Onderwerpenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen > De Franse elektrische installatie
Zoek in het hele forum naar:
De Franse elektrische installatie
Vorige 21 - 30 Volgende
Auteur Bericht
le servonais
Berichten: 1
Reacties: 59
Print Post Geplaatst: 26-09-2008 18:11:56
re: De Franse elektrische installatie

Oh ja nog even dit.

 

In hoeverere is hert verplicht een TV aansluiting en telefoon aansluiting te maken. De TV is misschien wel een optie maar voor de telefoon hebben we de mobieltjes tegenwoordig. Hooguit voor de toekomst als ik het huis ooit mocht willen verkopen maar voor de rest zie ik de noodzaak er niet van in.

 

Ad le Servonnais 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 26-09-2008 18:48:22
re: De Franse elektrische installatie

 

Ad, John, en anderen,

 

 

1) Ad, over het naijlen van normen verbaas ik me ook meer dan eens. Nadat een jaar of twintig geleden het netwerk - 10BaseT - zijn entree maakte in de kantooromgeving, Token-Ring oplossingen van IBM en ethernet bekabeling, zijn de elektranormen opstellers inmiddels zo ver - voortschrijdend inzicht heet dat in beleidstermen - dat hen dit ook in de huiselijke omgeving wel een moderne oplossing lijkt. Je gaat met je tijd mee niet waar. Idem de telefoon. Terwijl bijna iedereen al die draden wirwar de afgelopen jaren heeft ingeruild voor draadloos. Zelf heb ik weer wat ethernet-struikeldraad over de gang lopen, maar dat komt omdat de powersupply van mijn draadloze modem defect ging. Blijft de tv nog over: daar zijn ook draadloze oplossingen voor, maar een stukje coax kabel is nog steeds wel makkelijk. Maar wanneer je daar langere stukken mee moet overbruggen heb je een versterker nodig. En met een apart TNT boxje dat met een scart kabel met m'n tv verbonden is zou ik niet één, twee, drie weten hoe ik vandaar dan naar andere kamers in het huis zou moeten gaan. Waar ik trouwens ook niet op zit te wachten.

 

Kortom Ad, ik deel je scepsis. Voor een bestaande installatie zijn de vrij strenge NF C 15-100 niet van toepassing, hoewel EDF het wel plezierig vindt wanneer de klant zijn elektra enigszins op orde heeft. Vanuit juridisch oogpunt is wetgeving met terugwerkende kracht toch nog steeds iets als vloeken in de kerk. Gelukkig maar. Alleen wanneer je met nieuwbouw of een zeer grote renovatie bezig gaat, en Consuel langs moet komen, moet je er aan geloven. Het is niet anders. Normen zijn normen, daar zit geen onderhandelingsmarge in met de controleur van Consuel. Bij verkoop valt het overigens wel mee: de per 1 januari 2009 verplichte keuring heeft meer het karakter van een veiligheidskeuring. Ik zal de tekst die afgelopen juli dacht in de J.O. (Journal Officiel, de Franse staatscourant) stond er nog eens op nalezen. En daarmee deel ik mezelf al weer nieuw huiswerk uit, terwijl ik eigenlijk al huiswerk van eerdere datum voor iemand anders (John) hier op dit forum had moeten inleveren.

 

Wat je paar eerdere vragen betreft, die van 18.05 uur:

 

- Wanneer je één categorie zwaarder gaat zitten met je aansluiting doet EDF daar over het algemeen niet moeilijk over. Zou je twee sprongen op de ladder omhoog gaan dan loop je de kans dat ze komen kijken;

-  Verschillende groepen in één leiding: zie mijn antwoord aan John hieronder bij  punt 2;

-  Perilex vraag: aanvoer en retour (phase et neutre) altijd dezelfde dikte. Gewoon 2 x 6 mm gebruiken. Wel de reguliere Franse boite de connexion daarvoor gebruiken. Zie ook op dit forum bij de aansluiting van een elektrische radiator;

