Onderwerpenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen > De Franse elektrische installatie
Zoek in het hele forum naar:
De Franse elektrische installatie
Vorige 151 - 160 Volgende
Auteur Bericht
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 29-09-2011 23:00:50
re: De Franse elektrische installatie

Om tussentijds af te ronden nog een paar opmerkingen:

 

- Je laatste foto geeft een veel duidelijker beeld van de situatie. 

 

- De standaard indeling van de GTL vergt inderdaad dat je ook een aparte goulotte hebt voor je communicatie verbindingen (telefoon, televisie, internet, al dan niet een combi van ethernet en coax bekabeling). Op de meeste tekeningen - er zijn diverse wegen die naar Rome leiden - zie je die als aparte goulotte ter rechterzijde van de netstroom gemonteerd. En dat is hier klaarblijkelijk ook de bedoeling. Alleen lopen daar nu een stuk of tien gaines, die we liever via bovenkant of onderkant zien verdwijnen om stroom af te leveren aan de diverse groepen. Zie bijvoorbeeld de opmerkingen en foto van een Engelse electricien hier in Frankrijk werkzaam, Jonathan Badger. Een vakman.

 

- De standaardindeling van de GTL zet de compteur en de disjoncteur de branchement aan de bovenkant, maar zover zijn we hier nog niet.

 

- Daar worden ze van stroom voorzien via bekabeling - côté fournisseur - via de al eerder genoemde goulotte B. Hetzij aan de benedenzijde gesitueerd, hetzij aan de bovenkant. Een apart kabelgootje van minimaal vier centimeter breed, heb ze ook wel tien cm breed gezien, dus scheiding van de rest van de bedrading die zich aan de côté client bevindt. Is daar al in voorzien?

 

- Ander aandachtspunt: de dikte van de bekabeling in de groepenkast zelf. Ik dacht niet dat ik daar iets over had opgenomen in het elektrische installatie verhaal hier op de website, dus bij deze een overzichtje dat ik, alweer, een keer in het Engels heb opgesteld (consumer unit = groepenkast):

 

Minimal cable size for single phase between main breaker (DB=disjoncteur de branchement) and consumer unit: 
- 15/30/45 amps : 10mm² for a max of 22m  
- 30/45/60 amps : 16mm² for a max of 27m  
- 60/75/90 amps : 25mm² for a max of 28m . 

Minimal cable size inside your consumer unit between terminal bars (borniers) and RCD's (ID's): 
- 10mm²  for a RCD of 40 amps 
- 16mm²  for a RCD of 63 amps 

Minimal cable size from RCD's to feed disjoncteurs:
- 10mm² for a RCD of 40 amps 
- 16mm² for a RCD of 63 amps

 

- De NFC 14-100 normen schrijven voor dat de GTL op een onbrandbare ondergrond wordt bevestigd. Bij een tussenwand van gipsplaat moet die tweezijdig bekleed zijn met minimaal 25mm gipsplaat, of 2 stuks BA13 aan elke kant. Bij de laatste foto vraag ik me af: wat zie ik daar precies als achterwand: een houtachtige constructie, steen- of glaswol, of is dat de "texture" van een stenen muur? En ook voor steenachtge muren hebben de regelgevers minimum diktes toevertrouwd aan de Franse elektra normen.

 

- Ik neem aan dat die met gipsplaat afgewerkte koker aan de rechterkant de bekabeling een veilig onderkomen biedt op weg naar de diverse eindbestemmingen? 

 

- Ook nog iets om niet te vergeten: in een nieuwe installatie wordt je geacht 20% vrije ruimte te hebben in je groepenkast, ruimte voor aanvullende modules op je DIN rails.

 

- Over het gebruik van een tweede groepenkast. De normen houden daar gewoon rekening mee. Promotelec zegt daarover: 

"Dans certains cas de logement de grande surface, notamment en maison individuelle, des tableaux divisonnaires sont prévus." Met Consuel, ERDF, EDF en dat soort organisaties in het bestuur moesten we dat maar zien als het groene licht voor jouw uitbreidingsplannen boven met "slechts" een tableau supplémentaire. 

