Onderwerpenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen > De Franse elektrische installatie
Zoek in het hele forum naar:
De Franse elektrische installatie
Vorige 201 - 210 Volgende
Auteur Bericht
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 21-09-2012 16:16:55
re: De Franse elektrische installatie

Rob, Kan ik nog even terugkomen op de buitenverlichting?

je schreef:

 

RvdM

Die buitenverlichting op een aparte groep aansluiten: ik ben denk ik wat te perfectionistisch geweest door een aparte groep en aardlekschakelaar aan te bevelen. Voor tuinverlichting de juiste weg, want non attenant au bâtiment, maar voor verlichting aan het huis zelf bevestigd niet nodig. Ook in de voorbeeldschema's van Hager zie je dit: alleen algemene lichtgroepen, circuit éclairage 1, 2 en soms ook nog een nummer 3 en 4. En nog overtuigender, in dezelfde paragraaf als hierboven al geciteerd, staat nog als aparte toelichting vermeld: "Ce point d'éclairage peut être alimenté depuis un circuit d'éclairage intérieur."

 

Ik heb een buitenlamp die is aangesloten op een kabel direkt door de muur, maar ook een buitenlamp waarbij de kabel een stukje over het dak loopt 50cm, en die zit in een grijze gaine. Mag dat? Moet het 'buitenkabel' zijn?

En, om terug te komen op je stukje, de buitenverlichting mag DUS opgenomen worden in een algemene verlichtingsgroep.

 

grt ratatouille

 

 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 21-09-2012 17:11:28
re: De Franse elektrische installatie

Ratatouille,

 

 

1) Een grijze gaine buiten mag, mits van de slagvaste soort. Maar dan wel met de bekende grijze buitenkabel als inhoud! Je komt dan terecht bij de Parijse ondergrondse. Die manier van aanleggen met tubes porteur wordt daarom ook wel de façon métro genoemd. Ook in de jaren vijftig al toegepast.

 

2) Zolang die buitenverlichting maar aan het huis vast zit mag die deel uitmaken van een groep voor de verlichting binnen.

 

Rob van der Meulen

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 12-10-2012 15:14:41
re: De Franse elektrische installatie

Een samenvatting van een samenvatting, gaat dat lukken? Met deze tien geboden voor de aanleg van een elektrische installatie in Frankrijk is deze Engelsman er aardig in geslaagd.

 

Rob

 

 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 03-11-2012 16:19:24
re: De Franse elektrische installatie

Om nog even door te gaan met samenvattingen. Er is sinds het begin van deze website al heel wat afgeschreven over de aanleg van de elektrische installatie hier in Frankrijk. Om de een of andere reden dacht ik in 2008, ben pas wat later aan boord gegaan, dat een probaat middel tegen zich herhalende vragen zou zijn om alles in een handzaam verhaaltje samen te vatten. Geïnspireerd door het voorbeeld dat Christian von Klösterlein toen al had neergezet met zijn voortreffelijke artikelenserie - nogmaals: chapeau - in de Klussen rubriek op deze website. 

 

Wat er naderhand aan vragen is gekomen, verspreid over het forum, heeft voldoende stof opgeleverd om een compleet boekwerk te schrijven, losbladig liefst, want er zullen steeds weer nieuwe vragen en vermoedelijk ook antwoorden komen. Het terugvinden kost ook mij nu en dan enige moeite konstateerde ik de afgelopen dagen toen ik er nog eens met de stofkam door heen ging. Er zijn onderwerpen die al maintes fois aan de orde zijn gekomen, maar waar staan ze nu precies.

 

Een niet helemaal willekeurige greep daaruit brengt me bij een handreiking aan de bricoleurs die een tweede groepenkastje willen aanleggen. 

 

Voor de aanleg van zo'n tableau supplémentaire, ook wel divisionnaire, zou je een onderscheid kunnen maken in drie modellen die je daarvoor in Frankrijk tegenkomt in een monophasé elektrische installatie:

 

Model I: dit is de standaard, recht toe, recht aan oplossing. In de hoofdgroepenkast of de GTL zit een disjoncteur die voor de beveiliging zorgt van de bedrading die naar de hulpgroepenkast toegaat. Die wordt voor wat zijn voeding, alimentation, betreft rechtstreeks aangesloten op de aansluitpunten die van de hoofdschakelaar komen, de disjoncteur de branchement (DB). Dus niet via een aardlekschakelaar. Die wordt in het tweede groepenkastje gemonteerd, en vervult tegelijkertijd een tweede functie: die van coupure d'urgence. Hier een triphasé voorbeeld.

 

Model II: wanneer de tweede groepenkast wat groter van omvang zou worden, en er twee aardlekschakelaars worden gemonteerd, dan is het verstandig om tevens een interrupteur d'urgence, ook wel interrupteur sectionneur te monteren. Met één beweging alles stroomloos in noodgevallen. Wanneer die tweede groepenkast zich niet in het maison principale bevindt, maar in een gebouw elders op het terrein, dan is zo'n sectionneur verplicht bij meer dan één aardlekschakelaar. Dit is een schema voor een triphasé aanpak.