- Zowel koelkast als magnetron behoren beide niet tot het genre circuit specialisé, dus mogen gewoon op een regulier (dubbel) randaarde stopkontakt worden aangesloten, geen aparte groepen nodig;

- Je VMC is wél een circuit specialisé, en daar mag niets anders op worden aangesloten, ook niet een afzuigkap die boven je kookpitten hangt. Op stopkontaktgroep aansluiten. Bovendien moet een VMC worden aangesloten op een disjoncteur van 2 Ampère, en dat laat weinig ruimte voor (verboden) liftgedrag van andere apparaten.

 

 

2) Kom ik bij John voor wat dat achterstallige onderhoud betreft. Alweer bijna twee maanden geleden hadden we het op dit forum over de vraag of je de elektradraden van verschillende groepen door de zelfde conduits of boîtes de dérivation mag laten lopen. In Nederland en veel andere landen is dat nadrukkelijk verboden. Mijn advies was dan ook: hou het overzichtelijk, hou het veilig, laat de verschillende groepen door een eigen leidingenstelsel lopen.

 

In de Franse installatiepraktijk is de manier van aanleggen van de grote boîtes de combles, centrale voedingspunten voor de daar onderliggende kamers voor zowel licht en stroom voor de stopcontacten, in ieder geval al één uitzondering op die algemene regel constateerden we toen. Daar kom je dus in zo'n grote centraaldoos toch zeker twee verschillende elektrische groepen tegen. Verlichting en stopcontacten moeten immers elektrisch gescheiden zijn volgens de Franse normen.

 

Hoe het nu precies zit met de Franse normen op dit punt zou ik nog eens opzoeken. Er moet immers toch ergens een “juridische basis” zijn in de NF regels om dit te mogen doen. Ik werd daar aan herinnerd toen ik de link bij een ander elektra onderwerp (aansluiten electrische radiator) op dit forum naar “Le grand livre de l'électricité” (auteurs: Thierry Gallaziaux et David Fedullo) nog eens aanklikte. En alle vijftien pagina's tekst doorlas die de uitgever als reclame op zijn website heeft staan.

 

 

Daar staat op pagina 241 het volgende te lezen: << Des conducteurs appartenant à des circuits différents peuvent emprunter un même câble multiconducteur, un même conduit ou un même compartiment de goulotte à la condition qu'ils soient isolés pour la tension assignée présente la plus élevée (par exemple en présence de conducteurs de 400 V, tous les conducteurs doivent être isolés à la hauteur de cette tension, même les conducteurs de 230 V) >>.


In de meer dan vijfhonderd pagina's tellende editie van de norme française, NF C 15-100, Décembre 2002, Installations électriques à basse tension, die ik inmiddels heb kunnen inzien staat in TITRE 5. - Choix et mise en ouvre des matériels het nodige over het aanleggen van leidingen. In de passages die gewijd zijn aan de Pose des câbles et conducteurs kom ik in artikel 521.6.1 bijna dezelfde tekst tegen als hier boven geciteerd, minus de uitleg die er tussen haakjes achter staat.

 

Ik dacht dat ik met het vermelden van de uitzondering van de boîtes de combles al genoeg water in de principiële wijn had gedaan, maar zo te zien mag er nog iets meer worden aangelengd. Ik denk overigens dat de NF eis verlichting en stopcontacten als verschillende groepen te behandelen het de installatiepraktijk soms wel iets te lastig kan maken. Dit artikel is dus ook de basis voor het door één kabelgoot laten lopen van verschillende groepen, maar dat zie je in Nederland ook wanneer er ergens in een kantoorgebouw de tegels van het verlaagde plafond worden los gehaald. Voor de elektrische installatie in woonhuizen biedt dit NF artikel de mogelijkheid om met de moderne plintsystemen het ook voor het oog nog wat aantrekkelijk te houden (alle bekabeling in één plastic plint). En voor een standaard opbouw aansluiting, of een uitbreiding, ergens in een schuur (schakelaar voor het licht en daaronder een stopkontakt) kan je via één conduit uit één boîte de dérivation naar beneden gaan, met uiteraard een wat grotere pijpdiameter voor de vijf draden die je dan moet gebruiken.