 

Rob van der Meulen

 

Top
Onbekend
Print Post Geplaatst: 29-09-2011 23:39:01
re: De Franse elektrische installatie

Hoi, merci et bonsoir,

Bij nadere bestudering had me al afgevraagd of al die gaines wel juist zijn... De meterkast is in een met parpaing dichtgemetselde deuropening (naar de garage) verwerkt, links en rechts de natuursteen muur met metalstud en gipsplaat. De 'koker 'is dus de gipswand en er vertrekken leidingen via de wand maar ook via het plafond. Plafond en vloer dik beton.

 

Het is een beetje een kabel zooitje, geef ik toe. Zoals alles wat de vorige bewoner heeft gedaan. Zal geen ontwerpwedstrijd winnen, en ook wenkbrouwen doen fronsen bij de controleur, en dat moeten we niet hebben. Ik weet niet hoeveel speling er op zit, en of die kabels nog netter zijn weg te leggen. Via de vloer kan in ieder geval niet.

 

Apart kabelgootje van 10cm, zover ben ik nog niet, begrijp het zelfs niet. In de garage (achter de muur) ligt de dikke stijve kabel dichtgesmolten te wachten om ooit door EDF te worden gemonteerd. Buiten staat een witte plastic kast van de EDF waar de kabel waarschijnlijk heen gaat. Een hoofdschakelaar is nog niet gemonteerd?

 

 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 30-09-2011 00:31:59
re: De Franse elektrische installatie

Kijk even op dit voorbeeld - let niet op de al weer iets andere indeling, het zal je langzamerhand duizelen van de vele lay-outs die mogelijk zijn - en dan zie je in het rood een canalisation de branchement ingetekend. Dat is wat plaatsing betreft weer een andere variant op die "B" goulotte die we al eerder tegenkwamen: de aparte toevoer van de "Buitenkabel" naar de GTL. Maar die mag dus ook uit de vloer omhoog komen. Eveneens zien we op ooghoogte, niet voor alle Fransen, de meter en de hoofdschakelaar ingetekend. Het montagepaneel waar die twee op gemonteerd worden heet panneau de contrôle. En die plek is nu natuurlijk nog leeg, want het is de EDF/ERDF die bij de aanvraag voor een permanente aansluiting daar een compteur en een disjoncteur de branchement (DB) plaatst. Samen met het tableau de répartition en het tableau de communication hebben we daar dus de drie hoofdfuncties van de GTL mee te pakken. Deze hadden we hier nog niet genoemd, de informatie van Schneider (nee, ik sta niet op de loonlijst van Hager). Zie pagina 27 en omstreken voor GTL info. Nu je toch bijna een sabattical year moet opnemen om alle informatie te lezen kan dit er ook nog wel bij, de aanleg van de elektrische installatie in een pavillon van 250 m². Met handige zogenaamde unifilaire schema's van de elektrische installatie, als spiekbriefje voor de tekeningen die jij straks/later paraat moet hebben voor Consuel. En met die communicatieaansluitingen valt het nog wel enigszins mee: geen zestien voor een vierkamerwoning. Per pièce principale één RJ-45 wandcontactdoos. De keuken, badkamer, toilet, gang, bezemhok en zolder mogen het nog zonder deze bekabeling stellen. En er moeten er minimaal twee functioneel zijn, de rest hoeft nog niet, maar moet wel voorbedraad zijn: connecteurs présents dans le tableau et câbles de communication en attente dans les gaines. Alsof dat veel scheelt, alleen een afdekplaatje of meteen de RJ-45 aansluiting op zo'n inbouwdoos gemonteerd denk ik dan. Maar wie ben ik om kritiek te hebben op de Franse elektranormen. Het enige dat ik kan doen is de cohabitation tussen dit Gallische vernuft en zij die van verre zijn gekomen zo soepel mogelijk te laten verlopen.

