Onderwerpenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen > De Franse elektrische installatie
Zoek in het hele forum naar:
De Franse elektrische installatie
Vorige 171 - 180 Volgende
Auteur Bericht
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952
Print Post Geplaatst: 06-04-2012 13:33:30
re: De Franse elektrische installatie

Bonjour Rob,

 

Mijn grote dank voor deze adapter-tip! Ik heb hem direct besteld voor 12,95 euro op eBay. Precies waar ik om verlegen zat. Merci beaucoup!

 

Salutations, Jos

 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 06-04-2012 14:06:28
re: De Franse elektrische installatie

Jos, 

 

Jarenlang iets van eigen makelij in de gereedschapstas gehad. Maar van een triple-A merk als Chauvin-Arnoux, zeg maar de Franse Fluke, voor deze prijs, meteen doen. Overigens ook bij Conrad te krijgen, waar ze zowat alle meetapparatuur hebben van datzelfde eerbiedwaardige Franse merk, en natuurlijk ook van Fluke. En in het goedkopere segment meetapparaten van Voltcraft, die voor aanzienlijk minder geld toch verrassend veel kwaliteit en meetmogelijkheden bieden. Kijk maar eens naar hun stroomtangen, ook in AC + DC uitvoeringen. Op die manier is het voor de garagisten onder ons kinderspel om de laadstroom van een auto accu te meten. En voor professionals en gevorderde bricoleurs die het beste met eigen en andermans elektrische veiligheid voor hebben: un appareil numérique de mésure de terre

 

Rob

Top
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952
Print Post Geplaatst: 06-04-2012 15:54:27
re: De Franse elektrische installatie

Rebonjour Rob,

 

Ik gebruik al geruime tijd deze multimeter van Voltcraft (Conrad) en ik ben er buitengewoon tevreden over. Veel gebruiksgemak en ook robuust uitgevoerd. Voordien had ik een multimeter uit NL van het merk Metec; ook prima, maar de Voltcraft bevalt me nóg beter.

De door jou genoemde appareil numérique de mésure de terre ken ik nog niet. Is dat apparaat te vegelijken met een Testeur de Reseau waarmee je (onder andere) de weerstand van je aarde kunt meten, zoals gevraagd op het Consuel formulier? Zo ja, dan ga ik dat ding direct bestellen, is goedkoper dan een weekendje huur van een professionele testeur zoals deze.

 

Salutations, Jos

 

 

 

 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 06-04-2012 17:28:17
re: De Franse elektrische installatie

Soyez le bienvenu Jos,

 

  En ce qui concerne votre question: ja, die is in te zetten voor exact hetzelfde werk als deze inmiddels uitgerangeerde ABB meter, en zijn zeer veel duurdere soortgenoten uit de Fluke en Chauvin-Arnoux stal. Geen calibratierapporten bijgeleverd, maar mijn ervaring is dat met die behoorlijke nauwkeurige chipsets die je van een beperkt aantal fabrikanten in veel meetapparatuur tegenkomt, ook de goedkope merken het vaak verrassend goed doen. Hoe ze zich houden bij overbelasting, spanningspieken, meetsnelheid, etc. is een ander verhaal. Meer van belang voor de professionals die er dagelijks mee op pad gaan.

 

Wanneer je een nauwkeurigheidsmarge van 10% zou hanteren, Consuel meet immers ook (meestal simpelweg de boucle de terre), dan zou je voor alles beneden de 90 Ohm, indien een DB met interdif van 500mA, goed moeten zitten. Bovendien is die waarde ook seizoensafhankelijk, dus hier verlangt niemand een meting die op 0,0001% nauwkeurig is. In de gebruiksaanwijzing van die oude ABB meter staat een aardig grafiekje, met als titel: "Spezifischer Erdwiderstand".  Een fraaie sinus: in februari + 30%, daarna omlaag, medio mei door de nominale nulijn, in augustus - 30%, medio november weer omhooggaand door de nullijn. Moraal van dit verhaal: wanneer je in gunstige omstandigheden nog net onder de 100 Ohm komt, zit je tijdens een droogteperiode gegarandeerd te hoog. Beter is het dan om er een extra piquet de terre bij te slaan, minimaal zo'n drie meter verwijderd van de eerste.

