nu de UK verder wegdreef van de EU kon er eindelijk vaart gemaakt worden met de samenwerking op defensie gebied. Het dossier was uit de tas gehaald, afgestoft en relevant. Te ontwikkelen: een Tiger helikopter, een Euro drone project MALE, en een maritiem surveillance systeem. En een tank, een Eurotank. De Frans-Duitse tandem had wielen gekregen.

Elegant bewoog de steward zich door het gangpad, ‘Champagne’?

Merkel plukte een stofje van de zetel en keek tevreden uit het raam, het samensmeden van een coalitie viel niet mee, maar ze zou proberen om iedereen binnen de EU bij Pesco te betrekken. Misschien zelfs de Engelsen na 2019, nu zonder stemrecht, maar met hun expertise en mogelijkheden. Parallel aan de NAVO, die wel wat steun kan gebruiken. ‘Niet te veel culturele en historische perspectieven mee laten wegen, maar de consensus op de korte termijn’ mijmerde ze, om zo haar coalitiegenoten binnenboord te houden.

Brussel 13 november 2017 (weer 13). De EU defensieministers overleggen over PESCO, de plannen tuimelen over de tafel. CART, EDF. Geen vrijblijvendheid meer.

Macron zet zich schrap in de fauteuil. ‘Touch down‘, een klein streepje zwart EU rubber parkeerde zijn aanwezigheid op de Brusselse luchthaven. Het motregende.

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?