 

Rob van der Meulen

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 30-09-2011 14:25:31
re: De Franse elektrische installatie

Omdat allerlei oudere links ergens in dead-end street verblijven, heb ik een aantal tabellen voor kabeldiameters en maximale lengtes bij het aansluiten van de disjoncteur de branchement (DB) (hoofdschakelaar / main braker) richting tableau de répartition principal (groepenkast / consumer unit) zelf maar op papier gezet. De courant assigné is de maximale stroomsterkte waarop de Franse hoofdschakelaar kan worden ingesteld, bepalend voor de diameter van de toevoerbekabeling gegeven een bepaalde lengte. Inclusief de draaddiktes voor het aansluiten van aardlekschakelaars en automaten in de groepenkast. Het zijn de draaddiktes voor koper.

 

Rob van der Meulen

Top
Onbekend
Print Post Geplaatst: 14-10-2011 01:10:32
re: De Franse elektrische installatie

Beste Rob,

 

Met alle aanwijzingen heb ik een schema volgens de normen in excel gemaakt.

En daarvanuit een tekeningen met de verdiepingen en de schakelingen, de lichtpunten en de stopcontakten. Vanuit de GTL vertrekt een groep met juiste dikte draad + aarde naar een veerdeeldoos. Daar splits het zich (voorbeeld) naar de 5 stopcontakten of (andere groep) naar de 8 lichtpunten. In die verdeeldoos worden dus alle lampen/prises aangesloten.

 

Nu lees ik op een ander forum -allez allier- dat verdeeldozen niet verborgen mogen worden en altijd bereikbaar moeten blijven! Dus niet in het plafond of achter een wand. Hierover staat niets in het artikel op deze website, dus de vraag: klopt dat? Dan moet ik het heel anders ontwerpen.. Is wel belangrijke info denk ik voor bricoleurs, ook hoe je die bekabeling kan aanleggen.

 

Is het ook  mogelijk om stopkontacten parallel te schakelen, dus vanuit prise 1 ga je door naar prise 2 etc totdat je aan 5 prises zit voor die groep (1,5mm 16A)? Dus wat behoefte aan meer de simpele kant van het geheel zodat ik straks met frisse moed weer de lastige delen kan bekijken.

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 14-10-2011 02:44:27
re: De Franse elektrische installatie
Hmm, het is me in ieder geval gelukt om geheel onopgemerkt ineens onbekend te zijn en in plaats van 'verlaat pagina' nu bij het forum uitgeschreven te zijn. Die elektra zal vast een harde dobber worden!
Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 14-10-2011 18:22:06
re: De Franse elektrische installatie

Ratatouille, welkom op dit forum na deze wedergeboorte.

 

Algemeen principe is dat bedrading indien dat ooit nodig mocht zijn
vervangen moet kunnen worden. Vandaar dat al die boites de connexion bereikbaar moeten blijven. In een vrij goedkoop boekwerkje, een must voor iedereen die zelf aan de slag gaat, Locaux d'habitation van Promotelec, staat daarover op pagina 64 vermeld:  Les couvercles des boites de connexion et d' encastrement doivent toujours rester accessibles et leur d'emontage ne doit se faire qu' a l' aide d' un outil ou par une action manuelle importante. Overigens ook in alle andere lidstaten van de EU niet ongebruikelijk. Vandaar die centraaldozen tegenwoordig in Nederland, hoog aan het plafond. En geen T-dozen of trekdozen weggewerkt onder een plankenvloer, zo fraai afgewerkt met parket, al dan niet echt massief eiken of laminaat van IKEA. Lastig als er eens iets mis mocht gaan, of bij een uitbreiding.


Stopcontacten - is al meer dan eens aan de orde geweest op het forum - mogen worden doorverbonden: repiquage heet dat. De nieuwere types maken dat gemakkelijk: dubbele aansluitpunten. Ook voor luminaires is repiquage toegestaanen daarmee heb je het dan wel gehad. 

