Reageer op: Radiateurs électriques

#201778

Een paar korte opmerkingen. Inderdaad heeft die eerste oliecrisis (1973) het een en ander in beweging gezet. Maar we kunnen verder teruggaan, naar de periode van wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Energiecentrales waren of onbruikbaar geworden, weggebombardeerd zoals in Duitsland en ook Frankrijk, of werden met het nodige improvisatievermogen draaiend gehouden. Een beperkte capaciteit maar met wel een technisch gegeven dat ook tegenwoordig weer opduikt in de discussies over kolengestookte centrales: die zet je niet zo maar uit, of die kun je ook niet even op een wat lager pitje elektriciteit laten produceren. Probleem: overdag was de beperkte capaciteit nodig om de industrie en bedrijvigheid van stroom te voorzien, maar wat doen we ’s nachts? Opkomst van het dag/nacht tarief. De elektrische boiler op nachtstroom gevoed en de opkomst van de accumulateurs. De warmte van de in de kleine uurtjes met goedkope elektra verhitte units blaas je dan overdag geleidelijk je huis in. Op die manier kon het stroomnet ook ’s nachts de opgewekte energie kwijt. Een gelijkmatige en ook voorspelbare belasting van de energiecentrales, wat wil je meer als energie producent en beheerder van het stroomnet.

De EDF heeft dankzij de ooit extreem lage kWh prijzen de elektrische verwarming ongekend populair gemaakt in Frankrijk. Zeker bij EDF werknemers, die betaalden maar een fractie van de normale tarieven……Eind zeventiger jaren, begin tachtiger jaren werd de boerderij waarin wij nu wonen door de vorige eigenaar ingrijpend verbouwd, isolatie, dubbelglas en alles elektrisch verwarmd: vijf zware accumulateurs van elk ongeveer 4 kW en zeven radiateurs électriques, elk ongeveer 1500 watt. Moderner kon niet. Zo’n accumulateur – merk Olsberg – zie je hier op de foto staan, onder de deurtjes van de groepenkast. Wat daar rechts boven hangt ziet er uit als een tableau électrique, maar is het niet. Omdat het totale vermogen de 60 ampère van de puissance souscrite van de disjoncteur de branchement (DB) verre te boven zou gaan is er een vrij complexe délestage unit aanwezig, in feite een soort analoge computer met acht vermogensmodules. Daarmee wordt voorkomen dat de DB alle stroom uitschakelt: vlak voordat die grens bereikt wordt schakelt die unit niet prioritaire verwarmingsgroepen uit. En wanneer het totale stroomverbruik in huis weer wat gezakt is worden ze weer ingeschakeld.

Mooi systeem, alleen erg duur geworden door de stijgende elektriciteitstarieven. En in de praktijk toch niet erg comfortabel: het systeem werk traag. En inmiddels aan het eind van zijn technische levensduur: sommige vermogensmodules zijn inmiddels defect en de ventilatoren van de accumulateurs maken veel herrie: lagers versleten en niet meer ergens en stock.

We stoken nu met een houtkachel en hebben de elektrische radiatoren in de slaapkamers en de badkamer gehandhaafd. Die hoeven per dag hooguit een paar uur te branden. Voordeel van elektrisch verwarmen is natuurlijk wel dat je bij wat langere afwezigheid geen zorgen hebt over het mogelijk bevriezen van je cv installatie – continu aan kan ook, maar kost wel wat – en je hebt geen onderhoudskosten aan je met hout, gas of olie gestookte cv ketel. Tegenwoordig wettelijk verplicht.

©2022 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

Forgot your details?