Onderwerpenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen > De Franse elektrische installatie
Zoek in het hele forum naar:
De Franse elektrische installatie
Vorige 41 - 50 Volgende
Auteur Bericht
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952
Print Post Geplaatst: 15-01-2009 10:50:13
re: De Franse elektrische installatie

Rob en anderen,

 

Ik ben sedert juni 2003 bezig een oude boerderij weer bewoonbaar te maken, en heb sinds die tijd een "coffret de chantier" met bouwstroom. Dat is natuurlijk veel te lang, ergens halverwege dit jaar hoop ik genoeg installatie te hebben om de Consuel te laten komen.

 

De reden dat dit allemaal zo lang duurt, is dat ik eerst de stal naast de oude boerderij voor tijdelijke bewoning heb geschikt gemaakt. Nu kan ik op mijn gemak aan de boerderij werken, en daarin heb ik een centraal "local technique" gepland waar ik alle installaties wil onderbrengen, en dus ook de electrakabel binnen wil krijgen. Daar wordt dan als het goed is de DJB geplaatst, en de centrale GTL.

 

In de huidige situatie heb ik een "coffret de chantier" buiten, opgehangen aan de dichtstbijzijnde electricteitspaal. EDF leest deze op een afstand van zo'n 30 meter uit met zo'n telemetrie apparaat. Geen reden volgens mij waarom dat ding niet bijvoorbeeld aan de voorgevel zou kunnen hangen. Ik zou de tijdelijke apparatuur wel apart van de GTL houden waarin je het definitieve tableau aan het realiseren bent, werkt gemakkelijker en veiliger. Je kunt dan naar behoefte de voeding van je nieuwe tableau aan de uitgang van je coffret de chantier koppelen.

 

Voor wat betreft de maximale bouwstroom periode, dat gaat hier in de Gers op z'n typisch Frans.

Na 10 maanden, dus april 2004,  kreeg ik bericht dat "de maximale gebruiksperiode van 1 jaar van bouwstroom" binnenkort zou eindigen en dat de aansluiting per juli 2004 zou worden opgeheven. Gebeld met het lokale EDF kantoor waar een vriendelijke man mij bevestigde dat de maximale duur 1 jaar was, en dat hij deze nog éénmaal voor 6 maanden kon verlengen. Zo gezegd zo gedaan.

In februari 2008 (!) kreeg ik bericht dat "de verlenging van 6 maanden van de bouwstroom" inmiddels voorbij was en dat aan het einde van de maand de aansluiting zou worden opgeheven. Weer gebeld met het lokale EDF kantoor. Men stuurde  mij een vragenlijst over de details van de coffret de chantier en de disjoncteur differentiel daarin, plus een verzoekformulier voor een éénmalige verlenging van 6 maanden. De boel ingevuld en teruggestuurd, en afwachten.

Op dit moment heb ik nog steeds bouwstroom.

 

Tussen de bedrijven door vertelde de bovengenoemde vriendelijke man mij ook dat als de bouwstroom aansluiting toch tussendoor zou worden opgeheven, het simpelweg voldoende is deze opnieuw aan te vragen. Opnieuw aansluitkosten betalen, opnieuw aansluiten, weer een jaar onder de pannen. Met deze procedure heb ik (nog) geen ervaring.

 

Omdat ik toch niet helemaal gerust ben op het voldoende lang kunnen volhouden van mijn bouwstroom situatie heb ik me ook wat verdiept in mogelijke oplossingen als EDF mij echt niet langer bouwstroom zou willen leveren.

Let wel, de onderstaande informatie heb ik niet persoonlijk kunnen verifieren, die is dus onder voorbehoud!

 

Als je de Consuel laat komen voor de keuring van de installatie, moet je op het aanvraagformulier aangeven om wat voor installatie het gaat. Naast onder andere "maison individuelle" kun je ook kiezen voor "autre". Dat doe je bijvoorbeeld voor een garage of schuur die "eigen" stroom moet krijgen.