Ander algemeen principe, of moet ik spreken over een ervaringsgegeven: het is onmogelijk de Franse elektranormen (meer dan 500 pagina's) en alle tienduizenden die er verder over gepubliceerd zijn in een pagina of twintig volledig samen te vatten. Hebben we het nog niet over alle professionele en bricoleurs info op het internet, en de vele boeken die verkrijgbaar zijn. Vandaar de term inleiding als etiket voor het verhaal op deze website. Niets meer, en niets minder. Om de bezoekers van dit forum in ieder geval vertrouwd te maken met de Franse begrippen in elektraland. 

 

Rob van der Meulen



Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 16-10-2011 15:32:43
re: De Franse elektrische installatie

Mijn wedergeboorte is wel zonder mijn fysieke gestalte! Aan mijn image wordt nog gewerkt...

 

Ik ben erg blij met je deelname, met het artikel op deze site en ik heb er ook wat aan. Zie mijn opmerking als aanmoediging, inderdaad ook in NL moet een verdeelddoos bereikbaar zijn, geeft niets, ik ontwerp het nog een keer opnieuw.

Het is en blijft een lastige materie voor een elektradummie. Ik blijf lezen.

Top
ratatouille
Berichten: 11
Reacties: 139
Print Post Geplaatst: 01-02-2012 03:09:12
re: De Franse elektrische installatie

Beste Rob, Ik haal de megadraad nog even aan, ook omdat ik langzaam werk en nog vragen heb:

 

De installatie is zoals besproken op begane grond een GTL en recht daarboven op de etage nog een 'Tableau Divisionaire' met daarop 32 disjoncteurs en 5 interrupteur differentiel. Nu nog bouwstroom er is dus niets aangesloten. Bedoeling is om de coffret de communication van de beneden verdieping ook te gebruiken voor de etage.


-Kan ik de parafoudre van beneden gebruiken voor de installatie van boven? (ik begreep uit je verhaal dat dat mogelijk was).

- Mag ik de gaines leidingen langs het plafond  van de garage laten lopen ( fingers crossed) en moeten die kabels gebundeld worden of moeten die in een koof?

(dus vanuit Tableau Divisionaire naar beneden door de betonvloer, 2 meter ingekapseld in beton, en dan langs de muur /plafond van de garage 9 meter door en dan weer via een gat in het plafond naar boven )

- Zijn er regels over de afstand tussen de verschillende aardpiketpaaltjes,  (In België 3 meter) ?

 

- Mogen buitenlampen op de zelfde groep ook als die op verschillende gevels zitten en mogen die lampen ook naast de deur in plaats van erboven? En moet er een prise buiten zijn?

 

En nu nog een 'domme vraag' maar ik raak in verwarring van de verschillende antwoorden en info: ik kan toch gewoon doorgaan prises met 16A op 1,5mm2 draad aan te sluiten? Hoeft toch niet 2.5mm2 te zijn? 

 

Met vriendelijke groet, ratatouille

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 01-02-2012 10:59:07
re: De Franse elektrische installatie

Een snel antwoord:

 

- Coffret de communication bedient alles wat bij de desbetreffende elektra aansluiting van de abonnee hoort. Voor nadere bijzonderheden en links zie deze Engelse discussie.

 

- Parafoudre: zelfde verhaal. Die zit onmiddellijk aan het begin van het stroomtraject. Zie ondermeer Entraidelec, en ook op dit forum verscheidene keren aan de orde geweest. We laten de finetuning, verderop nog andere parafoudre oplossingen, hier gemakshalve achterwege. 

