Onderwerpenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen > De Franse elektrische installatie
Zoek in het hele forum naar:
De Franse elektrische installatie
Vorige 51 - 60 Volgende
Auteur Bericht
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 03-01-2010 13:33:11
re: De Franse elektrische installatie

Ronald,

 

 

   In aanvulling op Jean-Paul nog een paar opmerkingen. Met zo'n bestaande installatie ben je inderdaad gevrijwaard van een controle door Consuel. Alleen bij ingrijpende verbouwingen en renovaties komen die controleurs weer langs. Laten we het nieuwe jaar niet moeilijker beginnen dan nodig is, en er gemakshalve van uitgaan dat het doodgewoon een uitbreiding van een bestaande installatie is. Het aanleggen van een tableau secondaire of tableau supplémentaire, een tweede hulp groepenkast, is niet "Consuel-plichtig".  Waar je wel op moet letten, maar dat heeft je electricien al gedaan, is de juiste draaddikte en inrichting van die hulpgroepenkast bij de gîtes. En misschien moet je wel een iets "zwaarder" EDF abonnement nemen, maar ook hier is voorzichtigheid geboden: niet meer dan één puissance souscrite hoger gaan zitten, want anders volgt er misschien toch nog een Consuel keuring. En zo'n keuring betreft dan de gehele installatie, ook wat er al is aangelegd in het woonhuis. Een scenario dat door veel Fransen als het enigszins kan vermeden wordt.

 

  Wat die telefoon en tv bekabeling betreft. Wanneer je huis al voorzien zou zijn van een GTL (Gaine Technique Logement), dan heb je naast de groepenkast voor de elektra ook een apart groepenkastje voor je communicatie aansluitingen nodig. Kijk maar bij de informatie van Schneider, pagina's 3 en 24, hoe dat er uitziet. Ook Hager, pagina's 42 t/m 47, legt het netjes uit. Er is niemand die je verplicht om in een bestaande installatie in bijna iedere kamer telefoon en tv aansluitingen aan te leggen, en ook niemand die je tegen zal houden om dat vrijwillig helemaal volgens de letter van de NF C 15-100 normen te doen. Zolang je in een bestaande installatie uit veiligheidsoverwegingen de bedrading voor communicatie en de 230 Volt maar keurig gescheiden houdt, niet door dezelfde elektrapijp, is er niets aan de hand.

 

 

Succes met je verbouwing het komende jaar,

 

 

 

Rob

Top
ronaldF
Berichten: 19
Reacties: 84
Print Post Geplaatst: 03-01-2010 15:04:35
re: De Franse elektrische installatie

Jean-Paul en Rob,

 

 

Dank voor jullie reacties! Dat scheelt weer een boel stress......

 

Overigens: is een keuring ivm verzekering aan te raden? Kunnen andere instanties dat ook of hoe gaat men daar mee om?

 

Groet,

 

Ronald

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 03-01-2010 15:49:45
re: De Franse elektrische installatie

Ronald,

 

 

De vrees voor de bijna almachtige verzekeraars slaat dus niet alleen bij de Franse onderdanen toe. Eén van mijn Franse buren is in de herfst met enige regelmaat in de weer met zo'n behoorlijk dure bladblazer/versnipperaar. Waarom zo vaak? Vanwege de assurances. Want stel dat die bladeren in de fik zouden gaan, en daardoor het huis zou afbranden, dan zou de verzekeringsmaatschappij niets uitkeren omdat ik die bladeren allemaal heb laten liggen. Bij dat antwoord viel ik voor een moment stil, terwijl ik meestal toch wel een wederwoord paraat heb.

 

Wanneer ik de vraag nu eens van een andere kant benader: zouden verzekeringsmaatschappijen de facto zover mogen gaan, dat ze, van mening zijnde dat bepaalde wetten niet voldoende zijn, aan burgers verdergaande bepalingen opleggen dan in wetgeving neergelegd? Bijvoorbeeld: wij keren in geval van brand alleen maar uit wanneer u Consuel iedere twee jaar uw installatie laat keuren? We houden het even lekker principieel, en zeggen dan: dat kan toch niet waar zijn, dat verzekeringsmaatschappijen tegelijkertijd op de stoel van parlement, regering en justitie gaan zitten?

