Onderwerpenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen > De Franse elektrische installatie
Zoek in het hele forum naar:
De Franse elektrische installatie
Vorige 11 - 20 Volgende
Auteur Bericht
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159
Print Post Geplaatst: 08-08-2008 11:58:14
re: De Franse elektrische installatie

Loop er bij ons boerderijtje ook tegenaan dat de franse elektrische installatie een janboel is. Nou ja meer een extreem gevaarlijke boel. Bedrading die tussen leidingen met kroonsteentjes is doorverbonden, deels nog de oude stoffen bedrading in ijzerenbuizen, allerlei soorten verlengsnoeren en onder de plafonds weggewerkte lasdoppen zonder centraaldozen.

Wel al een electronische verbruiksmeter en een redelijke up-to-date stoppenkast.

 

Omdat ik de hele installatie vanaf de meter toch gavervangen (heb al alle balken en de vloeren vervangen en ook reeds bijna alle muren gestuct) kwam het artikel over de franse electra met bijbehorende normen en afwijkingen tov nederland als geroepen.

Een beetje verder gesurfd kwam ik zelf instructievideo's tegen waarvan onderstaand de url's:

 

http://www.netprof.fr/Voir-le-cours-en-video-flash/Bricolage/Leroy-Merlin/Remplacer-un-tableau-electrique,4,36,216,1.aspx

 

http://www.netprof.fr/Voir-le-cours-en-video-flash/Bricolage/Electricite/Montage-d-un-eclairage-d-une-piece,4,34,193,1.aspx

 

 

Top
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159
Print Post Geplaatst: 08-08-2008 13:57:29
re: De Franse elektrische installatie

Heb net via een andere tip op dit forum even gekeken in de on-line prijslijst van Brico Depot voor de kosten van electrische componenten. Scheelt inderdaad behoorlijk met de nederlandse Gamma en Praxis.

 

Het liefst zou ik de groepenkast vervangen door een nieuwe met alsdan 3 aardlekschakelaars. Dan kunnen de diverse functies apart worden afgezekerd.

 

Een compleet voorgemonteerde groepenkast met 3 x aardlek en 10 x automatische zekering van Legrand (met NF keurmerk) en die moeiteloos daarna nog voldoende valt uit te breiden, kost dan tegen de € 300,--.

Alleen wordt bij dat product vermeld dat het een kast is die wordt toegepast in een 'logement neuf' terwijl er andere, zij het minder uitgebreide kasten zijn, die ook goedkoper zijn, met de aanduiding 'pour la renovation'.

 

Ik neem aan dat de kast met de aanduiding 'logement neuf' ook kan worden gebruikt igv renovatie van het elektrasysteem. En dat het verschil daarin is gelegen dat bij een logement neuf eerst een keuring van de installatie moet plaatsvinden door de EDF voordat de aansluiting op het net wordt toegestaan. Maw die kasten voldoen dan aan de meest recente gelgeving?

 

 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 11-08-2008 12:38:16
re: De Franse elektrische installatie

Sjefke,

 

 

Heb de bewuste advertentie gezien op de site van Bricodepot. Het lijkt me dat de toevoeging voor een logement neuf alleen maar aangeeft dat dit een "totaal oplossing" is, dus niet een simpel groepenkastje voor een uitbreiding ergens in een bestaande installatie.

 

Voldoet zo te zien dus aan de NF regels.

 

Het is een tableau prééquipé 2 rangées 3 aardlekschakelaars, 4 disjonteurs van 10 A (voor de verlichting), 3 disjoncteurs van 16 A (stopkontakten), 2 van 20 A (wasmachine e.d.) en 1 x 32 A (fornuis). Daarmee worden in totaal 16 module posities in beslag genomen. Resteren er nog 10 ( 2 rangées = 2x13). Zou je nog een elektrische boiler op nachtstroom installeren dan heb je daar ook 3 module posities voor nodig. Nog een parafoudre module en een paar disjoncteurs en de kast is vol.

 

Heb er geen idee van hoe groot het huis is dat met deze groepenkast bediend moet worden, maar het enige dat ik je nog in overweging kan geven is om te bezien of het voor de toekomst misschien nog handig zou kunnen zijn toch maar meteen een tableau 3 rangées te installeren. De prééquipé versie daarvan wordt bij Bricodepot meteen uitgeleverd met 4 aardlekschakelaars, en dat is (nu) misschien iets te veel van het goede. Je zou van een A-merk een iets grotere lege 3 rangées groepenkast kunnen kopen, en dan er zelf de benodigde interrupteurs différentiel en disjonteurs in kunnen aanbrengen.

