Reageer op: hoofdgroep knalt eruit

#201863

Cees, een bliksemafleider staat op het dak en heet para-tonnerre. En een parafoudre is (meestal) een aparte module in de groepenkast, zie Rata’s foto. En zo’n parafoudre knalt er niet uit, hij vormt voor te hoge spanningen een bruggetje naar aarde. Maar wanneer de energie inhoud van zo’n spanningspiek te groot wordt, dan heeft ie daar onder te lijden, slijtageslag. Of legt het loodje door oververhitting of omdat er inwendig een kritische spannings/stroomgrens in een halfgeleider wordt overschreden en er inwendig kortsluiting ontstaat.

Iets eenvoudiger kom je ze ook tegen in wat in de winkel te koop staat als stekkerdoos met overspanningsbeveiliging. Nog eenvoudiger zijn filters waarin een paar spoeltjes en condensatoren zijn verwerkt, misschien dat er in oud-archief van dit forum nog wat staat (er vallen daar trouwens steeds meer gaten, onderwerpen zijn spoorloos verdwenen) en anders hier. De klassieke verwijzing naar de website van Entraidelec laat ik helaas achterwege, sinds eind maart vorig jaar is die website langzamerhand volledig in het ongerede geraakt, jammer.

Die waarschuwingen op tv en nu ook per mail van de EDF: je kunt niet meer verbruiken dan er geproduceerd (of geïmporteerd) wordt. Trui aan, kachel lager, afkicken van pc, tv en smartphone, let’s dim the lights.

Tot slot een antwoord op je vraag: dans quel cas installer un parafoudre?

©2021 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?