Reageer op: Hoe blijf jij warm?

#189231
 mimi mentink
Bijdrager

We wonen permanent in de Tarn. Een huis met leef- en slaapruimte begane grond van 180 m² houden we op plm. 23 graden of meer in de wintermaanden met een prachtige midden in het huis geplaatste insert. Ook de onderkeldering, garage en atelier (totaal 180 m2) wordt door deze insert de hele winter op 18 graden gehouden. Daarbij hebben we nog een logeerverdieping van 93 m² (rechte muren, dus zonder de 87 m² aan combles meegerekend) en ik moest een isolatiegordijn voor de trap naar deze verdieping hangen om te voorkomen dat logés zich stoofkippen zouden voelen bij temperaturen tot 26 graden dankzij die ene insert begane grond! Gemiddeld stook ik 20 stères gortdroog kwaliteitshout per jaar op. De winters in de Tarn zijn niet mals. Maar we hebben grote raampartijen die de zon omzetten in warmte binnenshuis. Op zonnige dagen steek ik de insert pas in de (na)middag aan. Temperatuur binnenshuis onder de 20 graden vinden we onaangenaam.
We hebben nog het elektro-abonnement met rode, witte en blauwe dagen. Op blauwe dagen hebben we warm water in twee badkamers en de keuken via de boiler. Als de rode dagen eraan komen zet ik dat systeem over op de cv, een 40-jarige Haas&Sohn op olie (kan ook op hout worden gestookt, maar dat deden we nooit) die ook het huis verwarmt wanneer we weg zijn of door ziekte geen zin hebben de insert te stoken. Aan fioul zijn we hooguit 300 euro per jaar kwijt, want de cv slaat niet aan wanneer de insert brandt. Het huis is goed geïsoleerd. Begane grond hebben we dubbel glas. ’s Avonds sluiten we wel de luiken. Met zeer lage temperaturen laat ik de luiken op de logeerverdieping ook overdag gesloten.
De insert van Brisach laat ik ’s nachts uitbranden. ’s Morgens is de woonverdieping overal nog ruim 20 graden. Ik maak de insert iedere morgen schoon, ook de tweezijdige ramen om na het aansteken weer te kunnen genieten van het breedbeeld vlammentafereel. Dertien jaar geleden, toen de olieprijs nog aanzienlijk lager was, stookten we het huis warm met de cv maar die warmte is toch gevoelsmatig droger en daardoor onaangenamer dan die van de insert.
We wisten niet dat de Tarn ’s winters zo koud zou zijn toen we ons huis kochten. We hebben ons toen ook niet gerealiseerd, dat ons huis zo perfect geïsoleerd was en hoe geweldig die insert geplaatst was, centraal in het huis. In de eerste jaren staken we de insert alleen voor de gezelligheid aan, een enkel avondje. Zoals we dat met onze open haard in Nederland deden.
In de winter lopen we binnenshuis met luchtige kleding en het is grappig te zien dat dik ingepakte gasten hier gaan pellen. Een avondje bridgen hier lijkt dan ook op strippoker!

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account