Onderwerpenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen > De Franse elektrische installatie
Zoek in het hele forum naar:
De Franse elektrische installatie
Vorige 191 - 200 Volgende
Auteur Bericht
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 11-07-2012 18:40:43
re: De Franse elektrische installatie

Beste Rob,

Ik was aan het 'bezuinig denken' maar de angst voor de consuel heeft me weer in de greep , dus ik zal op etage ook de bekabeling voor de elect kookplaat maken. Is beneden wel aanwezig met een 32A,  maar aan een gewone prise.

 

Wat ik wel centraal houd is 1 communictatiebox, die van beneden.  En daar gaat alles voor het hele huis heen.

 

vraag 1.

Maar: ik ben nu aan het knippen: stel de 2,5mm draden komen van onderaf de GTL in, naar max hoogte 130 cm, hoeveel extra draad moet ik aanleggen zodat de monteur het ook kan aansluiten in de kast?

vraag 2.

Net na de GTL wil ik een 3tal prises, (in de gtl ook ), in plaats van doorverbinden wil ik een doos aanbrengen in de gtl ruimte die groot is, mag dat?

vraag 3.

De coffret communication krijgt toevoer van beneden, maar gaat naar het tv/netwerk toe recht naar boven, naar de etage( goed) en horizontaal naar rechts beneden . Dus een T splitsing.

Alleen dan, kan ik met 1 coffret de twee etages bedienen. Mag dat? Ik gebruik dan de aansluitingen van beneden zoals ze zijn.

vraag 4.

In mijn boekje lees ik alleen maar dat de coax- en de cat5 kabel in een gaine moeten. Niets over de mogelijkheid van tussen de wanden plaatsen ,zoals de elektrakabels, dus dat laatste mag niet?

 

 

Ik beloof je een naamplaatje in de GTL kast als het ooit allemaal is goedgekeurd! Supervision by Rob

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 12-07-2012 23:48:05
re: De Franse elektrische installatie

Ratatouille,

 

Ad 0) Bij een disjoncteur van 32 ampère en 6 mm² draad hoort zo'n grote, wat minder elegante prise van 32 ampère, en niet een gewone van 16 ampère. Die wordt afgekeurd door de Consuel. Omdat je geen kadastraal gescheiden huis hebt, heb je “slechts” één EDF aansluiting. Het ook nog naar de bovenverdieping doortrekken van nog een 32 ampère keukenaansluiting is daarom m.i. niet vereist volgens de NF normen. Maar misschien wel gemakkelijk wanneer je overweegt daar nog een keer een elektrische kookvoorziening te installeren.

 

Ad 1) De organes de manoeuvre des appareillages (disjoncteurs en aanverwanten) moeten zich ergens tussen de 1 meter en de 1,80 meter hoogte in de GTL bevinden. Neem aan dat er een groepenkastje inkomt met minimaal 3 rijen DIN rails. Dan hangt het er maar net vanaf waar je nu de verschillende disjoncteurs voor licht, stopcontacten en de circuits specialisés een plaats hebt toegedacht. En wanneer je daar nog geen diepere gedachten over ontwikkeld zou hebben, dan laat je al die draden doorlopen tot 1,80 meter hoogte. Kan de installateur naar bevind van zaken handelen en knippen. Kost je een paar meter draad extra, maar nu zelf te kort afknippen is verkeerde zuinigheid.

 

Ad 2) Twee of drie prises in de GTL is heel gewoon: voor de voeding van modem, draadloze router antenneversterker etc. Zie de vele tekeningen in de diverse eerdere links. Ik vat niet helemaal wat je precies bedoelt met niet doorverbinden maar wel in een doos aanbrengen, voor de prises vlak na de GTL. Het enige dat ik daarop nu kan zeggen is het herhalen van eerdere zetten: max 8 aansluitpunten op een circuit met 2,5 mm², en max 5 op een circuit met 1,5 mm². Repiquage is toegestaan.

 

Ad 3) Coffret de communication in de GTL: de Franse normen houden strak vast het uitgangsprincipe: branchement par le haut et/ou par le bas. Ik zou niet weten wat er elektrisch gezien tegen zo'n horizontale T- splitsing is, maar de opstellers van de Franse normen hebben anders beslist.

