Reageer op: Orange aansluiting live box

#190288

Margriet, ook hier zou ik kunnen zeggen: kijk op de website zelf of zoek nog even bij het uitermatige handige programmeerwerk van Wannox. Maar met een paar muisklikken kan ik ook wat aan hergebruik doen van een antwoord op een vraag die ik een paar dagen geleden per mail binnenkreeg:

Als startpunt maar onze ervaringen een keer kort samengevat op een forum voor de Britten. Na zeg het maar wat teleurstellende ervaringen met France Télécom / Orange, een oorverdovend krakende vaste telefoonlijn. Over alle helpdesks valt wel iets te vertellen, maar FT / Orange heeft het bij ons echt wel verbruid, een wat langer verhaal voor de afwisseling in het Nederlands. een paar weken geleden met wat foto’s dit nog geantwoord aan een vragensteller.

Wij draaien hier met een luxe uitvoering van een usb dongle, die dankzij een betere antenne wat meer signaal oppikt en tevens een klein wi-fi netwerkje in de lucht gooit voor 5 of 10 apparaten. Gaat bij ons zelfs door een dikke muur naar het atelier van Ina, dus dat lukt wel. Alleen zitten we helemaal aan de rand van het mobiele netwerk van Bouygues, dus helaas ontvangst slechts op 2G / Edge snelheid. Vrienden 2 km verderop hebben een zeer snelle 3G ontvangst met het zelfde Huawei mifi doosje. 4G wordt slechts langzaam uitgerold op het platteland van Frankrijk. Lastig: de download limieten in die 3G en 4G abonnementen. Een paar keer naar uitzending gemist kijken en je bent al bijna door je data hoeveelheid heen als je niet oppast. Data omvang in dit soort abo’s: van 1Gb tot 6 Gb en hoger. Na bereiken van je max wordt de verbinding bij Bouygues niet afgesloten: rijden met je voet op de rem: ze gooien de snelheid dan omlaag naar 64 Kbit. Goed voor email en wat surfen.

Satelliet: Nederlanders hier aan de overkant hebben een too-way schotel staan, en zijn daar redelijk tevreden over. Ook hier: dataverbindingen omhoog naar zo’n satelliet hebben geen onbeperkte capaciteit, tijdens spitsuur krijg je vertragingen. Neiging bij alle providers is om bandbreedte zo scherp mogelijk in te kopen. De afdeling verkoop maakt iedereen blij met steeds weer nieuwe aanbiedingen, totdat het netwerk langzamerhand onder z’n last begint te bezwijken. Uiteindelijk rij je met een verkeersstroom als die van de A1 op een departementaal weggetje, schiet niet op. Het al decennia bekende probleem van contention and congestion. Bij grote manifestaties in Amsterdam gooien de providers dan een paar extra steunzenders in de lucht om het data verkeer allemaal aan te kunnen. Maar dat zijn slechts tijdelijke en incidentele oplossingen. Ook hier: download limieten.

WiMax: ooit bedoeld om iedereen ook buiten de adsl gebieden (verder dan 6 km van een telefooncentrale) aan internet te helpen. Niche market gebleven. Aantal initiatieven op lokaal / regionaal niveau: dus op plek x kun je meestal niet kiezen uit providers a, b, c en d. Afhankelijk van één organisatie(tje): valt of staat met het beheer door weinigen van zo’n stukje data infrastructuur. Snelheid als van een trage adsl verbinding, soms datalimieten, speciale ontvangstantenne nodig, die in een rechte lijn zonder bomen- of heuvelhinder zicht heeft op de zendmast. Net zoals bij satelliet ontvangst: bij stevige regen- of sneeuwval sterk verminderde verbindingskwaliteit.

Managements summary:

Voor adsl heb je inderdaad twee koperdraadjes nodig die het eigendom zijn van France Télécom / Orange, maar die afhankelijk van de lokale situatie ook door andere providers kunnen worden gebruikt (dégroupage). Technische randconditie: na een kilometer of zes raakt het hoogfrequente adsl signaal wat vermoeid, en verder weg is er gewoon te weinig signaalsterkte over om iets zinnigs mee te kunnen doen, qua ontvangend modem. Op de frontpage van de website dslvalley kun je dat overigens eenvoudig nagaan: telefoonnummer van één van de buren invoeren (hokje terugbellen niet aankruisen) en dan krijg je een indicatie van wat er mogelijk zou kunnen zijn via deze test d’éligibilité. De telefoonbedrading op het Franse platteland kent soms grillige, en onderling afwijkende, wegen naar de telefooncentrale. En anders een andere technische oplossing (caveat: download limieten).

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account