Onderwerpenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen > De Franse elektrische installatie
Zoek in het hele forum naar:
De Franse elektrische installatie
Vorige 161 - 170 Volgende
Auteur Bericht
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 01-02-2012 15:50:31
re: De Franse elektrische installatie

Hartelijk dank voor je niet aflatende inzet alhier en elders.  Ik ga weer druk lezen. Ook over de communicatiedoos die ik een beetje weg had gedrukt uit mijn gedachten. (Ordening u weet wel). Bedraad netwerk, yaghh. 

 

 

Bij de Volta foto bij het nieuwbouwproject zie je mooi de combinatie van grijze kabel in gaine (groen en rode) maar ook kabel zonder gaine die allemaal in beton gegoten gaan worden, de kabel zonder gaine over de vloer, dat mag toch niet? Is later niet meer te veranderen. Huiselijk vlechtwerkje in de muur ;>) Ook mooi te zien de bochten die mogelijk zijn.

 

 

- Éclairage extérieur: Noord en Zuid gevel van het zelfde pand, als ik je begrijp mag dat op de zelfde groep. Verlichting mag ook naast de deur, ( daar komt mijn bekabeling naar buiten naar de pierre apparente). Een prise is niet noodzakelijk bij je exterieur?

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 01-02-2012 19:24:23
re: De Franse elektrische installatie

Wat die verlichting  aan de buitenkant bij deuren betreft. Normaal denken we in la France profonde aan deze traditionele aanpak, en zo'n soort lamp zit bijna noodzakelijkerwijze boven de deur. De normen er even op nageslagen, omdat er in allerlei populariserende toelichtingen wordt gesproken over montage au dessus la porte. Maar dat staat niet te lezen in de tekst van paragraaf 771.314.2 van de NFC 15-100 normen, daar staat alleen: .....un point d'éclairage par entrée principale ou de service". Diverse schrijvers laten zich klaarblijkelijk inspireren door wat ze al decennia lang op het netvlies hebben. Kan, maar hoeft dus niet.

 

In dezelfde paragraaf vernemen we verder dat indien er een socle de prise de courant 16A, 2P+T aan de buitenkant wordt geïnstalleerd - is dus niet verplicht - er wordt aanbevolen om dan binnenshuis "....un dispositif de mise hors tension couplé à un voyant de précense tension" te monteren.

 

Die buitenverlichting op een aparte groep aansluiten: ik ben denk ik wat te perfectionistisch geweest door een aparte groep en aardlekschakelaar aan te bevelen. Voor tuinverlichting de juiste weg, want non attenant au bâtiment, maar voor verlichting aan het huis zelf bevestigd niet nodig. Ook in de voorbeeldschema's van Hager zie je dit: alleen algemene lichtgroepen, circuit éclairage 1, 2 en soms ook nog een nummer 3 en 4. En nog overtuigender, in dezelfde paragraaf als hierboven al geciteerd, staat nog als aparte toelichting vermeld: "Ce point d'éclairage peut être alimenté depuis un circuit d'éclairage intérieur."

 

Over de aanleg van canalisations, de regels zijn iets versoepeld, heeft Promotelec dit nog als korte toelichting op de website gezet. Voor grotere afstanden tussen meter/DB/groepenkast wordt vaak câble U1000R2V gebruikt, en uiteraard in een gaine indien encastré in een muur of noyé dans le béton. Dan blijft rétirage nog mogelijk mocht dat onverhoopt ooit nodig zijn.

 

Rob van der Meulen

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 01-03-2012 10:28:42
re: De Franse elektrische installatie

Het heeft een tijdje geduurd. Medio 2010 verscheen het derde amendement op de Franse elektra normen, maar dat ontbrak dus in de derde edite van L'installation électrique comme un pro (mei 2009). De vierde editie is er nu, en dit is de inhoudsopgave. Mijn tweede druk uit 2004 telt 'slechts' 338 pagina's, dat zijn er nu 478. En eindelijk ook een andere kaft: de vertrouwde aluminium ladder - had ook op een boek voor schilderen of behangen kunnen staan - is vervangen door een wat meer op het onderwerp toegesneden afbeelding. Nog steeds een aanrader voor iedereen die iets wil uitbesteden op elektra terrein of zelf aan de slag wil gaan. U kunt niet zonder.

 

Rob van der Meulen

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 24-03-2012 13:45:39
re: De Franse elektrische installatie

 

Beste Rob, Ik heb nog een vraag over flexibele elektrakabels.

 

Ik heb al een bestand van 10 tallen Franse websites en pdf's dfus graag geen verwijzing aub. Ik gebruik flexibele (nu ja) electrakabels die zijn er in grijs, zwart en wit. Welke mag ik nu zonder gaine gebruiken in een vals plafond, en los gelegd in de spouw van de muur. Ik weet dat alles vervangen moet kunnen worden, en alles gegoten in beton en door de muur wel in een gaine moet.

Welk type nu kopen? Waarom heet de flexibele kabel rigide? Ik kom er niet uit.


rigide kabel
Câble R02V - section 2,5 mm² (voor vaste installaties)

flexibele

H07 VR/VU - section 2,5 mm2 (voor in huis)

tres flexibele

Cable HO5VVF 50ML 3G2,5 mm² (mobile)

 

En ik sniek er nog een vraagje bij: Ik begrijp dat Coax Cat 1 voldoende is en dat Cat5 extra mogelijkhden geeft ( wat in mijn berghuis toch niet kan)  Correct?