 

Als je kiest voor "maison individuelle" moet de te keuren installatie minimaal een GTL met tableau electrique en coffret de communication omvatten, conform de normen geëquipeerd voor:

- Cuisine

- Salon/sejour

- WC/salle d'eau

- Buitenlampen boven deuren

 

Voor een garage of schuur zou je moeten kunnen volstaan met slechts een tableau electrique, 1 verlichtingspunt en 2 stopcontacten. Dat mag je echter niet uitbreiden om er een heel huis mee van stroom te voorzien. Als sanctie komt daar het bekende verhaal "als er iets gebeurt betaalt de verzekering niet uit" dreigement uit de kast.

 

Het simpelweg aanleggen van een gedeeltelijke of uitgeklede installatie, met als doel deze na het bezoek van de inspecteur lekker naar eigen inzicht aan te passen en uit te breiden, is reeds door velen geprobeerd. Het leidt eenvoudigweg tot afkeur en de noodzaak tot herkeuring met het bijbehorende prijskaartje.

 

Je zou dit nog eens kunnen navragen bij de Consuel. Hun website www.consuel.com is de helft van de tijd uit de lucht, dus nu en dan eens proberen voor de contactinformatie.

 

Salutations, Jos

 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 15-01-2009 12:53:33
re: De Franse elektrische installatie

Jos, John,

 

 

   Heldere uitleg. Had al twijfels bij mijn suggestie voor een gefaseerd scenario. Controlerende instanties als Consuel hebben natuurlijk al iedere truc meegemaakt.

 

   Maar toch probeer ik nog te verkennen waar de rek in het systeem zit. Stel: iemand koopt een oude boerderij, beneden woon/slaap gedeelte, nog een klein kamertje, keuken, douche, toilet. Boven zoals de makelaars dat noemen een grote zolder met beaucoup de possibilités, met veel originele details. Je bent voornemens om eerst de begane grond op te knappen, en later als je nog zin, geld en energie hebt iets fraais van die nu nog lege zolder te maken. Zou je dan tot in lengte van dagen moeten wachten met het aanvragen van de Consuel keuring voor dit maison individuelle? Totdat de bricoleurs adrenaline weer onstuimig door de aderen bruist?

 

  De deur voor dit gefaseerde scenario staat m.i. dus nog op een kier open. Maar dat zal afhangen van hoe het huis van John er uitziet, en van zijn verbouwingsplannen.

 

 

 

Rob

 

 

   

 

 

  

Top
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952
Print Post Geplaatst: 15-01-2009 14:38:29
re: De Franse elektrische installatie

Rob,

 

Met je verhaal over het mogelijke gefaseerde scenario sla je volgens mij de spijker op de kop. Ikzelf zit in een vergelijkbare situatie. Als ik de Consuel pas kan laten komen als ik alles opgeknapt heb dan wordt dat wel 2015 ofzo. Daar krijg ik problemen mee.

 

Daarom probeer ik mijn als tijdelijk habitat ingerichte stal door de Consuel keuring te krijgen, met slechts de DJB en de compteur in de technische ruimte in het oude huis. Verhaal daarbij: "beste meneer/mevrouw Consuel, ik was van plan ook het oude huis helemaal op te knappen, door kredietcrisis bla bla daar geen geld meer voor, dus huis blijft verder onbewoond en stal blijft definitieve woonruimte."

 

Ik beschik dan over een op norm aangelegde installatie voor cuisine, WC/salle d'eau, salon/sejour en opslagruimte in de stal. Daarmee voldoe ik aan de Consuel beschrijving van een "minimum installatie". In stal complete GTL, vandaar ondergrondse kabel naar technische ruimte in huis. Dikte ondergrondse kabel voldoende om slechts door 60A DJB beschermd te worden. In technische ruimte huis ook een (vrijwel lege) GTL ten behoeve van montage DJB en compteur, verder een leeg en duidelijk onbewoonbaar huis.

