Onderwerpenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen > De Franse elektrische installatie
Zoek in het hele forum naar:
De Franse elektrische installatie
Vorige 181 - 190 Volgende
Auteur Bericht
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 11-06-2012 14:34:33
re: De Franse elektrische installatie
Is er een verschil in bekabeling voor netwerk of voor telefoon?
Ik weet alletwee = RJ45 aansluiting, maar de boeken en Hager -pgn 31- reppen over een  "socles de prises de communication' en "cables de communication" .
Tja, telefoon is communicatie maar internet ook.

- en Grade 1, les signaux téléphoniques et informatiques (jusqu’à 100Mbits/s)
seront acheminés depuis le coffret de communication sur les socles de prises
de communication au format RJ45 du logement. Le signal TV (TNT-HD) tran-
site par câble coaxial.


Voldoe ik met aanleg van CAT5 ethernet kabels (grade1) en  RJ45 prises nu aan de voorwaarden? Dus ik leg in bijv. een slaapkamer 1x coax voor tv naast  stopcontact en twee keer de CAST5 kabel aan, en in de coffret de communication wordt bij het aansluiten bepaald wat telefoon is en wat internet? Zo had ik het begrepen...

Ik koop NOG geen coffret de communication of GTL Vooralsnog leg ik kabels aan naar een kartonnen doos.

Waarschijnlijk  laat ik de aansluiting verzorgen inc materiaal door een elektriciën.

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 11-06-2012 15:00:53
re: De Franse elektrische installatie

Er was eens... ergens in Europa een kind zo vervelend zijn/haar vingertjes in een stopcontact te duwen, misschien met de gevonden haarspeld van mama. Dat gaf een schok en dat was huilen. Moeder schreef een brief aan de Europese commissie.  

Sindsdien zitten we opgescheept met vreselijk onhandige klepjes voor de stopcontacten. Ik had een verlenghaspel waar ik met geen mogelijkheid meer een stekker in kon krijgen, die plastic veiligheidsklepjes zaten in de weg en wouden niet wijken. Ik probeerde het te doorgronden; eerst de ene kant erin steken, beetje duwen, beetje draaien, snel er in steken, langzaam er in steken, niets hielp.

"Schiet nu op ik moet verder", telkens harder ging ik duwen, vaak een onmachtig recept in de -ik wil niet passen- wereld. De stekker brak. Maar ik moest verder, beetje plakband erop, draadjes niet aanraken, een onveilige situatie dankzij dat Europeesch #kind. Het gebruiken van de haspel ging steeds moeilijker, insteken van een stekker nam steeds meer tijd. En nu is het genoeg! Ik boor die dingen door!

Eerst nog wat schroefjes uit de haspel draaien, nog wat werk, beetje zoeken en hups daar lagen de vier 'veiligheidsklepjes' op tafel. Heerlijk. Stekkers gaan weer super makkelijk de haspel in. In huis zijn er ook al een aantal stopcontacten die vrijwel niet meegeven. Dat is nu mijn bezwaar tegen Europa. Laat me gewoon werken, er zijn hier alleen kinderen die ik vertel - zoals mij vroeger werd vertelt- , dat je geen vingertjes in een stopcontact moet steken!

 

stekker

 

 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 11-06-2012 17:17:53
re: De Franse elektrische installatie

Ratatouille,

 

- Inderdaad lopen over die 4 aderpaartjes zowel telefoon, internet/lan en eventueel ook tv signaal. Met een unieke pin toewijzing, die het verbinden van een pc of laptop uitgerust met een 1 Gbit poort (gebruikt alle 4 aderparen) met een standaard ethernet kabeltje tot een hachelijke zaak kan maken. In ieder geval wanneer er ook nog een ouderwets analoog telefoonsignaal aanwezig is op deze Franse prise de communication, met een plezierig hoge spanning van ongeveer 100 volt op het moment dat er gebeld wordt.

