Onderwerpenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen > De Franse elektrische installatie
Zoek in het hele forum naar:
De Franse elektrische installatie
Vorige 211 - 218 Volgende
Auteur Bericht
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 10-12-2012 15:25:19
re: De Franse elektrische installatie

Rata,

 

   In december 2002 mocht de Franse installatiebranche in een persbericht van Schneider vernemen dat Sinterklaas dit land niet had overgeslagen in zijn cyclische drang tot vrijgevigheid. De op 5 december gepubliceerde nieuwe versie van de NFC 15-100 normen "voit disparaître la limitation du nombre de convecteurs sur un même départ". Toen kwam een einde aan de regel: iedere convecteur zijn eigen circuit en fusible/disjoncteur. Inhoud van de surprise: nombre d'appareils limité par la somme des puissances. Het antwoord op je drie vragen is dus een driewerf ja.

 

   Eén circuit specialisé/disjoncteur ----> boîte ----> twee convecteurs via een sortie de câble op ieder een eigen inbouwdoos mag dus. Want de aanvoerbedrading mag niet rechtstreeks uit de muur of vanachter het gipsplaat te voorschijn komen, zoals hier nog het geval was. Ook al is het VMVK kabel. Maar dat vermoeden had jezelf ook al, want het zou me niet verbazen wanneer je pagina zeven al op je had laten inwerken. En zo kun je het ook samenvatten.

 

   Leeswijzer bij die Hager tabel: er staat vermeld courant assigné maxi. Niets staat je in de weg om 2,5 mm² bedrading te beveiligen met een disjoncteur van 16 ampère. Hoewel het (bij)stoken met elektrische verwarming ook al bijna op de lijst met ecologische wandaden is beland, zou je er misschien verstandig aan doen alles maar met 2,5mm² aan te leggen, kan er in de toekomst misschien nog een keer iets zwaarders op worden aangesloten.

 

Rob

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 11-12-2012 16:36:05
re: De Franse elektrische installatie

Duidelijk Rob bedankt, volgen Promotelec boekje pgn 78 mag je zelfs 10A disjoncteur op 2250W kachel zekeren en met 1,5mm draad.  Inderdaad die courant maxi geven regelmatig stof tot schrik, he? ik dacht dat...  verwarrend soms.

 

Rest nu nog een zijpadvraag, ik wil drie IKEA muurlampen met een schakelaar bedienen, de lampen sluit ik als repiquage aan. En ik tel ze als 1 lichtpunt. Moet er nu voor elke lamp een DCL mural ingebouwd worden in de muur? Of mogen draden uit de muur komen die ik per muurlamp met een veilige borne aansluit? Wel zo makkelijk.

 

Ach als straks auto's massaal electriciteit tanken, denken ze vast wat milder over mijn bijverwarming. Want ik stook op hout, maar als je eens ziek bent, is het aanhouden van de kachel een zware opgave, dan is even draaien aan de knop van de convecteur een oplossing!

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 11-12-2012 18:38:18
re: De Franse elektrische installatie

Rata,

 

Ze houden hier in het geheel niet van draden die uit de muur komen. Want de basisregel is: Toute canalisation encastrée doit être terminée par une boîte de connexion. Bij de standaard inbouwdozen voor het monteren van stopcontacten is repiquage geen probleem, met 67 mm diameter ruimte genoeg. 

 

Komen we voor verlichting aan de muur uit bij de boîte d'applique mural. Die is met zijn 54 mm diameter wat kleiner, en bovendien wordt een deel van de ruimte ingenomen door het naar binnen gekeerde "stopcontact": dan wordt het nog knap lastig, zelfs met deze plaatsbesparende types, om ze van de ene boîte dcl naar de andere te gaan doorverbinden. Alles goed aanstampen.

Je moet immers ook nog een aardedraad meetrekken. Tenzij er al voorzien is in tweede setje aansluitpunten om repiquage mogelijk te maken, zoals op de moderne prises de courant en sommige deksels voor de plafond DCL. Misschien zijn er ook wel fabrikanten die de applique murale in 67 mm uitvoering leveren, dat zou wat ruimte scheppen.  Zo niet, dan is alimentation van die drie muurlampen via een aparte boîte de dérivation naar de drie boîtes dcl wellicht de handigste methode. 

 

Gelukkg telt in dit geval deze combinatie van één schakelaar met drie lampen / spotjes als één lichtpunt. De verlichtingsregels nog eens op een rijtje.