 

Op deze manier ga ik proberen een certificat de conformité los te krijgen. Zodra dat gelukt is klaren de aan Consuel gemelde financiele wolken als bij toverslag op en ga ik "alsnog" met het huis verder; zonder dat ik daarbij ooit nog met de Consuel te maken krijg... hoop ik :-()

 

Het blijft afwachten of deze aanpak zal lukken, maar tot nader order ga ik ervoor. Als ik hier in de buurt zie hoeveel boeren inmiddels een nieuw huis gebouwd hebben naast een oude bouwval, waarbij die bouwval uitsluitend nog lijkt te dienen voor het handhaven van de oorspronkelijke telefoon/water/electriciteitsaansluitingen...

 

Als er verdere voortgang is zal ik daarvan op dit forum melding maken.

 

Salutations, Jos

 

 

 

 

 

Top
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933
Print Post Geplaatst: 16-01-2009 13:47:18
re: De Franse elektrische installatie
Jos, de controleurs van de Consuel verschillen nogal eens, de een is preciezer en zeikeriger dan de andere. Mocht de eerste je geen certificaat willen geven, kun je de gok wagen nogmaals een verzoek in te dienen, hopelijk komt er dan iemand anders (of per ongeluk vlak voor de lunch) die dan ook niet in het rapport van de vorige heeft gekeken :-)
Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 26-07-2009 13:40:03
re: De Franse elektrische installatie

Inmiddels is het een jaar geleden dat deze inleiding in de Franse elektrische installatie aan de rubriek klussen op deze website werd toegevoegd. Tijd voor een update? 

 

Een aantal onderwerpen is het afgelopen jaar hier op het forum aan de hand van vragen verder toegelicht: aardlekschakelaars, verzwaring van de huisaansluiting, de ins- en outs van een triphasé aansluiting, verhouding CE keurmerk / NF keurmerk en de nieuwe veiligheidskeuring om er maar een paar te noemen. Zou ik dat allemaal pogen in te vlechten in het bestaande verhaal, dan zou het m.i. wat al te omvangrijk worden. En daarmee afbreuk doen aan het doel: leken en ook gevorderden zonder al te veel technische- en regelgevingsdetails wegwijs maken in de hoofdzaken van de aanleg van de Franse elektrische installatie. Mensen die wat dieper willen graven kunnen ook op het internet genoeg informatie vinden.  Oh ja, je zou het bijna vergeten, er bestaat ook nog iets als het geschreven woord: de uitstekende boeken die er zijn beschrijven bijna iedere denkbare praktijksituatie. Voor die 20, 30 of 40 Euro die dat kost komt de electricien nog niet eens voorrijden.

 

De afgelopen periode is er nauwelijks iets veranderd in de NF elektra normen. Het enige dat nieuw is zijn de aangepaste voorschriften voor het inrichten van badkamers. Sinds eind 2008 is er een nouvel amendement à la NF C 15-100 (nummer A2-2008) waarin dat geregeld is. Op de site van Promotelec is een keurige brochure in pdf format te vinden waarin dat wordt toegelicht. In deze vernieuwde regels is de définition des volumes iets gewijzigd, zijn er voor de faux plafonds des règles plus précises, en zijn er aanvullende bepalingen voor vloerverwarming en de liaison équipotentielle. Over de vernieuwde NF C 14-100 normen, de aansluiting vanuit het openbare elektriciteitsnet naar de gebruiker toe, had ik eerder al (5-1-2009) een verwijzing opgenomen.

 

Mijn persoonlijke conclusie: voorlopig lijkt me een update daarom niet nodig. Maar wie weet kijken andere forumleden daar anders tegen aan. Suggesties welkom.

 

 

Rob van der Meulen

 

 

Top
Bruin
Berichten: 5
Reacties: 650
Print Post Geplaatst: 29-07-2009 19:26:10
re: De Franse elektrische installatie

Ja Rob_v/d M dus,

Ik liet hier dus al eerder weten dat die NF normen op gebied van electrische hardware superieur waren tav. NL DIN-normen. Dat gaat dus over:

 

a) Een behoorlijk goede 'aardpin' en verder over de zg. 'aardlek schakelaars' die moderne electriche installaties behoren te hebben over alle groepen,

 

b) In NL waren on-geaarde stopkontakten al lang verboden in natte ruimtes. Maar waar heeft het men dan het over? In de 3 draden 1, + 230 Volt (Bruin NL) in Fr. (Rood!) een Neutre 2 (Blauw) en een groen/gele Aardedraad 3.

