Onderwerpenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen > De Franse elektrische installatie
Zoek in het hele forum naar:
De Franse elektrische installatie
Vorige 141 - 150 Volgende
Auteur Bericht
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 17-05-2011 11:50:39
re: De Franse elektrische installatie

Als vertrekpunt is dat geruststellend, het kunnen overnemen van het abonnement van de vorige eigenaar. Een paar algemene opmerkingen nog:

 

1) Bij een puissance souscrite van 15 kVA krijg je in totaal 75 ampère binnen, hetgeen bij een triphasé aansluiting betekent dat je per fase 25 ampère tot je beschikking hebt. De aanduiding 40 A op de aardlekschakelaar geeft de maximale belastbaarheid aan. De onhebbelijkheid van driefase installaties is dat bij slechts een zeer geringe overbelasting op één van de fases de disjoncteur de branchement onverbiddelijk ingrijpt en het hele huis zonder stroom komt te zitten. Bij uitbreidingen in een bestaande installatie moet je dus nagaan hoe je de belasting over de drie fases zo gelijkmatig mogelijk verdeelt, of opsporen op welke fase weinig is aangesloten, en van daaruit je uitbreiding realiseren. Kijk ook hier en hier.

 

2) Elektrische verwarming: een straalkacheltje mag op een gewoon stopcontact. Voor de vaste elektrische radiatoren geldt het volgende, plak en knipwerk uit een eerder antwoord:

 

"Tot 2003 moest inderdaad iedere vaste radiator over een eigen zekering of automaat worden aangesloten. Ook de kleintjes van 500 Watt. In de Journal Officiel van 5 december 2002 (Franse staatscourant) werd de vernieuwde NF C 15-100 regelgeving gepubliceerd. Met daarin verpakt een Sinterklaas surprise. De Franse elektrabranche berichtte daarover het volgende m.b.t. het aansluiten van convectoren:

 

"La distribution électrique du chauffage voit disparaître la limitation du nombre de convecteurs sur un même départ. La seule limitation est donnée par la valeur de puissance maximum indiquée dans les tableuax 771.B et 771.C définissant la protection à mettre en oeuvre".

 

    Zolang je er niet meer vermogen op aansluit dan volgens deze tabellen is toegestaan (draaddikte, ampérage van gebruikte automaat of zekering), mag je sinds die tijd dus meer dan één radiator op één verwarmingsgroep aansluiten. Natuurlijk mag je ook voor het traditionele model kiezen, kost alleen wat meer."

 

3) Het begrijpen van onderliggende redenen van wet- en regelgeving: vergt een vermoeiende historische analyse, niet alleen van wat politici en technici voor goede bedoelingen hadden, maar ook welke commerciële belangen wellicht een rol hebben gespeeld. De Franse draad- en kabelboeren zouden hun omzet drastisch zien dalen bij een aanleg conform de Nederlandse NEN 1010 normen. Idem de boîte de communication en daarachter hangende ethernet bedrading. Dus gewoon maar aanvaarden, verzet is zinloos, begrijpen kost te veel tijd.

 

4) Stopcontact via schakelaar = prise commandée. Bedoeld voor verlichting: wordt op een verlichtingsgroep aangesloten en in de boekhouding genoteerd onder het hoofdstuk: points d'éclairage fixes (max. 8 per verlichtingsgroep).

 

5) Stopcontacten, hoeveel en waar: lees hier de details.

 

 

Rob van der Meulen

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 22-07-2011 23:32:07
re: De Franse elektrische installatie

De in 2008 vernieuwde NF C 14-100 normen – de manier waarop de eindgebruiker op het ERDF netwerk moet worden aangesloten – zijn sinds kort voorzien van een amendement 1. Het berichtje daarover een maand geleden op de website van Promotelec was erg algemeen. Tot op heden is het nog steeds zoeken naar meer details, want ook de websites van AFNOR en de UTE melden daarover nog geen nadere bijzonderheden aan het publiek.

 

Wat er via de vrije nieuwsgaring op internet over te vinden is - ondermeer één van de laatste conceptversies met commentaar - laat vooral nieuwe regels zien voor de aansluiting van nieuwbouwwijken (lotissements), maximaal toelaatbare spanningsval, plaats van een coupe circuit principal, brandveiligheid en weinig opwindende definitiekwesties (verschil tussen mode encastré et mode noyé).