 

Alles overziende denk ik dat je in de tekst << ...peuvent emprunter...>> de nadruk moet leggen op dat: je kunt het doen. Daarmee is het nog geen algemeen advies voor een voorkeurs werkwijze. Ook in recent aangelegde elektra hier in Frankrijk zie ik dat overwegend gekozen wordt voor het gebruiken van eigen conduits voor de verschillende groepen. En dat lijkt me nog steeds veruit het verstandigste.

 

 

Rob van der Meulen

 

 

 

Top
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170
Print Post Geplaatst: 26-09-2008 23:38:56
re: De Franse elektrische installatie

 

Ik kan de website nu zo gauw niet vinden, maar vorig jaar heb ik voor iemand opgezocht en er moet echt in elke kamer, ook dekeuken, een telefoonaansluiting...

 

Kleine

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 27-09-2008 00:39:48
re: De Franse elektrische installatie

Monsieur / Madame Kleine,

 

 1)  Zoals monsieur le Servonais ons al heeft meegedeeld gaat het in zijn geval om een bestaande installatie. Geen enkele reden voor hem om honderd meter telefoonkabel te kopen. De NF C 15-100 normen gelden alleen voor nieuwbouw of een ingrijpende renovatie waarvoor een permis de construire nodig is en er bijvoorbeeld binnenmuren gesloopt worden en daarmee de indeling essentieel gaat veranderen. Anders is het werkeloosheidsprobleem in Frankrijk in één klap opgelost: kunnen er tienduizenden extra elektra installateurs decennia lang continu aan de (inhaal) slag om 95% van het Franse woningenbestand conform de laatste normen in te richten. En dan blijf je bezig, normen worden met enige regelmaat aangepast en uitgebreid, het is dus schieten op een moving target.

 

2) Hoezo, ieder vertrek een telefoonaansluiting? Er moet in de pièces principales een telefoonaansluiting zijn. De gangbare interpretatie tot nu toe is - correct me if I'm wrong - dat dit zijn: de séjour/salon, cuisine, chambre principale. Gaan we ook in de babykamer of andere kinderkamers een telefoonaansluiting aanbrengen? En als dat al gebeurt, zou dat dan volgens de normen verplicht zijn, of wil betrokken installateur zijn werkzame verblijf wat prolongeren?

 

Ben benieuwd op welke website deze voor mij nieuwe interpretatie van de NF regels staat. Verwijzen naar mijn eigen artikel op deze website doe ik dus maar niet voor deze tot nu toe gebruikelijke interpretatie, laten we één van de vele makkelijk te vinden Franse websites nemen, deze van Hager bijvoorbeeld. 

 

Rob van der Meulen

Top
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902
Print Post Geplaatst: 27-09-2008 09:13:56
re: De Franse elektrische installatie

Rob en Kleine,

 

de moeilijkheid zit juist in een klein detail.

Het Hager-document zegt op p.41 over de communication:

- 1 socle par pièce principale (ex: chambres, salon, séjour)

- 1 socle dans la cuisine

 

Hier zijn dus meerdere interpretaties mogelijk, bijv.:

a. iedere chambre is een pièce principale, dus een socle. Uitgezonderd zijn alleen halletjes, buanderies etc.

b. iedere chambre principale, dus niet de chambre de bébé

 

Hoewel ik de konsekwenties onzin vindt denk ik toch dat a. dichter bij de waarheid zit, want er wordt toch van pièce principale gesproken.

 

Maar volgens mij zijn wij nu behoorlijk aan het muggesiften en gissen.