 

- Gaines: iets ingewikkelder. Zou niet weten waarom leidingen, mits op de juiste afstanden gezadeld, van de juiste diameter, met draad van de juiste diameter, niet langs het plafond zouden mogen lopen. Of in een kabelgootsysteem. En waarschijnlijk is het beter om voor deze toepassing - met waarschijnlijk overgangen van ingegoten naar opbouw -  maar kabel te gebruiken. En dan kiezen voor la pose façon métroZie ook wat de ERDF te zeggen heeft over de GTL. En bekijk dit nieuwbouwproject (of had ik die al een keer als link bijgesloten?). Zou hier nog eens dieper voor in het hoofdstuk van de canalisations électriques moeten duiken, met name de samenloop van verschillende NF bepalingen. 

 

- Piquets de terre: uit m'n hoofd ook in Frankrijk een minimum afstand van 3 meter, en in totaal niet meer dan 6 piquets. Hoewel rond hoogspanningsmasten veel grotere aantallen de grond ingaan, maar dat is dan ook geen habitation te noemen. Over het meten hier een aantal links, ook op deze website maar waar precies, en deze Promotelec informatie. 

 

- Éclairage extérieur: verschillende gevels, wat moet ik me daarbij voorstellen? Gevels van twee verschillende gebouwen, niet aan elkaar verbonden? Vuistregel: beschouw buitenverlichting als een vorm van een circuit specialisé: niet alleen een eigen disjoncteur, maar ook een eigen interrupteur différentiel, of als je geld over hebt een disjoncteur différentiel. Ik zou het grote boek er op moeten naslaan om te zien wat exact de wettelijke voorschriften zijn.

 

- Question intelligente, want er bestaat inderdaad wat onduidelijkheid. Kijk in de tabellen van de NFC 15-100 inleiding van Hager, die ik inmiddels als bekend veronderstel qua ankerplaats tussen de andere url's op internet, en inderdaad, je zou in verwarring kunnen raken. Laat ik maar even naar de praktijk van alle dag gaan: standaard oplossing is 2,5 mm² en een disjoncteur van 16 A voor maximaal 8 aan te sluiten prises. En 1,5 mm² en een disjoncteur van 10 A voor 8 lichtpunten. Zou je voor de prises 1,5 mm² kiezen, dan is het maximum van de aan te sluiten prises (= points d'utilisation) beperkt tot 5 stuks per groep. Om nu eens plezierig te gaan difficulteren: op pagina 6 van de Hager inleiding (toch nog een keer de link) staat dat je ook disjoncteurs van 20 A, resp 16 A mag gebruiken voor die eerste twee toepassingen. Die uit de NF normen afkomstige gegevens staan ook in het Nederlands in de tabel bij hoofdstuk 5.3 van deze inleiding. Het draait om de interpretatie van het begrip: courant assigné maximale. Dat is geen gebod, zoals het bord 50 km niet impliceert dat je de wijzer van de kilometerteller precies op die snelheid moet hebben staan binnen de bebouwde kom, langzamer mag ook. Kan dus in theorie, wat de maximale belastbaarheid van de bedrading betreft, maar niemand doet het zo. Voor verlichting al helemaal niet meer nodig nu de kinderen van de heer Edison de toegang to Europa langzamerhand geheel ontzegd wordt. En dat nog wel als gevolg van een strategisch masterplan, a most cunning plan, hoe span ik de eco-politiek voor mijn karretje, van een voormalige gloeilampenfabriek in het zuiden des lands. De disjoncteur van 20 A gebruiken we voor bijvoorbeeld de chauffe-eau, de wasmachine of een four. Kijk maar in de vele voorbeeldschema's die je bij alle fabrikanten, ook de tekeningen van Hager zelf (vanaf pagina 44), en elders op internet tegenkomt: 16A/2,5 mm²/prises en 10A/1,5 mm²/éclairage. En wat er wordt aangeboden als tableau prééquipé

 

Rob van der Meulen

 

 

 

 

 

Top
Vorige 151 - 160 Volgende


het weer in Frankrijk
het weer in Frankrijk
20 jan 2014
Bovenstaande knoppen hebben geen functie meer....