 

Model III: een geval apart, vanaf de disjoncteur de branchement worden twee of drie min of meer gelijkwaardige groepenkasten van stroom voorzien. Omdat je onder de départ klemmen van de DB niet een duo'tje of trio'tje draden mag aansluiten, moet je daarvoor een répartiteur gebruiken, onder te brengen in een coffret de répartition. Punt van aandacht: alle draden of kabels die vanaf de DB richting die groepenkastjes gaan moeten zijn gedimensioneerd op de maximale stroomsterkte waarop de gemonteerde DB kan worden afgeregeld. Met een paar muisklikken kan dat hier worden opgezocht.

 

Om de bovenstaande modellen te verduidelijken, in combinatie met een tabel voor de vereiste draaddiktes, deze tekening. De draaddikte tabel daarin is van toepassing op de situatie waarbij de compteur/DB en hoofdgroepenkast vlak bij elkaar zijn gemonteerd, zoals meestal het geval is bij een aansluiting op het ERDF net van het type 1. Met een maximale spanningsval van 2% richting die tweede groepenkast zit je dan meestal keurig binnen de 3% marge voor het hele traject. Want dat is de maximale spanningsval tussen het entreepunt in de woning, tevens aanleverpunt voor de fournisseur d'énergie, en het verst verwijderde lichtpunt. Wanneer die hoofdgroepenkast niet accolé is, zie bijvoorbeeld de type 2 aansluiting op het stroomnet, dan wordt het wat lastiger om aan die 3% eis te voldoen. Je hebt immers al spanningsverlies over je aanvoerbekabeling vanaf het aanleverpunt dertig meter of meer verderop aan de openbare weg. In dat geval moeten de afstanden in die tekening gehalveerd worden. Dat is tenminste wat Promotelec als hoofdregel, chute de tension de 1%, aanhoudt in de laatste, 26e editie van "Locaux d'habitation". In de praktijk kan wel wat water in de wijn worden gedaan. Maar dat vergt dan wel het doorrekenen van wat de te verwachten maximale spanningsval is bij maximale belasting over de diverse lengtes en diktes bedrading, naar het huis toe, en in het huis.

 

Morgen ter afronding nog iets over de manier waarop je de verschillende soorten aardlekschakelaars, ook hier drie modellen, dient aan te sluiten. Maar daar zal ik eerst nog een paar voorbeeld groepenkastjes voor in elkaar moeten schroeven en op de digitale plaat moeten vastleggen.

 

Rob van der Meulen

Top
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902
Print Post Geplaatst: 03-11-2012 17:04:15
re: De Franse elektrische installatie

Rob,

 

mijn dank voor deze samenvattingen uit diverse discussies.

 

Ik zie, men kan een artikel nog zo zorgvuldig recherchieren, schrijven en redigeren, er komen steeds vragen over dingen die men dacht duidelijk gemaakt te hebben.

Daarom is ook van tijd tot tijd een update op zijn plaats. 

Dat is toch het voordeel ten opzichte van een boek, waar men op de volgende oplage moet wachten: op een website kan men, als men die zelf beheert, iedere week of iedere dag zijn correcties en aanvullingen aanbrengen.

 

Nogmaals: mijn dank!

 

Christian von Klösterlein

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 04-11-2012 16:27:05
re: De Franse elektrische installatie

Ter afronding: wat verspreid staande informatie over de verschillende manieren waarop je aardlekschakelaars kunt aansluiten kort samengevat. Om te voorkomen dat u spoorzoekers zou moeten worden.

 

Model I: hier komt de stroomtoevoer aan de bovenkant binnen, en vanaf de onderkant gaat het dan weer terug omhoog naar de eerste zekeringhouder of automaat. In het Frans: alimentation par le haut, départ par le bas. Gemakshalve wat dunne bedrading genomen van 2,5 mm², het is immers maar een voorbeeld van de dradenloop. En met die koperprijzen van tegenwoordig: ons Zeeuwen ben zunig, en de rest van Nederland ook. In "real life" moet dat hier in Frankrijk 10 mm² zijn. En die officiële peignes in model II staan te boek als 16 mm², dus dat zit wel goed. Op een ander forum kreeg ik er al per kerende post commentaar op, dus dat hoeft hier nu niet meer. En anders deze tabel nog maar een keer.

 

Model II: stroomtoevoer aan de onderkant, voeding van de zekeringhouders of automaten via de bovenkant. In dit geval met de tijdsbesparende peignes de raccordement. Alimentation par le bas, départ par le haut. Conform de beste politieke tradities hier te lande is er op deze foto sprake van een cohabitation (tijdje geleden alweer): modules van Hager, de aansluitstrips van de concurrent Legrand. Die van Legrand hebben aan de ene kant een zwarte streep in de plastic isolatie, aan de andere kant een blauwe streep. Praktisch. Voor het iets oudere type van MerlinGerin (tegenwoordig Schneider) moest je voor phase et neutre aparte strips kopen. 