 

c) Helaas in die NL normen kun je een 3-polige stekker tav. polariteit tov. +/- op 2 manieren aansluiten, Die aardverbinding zou dan zorgen voor 100% veilig gebruik? Nou dus NIET!! Want het apparaat weet dus niet wat + of - is, het reageert gewoon via een bedrijfschakelaar op werking. Tenzij er intern al een 'aarde lek' ontstond via 'Massa' en de aardlekschakelaar op schakelbord de boel binnen micro-seconden afschakelde.

 

Dan nog andere overwegingen;

Stel dat je een haarfohn gebruikt, of een scheerapparaat in vochtige ruimtes...hoe weet je dan dat je niet geëlectrocuteerd kunt worden? Die hebben gewoonlijk geen geaarde stekker!!!

Dat kan dus alleen maar 100% intrinsiek veilig door 100% galvanisch gescheiden circuits.

De moderne 'interrupteurs', differentiële schakelaars voor je totale huisinstallatie voldoen hier tov. NL beter aan in FR.

Maar als ik een zwak hart zou hebben is 110 Volt wisselstroom via linkerarm, hart en rechtervoet in volledig Aarde geplant al genoeg tijdens seconden om mij of anderen te doden....laat staan als je aan de 220 of 360 V. 'hangt'! *** afzien dan.

 

Mhg. van Bruin.

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 30-08-2009 16:53:16
re: De Franse elektrische installatie

Wat de Franse elektranormen betreft en de praktische toepassing daarvan heb ik bij de beantwoording van een andere vraag hier op het forum nog de volgende verwijzingen opgenomen, die ook hier wel op hun plaats zijn.

 

Op de site van Volta staat een uitgebreid verhaal over de aanleg van een elektrische installatie, vele pagina's lang, en met zeer veel praktijkfoto's. Ook voor de bedrading van de aarde in de badkamer - met name de aanleg van de liaison équipotentielle locale (LEL) - zeer inzichtelijke foto's. Een aanrader voor iedereen die met de elektra aan de slag gaat. En verder voorziet de geactualiseerde documentatie van Schneider (norme NF C 15-100 guide 2009) downloaden en eventueel ook de guide diagnostic électrique 2009) en Hager in de nodige achtergrondinformatie over de huidige stand van zaken rond de NF C 15-100 normen. Ook het minimum aantal lichtpunten en stopcontacten en de benodigde circuits specialisés gros électromémager in de keuken, een onderwerp dat de afgelopen zomerperiode hier op het Forum aan bod kwam zag ik, wordt in de nieuwe Schneider handleiding met zeer overzichtelijke tekeningen en commentaren toegelicht. En voor de snelle lezers zijn dit wel twee aardige brochures, en een overzicht van diverse praktische tips.

 

 

Rob van der Meulen

 

 


Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 31-12-2009 13:21:48
re: De Franse elektrische installatie
Vandaag nog net de tijd voor een terugblik op het afgelopen jaar, en wat de installation électrique aan nieuws heeft gebracht. Ik heb het mezelf gemakkelijk gemaakt en op de site van Promotelec de rubriek "Quoi de neuf" nog eens bekeken. Aandacht aldaar voor de installations solaires photovoltaïques, domotique, performance énergétique, la révolution numérique, la fin du règne des lampes énergivores, quel avenir pour le chauffe-eau électrique à accumulation, nouvelle stratégie contre le feu, en hoe kan het ook anders: sécurité électrique. Uit dat laatste onderwerp nog even aandacht voor de volgende twee items.