 

Rob

Top
mzungu100
Berichten: 24
Reacties: 46
Print Post Geplaatst: 11-08-2008 22:08:38
re: De Franse elektrische installatie

Hallo,

Ik heb disjoncteurs gekocht van 16A voor de verlichting(1,5mm²) en van 20 A voor de stopcontacten (2,5 mm²). Is dit fout gekocht (volgens de franse normen of?).

 

Als je een gasfornuis hebt met elektrische oven, volstaat dan een kabel van 2,5mm² op disj van 20 A of dien je ook nog de 6mm² op disj van 32 A door te trekken naar de keuken?

 

mvg

 

Paul

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 11-08-2008 22:47:58
re: De Franse elektrische installatie

Paul,

 

Zo levert een antwoord op een vraag weer een nieuwe vraag op.

 

1) Wat die disjoncteurs voor verlichting en stopcontacten betreft: niet voor niets heb ik in de tabel in hfst 5.3 de term maximale stroomsterkte voor een automaat gebruikt. Niet fout gekocht. Heb er hier zelf iets lagere waardes in zitten, 10 A voor de éclairage en 16 A voor de prises. Minder dan maximaal mag.

 

2) Wat die elektrische oven betreft: zal mede afhankelijk zijn van het vermogen van die oven - de ingebouwde versies zijn vaak grotere energieverbruikers dan de losse - en van de verdere elektra in het fornuis. Je ziet nog wel eens een extra elektrische kookplaat als toegift naast de gaspitten. Dan ontkom je niet aan de zwaardere 32 A disjoncteur en een 6 mm leiding. Misschien zit er nog een fabrieksfolder bij die oven: daar staat meestal ook wel op wat de fabrikant noodzakelijk of wenselijk acht.

 

En zelfs bij slechts twee elektrische kookplaatjes hier in ons gastenverblijf is het ooit door een professionele electricien met 32 A en 6mm aangelegd. Wat je in ieder geval zou kunnen doen is met de W = V x I formule berekenen wat je aan maximale stroomsterkte in jouw opstelling zou kunnen tegenkomen. Maar pas op: bij het inschakelen zijn de verwarmingsdraden van een oven of kookplaat koud, c.q. op omgevingstemperatuur, en dan loopt er - zij het kortstondig - een veel grotere inschakelstroom door heen dan je uit de bovenstaande formule krijgt. En loop je dus de kans dat je 20 A disjoncteur zegt: doe het zelf maar, hier heb ik geen zin in. In geval van twijfel, of redelijk dicht in de buurt komen van de nominale stroom waar een 20 A disjoncteur voor bedoeld is, toch maar kiezen voor het 32 A scenario.

 

 

Rob

 

 

Top
Sjefke
Berichten: 18
Reacties: 159
Print Post Geplaatst: 12-08-2008 14:28:33
re: De Franse elektrische installatie

Rob,

 

bedankt voor de informatie.

Het huis waar de nieuwe groepenkast (en dus ook de compleet nieuwe elektrische bedrading) in moet komen is niet zo groot; onder de 100 m2 (cave fouté, woon- en slaapverdieping, aanbouw met dadkamer en keuken en een zolder).

Dus de groepenkast met 3 aardlek- en 10 zekeringautomaten moet voldoende zijn.

Die van 32 A heb ik niet nodig (we gaan koken en grillen op gas) dus die kan ik met 16A vervangen met daarop aangesloten een leiding richting schuur. Daar plaats ik dan een apart zekeringskastje met 2 stopcontacten zodat ik ook daar stroom heb.

 

Als ik het leidingennetwerk, uitgevoerd volgens de franse norm, uitteken dan worden het best wat meters kabel en veel leidingen. Als ik dan alle functies/kamers apart achter een zekering zet dan moet ik zelfs nog 2 zekeringautomaten van 16A bijplaatsen. Dan houd ik toch nog 8 posities in de groepenkast over.