 

Model III: stroomtoevoer naar de aardlekschakelaar en voeding van de modules beide aan de bovenkant. Alimentation par le haut, départ par le haut. In dit voorbeeld van de nieuwste serie van Legrand ziet u vertikale aansluitstrips voor de voeding, in de iets oudere series gebeurde dat nog met draad. 

 

Trekt zo'n aardlekschakelaar zich er eigenlijk wel wat van aan, hoe aan- en afvoer worden aangesloten? Nee, het is een onverschillig type, hij meet alleen een verschilstroom tussen de blauwe (neutre) en rode (phase) draad. Maar om de bedrading netjes te houden is het toch maar beter om de voorschriften van de desbetreffende fabrikant op te volgen. 

 

Op Entraidelec kunt u alles nog wat uitgebreider teruglezen. Van harte aanbevolen nog steeds de website informatie van Hager, Schneider en ABB als introducties op de Franse elektranormen NFC 15-100. Gratis. Of een verzameling links in deze French wiring tips, en iets over de nalatenschap van France Télécom in veel huizen: de oude telefoonaansluiting. En niet te vergeten de Franse electriciens, zoals JPdu54 met deze uitstekende website, en van een aantal andere deze vraagbaak voor al uw schema's. Voor hen die iets meer geld over hebben valt "Locaux d'habitation" van Promotelec nog steeds aan te bevelen, en voor de big spenders is er natuurlijk de klassieker van Thierry Gallauziaux en David Fedullo: L'installation électrique. Dit voorjaar verscheen de vierde editie, behoorlijk herzien, en met een aantal nieuwe onderwerpen.

 

Dames en heren vragenstellers, bedankt, ik heb er een hoop van geleerd.

 

 

Rob van der Meulen

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 05-11-2012 02:17:34
re: De Franse elektrische installatie

Beste Rob,

Ik heb hier (en nog steeds, ik heb door omstandigheden enkele maanden stil gestaan) heel veel geleerd. Ik denk dat het redigeren van het ellenlange draadje (met hulp van webmaster?) al heel veel meer leesplezier zal geven. Het is nu erg lang maar een 'must' voor elke doe-het-zelf elektriciën in Frankrijk.

 

Misschien kunnen sommige onderwerpen er uit gesneden worden. Maar ook als je het zo laat is het verplichte kost. Het kost tijd, maar levert veel op.
Mensen die onder andere mijn vragen en de antwoorden van jou lezen, komen al heel veel aan de weet. Mijn dank voor je inzet, en terugkerende inspanning om het ook voor elektra leken (zoals mij) weer uit te leggen. Chapeau!

Top
bosbess
Berichten: 50
Reacties: 648
Print Post Geplaatst: 05-11-2012 06:38:32
re: De Franse elektrische installatie
Ik wil me daar graag bij aansluiten, al begrijp ik er nooit niks van, maar ik zie wel hoe uitgebreid, met veel geduld en liefde voor het vak en vooral met héél veel vakkennis electro-vraagbaak Rob een wandelend naslagwerk vormt voor alle NL bouwers. En dan ook nog eens plezierig leesbaar en dus duidelijk en makkelijk toegankelijk.
Top
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902
Print Post Geplaatst: 05-11-2012 08:25:50
re: De Franse elektrische installatie

Mesdames et messieurs les bricoleurs,

beste Rob,

 

omdat ik net met een soortgelijk karwei bezig ben denk ik te weten hoeveel tijd en moeite het karwei van Rob kost.

Hier iets opzoeken, daar iets kopieëren, doublures elimineren, onduidelijke bewoordingen verbeteren  etc. etc.

En als je afbeeldingen van het internet moet plukken hebben die op je eigen website vaak een belabberde kwaliteit. Een eigen tekening maken dus, compleet vrijhand of met een tekenprogramma, eigen foto's op de computer opzoeken of nieuw maken.

 

Waarvoor doe je dit eigenlijk?

Bij mij is het zo dat de vragen en discussiebijdragen op het forum me dwingen mijn eigen gedachten te ordenen of op zoek te gaan naar diepergravende informatie.

 

Het is steeds weer een nieuwe ervaring!

Dank aan Rob dus.

 

Christian von Klösterlein

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 10-12-2012 14:53:07
re: De Franse elektrische installatie

Toch nog een vraag over:

Repiquage van elec verwarming is niet toegestaan. Niet via de bornes. Maar ik lees in praatgroepen dat het niet verboden hoeft te zijn om bijvoorbeeld twee convecteurs aan te sluiten op de zelfde groep via een inbouw doos. Hoewel het ook regel is om 1 lijn per kachel te hebben.

 

Stel je wil 2x 1Kw kachels aansluiten: Mag dat dan vanaf 1 groep naar een inbouwdoos en vandaar naar de twee  boite de sortie de cable ?

 

2,5² : Disj 20A maxi (4500W max) ou Fus 16A maxi (3500W max)
1,5² : Disj 16A maxi (3500W max) ou Fus 10A maxi (2250W max)

 

grt Rata

Top
Vorige 201 - 210 Volgende


het weer in Frankrijk
het weer in Frankrijk
20 jan 2014
Bovenstaande knoppen hebben geen functie meer....