Onderwerpenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen > De Franse elektrische installatie
Zoek in het hele forum naar:
De Franse elektrische installatie
Vorige 61 - 70 Volgende
Auteur Bericht
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93
Print Post Geplaatst: 05-03-2010 14:48:29
re: De Franse elektrische installatie

Rob,

bij mij werd installatie afgekeurd wegens ontbreken van telefoonwcd in slaapkamers; na briefwisseling dat in onze gites dit niet wordt aangeboden; moest ik officiele brief sturen waarna een bericht terug dat het niet noodzakelijk was; ook ivm wasmachine/droger in keuken is uiteindelijk teruggedraaid; tijdverlies 6 maanden. men is gewaarschuwd!

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 31-03-2010 14:41:35
re: De Franse elektrische installatie

Voor de wat prijzige UTE uitgave van het nieuwe amendement 3 de la NF C 15-100 dient zich een aanzienlijk goedkoper alternatief aan. Eind april komt Promotelec met de 25e editie van het overzichtsboekje “le mémento Locaux d'habitation”. Nog even wachten met kopen dus, totdat de 24e druk het veld moet ruimen voor zijn opvolger. In dit vernieuwde totaaloverzicht van de Franse elektranormen worden dan meteen alle aanvullingen van de laatste paar jaar meegenomen, wordt het hoofdstuk over de domotique uitgebreid en komt er een nieuw hoofdstuk over les installations solaires photovoltaïques.

 

 

Rob van der Meulen

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 19-05-2010 19:00:43
re: De Franse elektrische installatie

 

 

Na het amendement 2 voor de Franse elektranormen, met een inzichtelijke brochure van Promotelec hoe dat allemaal uitpakt voor de badkamer, is er sinds begin dit jaar amendement 3 bijgekomen. Vanaf 31 juli 2010 zijn die aanvullende normen verplicht voor nieuwbouw en een totale renovatie. Zoals gebruikelijk betekent dit dat de elektrische installatie in huizen waarvoor de bouwvergunning vóór die datum verstrekt is nog volgens de oude normen mag worden aangelegd. Omdat je het maar nooit weet of bij de controle door Consuel de desbetreffende medewerker dit juridische feit mee wil nemen bij het opstellen van zijn of haar rapportje, en omdat het voldoen aan de nieuwe aanvullende eisen makkelijk kan worden meegenomen, lijkt het aan te bevelen daar nu al vast rekening mee te houden.

 

Bovendien belooft het amendement 3 des assouplissements pour la NF C 15-100. De pagina tekst op de website van Promotelec geeft een zeer beknopt overzicht van deze veranderingen. De volledige tekst van de UTE heb ik er nog niet op na kunnen lezen, en in de 25e editie van “Locaux d'habitation” worden de veranderingen niet apart behandeld, maar zijn geïntegreerd in de behandeling van deze normen. Samen met de spaarzame berichten daarover op internet zijn dit de voornaamste elementen van amendement 3.

 

1) Minder stopcontacten in de grotere séjour. Tot nu toe gold als wet van Meden en Persen dat er per 4m2 één prise de courant moet zijn. Nu is bepaald dat je in een séjour met een oppervlakte groter dan 40m2 mag volstaan met tien stuks. Meer mag, maar is niet meer verplicht.

 

2) Stopcontacten en de open keuken. Nadat Jean-Jacques Servan - Schreiber in de jaren zestig de uitdaging van de Amerikaanse industriële efficiency beschreef in zijn boek: “Le défi Américain”, hebben bijna een halve eeuw later de elektraregelgevers de “cuisine dite á l'amércaine” ontdekt. Dit gaf in de praktijk nog wel eens aanleiding tot vervelende verschillen van mening tussen Consuel en gecontroleerde over de juiste interpretatie van de oppervlakte regeltjes. Voor de open keuken wordt nu forfaitair een oppervlakte van 8m2 afgetrokken van het totaal van de séjour. De keuken zelf blijft echter onderworpen aan de specifieke regels die daarvoor gelden.

 

3. Communicatie aansluitingen. We blijven even in de keuken: daar is de RJ-45 aansluiting niet meer verplicht. Mag wel, hoeft niet. Verder geldt nog steeds: un socle de prise de communication doit être posé par pièce principale. Minimaal moeten er in een woning twee stuks geïnstalleerd zijn. Ook de verplichting om daarbij in de buurt een stopcontact te hebben. Voor appartementen met drie of meer vertrekken geldt dat er volstaan kan worden met twee stuks functionerende RJ-45 aansluitingen, maar dan moet naar de overige vertrekken wel de bekabeling al zijn doorgetrokken naar een inbouwdoos.