 

Interessanter wordt het wanneer een nieuwe overzichtstabel 8 wordt gepresenteerd: Puissances minimales de dimensionnement à prévoir par local et courant assigné de l'AGCP. Van een annexe non habitable (3kVA) tot een habitation d'au moins 6 pièces principales ou de surface >100m²  (12kVA). 

Daar kunnen twee types disjoncteur de branchement geplaatst worden: met een maximaal instelbare stroomsterkte van resp. 45 of 60 ampère. In monophasé wel te verstaan. Het derde type, tot 90 ampère, lijkt geheel uit beeld te verdwijnen. Voor meer vermogen bij een nieuwbouwwoning moet je overstappen naar triphasé. Terwijl tot juni dit jaar als puissance souscrite ook 15 kVA en 18 kVA (75 en 90 ampère) in monophasé werden aangeboden.

 

Ook de GTL krijgt een nadere toelichting, met name hoe daarin de stroomtoevoer van buiten, de coté fournisseur, en het groepenkast gedeelte, coté client, moeten worden ondergebracht. Je komt in de GTL dus een compartiment of goulotte NF C 14-100 en een compartiment NF C 15-100 tegen. Verfijningen op de tekeningen zoals die ook op de website van Hager te vinden zijn.

 

De GTL – in dit geval het panneau de contrôle met elektrameter en ERDF hoofdschakelaar – moet stevig worden bevestigd. Bij een (voorzet)wandje van gipsplaat geldt als eis dat die uit minstens 2 plaques de BA13 moet bestaan.

 

Rob van der Meulen

 

 

 

 

 

p.s.: Die plezierig volledige conceptversie van dat amendement A1 heeft de UTE helaas van de website gehaald, neem aan dat hun librairie nog nauwelijks iets verkocht had van de officiële uitgave à raison van € 85. Jammer, er stonden zulke overzichtelijke tekeningen in, ondermeer over de plaatsing van de GTL in veel voorkomende praktijksituaties. Wat die scheidingswandjes als bevestigingspunt betreft, die moeten aan beide kanten voorzien zijn van stevig wat gipsplaat. De tekst hierover in de laatste conceptversie luidde:........la superposition des plaques de plâtre sur chacune des faces doit être au minimum 25mm ou au moins deux épaisseurs de BA13, les fixations peuvent se faire dans les plaques de plâtre. Dat de ERDF zijn best doet om moeilijke dingen in heldere taal uit te leggen aan het publiek geeft de burger echter weer moed, lees deze brochure over de aansluiting op het stroomnet.


RvdM 23/09/2011

 

 

 


 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 29-09-2011 13:34:42
re: De Franse elektrische installatie

De Franse groepenkast nieuwe stijl de GTL - hoewel nieuw: sinds 5 december 2002 in de normen opgenomen -  is zo her en der verspreid over dit forum en de website al eens ter sprake gekomen. Met wat links naar Franse informatie daarover. Omdat Franse website beheerders, of zijn het hun Franse baasjes die geen tegenspraak dulden, er een handje van hebben om regelmatig niet alleen inhoud te updaten maar ook de lokatie van die website info te verplaatsen, levert dat voortdurend dode links op. Niet echt handig: niet voor de gebruiker, en ook niet voor betrokken organisaties die in feite "om-niet" een weliswaar voor het management onzichtbare, maar toch efficiente vooruitgeschoven helpdeskfunctie op het internet hebben.

 

Je kunt dus bezig blijven met het updaten van links in eerdere antwoorden. Of alles maar weer eens op een rijtje zetten, in de hoop dat het een maand of zes enigszins stabiel blijft. Voor de aanleg en mogelijke zelfbouw van de GTL heb ik dat hier in het Engels gedaan, vertalen naar het Nederlands lijkt me overbodig voor de veeltalige Batavieren. 

 

Rob van der Meulen

Top
Onbekend
Print Post Geplaatst: 29-09-2011 16:14:01
re: De Franse elektrische installatie

Beste mensen, en Rob.

Situatie: Ik verbouw een woning met twee etages die zelfstandig zijn, met eigen opgang maar ook onderling verbonden door een trap. Die trap verbinding kan je ook afsluiten. Er is bouwstroom.

De onderste etage is in de elektra in aanleg, en er is een GTL, met o.a. een Parafoudre, de bovenste etage is nog geheel 'blank'. Daar worden binnenmuren van cellenbeton geplaatst (doos in doos) en de bedoeling is om elektra- en waterleiding er achter te plaatsen, samen met de isolatie. Zoals je ook elektra en water aanlegt in een gipswandje.