 

Wanneer je kleren maar lang genoeg in de kast laat hangen, ben je op een gegeven moment zeer trendy en eigentijds gekleed. Lees dit verhaal over de "Comeback der Nachtspeicher", en je zult zien dat er in de toekomst een feestelijke toespraak door monsieur le maire in het verschiet ligt om je te feliciteren met je ecologisch verantwoorde manier van elektrisch verwarmen. Gewoon even wachten tot de volgende groene storm uit een andere windrichting waait.

 

Rob

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 13-12-2012 18:42:57
re: De Franse elektrische installatie

Ok, ik voelde me een beetje onzinnig toen ik de 16 meter stugge 2,5mm2 draad trok voor het 1 kw kacheltje, maar vooruit dan maar. Een electricien zou uit kostenoverweging vast toch de 1,5mm2 draad genomen hebben. Er komt langzaam enige lijn in de installatie.

 

Waar ik me nog wel afvraag is de kleuren draad, ik heb kabel met bruin en andere met rood voor de phase.

Ik probeer een beetje lijn te houden maar je leest dat bij verlichting de geschakelde phase draad bruin moet zijn, of violet, of zwart. De industrie weet het zelf niet helemaal. Ik wilde dus violet kopen maar dat was er niet, dan maar 100mtr oranje.

 

phase = bruin of rood

neutraal = blauw

aarde = groen/geel

 

schakeldraad = zwart als phasedraad in hotelschakeling

schakeldraad = bruin als phaseorigineel rood was

schakeldraad = rood als phaseorigineel bruin was

overige schakel en stuurdraad = oranje

schakeldraad in hotelschakeling is violet

schakeldraad is wit

 

En dit is dan een nieuwe installatie, ze hebben voor alles normen , soms volkomen onzinig, maar het belangrijkste ( draadkleur) laten ze een beetje op zijn verloop. Francais!

 

 

 

 

 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 14-12-2012 08:58:18
re: De Franse elektrische installatie

Rata,

 

  Nog even snel, nu het nog kan, de zoekfunctie losgelaten op het forum, en meer dan één hit: bijvoorbeeld hier. Op dit moment is mij nog niet duidelijk of in de al een paar maanden geleden aangekondigde website en forum nieuwe stijl de oude forumdiscussies nog via een zoekfunctie benaderbaar blijven. Zou wel handig zijn, anders kunnen vragenstellers en beantwoorders voor veel vragen weer van voren af aan beginnen. Sta je met een pion op een ouderwets spelletjesbord vlak bij de finish, gecumuleerde kennis, inzichten en meningen, en dan wordt je er af gegooid, terug naar af, maar zonder de mogelijkheid ooit weer aan de startlijn te kunnen komen. Hoeveel zessen je ook gooit met je dobbelsteen. Of het oude adagium "Mensch erger je niet" dan nog uitkomst biedt waag ik te betwijfelen.

 

   Waar hadden we het ook al weer over, oh ja, kleuren. Ook Thierry et David (L'installation électrique) maken melding van die vrijheid in gebondenheid, dus je bevindt je in goed gezelschap:

 

" La norme impose un code couleur. Le conducteur de protection, ou de terre, doit être repéré par la double coloration vert et jaune. Le conducteur de neutre est toujours bleu clair. La couleur des autres conducteurs est libre. Par convention, on utilise le rouge , le noir ou le marron pour le conducteur de phase. Les autres couleurs sont surtout utilisées pour le repérage des circuits d'éclairage."

 

   Voor jou niet van belang, maar in oude installaties kun je werkelijk van alles verwachten aan kleuren. Oude en nieuwe normen door elkaar, drie-fase bedrading in de meest onverwachte kleurstellingen, al naar gelang er nog restjes draad moesten worden gebruikt bij gebrek aan de juiste kleur. Oppassen dus bij renovatie, altijd eerst meten, en vooral niet denken: dat zal wel de phase, en dat de neutre zijn. Ben ook al aardedraad tegengekomen die 400 volt onder zijn plastic jasje bleek te hebben. Wel was er ergens een onleesbaar stukje papier met plakband bevestigd. Niet eens een stukje gekleurd isolatieband in de juiste kleur. Want dat is toegestaan. Maar bij één kleur verboden: de aardedraad mag nooit voor een andere functie worden gebruikt, hoeveel rood, bruin of zwart plastic tape je er ook aan vastplakt.

 

   Succes met de afronding van je klus. Of moet ik zeggen: je stoomcursus electricien sans frontières.

 

Rob

 

 

 

  

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 14-12-2012 19:29:59
re: De Franse elektrische installatie

Cher Rob,

Ik had de zoek al gedaan, maar bleef vinden wat ik schreef.

electricien sans frontières    /SMILE/


Je hebt je naamplaatje verdient, maar eerst nog veel montagewerk en de keuring!