 

Wanneer het aankomt op schadeuitkeringen doen ze in de praktijk natuurlijk niets liever, maar het lijkt me meer dan een brug te ver om daar nu Consuel voor over de vloer te laten komen. Om te pogen dit mogelijke risico af te dekken. Kijk eens in je verzekeringsvoorwaarden, vraag eventueel om een toelichting bij je verzekeraar. En, maar dat is misschien wat naief van mij, in geval van een stevige schade is het aan de verzekeringsmaatschappij te bewijzen dat defecte elektriek oorzaak van de calamiteit is geweest. Wim Bavelaars opmerkingen bij het schoorsteenvegen geven in ieder geval enige reden tot achterdocht richting verzekeraars, ik geef dat onmiddellijk toe.

 

Wat je ook kunt doen is nog een keer met je electricien de hele elektrische installatie nalopen om te zien of er geen veiligheids- of brandrisico's te ontdekken zijn.  En lees de informatie van ondermeer Promotelec er op na om te zien wat zij te melden hebben over deze onderwerpen. En wanneer je toch volledig op zeker zou willen gaan: huur dan een bureau of electricien in die gebrevetteerd is om een veiligheidskeuring uit te voeren. Zo'n keuring is tegenwoordig verplicht bij de verkoop van een huis en kost een paar honderd euro. Aanzienlijk goedkoper dan de elektriek in je huis tot op de millimeter in orde maken voor de controleur van Consuel. Met het risico dat de boel wordt afgekeurd en je in het ergste geval je de EDF aansluiting zou verliezen.

 

 

Rob

Top
ronaldF
Berichten: 19
Reacties: 84
Print Post Geplaatst: 03-01-2010 18:36:53
re: De Franse elektrische installatie

Dag Rob,

 

 

Je hebt helemaal gelijk: er zijn grenzen en je kunt je leven toch moeilijk door angst laten leiden.

Dank voor je meedenken en je alternatieven, ik kan wel zeggen dat het zeer aangenaam is om je redenering te lezen: ik ga er helemaal in mee!

 

Hartelijke groet,

 

 

Ronald

Top
lvf
Berichten: 4
Reacties: 27
Print Post Geplaatst: 05-01-2010 13:22:32
re: De Franse elektrische installatie
Door het lezen van alle voorgaande berichten op dit gebied begin ik me enige zorgen te maken. In 62 hebben wij in 2000 een woning gekocht waarbij electriciteit al aanwezig was. Volgens de makelaar hoefde (op dat moment) geen controle op electra te worden gedaan. In de keuken is een groepenkast (7 zekeringen en niet een van de modernste) geplaatst met een hoofdschakelaar. In een stal was krachtstroom. Als er al electra elders in de woning aanwezig was was dat meer door het doorlussen van andere punten. Door een bevriende electricien heb ik de groepenkast laten herindelen en is min of meer op Nederlandse wijze de electra verder aangelegd. Alles werkt naar behoren maar....heb ik nu een probleem? 
Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 05-01-2010 15:00:56
re: De Franse elektrische installatie

LvF,

 

 

   Welkom op dit forum en deze website. Wanneer je dan toch begonnen bent met lezen, werp dan ook een blik op de inleiding in de Franse normen en gewoontes voor de elektrische installatie op deze website. Laten we het een onderdeel noemen van een inburgeringsproces, op zoek naar de Franse identiteit. En die komt dus ook tot uitdrukking in de Franse NF C 15-100 normen, op veel punten afwijkend van de Nederlandse NEN 1010 elektranormen. En afwijkend van de Duitse, van de Britse en ga zo maar door. In totaal 27 smaken alleen al binnen de EU. Maar iedere lidstaat, iedere pouvoir public op deze wereldbol is er heilig van overtuigd dat alleen het eigen nationale systeem het antwoord is op het in goede en veilige banen geleiden van electronen. Die overigens alleen maar luisteren naar natuurkundige wetten die overal ter wereld dezelfde zijn, zalig onwetend als ze zijn van wat regelgevers vaak op toevallige, historische gronden verzonnen hebben aan wetten, normen, en aan oeverloze stromen van decreten, ministeriële besluitjes en circulaires.