Ik heb een paar vragen waar ik niet uit kom en die de basis zijn van de aanleg:

Ik begrijp dat ik op de bovenste etage nog een GTL moet plaatsen want de hoofdschakelaar moet altijd bereikbaar zijn en die zit een etage lager, en als de trapverbinding dicht zit, kan je er niet bij.

Nu kan die tweede GTL misschien een 'Tableau Divisionaire' zijn, maar die bovenste etage krijgt wel volledige bekabeling, stopcontacten, licht, keuken, badkamer. En die Divisionaire heeft geen eigen hoofdschakelaar?  Wat is nu de handigste oplossing?

- Kan ik de EDF hoofdstroom meteen splitsen naar die tweede GTL?
- kan ik het beste een GTL kopen die al ingericht is?
- mag die GTL -mits je de 90cm/1.80 haalt-  onder een trap worden aangelegd?
- mogen de elektra kabels samen met de waterleidingkabels lopen, mag je ook

   elektra achter de badkamermuur langs laten lopen?

Ik ben over elektra aan het lezen en studeren, moet ook wel, want zelfs in het Nederlands vind en vond ik het enorm lastig en ingewikkeld, ik ben geschikt voor een boek 'elektra voor echte dummy's.' Ik lees de Hager pdf, de artikelen van onze geweldige website, en de Leroy Merlin renovation & construction pdf.  Maar soms is juist die enorme hoeveelheid info bron tot verwarring.

 

Die boite communication laat ik even, dat gaat mijn pet te boven. 16 'media' aansluitingen in een 4 kamer woning?

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 29-09-2011 17:03:29
re: De Franse elektrische installatie

De hoofdschakelaar moet inderdaad altijd bereikbaar zijn. Maar dat betekent niet dat je voor die verdieping een aparte EDF aansluiting hoeft aan te vragen, met al dat GTL gedoe en keuring door Consuel, en dus ook het inroepen van de hulp van mensen met enige netwerkervaring. Je kunt daar een tableau divisionnaire (ook wel sécondaire of supplémentaire) plaatsen, maar boven moet er dan wel een coupure d'urgence aanwezig zijn. Diezelfde eis geldt ook wanneer je een tuinhuis of schuur elders op het terrein vanuit le tableau principal van stroom voorziet. In de wat grotere installatie wordt dat dan een aparte (sub)hoofdschakelaar van het puur mechanische type zoals we dat ook in Nederland tegenkomen, maar dan verpakt in een keurige DIN-rail module. In het Franse electriciens jargon heet zo'n ding ook wel: interrupteur sectionneur. Met daarachter een aantal interrupteurs différentiel (ID). Of eenvoudiger: en tête d'installation daarboven in het groepenkastje slechts één ID, die het onderschrift "coupure d'urgence" meekrijgt.  De regel is immers dat je met één enkele beweging de gehele (sub)installatie zonder stroom moet kunnen zetten. Dat is het model dat op de website van Entraidelec staat.

 

Over het inrichten van een GTL en het eventueel zelf bouwen, maar op die eerste étage is dat niet nodig in bovenstaand scenario, valt in die Engelse samenvatting hierboven het een en ander te lezen. 

 

Plaats van een GTL: moet vrij toegankelijk zijn, niet in een badkamer, niet onder een draagbalk, niet in de keuken, niet in een slaapkamer, en van de vloer tot het plafond. Op pagina vier van deze ERDF info valt af te lezen wat de verboden (rode) zones zijn. De trap valt daar ook onder. Van een afstand, zonder de exacte bouwkundige constructie te kennen valt daar op dit moment niet veel meer over te zeggen.

 

Een niet onbelangrijke vraag is wat voor aansluiting je nu hebt, monophasé of triphasé, en hoeveel kVA. Wanneer je een minimalistische aansluiting zou hebben, 6 kVA en 30 ampère, dan is het vragen om problemen wanneer je daar ook nog eens met een disjoncteur van 32 ampère de bovenverdieping mee van stroom gaat voorzien. Bij een wat grotere drie fase installatie gaat een installatie er al snel wat ingewikkelder uitzien, dit is een aardig voorbeeld.

