Reageer op: coffret de communication

#200985

Ik leg wat koperen waterleidingen even neer, en mijn antwoord is dan ook voorspelbaar: heeft alles met de kwaliteit van die dunne koperdraadjes in je ethernet bedrading te maken. De Franse wetgever heeft gemeend de indeling in grades aan te moeten plakken tegen die regels voor de aanleg van je communicatienetwerk volgens de NF C 15-100 normen zoals die nu (nog) gelden. Een Frans overzicht en nog wat technische achtergronden. Kort door de bocht: wanneer je je eisen maar niet te hoog stelt, kun je ook met grade 1 uit de voeten. Wil je wat meer, dan betere bekabeling (afscherming) en een daarop aangepaste coffret de communication.

Voor de meesten is een 100 Mbit netwerk al snel genoeg, al was het alleen maar omdat de gemiddelde adsl snelheid op het Franse platteland stevig achterblijft bij wat we in Nederland gewend zijn. De vergelijking met glasvezel laten we maar even achterwege. Je kunt dan met die vier aderpaartjes keurig doen wat de Franse wetgever indertijd, rond 2000, voor ogen had: één RJ45 prise voor internet, telefoon en tv. Voor 100 Mbit internet heb je immers slechts twee aderpaartjes nodig. Zou je een sneller computernetwerk willen hebben dan gaan we naar de 1 Gbit toe. Lastige is alleen dat je daar alle vier de aderparen voor nodig hebt. Hetgeen betekent dat je naar sommige vertrekken dus een extra ethernet kabel moet trekken en wanneer je dat door dezelfde gaine zou willen doen moet die van een iets grotere diameter zijn. Valt in het kort ook na te lezen in deze inleiding van Hager op de Franse elektranormen, pagina’s 32 t/m 35.

Last but not least: waarschijnlijk heeft de huidige verplichting om bij nieuwbouw of totale renovatie zo’n bedraad netwerk aan te leggen z’n langste tijd gehad. Parijs meldt daarover dat het voorwerk voor een vereenvoudiging van de huidige regels medio april rond zou moeten zijn, en dat die dan medio juni van kracht zou worden. Nu controleerde de Consuel dat communicatienetwerk meestal niet al te fanatiek, zijn de aardverbindingen in de groepenkast er allemaal, maar misschien dat het nog een punt van overweging zou kunnen zijn om de uitkomst van deze simplification maar even af te wachten alvorens de Consuel attestation machinerie in werking te zetten. Meer hierover op dit forum.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account