 

En is de T telefoonstekker nu geheel verbannen en moet ik die vervangen (is net aangelegd) in mijn nog te keuren pand?

 

vriendelijke groet

 

 

 

 

 

Top
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933
Print Post Geplaatst: 24-03-2012 14:33:24
re: De Franse elektrische installatie

rigide is massief koperdraad, maar prima buigzaam, zoals R02V

 

flexible is gevlochten (dun)koperdraad, veeeeeel buigzamer

 

R02V mag zelfs zonder gaine in de grond meen ik (ik doe liever met)

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 25-03-2012 00:20:40
re: De Franse elektrische installatie

Citaat uit een vrij bekend Promotelec boekwerkje, "Locaux d'habitation" pagina 60, nog tot 1 april voor slechts € 15 te koop, daarna iets duurder vanwege het verhoogde (van 5,5% naar 7%) BTW tarief voor boeken:

 

* Les canalisations posées dans les vides de construction peuvent êtres constituées:

- soit par des conducteurs H 07 V-U, R ou K, dans un système de conduits non-propagateur de la flamme (ICTL et ICTA de couleur orange interdit),

- soit par des câbles FR-N 05 VV-U ou R et H 05 VV-F ou U 1000R2V posés directement ou dans un système de conduits.


* Les conduits doivent pouvoir pénétrer librement.


* La section totale des câbles doit être inférieure au quart de la section du vide utilisé.


* Des câbles isolés (mono- ou multiconducteurs) peuvent êtres posés directement, c'est à dire sans conduit, dans un vide de construction si la plus petite dimension transversale du vide est d'au moins 1,5 fois le diamètre extérieur du câble de la plus grande section."

 

Dus: installatiedraad moet altijd in gaine, kabel mag in achtneming van bepaalde bouwkundige afmetingen met of zonder gaine in bouwkundige vides worden aangelegd. Voor het aansluiten op elektramateriaal met snelklemmen is rigide noodzakelijk, ook wel zo makkelijk wanneer je geen dominos, maar wagos wilt gebruiken.

 

En ondergronds moet R2V altijd in rode gaine worden gebruikt, en soms kan afhankelijk van de bodemgesteldheid (grondwater) de U 1000 RGPFV of U 1000RVVFV en pleine terre worden gelegd. Voor anderen, mensen met meer leeshonger, durf ik het aan nog een verwijzing op te nemen naar deze cursus.

 

De telefoon T-aansluitingen mogen al sinds 1 januari 2008 niet meer worden gebruikt, in nieuwe installaties wel te verstaan. Waar Consuel nog langs moet komen voor een keuring, voor de attestation. Dus alles RJ-45, niet slechts "de" telefoonaansluiting, er moet een compleet communicatienetwerk worden aangelegd. Voor die bekabeling zou ik gewoon maar de standaard Cat 5 ethernet kabel kopen. Of minimaal de grade 1 zoals de Franse normen dat voorschrijven, maar geen belledraad achtig spul. Zie ook pagina 30 van een al eerder vermelde link. TV signaal over gewoon coax is een ander verhaal.

 

Rob van der Meulen

 

 

 

 

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 25-03-2012 19:04:47
re: De Franse elektrische installatie

Geweldig Rob,

Dat je de tijd neemt en het geduld hebt. Ik heb dat boekje, maar het ligt niet hier.

Daarbij: als je eenmaal gaat twijfelen dan helpen ook Franse boekjes niet meer.

Ik durf nu de aankoop te doen van 100m dit en 100 m dat.

 

Ik zal de T-telefoon aansluitingen vervangen. Ze zijn door mijn voorganger aangelegd (2006) met als idee de conseil keuring, maar hij heeft er zo lang over gedaan dat in de tussentijd de eisen zijn verscherpt..

 

Er zit nu zoveel info in het giga-draad dat een update van het artikel op de site te overwegen is, maar ja, dat is een hele klus.

 

vriendelijke groet,

ratatouille

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 26-03-2012 10:30:09
re: De Franse elektrische installatie

Ratatouille

 

Service après vente: een tekening en nog meer toepasselijke citaten uit andermans werk.

 

Rob

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 28-03-2012 02:17:06
re: De Franse elektrische installatie

Super, op mijn wenken bediend en meer! Geappreciëerd.

 


 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 06-04-2012 10:48:58
re: De Franse elektrische installatie

Iets heel eenvoudigs. over die beveiligingen (obturateurs) die je tegenwoordig in ieder stopcontact tegenkomt. Veilig voor kleine kinderen, maar wanneer je iets wilt meten kom je er met je meetpennen niet in. Daar sta je dan met je mooie meter. Een zogenaamde indicateur-adaptateur prises 2P+T biedt dan uitkomst. Een hele mond vol, daarom dit plaatje. En in één oogopslag zie je dan meteen of de aarde echt is aangesloten, en op welke pen de fase zit.

 

Rob

Top
Vorige 161 - 170 Volgende


het weer in Frankrijk
het weer in Frankrijk
20 jan 2014
Bovenstaande knoppen hebben geen functie meer....