 

In Nederland zie je in de nieuwbouw vaak van alles gebroederlijk bijeen achter één deur: groepenkast, gasmeter, watermeter. Dat is in de ogen van de Franse wetgever erger dan vloeken in de kerk. En vaak nog eens buiten: naast de voordeur. Dus je hebt dan twee sleutels nodig om bij de hoofdschakelaar van je elektra te komen. Dat is ook twee keer zondigen volgens de Franse NFC 15-100 normen. Om kort te gaan: hou die stijgleidingen behoorlijk gescheiden, heb zo snel de exacte voorschriften over minimale afstanden niet paraat.

 

Wat de badkamer betreft: lees amendement A2 bij de Franse elektranormen en blader nu en dan eens in deze 122 vragen en antwoorden. En naast al die links naar uiterst bruikbare website informatie blijven boeken als "L'installation électrique" (Eyrolles) en "Locaux d'habitation" (Promotelec) nog steeds aanraders. Eigenlijk verplichte litteratuur wanneer je zelf bezig gaat met de aanleg van een elektrische installatie. 

 

En dan nog een klassieke slotvraag: heb je nu al een permanente EDF aansluiting, of werk je met een bouwaansluiting en moet Consuel nog een keer langs komen om alles goed te keuren?

 

Rob van der Meulen

 

Top
Onbekend
Print Post Geplaatst: 29-09-2011 17:39:28
re: De Franse elektrische installatie

Veel dank voor je snelle reactie, ik moet het op me in laten werken en alles nazoeken, maar ik kan je al het geheim verklappen: ik zit op 'bouwstroom', de installatie beneden is nog niet gekeurd, en ook nog niet geheel af. Wel heeft de vorige eigenaar geprobeerd alles volgens de norm te doen hij heeft er zelfs een duur boek bijgekocht.

Er zit een stevige GTL met een hoop schakelaars.

 

Trap: ongeveer zo: trap op de plek van de ''Haring" moet de meterkast komen, precies boven de GTL van de beneden verdieping. In plaats van die losse muur is het een binnenmuur van een kamer.

 

Dus alles moet gekeurd worden beneden, de etage en de zolder.

 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 29-09-2011 18:00:08
re: De Franse elektrische installatie

Dan zul je hoe lastig dat misschien ook is een apart groepenkastje voor je communicatie netwerk volgens de Franse normen - lees dat Engelse GTL verhaal met enige aandacht - moeten installeren.: une boîte de communication. Want de groepenkast die ik nu op die foto zie is op zich niet slecht, maar de opstelling voldoet niet aan de GTL eisen. Ook de stroomtoevoer van de compteur en de disjoncteur de branchement moeten een eigen aanvoerkanaal krijgen. Zo'n apart communicatie boxje moet er sinds vorig jaar februari ongeveer zo uitzien, nl. inclusief de aansluitmogelijkheid voor glasvezelkabel. En dan heb je ook nog extra werk aan de aanleg van bekabeling (ethernet) naar alle pièces principales toe. Wat ik daar als samenvatting over geschreven heb - inclusief de onvermijdelijke links - is ook al weer in het Engels, en zadelt je met nog meer, en vrij weerbarstig leeswerk op. Het is niet anders.

 

Ben er ook niet kapot van, maar de wetgever had eind negentiger jaren klaarblijkelijk het model van het bedrade netwerk voor de kleine kantooromgeving als ideaal voor de huiselijke omgeving voor ogen. De rappe ontwikkeling van draadloos internet, DECT telefoons, mobiele telefoons, G3 usb sticks voor je laptop, internet met PLC adapters via je stroomdraden, internet via je mobiele telefoon, dat alles lag toen nog in het verschiet. En ik vermoed dat de Franse kabelboeren en plastic industrie - want deels horen firma's als leGrand, Schneider, Hager etc daar toch bij - er niet rouwig om waren dat er voor de nationale markt weer een geheel nieuwe afzetmogelijkheid bijkwam. Interessante opgave voor onderzoekers en journalisten: wie zitten er allemaal in die comité's en werkgroepen die nieuwe normen voorbereiden. Namens wie, met welke beroepscarrière en met welke dubbelfuncties. 

 

Hou er verder rekening mee dat de aansluiting op het ERDF réseau afgestemd moet zijn op het maximale ampérage waarop je compteur/disjoncteur de branchement kan worden ingesteld. De kVA waarde van je abonnement is dus niet het uitgangspunt voor de berekening van de section van je toevoer bekabeling. Nog meer leeswerk, een Engelstalige link, ik val in herhaling.