 

Kijk nog maar een keer op die Conrad link dan zie je bij de accessoires een afbeelding staan van de benodigde grondpennen en kabels. Wanneer je de Rijn overgaat, google.de, dan valt er vast wel ergens een manual met nadere gegevens te scoren. Voor een tweedehands Voltcraft ampèretang die ik een keer kocht (ik had de Flukes uitgeleend) kwam ik na enig zoeken zowaar het complete schema tegen. Bien étonné. Dat deed Philips ook, in de jaren vijftig en zestig, bij radio's en t.v.'s, maar daarna niet meer. Daar moet je de consument niet mee lastig vallen, zeg nou zelf, als er wat kapot gaat brengt die het maar naar een erkende reparateur. Ik heb hier zelfs een keer een televisie op de meettafel gehad, Rob, kijk er eens naar, anders zet je 'm maar bij de boom, die na drie "erkende" reparaties weer hetzelfde probleem begon te vertonen. Gebeurt in garages ook: eerst nieuwe onderdelen monteren, en daarna pas nadenken over foutoorzaken en diagnose. Maar goed, welke werknemer kan het zich permitteren dat hij of zij een uur niet productief is geweest, want nagedacht over een probleem? Die categorie komt op het werkbriefje niet voor. Misschien toch maar een fles wijn openmaken.

 

Rob

 

 

Top
Advizeurpiet
Berichten: 20
Reacties: 952
Print Post Geplaatst: 09-04-2012 10:35:38
re: De Franse elektrische installatie

Bonjour Rob,

 

Nog eens verder rondneuzend in de wondere wereld van de "testeur de terre" kwam ik er achter dat de Voltcraft meter op de Conrad site in velerlei gedaanten op het Internet voorkomt, zoals hier bij Amazon zelfs met een paar reviews. Duidelijke familiebanden met één gemeenschappelijke Chinese stamvader, lijkt me. En zelfs op de FR site van Conrad is de gebruiksaanwijzing van de Voltcraft direct te downloaden, zeer verhelderend. Verrassend genoeg (voor mij dan) vind je 'm nergens goedkoper dan bij Conrad, zelf niet op eBay.

 

Over eBay gesproken, daar zie je dan ook weer andere apparaten met vergelijkbare functies, zoals deze. Die prijs lijkt me helemáál niet te kloppen, bij Fluke zijn alleen de meetsnoeren al duurder. Ook dit apparaat kom je overal op het Internet tegen, ook bij de wat serieuzere instrumentenhandel. En dan wel voor aangepaste tarieven...

 

Misschien waag ik eens een gok met dat supervoordelige apparaat. Niet mijn gewoonte, meestal kies ik voor "heavy duty" en de grote merken, maar voor een éénmalige toepassing... Mocht ik het toch doen dan laat ik te zijner tijd wel weten wat daarvan terecht is gekomen.

 

Salutations, Jos

 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 09-04-2012 13:27:59
re: De Franse elektrische installatie

Jos,

 

 

Conrad en het label Voltcraft zijn al jarenlang innig met elkaar verbonden, en dat vertaalt zich zo te zien in de prijs.

 

Iets anders: in de brievenbus hier de pas verschenen vierde editie van L'installation électrique. Inmiddels van kaft tot kaft doorgelezen. Op zeer veel punten is dit boek niet alleen uitgebreid, maar ook behoorlijk gestroomlijnd, voorzien van nog meer voorbeelden, nog meer foto's en tekeningen. De tweede editie uit 2004 was al een aanrader omdat de toen nieuwe NFC 15-100 normen uit 2002 er in werden behandeld. De derde editie uit 2009 was eigenlijk niet veel meer dan wat kleine foutjes eruit halen plus een paar aanvullingen. Maar nu hebben de heren Gallauziaux en Fedullo een grote sprong voorwaarts gemaakt. Zichzelf overtroffen als dat nog zou kunnen. Ook de triphasé aansluiting wordt nu wat minder stiefmoederlijk behandeld. En zelfs de ERDF raccordement, de aansluiting op het stroomnet, komt uitvoerig aan bod. Deze nieuwe uitgave is dus niet alleen een uitbreiding van de oude edities met een paar aanvullende hoofdstukken over energie opwekking en het communicatienetwerk, maar een grondig herschreven boekwerk. Met nog meer diepgang. Nu bijna net zoveel pagina's als het officiële NF normenboek, maar voor de praktijk van alle dag aanzienlijk bruikbaarder. En vooral zeer leesbaar. Thierry & David: chapeau!

