Reageer op: Voilà de nieuwe Franse regering

#205710
 ratatouille
Bijdrager

Nogmaals, sorry.

Het idee van de picknick was niet origineel, maar de hele ploeg was enthousiast toen de uitnodiging op de smartphones binnenkwam. Lunchen, aan de oever van de prachtige Seine. En dan eens de zware zaken op het witte tafellaken schudden en plannen maken. Bon Apetite!

Er waren geen stakingen aangekondigd voor die middag, dus de kans dat de maaltijd onbedorven genuttigd kon worden, was aanwezig. Er waren koelers, paté, diverse soorten brood en confituren.

Terwijl een kloeke eend met in het kielzog; een piepend groepje werkloze jeugd, falend onderwijs, – en de bittere waarheid over de kwaliteit van het Franse universitaire systeem – voorbij dreef (de beste Franse universiteit École Normale Supérieure, komt niet verder dan plaats 66 op de Times world ranking), bogen de verkozenen zich over het begrotingstekort en de stagnerende economische groei.

Maar allereerst de koude canard, wat een finesse!

Zo kil als de eend, de cijfers: 10% hogere overheidsuitgaven dan gemiddeld in de EU, het zelfde cijfer voor de werkloosheid. Er is een lijst met problemen die omgebogen moeten worden in de komende vijf jaar.

Macron heeft een nu een kleurrijk en divers clubje in de Assemblée ; zoals op links oud woordvoerder Benjamin Griveaux (met zijn pamflet ‘ Salauds de pauvres! ‘)
“C’est désormais le conflict entre les déclassés et les assistés, entre les working poors et ceux qui n’ont plus rien, que la droite instrumentalisme.”

Past die scherpe visie in de arena, de progressieve agenda van Macron? Kan hij -buiten blote voeten weerstand en stakingen – verder met een pro EU conversie, zoals een vereenvoudiging van het ontslagrecht? Blijft het verzet buiten de binnendeur? Gaat -het rijke- Duitsland meer uitgeven in eigen land (infrastructuur) om zo wat lucht te geven aan de ontwikkeling van de Franse economie en indirect aan de EU?

Op het damast lagen brokken Franse waarden en tradities waar de tanden ingezet moesten worden. Een zoektocht naar sauzen om het tot een nieuw nationaal gerecht om te toveren, was begonnen.

Met de hoge juni temperaturen was het aangenaam aan de waterkant, wel was er veel weerstand in de Seine, de moderne lichtgewicht roeiboten konden maar net -tegen de stroom in-, richting haven roeien. Een zacht briesje was behulpzaam.

Het was tijd voor een bescheiden glas gekoelde ‘Grand Clos’ uit de Provence, met al die fotografen, moet je wel oppassen wat je schenkt.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account