Sinds enige tijd zijn er aardlekschakelaars (DDR / interrupteur différentiel) op de markt die nadat ze de stroom onderbroken hebben na enige tijd automatisch weer het stroomcircuit herstellen. Dat lijkt makkelijk, maar is gevaarlijk. In een 12e interpretatiefiche van de NF C 15-100 normen is nu geregeld dat dit soort aardlekschakelaars niet mag worden toegepast: <<....La mise en œuvre de DDR avec fonction de réenclenchement automatique est interdite en locaux d’habitation, quelle que soit la sensibilité du DDR concerné. Elle n’est admise, pour les DDR d’autres sensibilités, que dans les installations dites « non surveillées » (équipements de télécommunications en sites isolés, relais de transmission, passages à niveau automatiques,…>>.

Gevaarlijker zijn allerlei namaak disjoncteurs en DDR's die de laatste jaren op de markt zijn verschenen. Of als goedkope aanbiedingen, of aan de buitenkant vermomd als nauwelijks van de echte merknamen te onderscheiden apparaten. In het inwendige van zo'n namaak disjoncteur niet veel meer dan twee metalen kontaktplaatjes die geen enkele bescherming bieden tegen overbelasting of kortsluiting. Het is gewoon een schakelaar, en dan nog uiterst knullig gefabriceerd. Om over de namaak aardlekschakelaars maar te zwijgen. Het heeft even geduurd voordat één van de importeurs is aangepakt, maar dit jaar was het dan toch zo ver. Zie dit perscommuniqué.

Een plezierig oud en nieuw toegewenst, onder het warme licht van een echte gloeilamp,


Rob van der Meulen

Top
ronaldF
Berichten: 19
Reacties: 84
Print Post Geplaatst: 03-01-2010 11:57:45
Wanneer precies keuring door de Consuel?

Hallo Rob (en anderen),

 

 

Allereerst de beste wensen voor 2010!

 

Dan maar weer eens een electra-vraag.

 

Met mijn vrouw ben ik bezig om 3 gites te realiseren in de oude schuur (op basis van een permis de construire); één ervan is nu bijna klaar. De electra van deze gite heb ik zelf aangelegd, met in acht name uiteraard van de (Franse) regels. Toen we een paar jaar geleden begonnen zei een Franse electricien ons dat keuring door de Consuel niet nodig zou zijn, aangezien we geen aparte meter installeren. Vanaf ons 'huis-tableau" heeft de electricien een dikke kabel richting schuur geleid, alwaar deze aan de stoppenkast van de eerste gite wordt verbonden. Verder heeft hij deugdelijke aarde aangelegd. Ik twijfel of zijn bewering over de keuring wel klopt.

- De vraag is dus: weet jij wanneer een installatie gekeurd moet worden?

Hoewel ik heb aangelegd volgens de normen heb ik nog geen telefoon- en tv-aansluiting voorzien (wel gaines hiervoor voorbereid); hetzelfde geldt voor het eleclectrische fornuis. Ik heb altijd begrepen dat een gite niet anders wordt gekeurd dan een woonhuis, betekent dat dus dat bij een keuring werkende aansluitingen aanwezig moeten zijn (of alleen de mogelijkheid tot...)?

Mag de TV en telefoon via de stoppenkast of moet dat via een aparte coffre?

 

Ten slotte de belangrijkste vraag: als deze installatie gekeurd moet worden, hoe is dat dan voor de installatie vamn ons woonhuis: ik hoop dat deze niet wordt meegenomen in de keuring... Blijft zo'n keuring beperkt tot het nieuwe gedeelte(de aparte gîte dus)?

 

Nou weer een heel verhaal, ik zie uit naar een antwoord. Alvast bedankt hiervoor,

 

 

Groet,

 

Ronald

Top
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933
Print Post Geplaatst: 03-01-2010 12:45:07
re: De Franse elektrische installatie

als je al electra hebt, en de gites aansluit op je huis c.q. bestaande installatie heb je geen Consuel keuring.

als de EDF langs moet komen voor een nieuwe aansluiting, sluiten ze je alleen aan als je ze een Consuel certificaat kunt laten zien.

Top
Vorige 41 - 50 Volgende


het weer in Frankrijk
het weer in Frankrijk
20 jan 2014
Bovenstaande knoppen hebben geen functie meer....