Reageer op: Hoe blijf jij warm?

#189197

Bonjour,

Ik heb een tijdelijke woonruimte gecreĆ«erd in de stal naast het huis dat ik nu al jaren aan het renoveren ben. Dat “tijdelijk” is dus relatief šŸ™‚ maar we wonen plezierig en ook redelijk comfortabel. Jammer alleen dat het gebouw ongeveer net zo goed is geĆÆsoleerd als een blikken beschuitbus. Enkel glas, halfsteens muren, planken verdiepingsvloer met daarboven een pannendak waar je direct van onderen tegenaan kijkt. Dus genoeg uitdagingen in het koude seizoen.

De woonkamer verwarmen we met een Godin Cantou 680102, een plaatstalen cheminee met gietijzeren haard van 13 kW. Ruim bemeten maar echt nodig in onze slecht geĆÆsoleerde woonkamer van 45 m2. Deze cheminee is straks relatief gemakkelijk te verhuizen naar de woonkeuken van ons nieuwe onderkomen waar hij via een warme lucht aftakking hopelijk ook de couloir een beetje kan mee verwarmen.
In de woonkamer en de keuken hebben we ook nog diverse typen Zibro petroleumkachels staan, de elektronische uitvoering zodat we die op de timer s’morgens vroeg kunnen laten aanslaan zodat we niet in een al te koude ruimte beneden komen. We slapen boven direct onder de dakpannen dus daar valt niets aan te verwarmen, je kijkt tussen de pannen door naar buiten. Dat hebben we opgelost met een prima kwaliteit dekbed en elektrische dekens šŸ™‚ .

Maar goed, dat is allemaal “tijdelijk”.

In ons nieuwe onderkomen voorzie ik een combinatie van zonnecollectoren en houtgestookte CV ketel met hydro-accumulatie. Op het dak ligt 20 m2 zonnecollector met heatpipes. Deze zijn aangesloten op een buffervat van 1000 liter. Voorts is er een houtgestookte CV ketel gepland met nog eens 3000 liter buffer.
In de vloeren komen/liggen zeer dicht op elkaar multicouche vloerverwarmingsbuizen, zodat ultra-lage-temperatuur bedrijf mogelijk is. In de woonkamer komt een grote glazen wand op het zuiden.
Het idee is, de leefruimten met behulp van zonne-energie, zo nodig aangevuld met houtstook, continu op een basistemperatuur van minimaal 15 graden te houden, zodat je zo min mogelijk last hebt van de inertie van de vloerverwarming.
Het verschil tussen de basistemperatuur en de gewenste temperatuur overbruggen we door indien/waar nodig met hout bij te stoken. In de woonkeuken met de bovengenoemde Godin uit onze tijdelijke woonruimte. In de woonkamer willen we graag een Ć©chte grote ouderwetse open haard, zo eentje waar je bijna in kunt staan, maar zonder de rendementsnadelen daarvan. Daarom overwegen we de bouw van een schouw met een Polyflam unit erin.

Maar goed, dat laatste is allemaal nog toekomstmuziek. Eerst maar eens zorgen dat ik een goed dak op die oude puinhoop krijg en de boel wind- en waterdicht is.

Salutations, Jos

Ā©2020 Communities Abroad Ā | Ā infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account