Ik heb veel geleerd, en een grote installatie met twee meterkasten en een multimediakast met 16 aansluitingen verbonden. En dat in een berghuis waar op twee na, -zoals ik met een eigen zender- niemand internet heeft. Het is niet af, maar er is zicht op succes.

 

Ik mag voor iedereen hopen dat deze info bewaard en inzichtelijk blijft.

Ratatouille

 

Top
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902
Print Post Geplaatst: 14-12-2012 20:34:04
re: De Franse elektrische installatie

[quote ratatouille]: Ik mag voor iedereen hopen dat deze info bewaard en inzichtelijk blijft. [/quote]

 

En ik hoop dat Rob ooit, als de nieuwe website in de lucht is, het initiatief neemt alles wat in deze draad gezegd is in zijn rubriek elektra te integreren.

 

Christian von Klösterlein

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 15-12-2012 12:35:32
re: De Franse elektrische installatie

Een jaar na de publikatie van mijn elektra inleiding vroeg ik me hier op het forum al hardop af: is er reden om het verhaal te updaten, of wat meer in de diepte te gaan.

 

Die eerste vraag was toen makkelijk beantwoord: het verhaal was niet achterhaald door veranderingen in de Franse elektranormen: dus nu nog even niet. Met de A2 en A3 amendementen die er nu liggen zou er hier en daar wat kunnen worden geactualiseerd. En zou er nog wat verteld kunnen worden over drie-fase, de verbinding van huis met het stroomnet buiten de deur, de GTL, een tweede groepenkastje, de aarding en noem nog maar een paar van dat soort wederkerende onderwerpen. Kortom, hooguit een pagina of drie meer aan tekst. Om het leesbaar te houden. Geen naslagwerk.

 

Die tweede vraag was, en is nog steeds iets moeilijker. Waar mik je op: een inleiding waarbij je de leek aan de hand neemt, en al pratend onderweg wat vertelt over enkele opvallende toeristische attracties in het elektrische landschap. Of streef je naar een min of meer compleet verhaal, een compilatie van alles wat we hier op het forum al zijn tegengekomen, en wat er verder aan stapels papier en informatie op  harddisks naast me ligt, en op internet te vinden is. Voordat je het weet ben je dan een samenvatting aan het  schrijven van "L'installation électrique". Zou ik in een onbewaakt moment - tegenover me zit iemand die graag wil dat ik voor haar een website bouw - daar aan beginnen, dan zit ik binnen de kortste keren aan een pagina of honderd. Tijd om naar Eyrolles te gaan, en te zien of ze naast de Engelse voorlichting ook nog een andere groep immigranten als doelgroep voor een publikatie zien. Of een wat betere en completere Engelse inleiding.

 

Voor dit forum heb ik  me altijd getroost met de gedachte dat de meeste Nederlandstaligen de Franse taal wel enigszins beheersen. En dus geen enkele moeite zullen hebben om na de aanloop via zo'n korte inleiding het diepe in te duiken, de Franstalige informatie. In boekvorm, op internet. Gelukkig hebben we hier in Frankrijk geen NEN politie zoals in Nederland. Die angstvallig het grote copyright geheim van de NEN 1010 elektranormen bewaakt, werkelijk middeleeuws, indruisend tegen de demokratische basisregel dat iedere burger zonder kosten kennis moet kunnen nemen van wet- en regelgeving. De informatie ligt hier in Frankrijk eigenlijk voor het oprapen, is openbaar zoals het hoort. Wanneer je weet waar je moet zoeken, hoe je moet zoeken, en niet terugschrikt voor Frans dat verder gaat dan : Deux cafés au lait s'il vous plait. Maar ik geef de Nederlandse cafeïne verslaafde geen ongelijk: je moet weten hoe je aan je dope komt.

 

Daarnaast speelt nog de vraag welke functie je de rubriek "Klussen" op deze website toedicht. Is die nu al te gedetailleerd, saai, en zou die wat opgevrolijkt moeten worden, in de hoop meer bezoekers aan te trekken, of gaan we nog verder de diepte in. Of is een tweeslagstelsel denkbaar: algemene info op deze website, en meer gespecialiseerde artikelen, voorzien van slaapverwekkende systematische indelingen in hoofdstukken, paragraven, tabellen etc. op andere websites. Iets om over na te denken. 

 

Rob van der Meulen

 

Top
Vorige 211 - 218 Volgende


het weer in Frankrijk
het weer in Frankrijk
20 jan 2014
Bovenstaande knoppen hebben geen functie meer....