 

4. Nog meer communicatie: het tableau de communication moet voortaan al voorbereid zijn op de plaatsing van un DTI optique, een aansluitpunt voor de glasvezelboer die binnenkort of in een zeer verre toekomst (la France profonde) bij u aan de deur komt voor de levering van razendsnel internet en alle audio-visuele genoegens en levensvreugde die daaraan wordt toegeschreven. Nader omschreven als: pouvant recevoir 4 operateurs. In dit coffret de communication moet tevens een panneau de brassage aangebracht zijn. Verder wordt aanbevolen om de prises de courant die in de GTL aanwezig moeten zijn onder te brengen in dit communicatiedeel.

 

5. Iets minder communicatie: voor het éénrichtingsverkeer van de tv moeten er voor een woning van minder dan 100m2 minstens twee coax aansluitingen zijn, indien het tv signaal niet via de RJ-45 infrastructuur wordt geleverd, en drie stuks voor grotere woningen. Voor een woning van het type studio, minder dan 35m2, mag u volstaan met één coax aansluiting.

 

6. Circuits specialisés: deze lijst zou nader gepreciseerd zijn in amendement 3, maar wat die verfijning inhoudt ben ik nog niet tegengekomen.

 

7. Elektrische verwarming: voortaan mag voor een vermogen van maximaal 3500 Watt een disjoncteur van 16 Ampere worden gebruikt bij een leiding van anderhalf kwadraat.

 

8. De GTL moet voortaan over de hele lengte toegankelijk zijn, dus de ombouwing moet bestaan uit demontabele panelen. De kant en klare modulaire systemen van de grote merken zijn dat van huis uit al, voor de zelfbouwer betekent dit het gebruik van schroeven, of handige kwartslag fixatie boutjes die we al kennen van de deksels van groepenkasten, zo die al ergens makkelijk verkrijgbaar zouden zijn. Geen spijkers, geen houtlijm, en ook niet wegwerken achter behang. De volgende keer dat ik bij een bricozaak kom ga ik eens kijken wat er aan bevestigingssytemen te koop is. En ongetwijfeld heeft een lezer hier al een kant en klare oplossing voor in gedachten. Laat het ons weten. De afmetingen blijven verder ongewijzigd, op een klein detail na. Het onderste rijtje modules mag nu 10 centimeter lager zitten, was eerst 100 cm, nu op 90 centimer afstand van de vloer. Het midden van de bovenste rij units, o.a. de compteur en de disjoncteur de branchement, mag zich op maximaal 180 centimeter hoogte bevinden. De indeling die nu als voorbeeld staat opgenomen in deze Promotelec uitgave wijkt iets af van het standaardmodel, zie de link hierboven. Daar zijn links boven de compteur en de disjoncteur de branchement geplaatst, en de rest van het 230 Volt deel, de groepenkast, is vervolgens aan de rechterkant te vinden. Onder de compteur de ruimte die gereserveerd is voor de communicatie aansluitingen. De tekening die ik hier nu voor me heb liggen houdt deze twee zaken wat strikter gescheiden: de linker helft gereserveerd voor alles wat met puissance te maken heeft, en het hele rechter deel is dan le compartiment communication.  In de UTE uitgave van l'amendement 3 staan naar verluidt nog meer voorbeelden van de manier waarop je een GTL kunt inrichten. Voor woningen (of te verhuren gîtes) die ook voor gehandicapten toegankelijk moeten zijn gelden aangepaste regels. Overigens ook voor de hoogte van schakelaars en stopcontacten. Ook daarvoor heeft Promotelec een apart boekje. En tot slot: L' acces au dispositif de coupure d'urgence ne doit pas être fermé à clef. De hoofdschakelaar moet dus altijd bereikbaar zijn.

 

 

Rob van der Meulen

Top
JSl
Berichten: 0
Reacties: 1
Print Post Geplaatst: 08-06-2010 21:26:23
re: De Franse elektrische installatie

Rob,

 

Het is inmiddels al weer even geleden dat ik een aantal vragen heb gesteld over de GTL (en prima antwoorden gekregen!).

Ik heb nu de GTL bouwkundig af en heb een 4 laags groepenkast (siemens) hierin opgehangen.

Nu komen er uiteindelijk 23 groepen en dus minimaal zoveel flex buizen (20 mm) en wat ik mij nu afvraag is hoe krijg ik al deze buizen in de GTL en vooral in de groepenkast krijg. 23 tot 25 buizen naast elkaar zal toch snel 60 cm zijn en dat is lastig in een GTL van 60 cm breed laat staan in een groepen kast van ongeveer 25 cm breed.

Omdat het over het algemeen, door alle regeltjes, normaal is dat je in Frankrijk meer groepen hebt dan in Nederland zal er wel vaker tegen dit probleem worden opgelopen.

Is een optie bv een dubbele rij buizen maken en de groepenkast verhoogt opstellen en ook van onderen invoeren?