 

En laat een plaatselijke electricien, die een beetje op de hoogte is van wat de regionale Consuel inspecteurs zoal aan voor- en afkeuren hebben, er eens naar kijken en een advies uitbrengen. Hamvraag: zou je nu kunnen volstaan met het volledig op orde brengen, volgens de normen, van de begane grond, en dan later, het wordt dan de uitbreiding van een bestaande installatie, rustig kunnen doorgaan en wellicht op sommige punten wat water in de principiële wetgevingswijn kunnen gieten. Wie weet hebben andere forumbezoekers ervaring met soortgelijke situaties. 

 

Succes, en doorzettingsvermogen toegewenst, want er is nog veel werk te doen,

 

Rob van der Meulen

Top
Onbekend
Print Post Geplaatst: 29-09-2011 19:54:30
re: De Franse elektrische installatie

Bedankt wederom, wat een ingewikkelde dingen. De boite communication moet dan dus beneden geplaatst worden en met ethernetbekabeling voor alle etages, dus werken voor het hele huis. Boven moet een extra meterkast met eigen stroomonderbreker komen. Ik denk dat de plek onder de trap wel mag, zo niet dan is er een enorm bouwtechnisch probleem. Die trap en de muur moeten overigens nog geplaatst worden, en zo nog 6 vellen A4 vol met werkzaamheden...  Ik zal je succeswens nodig hebben, zeker omdat elektra 'tegen mijn natuur' ingaat. Vakman dus gewenst, maar te duur voor alle werkzaamheden.

 

'Ook de stroomtoevoer van de compteur en de disjoncteur de branchement moeten een eigen aanvoerkanaal krijgen.'

 

Is dat nu niet het geval op de foto?

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 29-09-2011 20:50:39
re: De Franse elektrische installatie

Laten we even teruggaan naar één van de vele voorbeeldtekeningen voor de indeling van de GTL, en dicht tegen het bevoegd gezag van de ERDF aanleunen. Op pagina 1 van dit ERDF document zie je bij de aanduiding "B" de kreet Goulotte ou compartiment de goulotte de la dérivation individuelle. Kortweg: gouotte de branchement, vandaar de B aanduiding. Die kan trouwens net zo goed via de benedenkant richting compteur gaan. Kijk ook op pagina 23 en volgende van dit document. De eis is alleen, dat dit een afzonderlijk compartiment is. De GTL zou je kunnen beschouwen als een terrein van gemengde bevoegdheden: de ERDF heeft het alleenvertoningsrecht voor alles tot en met de compteur en de disjoncteur de branchement (DB). Vandaar dat je in de NFC 14-100 normen - aansluiting vanuit het stroomnet naar de eindgebruiker - ook voorschriften tegenkomt over de inrichting van de GTL. Na de DB is het allemaal de verantwoordelijkheid voor de gebruiker, en valt alles onder de NFC 15-100 normen. Met alles wat daarin staat over de GTL inrichting en wat daar achter hangt. Mede daarom moet de aanvoerbekabeling via een eigen gescheiden toevoer lopen. Elektrisch ook wel zo verstandig: je wilt immers voorkomen dat er een kortsluiting op zou kunnen treden aan de ERDF kant van de bekabeling. Dan resteert slechts het ingrijpen door een zekering van duizend ampère of meer in het verdeelstation of bovenin een transformator.

 

Van jouw foto kreeg ik de indruk - een x-ray op afstand was niet realiseerbaar - dat we hier te maken hebben met een meer traditioneel opgebouwde groepenkast, iets breder dan de dertien modules brede Franse groepenkast (250mm). Pak de meetlat maar, en kijk waar je uitkomt met de breedte, en vergelijk dat met de voorgeschreven maatvoering. En kijk eens onder de motorkap, hoe de bedrading daar is neergevleid.

 

Rob van der Meulen

Top
Onbekend
Print Post Geplaatst: 29-09-2011 21:23:31
re: De Franse elektrische installatie
xe
de rechtermuis knop : en dan afbeelding bekijken. Hoop dat dit duidelijker is, dat de vorig jaar geplaatste kast wel juist is, alleen die communicatie moet nog.

Top
Vorige 141 - 150 Volgende


het weer in Frankrijk
het weer in Frankrijk
20 jan 2014
Bovenstaande knoppen hebben geen functie meer....