 

  Wanneer het aanleggen volgens Nederlandse inzichten van een elektrische installatie in Frankrijk onmiddellijk tot afsluiten van het EDF stroomnet, of strafvervolging zou leiden, zou je een probleem hebben. Of wanneer dat onveilig en levensgevaarlijk zou zijn. Maar in dat laatste geval waren er heel wat minder Nederlanders, dus vanuit dat gezichtspunt valt het allemaal wel mee. Tenminste, wanneer je het veilig hebt aangelegd, en oude, onduidelijke bedrading volledig verwijderd hebt.

 

   Maar ter zake. Ook al heb je een bestaande aansluiting, en komt er dus geen controlerende instantie langs, toch is het verstandig om die Franse normen te volgen. Mocht er eens een keer een electricien langs moeten komen voor een storing, dan lijkt het toch handiger wanneer hij of zij een vertrouwde systematiek aantreft. Of er wordt gezegd: hier begin ik liever niet aan, of het kost je een stevig aantal uren meer op de rekening. De Franse manier van aanleggen kost je wel meer bedrading dan wij gewend zijn in Nederland, ondermeer omdat licht en stopcontacten over gescheiden groepen moeten gaan. Maar ook minder, omdat veel elektramateriaal in Frankrijk behoorlijk wat goedkoper is dan zelfs in de goedkoopste bouwmarkten in de voormalige Bataafse Republiek. En over kosten gesproken: zou je ooit dat huis willen verkopen, dan is sinds 1 januari 2009 een veiligheidskeuring verplicht, kosten voor de verkoper. En die kosten voor de verkoper kunnen vervolgens nog verder oplopen wanneer er in dat keuringsrapport komt te staan dat er weinig van klopt, en deels niet volgens de Franse normen is aangelegd. Dat gooit de mogelijke koper meteen in de onderhandelingen over de prijs.

 

   Nog een technische opmerking. Ik heb het niet zo op drie-fase / krachtstroom, zeker niet in oudere installaties waar in de loop der jaren door vorige bewoners een kruip-door sluip-door aanpak gevolgd is bij de aanleg van de bedrading en je veel tijd kwijt bent met uit te puzzelen hoe alles nu precies loopt. Het gevaar zit 'm in het 400 Volt spanningsverschil dat bestaat tussen de drie fasedraden onderling. Ten opzichte van de neutrale draad is het gewoon 230 Volt, en dat kan al dodelijk zijn, maar een klap van 400 Volt laat weinig ruimte voor het meemaken van toekomstige jaarwisselingen. Mocht je nu nog steeds tri-phasé zijn aangesloten, koop dan in ieder geval een multimeter om te controleren of twee rode/bruine/zwarte draden die bij elkaar in de buurt lopen inderdaad tot dezelfde groep en zelfde fase behoren. Denk niet: dat zal wel dezelfde groep zijn. Meet je onderling nul Volt, en naar de blauwe neutrale draad 230 Volt, dan is het (iets) veiliger werken dan wanneer je daar 400 Volt zou meten.

 

 

 

Rob van der Meulen

 

 

Top
chevigny
Berichten: 1
Reacties: 4
Print Post Geplaatst: 16-02-2010 13:07:15
re: De Franse elektrische installatie

Hallo ik ben nieuw op dit forum en Frankrijk .

mijn huis heeft een 3 fase (krachtstroom) aansluiting mijn vraag is kan dit omgezet worden naar een goedkopere vorm enkel fase of zoiets . mijn franse taal is nog niet zo goed .