 

- Tenzij je meteen vanuit de GTL een aparte kabel meetrekt voor 1 Gbit gebruik. Maar vertel dat maar eens aan gasten, dat ze hun moderne laptop alleen maar op de rechter, danwel linker RJ45 prise mogen aansluiten. In 25 mm gaine kun je twee ethernetkabels kwijt, en die diameter is ook wel handig wanneer je over langere stukken de veel stuggere grade 3 kabels moet trekken. Maar voor een enkele kabel kun je ook 20 mm gaine gebruiken. Mag van de Franse nomen. Paragraaf 771.559.6.3 over de "Passage des câbles" meldt ondermeer: .......communicatie kabels moeten hun eigen cheminement hebben ..... ou un conduit de diamètre intérieur de 20 mm.

 

- De opstellers van wet- en regelgeving zorgen ervoor dat alleen ingewijden nog in staat zijn niet te verdwalen in de benamingschaos die ze zelf hebben geschapen. De leek mag dan tegen betaling deskundigen inhuren die de klant op weg helpen. Of Franse electriciens veel affiniteit hebben met de aanleg van een computernetwerk betwijfel ik overigens. Want het is een eigenlijk een doodgewoon LAN netwerk met toevallig ook nog de mogelijkheid er een analoog telefoon- of tv signaal over heen te sturen. Dus even oppassen aan wie je het wilt uitbesteden wanneer je enigszins geïntimideerd bent geraakt door de overdaad aan ingewikkelde tekeningen. Maar ik ben eerlijk gezegd bang dat dit nu juist de bedoeling is: werkgelegenheid voor de branche.

 

- Meer inzicht via deze eenvoudige online cursus, en wat dat gedoe met al die grades betreft: lees dit verhaal.  Wanneer je je eisen niet te hoog stelt kun je met de standaard Cat5 of 5e uitstekend uit de voeten, en ben je een uiterst gehoorzame burger: valt onder grade 1, en dat mag van de NFC 15-100 normen. Sommige Franse electriciens, ze hebben ooit wel eens wat telefoonbekabeling aangelegd, denken de klant een plezier te kunnen doen door een variatie op gevlochten belledraad uit de camionnette te voorschijn te toveren. Leuk voor een poppenhuis van de kinderen - wat klinkt dat gedateerd trouwens - maar niet voor serieuze toepassingen. Zeker wanneer je hogere frequenties storingsvrij wilt transporteren (tv, 1 Gbit) dan is deugdelijke afscherming nodig, en kom je bij de Cat 6 en de FTP familie uit.  

 

- Inderdaad, in het tableau de communication vindt de toewijzing plaats: welke kamer krijgt welke signalen aangeboden op de daar gemonteerde RJ45 aansluitingen.

 

- Obturateurs: onhandig, zeker wanneer je iets wilt meten. Maar daar heeft Chauvin-Arnoux de handige testeur de prises CA-751 voor uitgevonden. Eindelijk dit soort stopcontacten de baas.

 

 

Rob van der Meulen

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 11-06-2012 20:15:36
re: De Franse elektrische installatie

Bedankt! Ik was even aan het twijfelen of ik het allemaal wel goed begrepen had, en inderdaad ze doen heel erg hun best om je te laten twijfelen. Ik zal zo blij zijn als ik hier van af ben (de elektra en multimedia aanleg en goedkeuring).

 

Ik heb heel veel tijd besteed aan hoe te construeren zodat kabels hun weg vinden ( en riool en water en isolatie en ventilatie en trappen en ramen en..)

Zo heb ik sparingen gelaten in de betonvloer waardoor de kabels van etage naar etage lopen, en via plafond afstanden afleggen. 

 

Er is hier niet eens internet via telefoon mogelijk. Te veel weerstand, te ver van de centrale. Dus 1Gbit is ...eh.. wat over de top. Ik maak gebruik van een WIMAX zender die -gericht op een dorp met internet- mij met de digiwereld verbind. Dat geknoopt aan een cisco router geeft een wifi netwerkje in en om de woning. Niemand mag hier iets in een RJ45 plug klikken! Analoge telefoon heb ik niet.

 

Mijn buurman zijn ' GTL '  bestaat uit een kaasplankje open en bloot aan de muur, waarop twee porceleinen zekeringen rusten. De katoenen isolatie vergaat tot kruim, s'avonds -en bij een donkere lucht- trekt hij alle stroom er uit.

 

En dan ik: Op papier staan twee GTL's (elke etage een) met in totaal zeven interrupteur différentiel en een grote communicatiekast. En zijn huis is net zo groot als de mijne.

