Onderwerpenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen > De Franse elektrische installatie
Zoek in het hele forum naar:
De Franse elektrische installatie
Vorige 31 - 40 Volgende
Auteur Bericht
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 30-09-2008 19:23:15
re: De Franse elektrische installatie

Ad le Servonnais,

 

 

  Die per 1 januari 2009 verplichte veiligheidskeuring van de elektra zou ik nog even opzoeken. In de Franse Staatscourant, de Journal Officiel no 163 du 16 juillet 2006 stond daar de volgende tekst over, een aanpassing van de Code de la Construction et de l'Habitation:

 

 << Art. L. 134-7. - En cas de vente de tout ou partie d'un immeuble à usage d'habitation, un état de l'installation intérieure d'électricité, lorsque cette installation a été réalisée depuis plus de quinze ans, est produit en vue d'évaluer les risques pouvant porter atteinte à la sécurité des personnes, dans les conditions et selon les modalités prévues aux articles L. 271-4 à L. 271-6. Un décret en Conseil d'Etat définit les modalités d'application du présent article. » ; >>

 

 

  En wat gaat er nu precies gecontroleerd worden? Het hier boven aangekondigde décret werd op 24 april 2008 gepubliceerd. Hier kunnen we wat meer mee:

 

<< Art. R. * 134-11.-L'état de l'installation intérieure d'électricité relève l'existence et décrit, au regard des exigences de sécurité, les caractéristiques :
― d'un appareil général de commande et de protection et de son accessibilité ;
― d'au moins un dispositif différentiel de sensibilité appropriée aux conditions de mise à la terre, à l'origine de l'installation électrique ;
― d'un dispositif de protection contre les surintensités adapté à la section des conducteurs, sur chaque circuit ;
― d'une liaison équipotentielle et d'une installation électrique adaptées aux conditions particulières des locaux contenant une baignoire ou une douche.
L'état de l'installation intérieure d'électricité identifie :
― les matériels électriques inadaptés à l'usage ou présentant des risques de contacts directs avec des éléments sous tension ;
― les conducteurs non protégés mécaniquement.
L'état de l'installation intérieure d'électricité est établi selon les exigences méthodologiques et le modèle définis par arrêté conjoint des ministres chargés de la construction et de l'énergie. >>

 

 

  Welke organisaties dit mogen gaan doen - dat levert weer een fijne papierwinkel op aan te certificeren instanties - heb ik zo snel nog niet kunnen achterhalen. Het moet in ieder geval een onafhankelijke professional zijn, die niets met de verkooptransactie te maken heeft. En goedkoop gaat het niet worden als we een artikel in Le Figaro van 19 mei van dit jaar mogen geloven. <Les professionnels ont jusqu'au 1er janvier pour se former et obtenir une certification.» Depuis le 1er novembre 2007, les diagnostiqueurs sont soumis à des critères : ils doivent disposer d'une assurance professionnelle, et être indépendant par rapport à la transaction. Vous pouvez découvrir la liste des professionnels qui ont obtenu une certification sur le site du Ministère du logement. Le coût d'un diagnostic complet varie beaucoup selon les prestataires. Il coûte entre 300 et 700 euros pour un appartement de type F3. Pour une maison de 5 ou 6 pièces, il faut compter entre 500 et 1000 euros.>  Terwijl je tot nu toe bij de onafhankelijke Promotelec voor aanzienlijk minder terecht kon:  Le prix du diagnostic Confiance sécurité est de 122 à 155 euros TTC selon le nombre de pièces à vérifier (temps de déplacement et de visite inclus). Benieuwd wat de inhoudelijke meerwaarde wordt van deze in 2009 nieuwe wettelijk verplichte controle bij verkoop van een huis met elektra van 15 jaar of ouder aan boord.  En of er wel voldoende gecertificeerde professionals rondlopen om de enorme hoeveelheid werk die dit gaat opleveren uit te voeren.

 

   In de Journal Officiel van 23 juli van dit jaar staan dan tenslotte nog twee stuks Arrêté du 8 juillet 2008 (Texte 2 et Texte 3) met daarin nadere bijzonderheden over de te hanteren controle methode en het proces van certificatie. Ook het model van het controlerapportje dat deze waarschijnlijk duur te betalen gecertificeerden vrolijk fluitend en op hun gemak rondlopend gaan invullen.

