Onderwerpenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen > De Franse elektrische installatie
Zoek in het hele forum naar:
De Franse elektrische installatie
Vorige 71 - 80 Volgende
Auteur Bericht
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 22-07-2010 17:53:08
re: De Franse elektrische installatie

Jules,

 

   Hier in la France profonde werkt mijn verbinding zoals  gewoonlijk zeer traag, dus ik volsta te verwijzen naar een soortgelijke vraag hier op het forum,  en naar de diverse keren dat hier de hulpgroepenkast / zekeringkast / tableau secondair aan de orde is geweest, met de zoekfunctie makkelijk terug te vinden. En verder: triphasé problemen lijken me in het verschiet te liggen wanneer je ook de bijgebouwen driefase gaat aansluiten: het risico bestaat dat wanneer er ergens op het terrein één van de fases overbelast wordt, alle gebouwen zonder stroom komen te staan.

 

 

Rob van der Meulen

Top
Johnsl
Berichten: 0
Reacties: 1
Print Post Geplaatst: 26-07-2010 07:16:00
re: De Franse elektrische installatie

Rob,

 

Ik ben (denk ik) bijna zover met mijn elektrische installatie maar ik heb nog 2 onduidelijkheden.

 

Ten eerste is mij nog steeds niet goed duidelijk hoe het proces tot de definitieve aansluiting precies in zijn werk gaat.

Wie keurt er nu, iemand van de organisatie Consuel?  Wanneer en hoe moet ik die benaderen? Nemen zij het keuringsdocument mee, moet ik dat bestellen of moet een installateur nog iets doen?

Wanneer moet ik het EDF benaderen?

 

Ten tweede de aarding en in het bijzonder de diameters.  Ik heb het volgende gedaan:

Van de piquetes de terre naar de barette de messure 16 mm2 (geisoleerd – geel/groen), van de  barette de messure naar de bornier in de groepenkast ook 16 mm2 geisloeerd.

Van de bonier(of kan dit ook vanaf de barette de nessure?) met 2,5 mm2 blank naar de waterleidingen en de zwaluwplaten in de badkamer.

Heb ik dit zo, uit de verschillende documenten, goed begrepen?

 

John

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 27-07-2010 10:38:29
re: De Franse elektrische installatie

John,

 

 

Consuel: de aanvraagprocedure staat op hun hun website. Wanneer een erkend electricien de installatie heeft aangelegd, en waar ze goede evaringen mee hebben, dan wordt er nog wel eens par sondage (steekproefsgewijs) gewerkt. Je betaalt wel de keuringskosten, ook wanneer ze niet langskomen. Bij particuliere aanvragen wordt altijd gekeurd. Zo'n electricien keurt als het goed is de installatie niet alleen op conformiteit met de NF C 15-100 normen, maar voert ook met speciale apparatuur diverse metingen uit. Ondermeer de isolatieweerstand, of alle aardleidingen en de liaisons equipotentielles correct zijn aangesloten, de goede werking van de disjoncteurs en de interrupteurs différentiel. En tenslotte de aardingsweerstand. De gemeten waarde daarvan moet op het Consuel formulier worden ingevuld. Bij een disjonteur de branchement met een 500 mA differentiële beveiliging moet die waarde beneden de 100 Ohm zijn. De meeste bricoleurs hebben de daarvoor benodigde meter niet zelf, dus daarvoor heb je in ieder geval een electricien nodig. En vergeet de installatietekeningen niet! Na goedkeuring door Consuel kun je contact opnemen met de EDF. En misschien ligt er nu al een bouwaansluiting (branchement provisoire), en heb je daarmee de eerste stap in de EDF procedure al gezet.

 

Aarding: de geïsoleerde geel/groene draad van 16mm2 van de piquet de terre naar je barette de mésure is de standaard waarde, Een blanke koperen draad zou 25 mm2 moeten zijn. Van de bornier de terre in je groepenkast ga je met minimaal 2,5 mm2 naar je badkamer (4 mm2 wordt ook wel gebruikt). Wanneer je ook een liaison équipotentielle principale zou hebben aangelegd, bedoeld om andere vertrekken daarop aan te sluiten, dan moet die 6 mm2 zijn, en worden aangesloten op barette de mésure. Een maand geleden is hier het amendement 2 op de NF normen genoemd, met een link naar een samenvatting op de website van Promotelec voor wat dat betekent voor de aarding in de badkamer. In de uitgebreide beschrijving op de Volta site van de aanleg van een elektrische installatie van een pavillion van 250 m2 staan veel praktische tips.