Zijn hier ervaring mee?

 

John

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 08-06-2010 23:43:27
re: De Franse elektrische installatie

John,

 

   Ik heb even gespiekt bij een paar lege groepenkastjes die ik hier heb liggen. Die van MerlinGerin heeft aan de boven- en onderkant van die uitbreek paneeltjes, maximaal 16 bij 6 centimeter ruimte geeft dat. Die van Hager 15 bij 5. Daar zou je toch, tegen elkaar aanliggend, dat aantal in kwijt moeten kunnen, wanneer je zowel aan de boven- als aan de onderkant groepsleidingen hebt lopen. Het wordt inderdaad iets lastiger wanneer leidingen alleen aan de bovenkant het huis ingaan. Je zou voor de stukken naar de eerste verdeeldoos rigide buis (IRL) kunnen nemen, en dan mogen er in 16mm buis 3 draden van 2 1/2 kwadraat. En de lichtgroepen mogen sowieso al in 16 mm buis, ook de flexibele ICTA variant, omdat daar in Frankrijk 3 x 1 1/2 kwadraat voor wordt gebruikt. Op die manier boek je al redelijk wat ruimtewinst. Stel dat je in de breedte 16 centimeter de ruimte hebt in je groepenkast: een eerste laag van 8 stuks 20 mm ICTA, dan een tweede laag van 16 mm IRL of ICTA in de "dalen", dat zijn er dan zeven stuks. En daar overheen een derde laag. Dan kom je toch al snel in de buurt van die 23 stuks die je nodig denkt te hebben. Deze aanpak volgt het Nederlandse model, waarbij je elektrapijp tot in het boven- of onderschot doortrekt, in de daarvoor bestemde uitsparingen.

 

   Ik weet niet of je een Nederlandse of Franse uitvoering hebt van die Siemens groepenkast, maar de aanpak die de Galliërs in de praktijk volgen - bij de opbouwmodellen - is net iets anders. In de GTL laat je alle elektrapijpen via een goulotte (kabelgoot) bij de groepenkast aankomen. Meestal wordt daar de breedste standaarduitvoering van 25 centimeter voor gebruikt, dus dezelfde buitenmaat als de Franse groepenkast. Iets voor de plek van aankomst bij de groepenkast zaag je de ICTA of IRL buis af, en gaat alleen de bedrading de groepenkast in, en trek je alles onder de DIN-rails door, zover als nodig is om bij de gewenste positie aan te komen. En keurig per dradenbundel aangeven met een papiertje en plakband om welke groep het gaat, want het wordt wat onoverzichtelijk met zo'n zeventig stuks elektradraad. In zo'n goulotte zou je toch echt alles kwijt moeten kunnen. De groepenkast op een rehausse bevestigen kan natuurlijk ook nog, maar dan loop je het gevaar dat je geen stekkers meer kunt bevestigen in de verplichte twee stuks prises de courant. Wanneer je prijs stelt op het kunnen sluiten van de deurtjes. Kijk ook even hier voor een minstens even grote installatie, en kijk wat de zoekfunctie op de Volta site misschien nog aan antwoorden oplevert. Vanaf hier bij mij met 28K8 analoog gaat dat op dit moment nauwelijks.

 

 

Rob

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 28-06-2010 10:13:47
re: De Franse elektrische installatie

In het boekje van Promotelec Mémento locaux d'habitation, 25ème édition waar ik een paar maanden geleden van zei, koop maar, een door het voltallige Franse elektra gezag goedgekeurde samenvatting van de NF C 15-100 normen, staat ergens een stevige fout in een tabel. Bij welke draaddikte wat voor fusible of disjoncteur hoort. Gelukkig reageert deze organisatie wel adequaat op suggesties van klanten - ik poog al een jaar lang fout geadresserde KPN telefoonnota's naar het juiste adres gestuurd te krijgen, nog steeds zonder resultaat - en in mijn mail kwam ik vanochtend de volgende rectificatie van Promotelec tegen:

 

Dans le tableau 8 page 37 donnant le courant assigné maximal des dispositifs de protection contre les surintensités, à la dernière ligne  « Autres circuits (y compris le tableau divisionnaire) », les deux colonnes relatives à la protection par fusible et par disjoncteur ont été inversées par erreur.  Il faut donc lire la dernière ligne du tableau 8 comme suit :

 

section (mm2)                      courant assigné maximal du dispositif

                                            de protection

 

cuivre                                   fusible                 disjoncteur

 

1,5                                         10                           16

 

2,5                                         16                           20

 

4                                            20                           25

 

6                                            32                           32

 

 

(*) Pour les sections supérieures, se reporter aux règles générales de la norme NF C 15-100

 

Vous avez été quelques-uns à relever cette erreur, merci de l’avoir signalée aux experts Promotelec.