 

  Hoe streng of hoe soepel dit soort controles uit zal gaan pakken zal gaandeweg wel blijken. Maar het is dus een veiligheidskeuring, geen Consuel traject, geen toets aan alle geloofsartikelen van de NF C 15-100 normen. In een inmiddels al drie jaar oud artikeltje in een landelijk Frans dagblad stond een impressie van hoe zo iets zou kunnen toegaan.

Het zal in het echt denk ik iets minder ontspannen toegaan, maar deze nieuwe wetgeving is vooral bedoeld om de evident onveilige situaties er uit te vissen. En de aspirant koper daarop te attenderen. Wanneer aan de basis veiligheidsvoorwaarden is voldaan, hoeft niemand daar wakker van te liggen lijkt me.

 

Rob van der Meulen

 

 

 

 

 

Naschrift: inmiddels is bij Décret no 2008-1175 du 13 novembre 2008 (Journal Officiel du 15 novembre 2008) ook de geldigheidsduur vastgesteld. Dat is drie jaar voor de keuring van de elektrische installatie, en tien jaar voor de diagnostic de performance énergétique. 

 

Top
JohnS
Berichten: 0
Reacties: 5
Print Post Geplaatst: 07-11-2008 16:48:26
re: De Franse elektrische installatie

Ik heb onlangs een huis (woon+ schuurgedeelte) gekocht met een zeer beperkte en antieke elektrische installatie, deze ga ik volgens de huidige regels helemaal vernieuwen. 

Nu komt er wel een kabel van het energie bedrijf binnen op een houten bordje maar het bordje is verder leeg.

Als ik nu het EDF vraag om mij weer aan te sluiten welke componenten gaan ze dan plaatsen? (meter, hoofdschakelaar, …?) en is dit dan meteen mijn definitieve aansluiting of is dit dan een “bouwaansluiting”. Als dit laatste het geval is wanneer krijg je dan je definitieve aansluiting?

 

Het is geen nieuwbouw, moet ik als ik klaar ben met verbouwen (alleen intern) de installatie door een “consul” laten keuren?

 

Nog een praktische vraag: ik weet dat verlichting en WCD’s van elkaar gescheiden moeten zijn maar mag ik wel met  bv 1 verlichtings leiding (groep) vanaf de groepenkast naar meerderen verlichtingspunten in MEERDERE ruimtes gaan of moet ik per ruimte een verlichtings- en WCD groep maken?

 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 07-11-2008 18:47:02
re: De Franse elektrische installatie

John,

 

Wanneer er nu geen meter meer zit, ben ik bang dat dit huis al meer dan enige tijd afgesloten is geweest van het elektriciteitsnet. En er misschien al vele jaren geen factuur van de EDF door de brievenbus is gekomen. Ik ben bang dat het daarmee geen bestaande aansluiting meer is. Je zou er nog een telefoontje aan kunnen wagen richting EDF, of dit huis misschien nog in de boeken staat, en zeggen dat je de aansluiting van de vorige eigenaar wil overnemen. Je weet maar nooit. Beleefd vragen: je voudrais rétablir l'abonnement d'électriité ici of woorden van gelijke strekking. En even volhouden, kijken of iemand zijn of haar hand over over het hart strijkt. En als er geen ontkomen aan is, aan een formeel nieuwe aansluiting, kun je als tweede vraag nog meenemen hoe ze bij de EDF in jouw regio tegenwoordig de huisaansluiting willen regelen. Het liefst hebben ze een aanvoer in een kastje aan de buitenkant, zodat de meteropnemer niet meer afhankelijk is van het toevallig wel of niet thuis zijn van de bewoner. Ook van belang voor de plaatsing van de groepenkast.


Naar alle waarschijnlijkheid moet de elektriciteitsaansluiting dus opnieuw worden aangevraagd. Eerst een zg. bouwaansluiting aanvragen. Daar moet je een speciaal soort groepenkastje met meter etc voor plaatsen, zie elders op dit forum

  

De installatie moet daarna volledig volgens de NF C 15-100 normen worden aangelegd (met GTL etc.). Keuring (streng) vervolgens door CONSUEL, zie elders op deze website. Wanneer een particulier de keuring aanvraagt komen ze altijd kijken, wordt de aanleg door een installateur gedaan die z'n werk altijd goed doet, dan gaat CONSUEL meer volgens een steekproef model te werk. Maar ook al komen ze de zaak niet life bewonderen, ook dan kost de keuring iets van E 100. Pas na het groene licht van CONSUEL gaat de EDF over tot de permanente aansluiting.


