Reageer op: Elektravraag en aggregaat

#201557

Bonjour,

Indien men niet de héle installatie op het aggregaat zou willen draaien kan ik mij in grote lijnen vinden in de suggestie van @Wannox. Echter, ik vraag mij af of het dan niet handiger is de rollen van het voorgestelde “tableau secondaire” en het “grote tableau” om te draaien.

In het “grote tableau” (achter het aggregaat) concentreer je dan alle zekeringautomaten voor verlichting en “normale” stopcontacten. Plus die voor koelkast (en eventueel vriezer) als die op een circuit spécialisé zitten. Last but not least de “onmisbaren” zoals electrische rolluiken, garagedeuropener, telefooncentrale, alarminstallatie en dergelijke, indien van toepassing.

In het “tableau secondaire” (zonder aggregaat back-up) plaats je de rest, met name de circuit spécialisés voor de grote stroomvreters zoals boiler, vaatwasser, wasmachine, wasdroger, electrische verwarming en wat er nog meer voor verwennerij in huis is.

Ik heb even geteld in mijn eigen installatie. Er zijn 27 zekeringautomaten op 5 rangées. Daarvan zijn er 9 in de categorie “stroomvreter” en de rest, dus 18, in de categorie “normaal/noodzakelijk”. De categorie die ik op mijn aggregaat zou willen draaien is dus behoorlijk veel groter dan de categorie die ik moet uitschakelen. Vandaar mijn suggestie om het “grote tableau” achter het aggregaat te zetten.

Overigens hoef ik bij mijn oplossing, als ik op het aggregaat wil draaien, slechts even snel de 2 rangées met stroomvreters af te schakelen, hetgeen supersnel kan door de betreffende aardlekschakelaars uit te zetten. Dan heb ik nog steeds de mogelijkheid om bij zéér langdurige stroomuitval een beetje te jo-jo-en met alle verbruikers om bijvoorbeeld even de vaatwasser te kunnen draaien, om maar eens een onmisbaar apparaat te noemen 🙂 .

Salutations, Jos

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account