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 16-02-2010 13:23:17
re: De Franse elektrische installatie

Welkom op dit forum. Een omzetting van triphasé naar monophasé levert vooral gebruiksgemak op. De kans dat je hoofdschakelaar vanwege een geringe overbelasting op één van de drie fases het hele huis zonder stroom zet wordt aanzienlijk kleiner. Je maandlasten veranderen er niet door, die zijn alleen afhankelijk van de zwaarte van je aansluiting, de puissance souscrite. Over driefase, en de problemen daarmee, is de afgelopen paar jaar al heel wat geschreven. Met deze link kom je de meeste informatie hier op het forum wel tegen. EDF brengt wel kosten in rekening voor zo'n omzetting, iets meer dan honderd euro. Wanneer je de Franse vaktaal in de elektrabranche een beetje wilt leren kennen, lees dan dit verhaal op deze website.

 

 

Rob

Top
chevigny
Berichten: 1
Reacties: 4
Print Post Geplaatst: 17-02-2010 09:28:30
re: De Franse elektrische installatie
dank voor de reaktie ben druk aan het lezen en uitzoeken
Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 03-03-2010 16:46:06
re: De Franse elektrische installatie

Met enige regelmaat verschijnen er interpretatiebladen en ook nieuwe amendementen op de Franse NF C 15-100 elektranormen. Sinds een paar weken is l'amendement 3 voor het publiek beschikbaar gekomen. Het gaat om precisering van bestaande regels aldus Promotelec, o.a. :

aux points d’éclairage, au décompte des socles de prises de courant, aux circuits de communication, au tableau de communication.

De regels gaan per 31 juli van dit jaar in. Voor hen die nog bezig gaan met het aanleggen van een geheel nieuwe installatie is het goed te weten dat er ook voor de GTL - de moderne groepenkast - een paar aanvullende regels zijn gekomen. Die moet om de toegankelijkheid te bevorderen over de hele hoogte demontabel zijn. De afmetingen blijven ongewijzigd. Voor de zelfbouwers betekent dat een konstruktie met losse panelen, dus spijkers en houtlijm laten staan. Of je wel mag schroeven, of dat alleen een handig systeem met snelsluitingen is toegestaan wordt er in dit berichtje nog niet bij verteld. En er mag geen slot op zitten. Het complete amendement is voor € 79,13 te koop, maar ik wacht wel even tot er ergens op internet een wat uitgebreidere handleiding voor de praktijk opduikt. Ik hou u op de hoogte.

 

De berichtgeving van Promotelec over het vorige amendement 2 voor de badkamer was wat dat aangaat vriendelijker, want vergezeld van een keurige brochure. En het amendement 1, om het verhaal compleet te maken, ging over: l’installation des limiteurs de surtension, les contraintes liées aux variateurs de vitesse et les installations photovoltaïques.

 

En om even bij Promotelec te blijven. Een jaar geleden hadden we het hier over de regels voor de telefoonaansluiting, de tv en de rest van de communicatie.  Iedere kamer volledig bedraad en genetwerkt of mag het een onsje minder zijn. Ik hoor nog steeds bij de categorie die in deze toelichting  omschreven wordt als: << Parfois sceptique face à ces changements, l’installateur a pourtant toutes les cartes en main pour proposer une prestation évolutive. >> Maar bij de aanleg van een nieuwe installatie die door  Consuel gekeurd moet worden valt er niet al te veel water in de wijn te doen. Ben overigens nog steeds benieuwd of er door Consuel installaties worden afgekeurd omdat niet in ieder vertrek de toegangsweg naar de multimediale wereld volledig is voorbedraad.

 

 

Rob van der Meulen

Top
Vorige 51 - 60 Volgende


het weer in Frankrijk
het weer in Frankrijk
20 jan 2014
Bovenstaande knoppen hebben geen functie meer....