Die praktische vraag over de gescheiden circuits voor verlichting en stopcontacten: ze gaan vrij ver, die Franse elektra normen, maar zo erg is het gelukkig nog niet. Je kunt gerust via 1 groep verlichting in verschillende kamers aansluiten. Of stopcontacten. Zolang je die twee soorten maar niet mengt.


De compteur komt voor rekening van de EDF, de rest is rekening eigenaar, ik dacht ook de hoofdschakelaar, de disjoncteur de branchement. En op dat houten bordje een groepenkast plaatsen zit er niet meer in, zoals bij het verbeteren van een bestaande installatie makkelijk had gekund. Dat moet in een GTL konstruktie (van vloer tot plafond), inclusief een apart kastje voor de telefoonaansluiting en verdere communicatie bedrading (tv). Kijk ook op de diverse sites die aan het eind van het elektra verhaal op deze site staan met als zoekbegrip: NF C 15-100. Dan wordt je meteen duidelijk hoe zo'n GTL er uit ziet.



Rob van der Meulen

 

Top
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902
Print Post Geplaatst: 08-11-2008 08:18:03
re: De Franse elektrische installatie

Nog een praktisch advies voor John:

 

Het is doelmatig en ook toegestaan de stopcontacten (WCD's) die aan weerskanten van een binnenmuur zitten op dezelfde groep te leggen. Dus niet een groep per vertrek, maar een groep per muur. Dan leg ik de komplete bedrading vanuit de ene kamer en ga op die plaatsen, waar ik in de andere kamer een WCD nodig heb, met korte steekleidingen door de muur. In veel gevallen is de installatie van kamer 2 dan het spiegelbeeld van die in kamer 1. Ik heb dus één groep voor de rechter kant van kamer 1 en de linkerkant van kamer 2. 

Hetzelfde principe kan je ook voor verlichting toepassen.

 

Verder veel succes, ook wordt het een moderne GTL (gaîne technique de logement) in een traditioneel huis.

 

Christian von Klösterlein

Top
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170
Print Post Geplaatst: 08-11-2008 17:57:07
re: De Franse elektrische installatie

Dat roept bij mij automatisch een vraag op: na acht stopcontacten moet je weer een nieuwe groep beginnen. Is dan die binnenmuur nog wel efficient? Als je twee kamers naast elkaar hebt, dan bouwen wij acht stopcontacten in de ene kamer op de ene groep en acht in de andere op de andere groep. Doe ik dat met die wand, dan krijg ik een probleem met de buitenmuren en de stopcontacten aldaar. Die zouden dan op aparte groepen moeten en dan heb ik drie groepen in plaats van twee. Of gebruiken jullie niet zoveel stopcontacten? Of hebben julie geen stopcontacten tegen de buitenmuur?

 

Kleine

Top
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902
Print Post Geplaatst: 08-11-2008 19:06:37
re: De Franse elektrische installatie

Kleine,

 

het is passen en meten. Proberen en overwegen.

En zonder precieze kennis van de plaatselijke situatie is het onmogelijk een sluitend advies te geven.

Het was maar een voorstel.

En ja, ik heb geen stopcontacten op de buitenmuren, want die zijn in pierre apparent. En vier stopcontacten op de rechtermuur (en vier in het rechts ernaast gelegen vertrek) plus vier in de linkermuur (en vier in het links ernaast gelegen vertrek) resulteert ook in 8 stopcontacten per vertrek.

Maar nogmaals, alles hangt af van je situatie ter plaatse.

 

Christian von Klösterlein

 

 

Top
JohnS
Berichten: 0
Reacties: 5
Print Post Geplaatst: 12-11-2008 22:49:53
re: De Franse elektrische installatie
Als je een installatie aan gaat leggen moet je voldoen aan de normen, incl. een GTL. Nu heb  ik al vanuit een aantal hoeken begrepen dat je dan “aan de beurt”  bent maar volgens mij is een GTL niets anders dan een meterkast welke moet voldoen aan bepaalde afmetingen, waarin bepaalde onderdelen moeten zitten, onderdelen mogen zitten , hoe de indeling moet zijn, waar hij moet zijn geplaatst en waarvan hij moet zijn gemaakt. Of heb ik het (helemaal) fout?
Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 12-11-2008 23:59:24
re: De Franse elektrische installatie

John,

 

 

   Je korte samenvatting is 100% correct. Vergt bouwtechnisch wat meer werk, en valt in een bestaande woning iets minder makkelijk ergens onopvallend weg te werken, vandaar dat ook veel Fransen er niet echt dol op zijn. En het  is natuurlijk iets duurder met een apart kastje er bij voor je communicatie aansluitingen.

