Reageer op: Voilà de nieuwe Franse regering

#205995
 ratatouille
Bijdrager

Vrijheid.

‘Je moet niet in de hoek blijven zitten waar de klappen vallen.’ Hoe groggy een bokser ook is, deze woorden van de trainer galmen altijd door het gezwollen hoofd. Verstandige woorden, in de geschiedenis zagen we vechters ( ) die de hoek opzochten, vol adrenaline en trots, maar allen met een klein verstand.

Als je vast zit kan je niet vluchten en als je blijft bewegen is het lastig voor je tegenstander om je vol op de plexus te raken. Elke onderhandelaar kent dat principe; neem positie in, maar blijf bewegen.

May is niet een leider die in een van deze profielen past, want zij kiest ring nog hoek. Meer een zeilster die uit de wind blijft en dobberend afwacht. Ze roept “Ship Ahoy” als de ‘EU hovercraft’ voorbij stuift, maar meer beweging zit er niet in. En terwijl haar zevenentwintig trainingsmaatjes beleefd en geamuseerd toekeken tijdens haar Brusselse praatje over verblijfsvergunningen, koste het moeite om niet met zijn allen te roepen: “Not here, and goodbye”.

May was ongetraind, bovendien had ze niet verwacht dat de onderlinge EU leden zo eensgezind zouden reageren. De aanslagen, het vuur en de misrekende verkiezing, hadden haar meer problemen gegeven dan haar conditie toeliet. De Noord Ierse 1,5 miljard investering -betaald als zoengeld aan de DUP- was ook al een opportunistische manoeuvre. En haar veelkoppige tegenstander blonk uit in lichtvoetig danswerk en zo nu en dan een tik.

De voorwaarden tot onderhandeling moeten door de heren Davis en Barnier nog op een rijtje worden gezet, maar nu al was duidelijk dat een dualistisch optreden niet geapprecieerd werd. Het was al voorzien dat de UK zou proberen om losse dealtjes te sluiten met ‘hapgrage’ EU leden, en zo onrust te stoken in de eenheid. Maar de dekking zat hoog, de ‘Ali shuffle’ was ingezet en haar kunstje was getackeld.

Op de lange termijn is de kracht van een unie, sterker dan een flitsende deal nu. De onderlinge leden doen er goed aan, om elkaar in alle openheid die toekomst voor te houden. Je kan de Champagne lauw drinken, maar de smaak is beter na koeling. Even wachten, de glazen polieren en dan gezamenlijk het glas heffen, “prosit” en geniet.

Het UK heeft lang kunnen profiteren van bijzondere regels binnen de EU, bij het verlaten zal er gezocht worden naar goede samenwerking, maar die status aparte is afgelopen. Daar moet May nog aan wennen, de agenda zal ook voor haar strenger worden.

Migratie is deel van de vraagstukken die gezamenlijk binnen de EU worden besproken, Italië heeft meer problemen met vluchtelingen dan het UK, een zwakkere economie en meer recht op eerlijke verdeling en uitvoering van verdragen. Enkele Oost-Europese deelnemers zijn een zwam in dit dossier, dus is het een misrekening van Theresa May op uitzonderingen aan te sturen. EU zal streng onderhandelen om de onderlinge cohesie richting te geven. Een samenwerking met koopzegels en bonuspunten zonder de moeilijk verteerbare rauwkost, kan niet in het boodschappenmandje.

Elke bokser weet dat goede voeding belangrijk is voor het halen van de laatste ronde; ‘ Fish and chips’ horen daar meer bij.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account