Reageer op: Beleid of overheids-chantage?

#195551

Bonjour @Peter,

De parallel met ’t Westromeinse rijk zie ik zo snel niet, evenmin als de schuld van de zittende president aan de huidige ellende. De rot is in F al ’n eeuw of twee gaande en dat heeft alles te maken met de cultuur.

Wellicht tot uw verbazing, maar ik ben het daar geheel mee eens.

Mijn opinie over socialisten in het algemeen en de heer Hollande in het bijzonder is vrij algemeen bekend. Daar is overigens ook niets aan veranderd. Niettemin had ik ditmaal niet de intentie de president ergens van te beschuldigen. Mijn link naar de “economische noodtoestand” was slechts bedoeld om de door mij geconstateerde onttakeling van de Franse economie te illustreren.

Naar mijn mening vertoont Frankrijk, net als ooit het Romeinse rijk, tekenen van een imperium in verval. Ik zie een alomtegenwoordige overheid, forse belastingen, hoge werkloosheid, verarmende bevolking, faillerende PME’s, exploderende regeldruk, verlammende bureaucratie en onafzienbare overheidstekorten. Dit alles georkestreerd door incompetente waan-van-de-dag politici die voornamelijk druk zijn met elkaar vliegen af te vangen en naam te maken voor de volgende verkiezingsronde. Deze rot is inderdaad al vele jaren gaande, en kan ook nog vele jaren duren. Ook het Romeinse rijk stortte niet plotsklaps in maar takelde langzaam maar zeker af, als gevolg van meerdere oorzaken die in het hedendaagse Frankrijk een duidelijk equivalent hebben. Zoals Mark Twain opmerkte, “de geschiedenis herhaalt zich niet, maar ze rijmt wel”. Uiteindelijk wordt het systeem onstabiel.

Windows

Wanneer het systeem éénmaal in deze toestand is beland is er geen andere uitweg dan de “reset” knop. Analoog hieraan vrees ik dat de eerder in deze discussie genoemde nouvelle societé niet eerder zal ontstaan dan na een opzichtig falen van de huidige. Iets dat weliswaar nog lang op zich kan laten wachten, maar naar mijn mening even onvermijdelijk als onplezierig zal zijn.

Salutations, Jos

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account