 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 18-06-2012 09:34:10
re: De Franse elektrische installatie

Ratatouille,

 

Nog een wat verlaat p.s. bij de NF regels voor het communicatienetwerk. Wanneer slechts twee van die prises functioneel zijn, en naar de rest wel de bekabeling is doorgetrokken, voldoe je ook aan de regels.

 

In de Hager toelichting staat te lezen:

Pour les logements de 3 pièces et plus: un socle de communication par pièce principale (chambre, séjour, bureau ....). Dans ce cas il est admis d'équiper uniquement de 2 socles de communication, à condition que chaque pièce principale soit au moins desservie depuis le tableau de communication par un câble mis en attente dans une boîte.

 

Scheelt weer een paar uur afmontagewerk, en afdekplaatjes zijn aanzienlijk goedkoper dan die RJ-45 stopcontacten. De Franse producenten laten zich daar immers rijkelijk voor belonen, maar dat past uiteraard goed in het op herindustrialisatie gerichte regeringsbeleid. Spijtig voor de pouvoir d'achat.

 

 

Rob van der Meulen

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 19-06-2012 12:02:05
re: De Franse elektrische installatie

Kijk het is gewoon geld sparen om regelmatig deze rubriek te volgen, 11,40 euro voor een RJ45 doos, 1,45 euro voor een afdekplaatje... Ik was net bezig een kooplijst te maken. Dus twee RJ45 pluggen aansluiten is ok voor het hele huis. Thanks!

 

Ik ben even doorgegaan met besparen, wat weglaten (de dure kabel en prise voor de plaque de cuisine waarvan ik dacht dat die in aanleg verplicht was, maar ik kook op flessengas), en door aan 1 interrupteur  8 disjoncteurs te plaatsen kan ik de GTL -op etage- terugbrengen naar een meer gebruikelijke 3 rails.

 

Verder ook nog wat efficiënter prises aansluiten, repiquage mag, max 8 prise in 2.5 draad en 16amp disj. 

 

Maar bij gebruik van Double prise 2 pôles+terre précablée telt die weer voor een. double-prise-2-poles-terre-precablee   

Ik ken die formule zie pg uitleg maar welke prises tellen nu voor een dubbele prise, als ik in een Batibox Boite double multimateriaux 2-postes-batibox-installeer en ik sluit daar twee prises op aan. Dan moet ik die doorverbinden geldt dat nu niet voor een double prise? Of probeer ik nu te veel te besparen?

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 19-06-2012 15:03:08
re: De Franse elektrische installatie

Ratatouille,

 

Na het goede nieuws, we houden de zaak in balans, het slechte nieuws. Ook al ga je koken op flessengas, dat ontslaat je niet van de verplichtingen van de Franse elektranormen. L'équipement minimal: au moins 4 circuits specialisés doivent être prevus. Je ontkomt er niet aan om met 6 mm² en een disjoncteur van 32 ampère (monophasé) een aparte groep voor je plaque de cuisson aan te leggen. Zie de pagina's 7 en 14 in deze Schneider toelichting, en ook de pagina's 6 t/m 9 bij Hager.

 

Het doorverbinden en tellen van stopcontacten. De Franse normen doen een beetje kinderachtig over het soort inbouwdoos dat je achter je dubbele stopcontact moet monteren: dat mag alleen zo'n integrale batibox-achtige zijn zoals in jouw voorbeeld. Montés dans un même boîtier, dat is het onverbiddelijke uitgangspunt. Alleen dan geldt de décompte regel: twee prises is één aansluitpunt. Twee losse ronde inbouwdozen, die stevige blauwe ABB's die je aan elkaar klikt, gelden formeel als twee afzonderlijke aansluitpunten, zelfs wanneer je ze zoals in Nederland gebruikelijk van een gemeenschappelijke afdekplaat voorziet. Wanneer je in zo'n dubbele batibox per positie een tweevoudig stopcontact zou willen monteren, zo begrijp ik je vraag tenminste, dan wordt deze quattro formule volgens de décompte regel gewoon als twee aansluitpunten beschouwd. There's no such thing as a free lunch.