 

Algemeen: de NF normen vereisen ook de aanwezigheid van een tableau de communication in je GTL. Op het forum meer daarover. In het laatste amendement 3 zijn de regels voor het minimum aantal stopcontacten in de séjour iets verzacht. Controleer de hele installatie pijnlijk nauwkeurig op alle NF voorschriften. Daarbij kan het Promotelec boekje Locaux d'habitation als checklist dienen. Ergens op dit forum heb ik een keer een link opgenomen naar een lijstje met de punten waarop de Consuelcontroleurs doorgaans letten, gebaseerd op praktijkervaringen. Met de zoekfunctie moet dat terug te vinden zijn. Ook op de Volta site een goed overzicht.

 

 

Rob van der Meulen

Top
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933
Print Post Geplaatst: 27-07-2010 12:31:59
re: De Franse elektrische installatie
In aanvulling op Robert, ik heb zelf alle electra van mijn zelf gebouwde huis zonder electricien aangelegd. Alle normen stonden in dat handige rode boekje maar wat betreft de aarding waarde was dat dus gokken. Ik heb 2 aardpalen in de grond geslagen (tot 2 meter diepte) op een paar meter van het huis en deze verbonden met 25mm2 koper ("nu"). De Consuel meting kwam gelukkig heel mooi onder de 100 Ohm uit, pfffff. Was het mislukt, dan aarding nog beter aanleggen en weer laten keuren, zo duur is het nou ook weer niet.
Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 25-08-2010 13:53:24
re: De Franse elektrische installatie

 

Wat de Franse elektranormen betreft. Bij Hager hebben ze de veranderingen in de NF C 15-100 normen met de introductie van het amendement 3 aangegerepen om de eigen online documentatie in een nieuw jasje te steken.  Met als titel "Guide normatif de l'habitat pour mise au norme électrique" staat hiermee iedereen een vrij compleet naslagwerk ter beschikking. Ook de inrichting van de GTL wordt uitvoerig behandeld, met inbegrip van de aparte communicatie-aansluitingen. Ook Schneider heeft de documentatie geactualiseerd. En op de site van Afnor zijn de normen integraal, meer dan 500 pagina's taaie tekst, online te raadplegen. Fraai al deze in Frankrijk gratis beschikbare informatie over dit onderdeel van wet- en regelgeving.

 

In de openbare bibliotheek van de hoofdstad van Nederland kom ik ondanks de bijna oogverblindende nieuwe ict infrastructuur maar een paar boeken tegen die pogen iets over de Nederlandse NEN 1010 normen te verduidelijken. Citeren en rechtstreeks verwijzen is immers een schending van het auteursrecht. Terwijl de overheid er toch iets aan gelegen zou moeten zijn om veiligheidsnormen aan de man te brengen, en eigenlijk ook op dit terrein het principe van de openbaarheid van wetten - geen betaling om inzage te mogen hebben - zou dienen te eerbiedigen. Op een regenachtige middag kunt u dit succesverhaal van een overheid die regelgeving "op afstand" heeft gezet - wij zijn er voor het beleid, niet voor de uitvoering van technische regeltjes, saai - hier nalezen. Maar vergeleken met Engeland valt het nog mee: wanneer je daar maar een stopcontact wilt aanleggen mag dat alleen maar door een competente professional gebeuren. Hoewel, het ligt iets genuanceerder: Most wiring jobs need to be tested by a suitably qualified person.  Voor het geval er wat misgaat is dan voor justitiële-  of verzekeringsbaasjes duidelijk wie ergens voor verantwoordelijk gesteld kan worden, of dat er ergens een mogelijkheid is om onder een schadeuitkering uit te komen. Hoe meer regels, hoe veiliger zal de achterliggende bureaucratische gedachte zijn. Hoe meer vaccinaties, hoe meer medicijnen, hoe gezonder de mens. Of klopt er misschien toch iets niet in deze manier van redeneren?

 

De Franse wetgeving mag dan vaak als ingewikkeld en weinig inzichtelijk ervaren worden, als maison secondair bezitter prijs ik me gelukkig met de positieve uitzonderingen op die regel.

 

 

 

 

Rob van der Meulen

Top
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650
Print Post Geplaatst: 25-08-2010 22:42:57
re: De Franse elektrische installatie

Rob,

Ik maak een diepe buiging voor je, hoe voelt dat ?

Jij hebt je allang verdiept in NF normen tov. de NL-NEN.

 

Maar als we ons even verdiepen als vergelijk tussen NL -met z'n waterrijke en slappe bodem- dan is situatie in Fr. een vokomen andere.

In feite gaat het hier over een aardleiding die op diverse punten moet voldoen om voor erg gevoelinge aardlekschakelaars te dienen als er ergens een lek of overslag plaats tussen fasedraden en neutraal, een apparaat dat water lekt en zorgt dat die het (hoofd)relais in de groepenkast binnen enkele milliseconden wordt afgeschakeld. Of door ook door bv. een potentiaal verschil door blikseminslagen in de buurt.

