Reageer op: Algoritmes kiezen Trump

#193991

Bonjour @Hans,

Ik heb absoluut niet het gevoel dat de verkiezing van Trump “veroorzaakt” zou zijn door boosaardige en manipulatieve cybermachten in vormen als Facebook, Twitter, Google en noem maar op. Natuurlijk speelt het Internet een vorm in de meningsvorming, maar dat geldt nét zo goed voor de meer gevestigde media. En die laatste gingen voor het overgrote deel vól op het orgel vóór Clinton. Haar al dan niet dubieuze acties uit heden en verleden werden alom goedgepraat, terwijl van elke gaffe van Trump lawaaiig schande werd gesproken. En by the way, NRC is één van die kranten die geen gelegenheid voorbij heeft laten gaan om Clinton aan te prijzen en Trump te demoniseren.

Het grappige is, als je de resultaten van de USA verkiezingen bekijkt, het overgrote deel van de Trump stemmen afkomstig is uit wat ze daar noemen “flyover country”, dus zeg maar de achtergebleven rurale- en vervallen industriegebieden. Nou niet echt een populatie die zich kenmerkt door het grootste percentage Internet- en sociale media gebruikers. Dat spoort dus niet met de veronderstelling dat de kiezers massaal door de sociale media geïndoctrineerd zouden zijn.

Voor Michael Moore, die je nu niet bepaald van neoliberale bias of republikeinse sympathie kunt betichten, was de keuze voor Trump in elk geval géén verrassing. Hij schreef er vóór de verkiezingen al een fenomenaal artikel over, met onder andere de zinsnede “…broken, depressed, struggling, the smokestacks strewn across the countryside with the carcass of what we used to call the Middle Class. Angry, embittered working (and nonworking) people who were lied to by the trickle-down of Reagan and abandoned by Democrats who still try to talk a good line but are really just looking forward to rub one out with a lobbyist from Goldman Sachs who’ll write them nice big check before leaving the room…“. Om over de analyse van Glenn Greenwald nog maar te zwijgen: “…The indisputable fact is that prevailing institutions of authority in the West, for decades, have relentlessly and with complete indifference stomped on the economic welfare and social security of hundreds of millions of people…“.

Nee, NRC, Volkskrant, DWDD, Pauw, Joop en weet ik welke Nederlandse deugmedia nog meer, begrepen niets van de aanloop naar de USA verkiezingen, en ze begrijpen nog steeds niets van de uitslag. Hillary en de Democrats hebben niet verloren omdat Hillary een vrouw is, niet omdat ze blank is, niet omdat de kiezers dom zijn en niet omdat de social media en Internet de kiezers hebben misleid. Ze hebben verloren omdat de zwijgende meerderheid het beu is om voorgelogen en gekleineerd te worden en daarom gaat stemmen op iets wat maximaal tegen de status quo ingaat. “Het volk mort, sire” en is klaar om bij iedere gelegenheid zand in de machine te gooien. Dat is gebeurd bij het Brexit referendum, bij de USA verkiezingen en zelfs bij het NL referendum over Oekraïne. Voor de kiezers is het “payback time”.

Ik vind het verbijsterend en ook verontrustend dat de gevestigde politieke orde, gezellig samenkonkelend met banken en multinationals, nog steeds niet in de gaten schijnt te hebben dat zijzelf de oorzaak is van deze schokkende verkiezingsuitslagen, en niet aan de haren erbij gesleepte kletsargumenten zoals de domheid van het volk of de manipulatieve macht van Facebook. Dus zullen ze nog wat lessen gaan leren, op de harde manier. Overal in Europa staan de disruptieve krachten in de startblokken om een molotov-cocktail in de netjes gepoetste salon van de status quo te gooien: AFD, PVV, Podemos, 5-star, noem maar op. Hier in Frankrijk, waar dit forum tenslotte over gaat, maakt de FN zich steeds breder terwijl de gevestigde orde verlamd als het konijntje in de koplampen zit. En overal in Europa en de EU fiedelen de politici en bureaucraten terwijl Rome steeds harder begint te branden.

We gaan enerverende tijden tegemoet.

Salutations, Jos

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account