 

Rob van der Meulen

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 19-06-2012 16:05:06
re: De Franse elektrische installatie

Maar Rob,

Ik hoef toch ook geen ( zie Hager) Volets roulants 1,5 16 10 - circuit spécialisé
te installeren of een Convecteurs panneaux radiants. Als ik geen elektrisch rolluik wil, geen elektrische verwarming en niet elektrisch wil koken, dan hoef ik dat toch niet te installeren? Ik heb op de BG al een keuken met elect. kookplaat.

 

Maar goed de eis van 4 circuits specialisés, daar voldoe ik niet meer aan het zijn er zonder  3....  Zo was het met de plaque de cuisine.. Wat nu als ik nog een algemene circuit speciale aanleg in 20A 2,5mm2 bijvoorbeeld voor de magnetron?


4 prise                         E1    16A    2,5mm2
1 eclairage                   E2    10A    1,5mm2
2 prises comptoir           E3    16A    2,5mm2
1 plaque de cuisine        E4    32A    6mm2
1 circ speciale frigo         E5    20A    2,5mm2
1 circ speciale / four        E6    20A    2,5mm2
1 lave-vaisselle               E7    20A    2,5mm2

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 19-06-2012 18:05:14
re: De Franse elektrische installatie

Ratatouille,

 

Laten we het zo eenvoudig mogelijk houden. In Frankrijk staat een huis met op de begane grond de wooneenheid van de hoofdbewoner, met een GTL en alles wat daarbij hoort, en de bovenverdieping is min of meer afgescheiden, kan verhuurd worden, gastenverblijf enz. Met aldaar een eigen tableau électrique supplémentaire geïnstalleerd.

 

Een Consuel inspecteur zal dus in de eerste plaats kijken of de hoofdwoning aan alle standaardeisen voldoet. Wanneer daar een keuken is, zal de goede man of vrouw kijken of er een aparte groep is voor een plaque de cuisson. Bedoeling van de NF normen is om wat de voorzieningen betreft een minimum ondergrens vast te stellen. Kan een volgende bewoner er gebruik van maken, ook al gaf de vorige de voorkeur aan koken op flessengas. Wanneer de keuken beneden verder aan alle eisen voldoet, ondermeer six prises de courant non spécialisées waarvan vier boven het of de plan(s) de travail, is er niets aan de hand. 

 

Elektrische verwarming, rolluiken, alarm installaties etc vallen niet onder het rijtje verplichte nummers, maar de mogelijkheid elektrisch te kunnen koken wel. Het is niet anders. Vergeet niet dat in Frankrijk - geen eigen aardgas reserves - het gebruik van elektriciteit voor verwarmen en koken veel gewoner is dan achter de polderdijken. Ander voorbeeld: ook al ontgaat zeer velen de noodzaak van een bedraad communicatienetwerk in de huiselijke omgeving, alles draadloos tegenwoordig of via het lichtnet, toch ontkom je er niet aan dat volgens de NF normen aan te leggen. Tenminste wanneer je nog het groene licht van de Consuel moet krijgen.

 

Voor le gros électroménager dus vier aparte groepen, geen verplichting tot aankoop, maar de bedrading wordt geacht aanwezig te zijn:

- 32 ampère voor de voeding van een cuisinière of plaques de cuisson;

- 16 ampère voor groepen als lave-vaiselle, four indépendent (mag ook 20 A zijn), congélateur, lave-linge, sèche-linge.

 

De frigo valt wegens zijn relatief geringe energieverbruik niet onder de definitie gros électroménager en wordt dus op een gewoon stopcontact aangesloten, geen circuit specialisé.

 

 

Rob van der Meulen

Top
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93
Print Post Geplaatst: 21-06-2012 09:53:59
re: De Franse elektrische installatie

Rob, 

kleine rectificatie;

wcd voor telefoon zijn niet noodzakelijk in afgescheiden gite; ik heb gevraagd om een schriftelijke verzoek van de Consuel, omdat ik geen telefoon aanbie, etc.

ik moest toen een schriftelijke verklaring opsturen dat het gite betrof zonder telefoonaansluiting en de installatie is toen goegekeurd. duurt wel 6 maanden, maar ja, er moet gepest worden.

Top
Vorige 181 - 190 Volgende


het weer in Frankrijk
het weer in Frankrijk
20 jan 2014
Bovenstaande knoppen hebben geen functie meer....