 

Rob van der Meulen

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 13-07-2012 15:52:52
re: De Franse elektrische installatie

Merci, ik ga dat veranderen. Ik ben bezig met de etage maar beneden is door mijn voorganger toch veel niet ok gegaan. Je ontdekt steeds wat nieuws, de aarde draad niet in gaine, de prise niet correct, geen aardedraad naar verlichting, oude T tefoon etc. En dat is dan de installatie die klaar was voor de Consuel!

 

ad2) in 1 circuit: een doos en een repiquage, maar de doos komt zichtbaar in de kast met de gtl.

 

ad3) dat risico ga ik nemen, alles voor de etage gaat keurig recht naar boven, de aanvoer telefoon komt recht van beneden, maar alle bekabeling voor beneden gaat dwars (zie eerder de fotos') naar rechts. Ik zal alle bekabeling van elektra en communicatie beneden moeten vervangen als dat niet mag. Het is te kort om bovenlangs het plafond te gaan. Dus een T splitsing.

 

ad4) nog geen reaktie

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 13-07-2012 22:09:47
re: De Franse elektrische installatie

Ratatouille,

 

Mijn printer is meestal behoorlijk gehoorzaam en past geen censuur toe. Op de print die ik van jouw vragen hier bij eerdere beantwoording voor me had liggen was vraag nummer drie de laatste.

 

Het volledige verhaal over coax bekabeling die nodig is volgens de NF normen lorsque les réseaux de communication n'assurent pas la fonction de distribution de la télévision luidt aldus:

 

- Deux prises télévision dans les logements de surface jusqu'au 100 m²;

 

- Trois prises de télévision dans les logements de surface supérieure à 100 m²;


- L'une de ces prises doit être placée dans un endroit adéquat de la salle de séjour, près d'un socle de prise de communication;

 

- Chacune de ces prises doit être desservie par une canalisation issue de la GTL; Au moins un socle de prise de courant 16 A doit être placé à proximité de chaque prise de communication ou de télévision;

 

- L'axe des socles de ces prises de communication doit être à une hauteur minimale de 50 mm au-dessus du sol fini;

 

- Voor de combi inbouw- of opbouwdozen (230 Volt + communicatie) geldt : une cloison doit séparer les deux socles;

 

- De communicatie bekabeling moet emprunter des cheminements qui leur sont exclusivement réservés (inwendige diameter minimaal 20 mm), of in een plint systeem met gescheiden compartimenten voor sterk- en zwakstroom.

 

- Holle tussenwandjes: de grijze vmvk kabel vormt zo te zien de enige uitzondering voor het min of meer zwevend leggen in holle wandjes, zie eerdere opmerkingen en tekening. Maar ik zou niet graag de mensen de kost geven die ethernet- en coaxkabel ook met de losse hand hebben gelegd. maar dat is meestal in huizen waar de Consuel niet langs hoeft te komen.

 

Rob van der Meulen

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 13-07-2012 23:23:41
re: De Franse elektrische installatie

Bonsoir Rob,

Nee, het is voortschrijdend inzicht bij mij, die tot nieuwe vragen leidt, althans toen er nog geen antwoord was, dat inzicht gaat trager dan de milliseconde tussen send en print.

 

Bedankt, voor je moeite! , ik kan er mee verder. Ik verbaas me regelmatig en nu weer: een stroomdaard mag in een gaine van 16mm maar een simpel netwerkkabeltje - in NL bij honderden meters los gelegd- moet nu in FR in een gaine van minimaal 20mm, want oei oei, een netwerkkabeltje.

 

Helaas heb ik nu achter mijn dubbele muur geen ruimte daarvoor, het zal 16mm worden ook voor de coax ( die hebben toch al een afscherming?) De consuel moet door het gasbeton hakken om achter de holle wand te komen, dat gaat ie niet doen.

 

Je zou eens moeten horen welke adviezen ik hier van locals krijg. Stoute plannen als een stukje gain bij de meter en een stukje bij de prise et voila, maar dat doen we natuurlijk nooit!