Indien ik de boiler op dag-/nachtstroom zou willen aansluiten dan kan ik daar ook weer achter de 20A zekeringautomaat een apart kastje voor gebruiken waar de aardlekschakelaar en de 3 automaten reeds in zitten. Dat kost dus geen positie in de groepenkast.

Dus ik denk dat een 3 rail groepenkast in mijn geval (ook in de toekomst) niet nodig zal zijn.

 

Of zie jij ergens een fout in mijn redenering ?

 

Groet

Hans

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 12-08-2008 15:23:26
re: De Franse elektrische installatie

Hans,

 

Zo te zien kun je zeker bij deze oppervlakte uitstekend uit de voeten met een 2 rail groepenkast.

 

 

Rob

Top
Guillaume le conquérant
Berichten: 63
Reacties: 148
Print Post Geplaatst: 14-09-2008 21:37:59
re: De Franse elektrische installatie

Gaaf stuk en heel erg bruikbaar voor mij, waarvoor dank. Toch nog 2 vragen: 1 mag een Barette de mesure ook aan de buitenkant van het huis gemonteerd worden? 2 Ik moet een prise de terre conducteur enfoui dans une tranchee maken vanwege het feit dat een deel van het huis op een rots staat. Hoe lang en en hoe diep moet die geul worden, dit ivm met de hoeveelheid meters kabel ik moet kopen? Of is hier een richtlijn voor, bv de omtrek van ons huis oid?

Willem

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 14-09-2008 23:27:24
re: De Franse elektrische installatie

Willem,

 

 

ad 1) Ja, die barette de mesure mag aan de buitenkant van het huis worden gemonteerd. Dat zijn die wat grotere types met twee wit-porseleinen houders waarop de demontabele overbrugging vast komt te zitten. 

 

ad 2) Op de site van Promotelec staat zeer veel praktijk info, en deze serie heet hoe kan het ook anders, "Les informations techniques". Er is er één met de naam: Mise à la terre pour la sécurité électrique waar op pagina 4 een overzichtstabel staat bij wat voor soort grondgesteldheid je op wat voor soort aardingsvoorzieningen moet rekenen om de vereiste lage weerstandswaarde te krijgen. Het zijn vuistregels. Een echte meting met een speciale aardingsmeter blijft noodzakelijk om het zeker te weten.

 

Wat me nog te binnenschiet: ook op de site van Promotelec staat in de serie Fil Pilote, een special met als titel: Les solutions Promotelec face à la foudre  (nummer 26 van maart 2004). Daarin op pagina 5 een foto van jouw toekomstige aardeaansluiting buiten aan de muur. 

 

Rob van der Meulen

Top
le servonais
Berichten: 1
Reacties: 59
Print Post Geplaatst: 26-09-2008 18:05:25
re: De Franse elektrische installatie

Beste Rob,

 

Zoals je al eerder bij mijn vragen opmerkte heb ik inderdaad een bestaande installatie maar is centraal afgezekerd op 15 amp (3kva). Nou wil ik straks een hogere afzekering ivm de elektrische kookplaat moet dan het hele zaakje weer gekeurd worden of is een belletje naar de EDF voldoende om de afzekering anders in te stellen. 

 

Ik heb een kleine doorgang tussen de badkamer en de WC. Nu heb ik de lichtschakelaar van de badkamer in de gang geplaatst met daaronder een stopkontakt en de draden voor beiden vanuit de centraaldoos door dezelfde leiding gedaan, wel gescheiden groepen. Kan men hier moeilijk over gaan doen mochten ze komen controleren?

 

Ik wil elektrisch gaan koken en wil de kookplaat aansluiten met een perilex steker.Nu kan je één draad trekken van 6mm² of 3 draden van 2,5 mm² plus een blauwe draad. Ik neem aan dat de nul dan 6mm² moet zijn of kan je volstaan met een 2,5mm² draad.

 

Als ik een koelkast en een magnetron boven elkaar in een keukenkast plaats moeten deze dan beide aparte groepen hebben of kan dat op één dubbel stopkontakt?

 

Hoe zit het met de afzuigkap moet deze ook op een aparte groep of kan deze op een stopkontaktgroep of misschien op de groep van de VCM?

 

Ad le Servonnais

Top
Vorige 11 - 20 Volgende


het weer in Frankrijk
het weer in Frankrijk
20 jan 2014
Bovenstaande knoppen hebben geen functie meer....