En natuurlijk geldt alles alleen voor nieuwbouw vanaf 01-01-2008!

 

Christain von Klösterlein

- Hoe meer je weet hoe beter je beseft dat je niet alles kunt weten -

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 27-09-2008 10:23:50
re: De Franse elektrische installatie

Christian en Kleine,

 

 

  Eén benaderingswijze is inderdaad om als schriftgeleerden teksten van een Franse normen fabriek te gaan interpreteren. En dan verzeil je bijvoorbeeld in definitie kwesties: wat is nu precies une pièce principale. En daar kun je uren mee zoet zijn. Liever snij ik dit soort ontluikende discussies de pas af door te kijken naar de praktijk.

 

  Dat brengt me bij een andere benaderingswijze. Uiteindelijk zijn het de controleurs van Consuel die moeten oordelen of een installatie conform de NF normen is. En die hebben dan in het kader van de gerichte aansturing van controleurs een spiekbriefje meegekregen van hun bazen, een checklist. En het slachtoffer van deze controle vraagt zich vaak ongerust af: Que va contrôler Consuel?

 

  Gelukkig is dit in Frankrijk allemaal makkelijk via internet te achterhalen. Bijgaand de controlelijst zoals Consuel die hanteert. Op de vingers van één hand tellend kom ik voor de telefoonaansluiting (une prise RJ-45) wederom niet verder dan: séjour, chambre, cuisine. Handige link overigens, in combinatie met dat NF-verhaal op de site van Hager, voor iedereen die zich afvraagt hoe die controle door Consuel gebeurt.

 

  Brengt dit woord en wederwoord na een detail kwestie ons gelukkig weer terug tot de hoofdlijnen.

 

 

Rob van der Meulen

Top
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902
Print Post Geplaatst: 28-09-2008 22:57:04
de Franse elektrische installatie

in het genoemde stuk staat:

séjour, chambre, cuisine

Nog steeds onduidelijk.

Le séjour (omdat er maar een is)

La cuisine (omdat er maar een is)

La chambre principale? Une chambre? Tous les chambres?

 

Het blijft onduidelijk!

 

Christian von Klösterlein

Top
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902
Print Post Geplaatst: 28-09-2008 22:57:49
de Franse elektrische installatie

sorry,

dit was de tweede poging tot plaatsing,

nadat ik de eerste niet kon zien

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 28-09-2008 23:52:13
re: De Franse elektrische installatie

Christian,

 

 

   Ben enigszins van mijn schreden teruggekeerd, en heb deze toch wel interessante, ogenschijnlijke detailvraag doorgetikt naar het item "Telefoon: aanleg en aansluiting", waar Le Gros Buisson bij nieuwbouw Consuel niet zo lang geleden op bezoek heeft gehad. Ik denk dat ik de Franse regeldrift onderschat heb, blijft de vraag over hoe er in de praktijk mee wordt omgegaan.

 

 

Rob

 

 

 

Top
Kleine
Berichten: 18
Reacties: 170
Print Post Geplaatst: 29-09-2008 22:01:24
re: De Franse elektrische installatie

 

Even voor het geval dat jullie denken dat wij in de plee een telefoonaansluiting hebben: ook in Nederland is het gebruik van het woord 'kamer' voorbehouden aan pieces principales. Immers, een driekamerwoning is niet een woonkamer + WC + badkamer. Zo had ik dat dus bedoeld.

Laat onverlet dat het fenomen 'open keuken' tot wonderbaarlijke discussies leidt. Onze (Franse) electricien is ook niet zo gelukkig met deze norm, maar wij gaan wel een aansluiting creeren in de buurt van de keuken... Ook voor hem is nog jurisprudentie nodig om tot uitsluitsel te komen.

 

Kleine

Top
Vorige 21 - 30 Volgende


het weer in Frankrijk
het weer in Frankrijk
20 jan 2014
Bovenstaande knoppen hebben geen functie meer....