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 14-07-2012 06:32:35
re: De Franse elektrische installatie

Ratatouille,

 

Nog een slotopmerking over die 32 A kookaansluiting. In 99% van de gevallen gebruiken de Fransen daar niet zo'n grote vermogens stekker voor met dito stopcontact, maar een afdekplaatje met kabeluitvoer, een plaque de sortie de câble. Neemt minder plaats in achter je keukenopstelling, en is vele malen goedkoper. Wanneer je die aansluiting nog niet zou gebruiken, kun je er uiteraard ook alleen een afdekplaatje, couvercle, tegen aanschroeven. 

 

De Franse inbouwdozen voor de vermogensaansluiting (20 A en 32 A) zijn overigens een maatje groter dan de standaard boîtes d'encastrement, namelijk met een diameter van 85 mm. En daarop past dan een afdekplaatje van 100 x 100 mm. 

 

Nog een verschil: deze circuits de puissance inbouwdozen moeten minimaal 12 cm boven de afgewerkte vloer worden gemonteerd, tegen minimaal 5 cm voor de gewone  16 A uitvoeringen.

 

Succes ermee. 

 

 

Rob van der Meulen

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 14-07-2012 15:28:48
re: De Franse elektrische installatie

Toch nog een slotkwestie Robert, die al eerder is aangehaald en te maken heeft met de eisen. Als je een betonvloer en -plafond hebt op de BG, dan kan je in renovatie toch niet anders dan of links of rechts gaan? (achter de gipsplaat in dit geval) Door het beton gaan, is toch onmogelijk? Sleuven frezen, huis afbreken?? Ook door riolering etc. Wat is hier de praktijk bij de nieuwe norm.

 

In mijn geval kan ik met veel moeite op de BG de boel omdraaien, aanvoer aarde en stroom vanuit de coffretkast van boven, en de leidingen gaan via onderRECHTS  naar hun bestemming op de BG. Maar dat is alleen optisch.

 

De multimediakast ernaast is het net andersom, de aanvoer van tv, telefoon , internet komt van onder en gaat naar boven voor de etage en -via rechts- de BG.

 

Op de foto is de oude communicatie box te zien, die gaat weg en een nieuwe komt rechts van de GTL. Die verzorgd comm. voor hele huis, terwijl de GTL alleen de BG van stroom voorziet, op de etage staan er nog een.

 

Kijk, als het hier al falikant fout gaat dan werk ik weken aan iets wat dus nooit goed door de keuring komt, ondanks dat alles verder wel klopt.

 

de foto GTL beneden + oude comm kast en rechts de aanvoer van netwerk en coax van boven.

 

Ik word gek... van al die twijfel en al die kabels.

kast

 

 

 

 

Top
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902
Print Post Geplaatst: 14-07-2012 16:38:37
re: De Franse elektrische installatie

[quote ratatouille] Ik word gek... van al die twijfel en al die kabels.[quote]

Ik ook . Ik begrijp het alleen als ik de foto rechts en lijks draai:

 

 

Was dit de bedoeling?   ;-) 

 

Christian v.K.

die ook nog iets aan zijn elektra-installatie recht moet zetten

 

update 15-072012 06:22

oeps, daar was blijkbaar iets misgegaan bij het plaatsen van de gedraaide foto, nu rechtgezet

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 14-07-2012 23:30:50
re: De Franse elektrische installatie



http://up.picr.de/11153025sh.jpg

eh, ja het klopt. Zo is hij geupload en de tag is niet bijgevoegd.
ach, als man kan je dat makkelijk recht denken he? iets met de pariëtaalkwab.

Maar je opmerking heeft buiten inzicht in ruimtelijk denken, nog niet echt een bijdrage gegeven in de oplossing. Waarbij opgemerkt dat de oplossing niet bestaat, maar dat een gekozen richting bij het inzichtelijk krijgen van een probleem, mede als je zelfreflecterend gedrag betrekt in de analyse, vaak de meeste mogelijkheden biedt op succes. En daar twijfelde ik aan.

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 21-09-2012 09:43:25
re: De Franse elektrische installatie

Misschien wordt het tijd voor wat voorlichting en reclame met een knipoog moeten ze bij Legrand gedacht hebben. Zeker bij zo'n saai onderwerp als, alweer, de groepenkast. De zwart/wit televisie in ere hersteld.

 

Rob

Top
Vorige 191 - 200 Volgende


het weer in Frankrijk
het weer in Frankrijk
20 jan 2014
Bovenstaande knoppen hebben geen functie meer....