 

 

 

 

Rob van der Meulen

 

.


Top
veenmol
Berichten: 0
Reacties: 1
Print Post Geplaatst: 12-07-2010 13:59:51
re: De Franse elektrische installatie

Goedemiddag,

Ik ben ook nieuw op het forum en heb een vraag: kan je gemakkelijk een inductiekookplaat en een inbouwoven uit Nederland in je Franse keuken installeren?

Alvast bedankt.

Hanneke

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 12-07-2010 14:44:40
re: De Franse elektrische installatie

Hanneke,

 

 

Welkom op dit forum. In Nederland vergt de gebruikelijke aansluiting van een inductiekookplaat en oven een 3-fase aansluiting. Meestal worden er dan twee fases, elk gezekerd met 16 Ampère, doorgetrokken naar de keuken. Aansluiting aldaar via een zogenaamd perilex stopcontact. Het zijn namelijk behoorlijke energieverbruikers. Hoe je het in Frankrijk wilt gaan aansluiten is afhankelijk van de vraag of je daar bij de EDF een monophasé dan wel een triphasé aansluiting hebt. In het laatste geval kun je de standaard Nederlandse methode van aansluiten toepassen. Maar met één verschil: onze perilex stopcontacten en stekkers worden in Frankrijk niet gebruikt, daar hebben ze eigen modellen voor. Die liggen bij iedere grotere brico zaak op voorraad in de schappen. Wanneer je een monophasé aansluiting hebt wordt zo'n cuisinière over een zekering van 32 Ampère aangesloten, en ook hier weer een Frans model stopcontact. Vanuit de groepenkast met 3 x 6 mm2 draad daar naar toe. Zie ook de tabel een eindje terug. Dit betekent dat je op een contactblokje onderop die inductieplaten de bedrading iets moet veranderen.  Meestal kan dat, dat omzetten van 3-fase naar enkelfase, een enkele keer niet. Kijk daarvoor in de installatievoorschriften die hopelijk zijn meegeleverd met die inductiekookplaten. Vervolgvraag is of het een losse oven is, of dat die integraal onderdeel van dat elektrische fornuis vormt. In een monophasé omgeving moet je een losse oven via een aparte groep (un circuit specialisé noemen ze dat hier) aansluiten, gezekerd met  20 Ampère, via 3 x 2,5 mm2 elektradraad. Kijk eens op de stickers wat er precies aan vermogen wordt opgegeven voor jouw inductieplaten en oven. En tenslotte: wannneer je alleen al in de keuken een stevige hoeveelheid vermogen aansluit, dan moet je abonnement (puissance souscrite) dat wel aankunnen. Anders kan de stroombeveiliging van de hoofdschakelaar bij overbelasting in werking treden, en staat het huis enige tijd geheel stroomloos. Een abonnement van 6 kVa (30 Ampère) is dan te krap, en met een 9 kVa (45 Ampère) abonnement lukt het doorgaans wel. Mocht je een triphasé aansluiting hebben, lees dan mijn korte Engelse samenvatting over wat dat aan problemen zou kunnen opleveren. Of gebruik de zoekfunctie op deze site, er is al behoorlijk wat over heen en weer geschreven op dit forum.

 

 

 

Rob van der Meulen

Top
Capitelle (Nils)
Berichten: 21
Reacties: 131
Print Post Geplaatst: 12-07-2010 15:38:20
re: De Franse elektrische installatie

Hanneke,

 

Iin aanvulling op de tekst van Rob kan ik melden dat wij IKEA apparatuur probleemloos hebben geplaatst. Kookplaat en oven. De oven had wel een dik snoer, maar de kookplaat niet. En 80 cm. lang 5-aderig snoer, dat vind je niet overal. Wellcht handig dit alvast in NL te kopen of in Fr. op zoek te gaan.

 

Nils

Top
Jules
Berichten: 0
Reacties: 4
Print Post Geplaatst: 20-07-2010 15:44:53
re: De Franse elektrische installatie

Bonjour Rob,

 

Ondanks jouw uitgebreide en gewaardeerde toelichting een vraag over de aanleg van een elektrisch systeem.

 

Is het een optie om vanaf de EDF box meerdere kabels te trekken en die te verdelen over diverse gebouwen op een terrein?

Bijvoorbeeld meerdere 4*2,5 (3 fase) grondkabels naar hoofd en bijgebouwen vanaf de EDF box. Ieder gebouw krijgt dan zijn eigen zekeringkast uit de aard der zaak.

 

Salut!

 

Jules Hoeberechts.

 

 

 

 

Top
Vorige 61 - 70 Volgende


het weer in Frankrijk
het weer in Frankrijk
20 jan 2014
Bovenstaande knoppen hebben geen functie meer....