 

Als ik hier lees dat die hoofdaardleiding met aardpennen op ca 2 m. diepte als voldoende worden bevonden op een x-moment, dan gaan bij mij de haren recht overeind staan. Want als het bv. 2 mnd. erg droog en heet is, dan zou die hoofd aardpen volstrekt onvoldoende kunnen zijn op die diepte.

 

Het charmante van de bedrading in geaarde stekkers van apparaten in LDF is, dat je ze er maar op één manier kunt insteken in stopkontakten en daardoor is de stroomvoerende draad altijd dezelfde!

Maar daar had ik dus al veel eerder mijn opmerkingen over geschreven.

Rest mijn nog ook een opmerking te maken, dat mijn buurman in dept. 23 bij grote droogte de aardpennen voor zowel electra als telefoon met gietertje dagelijks begiet.

 

Waarom doet die man dat dan?

 

Omdat hij kennelijk instinctief beseft dat bij onweer die aardpen een levensreddend middel kan vormen. Hij schakelt trouwens de hoofdschakelaar, zo"n grote ouderwetse draaischakelaar altijd uit tijdens naderend onweer!

Hij heeft nog steeds geen ongelijk volgens mij, want ik heb daar letterlijk -ondanks alle voorzorgen en moderne meterkast - eenmaal een bol van 'overspanning' over de grond zien rollen in mijn fermette daar! En ik schrok me te pletter en mijn kat ook.

 

Erik ;-)

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 25-08-2010 23:39:05
re: De Franse elektrische installatie

Erik,

 

 

   Eén korte opmerking over de droogte en de aard van de grond en de problemen die dat met zich mee kan brengen voor een deugdelijke aarding. La résistivité moyenne du sol indiquée en ohms/mètre. Dat probleem wordt ook hier in Frankrijk onderkend, kijk maar eens naar tabel 1 op pagina vier van deze brochure. En regels zouden geen regels zijn zonder uitzonderingen. De waarde die iedereen inclusief Consuel graag ziet voor je aardingsweerstand is 100 Ohm of minder. Vooronderstelling is de aanwezigheid van de reguliere disjoncteur de branchement met een ingebouwde aardlekschakelaar van 500 mA. En wanneer dat op geen enkele manier lukt, minder dan 100 Ohm? Dan mag het voor 100 tot 167 Ohm een DB zijn met een aardlek van 300 mA, bij 168 tot 500 Ohm een DB met een aardlek van 100 mA. En boven de 500 Ohm - je huis staat stevig verankerd boven op een granieten rots - dan een DB zonder ingebouwde aardlekschakelaar en zul je het met alleen je interrupteurs différentiel van 30 mA in je groepenkast  moeten doen. Zou het arrosage verbod bij droogte trouwens ook gelden voor piquets de terre in de tuin?

 

 

Rob

Top
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902
Print Post Geplaatst: 26-08-2010 10:27:52
re: De Franse elektrische installatie

Erik,

 

je verhaal

Het charmante van de bedrading in geaarde stekkers van apparaten in LDF is, dat je ze er maar op één manier kunt insteken in stopkontakten en daardoor is de stroomvoerende draad altijd dezelfde!

klopt alleen als men de bedrading van alle stopcontacten, de aansluitkabels van lampen etc. en ook alle verlengsnoeren consequent volgens norm uitvoert.

o

Dit is van voren op het stopcontact gezien.

Als ik een dozijn Franse klussites raadpleeg wordt er in tien gevallen niet over gerept. De correcte branchement van de aarde wordt wel aangegeven, maar hoe de twee andere aan te sluiten - niets!

Ik ben in mijn huis ook blauw links en blauw rechts tegen gekomen. Op de door jou aangevoerde veiligheid zou ik dus alleen vertrouwen als ik de hele bedrading zelf aangelegd heb :-))

Bij de juiste bedrading van aansluitsnoeren vind ik bijzonder belangrijk dat je ook bij snoerschakelaars steeds de fase schakelt en niet soms de nul. By the way: Ik vind snoerschakelaars ondingen; hiermee geeft de ontwerper van een lamp gewoon toe dat hij bij het ontwerp de schakelaar vergeten is. Het ergste zijn die exemplaren waar de ene draad niet door een klemmenstrook onderbroken wordt - kan je nooit een kabel verlengen of inkorten, superstom.

 

Ik ben benieuwd op het commentaar van onze chief-elektricien Rob.