 

 

Rob

Top
JohnS
Berichten: 0
Reacties: 5
Print Post Geplaatst: 14-01-2009 20:10:08
re: De Franse elektrische installatie
Vraag(jes) over een tijdelijke aansluiting (brachement provisoire) In mijn huis moet een hele nieuwe installatie worden aangelegd incl. een GTL. Nu komt de EDF kabel wel binnen op een plankje maar de componenten zijn verdwenen en ik zal dus als de installatie ( incl GTL) klaar is opnieuw gekeurd en aangesloten moeten worden. Kan ik de componenten die thuis horen in een brachement provisoire nu tijdelijk monteren in de nieuwe GTL en hierop een tijdelijke aansluiting aanvragen of moeten die componenten in een apart kastje (buiten!) geplaatst worden?  Voor hoe lang kan je een tijdelijke aansluiting aanvragen? Ik heb 3-6 maanden gehoord maar mijn verbouwing gaat wel 2 tot 3 jaar duren!
Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 14-01-2009 21:24:28
re: De Franse elektrische installatie

John,

 

 

   Kijk even bij de discussie hierover in april vorig jaar op dit forum. Daarin staan een paar links naar Franse sites waar een aantal voorbeelden staan van hoe zo'n bouwaansluiting er uit moet zien. Om je een idee te geven. En vraag bij je regionale EDF kantoor welke eisen zij er precies aan stellen. Wat de maximale periode is waarvoor je zo'n bouwaansluiting in de lucht zou mogen houden weet ik eerlijk gezegd niet. Er zijn bouwprojecten die méér dan een jaar duren, dus het lijkt me sterk dat die 3 tot 6 maanden termijn een hard gegeven is, eerder iets van horen zeggen. Gewoon bellen met het nummer op de EDF-pro site om het zeker te weten:

Faites la demande d'un compteur de chantier à EDF Pro sur simple appel au 0 810 333 776 (prix d'un appel local).

 

   Dat die bouwaansluiting buiten zou moeten staan heb ik niet kunnen lezen in de EDF website info, wel dat die ten allen tijde toegankelijk zou moeten zijn voor de gebruiker of EDF lieden. Dat laat nog enige speelruimte voor de plaatsing. Zie hieronder:

 - Le compteur doit être posé le plus près possible du point de raccordement. Il doit être accessible en permanence aux agents d'EDF comme à l'utilisateur.

 

   Een verbouwing van twee tot drie jaar is natuurlijk wel behoorlijk lang. Maar zou daar simpelweg niet een mouw aan te passen zijn door eerst de elektrische installatie - en de ruwbouw van de verbouwing - voor de voornaamste vertrekken (séjour, cuisine, chambe) op orde te brengen? Dan voldoe je ruimschoots aan de verplichting dat er minimaal 20% vrije ruimte in je groepenklast moet zijn. En dan vervolgens na verkregen Consuel goedkeuring en EDF aansluiting in de dan bestaande installatie op je gemak wat aan uitbreiding gaan doen?

 

   Herinner me dat ooit in Nederland - toen er nog kuilen in de weg waren - er in nieuwbouw volgens de NEN normen niet meer dan 12 aansluitpunten per groep mochten zijn, en in een bestaande installatie maximaal 15 stuks. De elektrapijpen, zonder draad, voor die drie extra aansluitingen lagen er al in. Op dag 1 werd de boel goedgekeurd, goedkeuring want alles braaf volgens de NEN-normen, en op dag 2 werd er in de dan bestaande installatie wat draad bijgetrokken voor die drie extra aansluitpunten. Voor het model dat ik in de alinea hierboven als suggestie naar voren breng geldt dat in het verleden (in een ander land) behaalde resultaten geen garantie voor de toekomst bieden. Dit als juridische bijsluiter.

 

   Maar wie weet zijn er andere forumleden die zelf al een keer met dit Franse bijltje hebben gehakt.

 

 

 

Rob van der Meulen

 

 

 

Top
Vorige 31 - 40 Volgende


het weer in Frankrijk
het weer in Frankrijk
20 jan 2014
Bovenstaande knoppen hebben geen functie meer....