 

Rob

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 05-05-2012 18:19:59
re: De Franse elektrische installatie

Bij mijn immer vrolijke verbouwplan komt een nieuw hoofdstuk: ik bouw een couloir. In dat couloir komt een lichtpunt en een stopkontakt. Via het plafond loopt geheel volgens de regels de elektrakabels voor de etage. Ik wil om die gang te bereiken een dichtgemetselde deur openbreken.

 

Ja hoor! er lopen 4 ICTA en 1 losse aarde draad. Waarschijnlijk naar de badkamer.

Hoe dit op te lossen? Nwe draden trekken? ik heb er geen zin in. Ik weet niet eens waar dat allemaal heen gaat. Mijn gedachte= aan de ene kant van de deur twee inbouwdozen en idem aan de ander kant en dan draden doorknippen en verlengen boven de deurpost langs laten lopen en verbinden in de dozen.

 

Lijkt dat een goed plan? Wat met die losse aarde draad?

deded

 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 06-05-2012 13:07:34
re: De Franse elektrische installatie

Ratatouille,

 

Zo'n losse aardedraad is natuurlijk geen gezicht, vermoedelijk voor de LEP in de badkamer. Zie bij Entraidelec en Promotelec voor meer info over de aarde aansluiting en potentiaal vereffening (LEP). De 2,5 mm² aardedraad moet in dit geval altijd sous conduit worden aangelegd. Bij de 4 mm² hoeft dat niet: de condition de pose "fixé directement au parois" is toegestaan. Noodzakelijk voor de attestation door Consuel al deze aandacht voor de badkamer.

 

Die vier andere stukken bedrading: wanneer die naar stopcontacten toe gaan zou er ook een aardedraad in moeten zitten, of wanneer er bedrading inzit die een lamp ergens aan het plafond of aan een muur voedt. Wanneer het schakelbedrading betreft voor een télérupteur schakeling, de Franse variant op de hotelschakeling, dan kom je waarschijnlijk alleen rood, zwart en/of violet/paars tegen. Maar bij aanleg door een goedwillende amateur, de vorige eigenaar van jullie huis, kun je soms voor verrassingen komen te staan voor wat het gebruik, beter gezegd misbruik van kleuren.

 

De omtrekkende beweging met inbouwdozen is waarschijnlijk het minst tijdrovend, maar niet de meest elegante oplossing. Verder: dat soort inbouwdozen moet bereikbaar blijven, je mag ze niet wegtimmeren of achter pleisterwerk verstoppen.

 

Rob

 

 

 

 

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 08-05-2012 21:00:55
re: De Franse elektrische installatie

Zucht.

Bedankt Rob,

Omtrekkende bewegingen omdat ik genoeg aan mijn hoofd heb om er ook nog eens de problemen van mijn voorganger mee op te lossen.. Maar ja, mijn eindverantwoordelijkheid he? dus ik moet wel. Dus alleen al die aarde draad (ik kwam hem nog een keer tegen onder de badkuip) was al genoeg vooor een afkeur!

 

Moet ik dus een nieuw aangelegde situatie gaan openbreken en verbeteren, ik moest dat al met de Tvorm telefoon, komt dit er nog bij. Had ik die deur maar niet willen openbreken!!

Top
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902
Print Post Geplaatst: 23-05-2012 14:03:08
re: De Franse elektrische installatie

Net even iets ontdekt wat nuttig kan zijn als ergens een stopcontact ongelukkig geplaatst is:

De verlengkabel met een ultraplatte stekker die ook achter een kast plaats heeft.

 

 

Nu kan de kast ook weer normaal tegen de plint staan - tot ik het stopcontact verplaatst heb.

 

Christian von Klösterlein 

Top
Vorige 171 - 180 Volgende


het weer in Frankrijk
het weer in Frankrijk
20 jan 2014
Bovenstaande knoppen hebben geen functie meer....