 

Christian von Klösterlein

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 26-08-2010 16:35:34
re: De Franse elektrische installatie

Christian,

 

 

En twee jaar geleden dacht ik: wanneer er eenmaal een verhaal over de Franse elektra op deze site staat, zal het aantal vragen in de loop der tijd wel wat teruglopen. Wat die aardingskwestie betreft nog dit. Ook de Franse beroepselectriciens streven liever naar lagere waarden dan die 100 Ohm. Want wanneer je dat in een nat jaargetijde aanlegt, en dan net onder die 100 Ohm zit, dan is duidelijk dat je bij aanhoudende droogte geen veilige aarding meer hebt. Dit is wat de Volta site er over schrijft: "La valeur de la prise de terre pour être de qualité doit être inférieure à environ 40 Ohms, l'idéal est de 1 ou 2 Ohm".  Want daarmee bouw je een veiligheidsmarge in voor andere weersomstandigheden. Ter verduidelijking: waar het omgaat is de maximale aanraakspanning. In de regel nemen we daar ook in het land der NF normen 50 Volt voor, dat wordt in een droge omgeving nog net als niet gevaarlijk voor de mens beschouwd. Wanneer de Franse disjoncteur de branchement met zijn aardlekschakelaar van 500 mA ingrijpt, dan staat er kortstondig een spanning van 50 Volt op het aardnet in huis bij een weerstand naar aarde van 100 Ohm, V=IxR immers. Veel Fransen, en niet de minsten, zoals de technici van de meetapparatenfabrikant Chauvin Arnoux gaan als vuistregel uit van een maximale aanraakspanning van 25 Volt. Lees hier hun technische uitleg. En dat betekent al een halvering van je maximale aardweerstand naar 50 Ohm.

 

En dan nu tijd voor de stekkers. In sommige lesstof voor electriciens staat het keurig zo aangegeven als hierboven: neutre links, phase rechts, aarde in het midden. Net zoals in een Franse groepenkast, waar neutre links en  phase rechts wordt aangesloten. Er zit logica in, ontegenzeggelijk. Maar in de praktijk is het toeval hoe  prises zijn aangesloten. En dan is het nog de vraag of fabrikanten, en doe het zelvers, zich het bestaan van deze code realiseren bij het vervaardigen van hun aansluitkabels. Zelden. In een ideale wereld waar iedereen zich aan de regels zou houden, en er ook geen gedoe zou kunnen ontstaan over interpretatie - heb je het nu over de stekker, het stopcontact, voor de kijker links, rechts, van voren gezien of van achteren - zouden spanningsvolle verrassingen uitgesloten zijn. Doet me denken aan de heilloze spraakverwarringen in computerland over de seriële datacommunicatie standaard RS-232: vanuit welk apparaat is nu wat send, en wat receive. Moet ik dan toch die ene draad op die andere pin in de connector aansluiten? Maar hier gaat op wat Jos onlangs schreef: better safe than sorry. Altijd alles controleren, niets automatisch aannemen, en in geval van twijfel de veiligste oplossing kiezen. En die snoerschakelaars: dat zijn toch mechanische voorlopers op de afstandbediening? Dat kan tegenwoordig ook anders. Hoewel ik die dingen repareer, ik heb nog een hele doos mini-tumbler schakelaars liggen, dubbelpolig.  Een luxe metalen schakelaartje, na dertig jaar nog steeds design, en veilig. Wel een soldeerbout nodig. Nooit spanning op de koperen schroeffitting van een lamp. Bij een bajonetfitting is dat risico trouwens uitgesloten. Maar dat wordt alweer een nieuw onderwerp, ik stop er even mee.

 

 

Rob

 

 

 

Top
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902
Print Post Geplaatst: 26-08-2010 19:09:45
re: De Franse elektrische installatie

Rob,

 

dank je voor de uiteenzetting.

Je geeft mij een aanknopingspunt:

Bij een bajonetfitting is dat risico [van aanraking] trouwens uitgesloten. 

Ik vind het duizendkeer jammer dat de Edison E27 en E14 schroeffittings het nu gewonnen hebben van de technisch superieure bajonetfittings. En de auto-industrie heeft juist om veiligheidsredenen alle schroeffittings uitgebannen.

 

Ken je de lampen van Jieldé? Bewegen met drie gewrichten alle kanten op en er kan nooit een kabel in kapot gaan, want in de gewrichten zitten contactringen (Schleifringe) en geen draden. Franse ingenieurs- en designkunst jaren '50!

Ik heb er een, gevonden als werkbankverlichting bij een menuisier, en opgeknapt.

 

r

 

Christian von Klösterlein

Top
Vorige 71 - 80 Volgende


het weer in Frankrijk
het weer in Frankrijk
20 jan 2014
Bovenstaande knoppen hebben geen functie meer....