Onderwerpenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen > De Franse elektrische installatie
Zoek in het hele forum naar:
De Franse elektrische installatie
Vorige 131 - 140 Volgende
Auteur Bericht
André N.
Berichten: 0
Reacties: 4
Print Post Geplaatst: 13-02-2011 20:57:38
re: De Franse elektrische installatie

Ha Rob,

 

Dank voor je snelle en uitgebreide antwoord. Ons huis was oorspronkelijk van stroom voorzien, maar dat is na de laatste bewoner (ca. 20 jaar geleden) afgesloten. Momenteel hebben we een boite de chantier. Ik neem aan dat we dus aan de normen moeten voldoen (er ligt geen electriciteitskabel meer in huis!). Wat de boiler betreft, lijkt het me qua comfort inderdaad slimmer een grotere te nemen.

Met de korte uitleg van alle normeringen wat betreft electriciteit in de hand zal ik de offerte van onze electricien nog eens na lopen. Hij was nogal gul met stopcontacten, maar dat zou gezien de wettelijke verplichtingen wel eens kunnen kloppen. Ik schrok wel van zijn offerte die over de 6.000 euro zat. Mijn overweging is nu om een groot deel van de bekabeling zelf te trekken en hem de eindaansluiting in de kast en evt. de telefoon te laten doen. Hij heeft er ervaring mee en zal er in ieder geval voor zorgen dat alles goedgekeurd wordt.

 

André

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 13-02-2011 21:18:07
re: De Franse elektrische installatie

André,

 

Dan nu een kort antwoord, om je verder op weg te helpen bij het beoordelen van je offerte, is trouwens allemaal terug te vinden op het forum:

1) Zeg het met plaatjes, de woning per kamer volgens NFC 15-100.

2) Hetzelfde, met iets meer technische toelichting.

3) Hoeveel stopcontacten per kamer.

 

Succes,

 

Rob

Top
Bart van Hemert
Berichten: 1
Reacties: 6
Print Post Geplaatst: 15-02-2011 12:56:36
verlichting badkamer

Dag allemaal,

 

ik ben bezig met de verlichting in de badkamer. Ik hou uiteraard rekening met de verschillende volumes. Maar onze badkamer is 2.60 mtr hoog, wat volgens mij buiten alle volumes ligt; mag ik dan volgens de norm gewoon gebuik maken van inbouwspots op 220V? Of moet ik hier toch kiezen voor inbouwspots die verbonden zijn met een travo en op laagspanning werken?

 

ik hoor graag van jullie!

mvg Bart van Hemert

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 15-02-2011 13:08:13
re: De Franse elektrische installatie

Bart,

 

  De zoekfunctie op dit forum, mits bejegend met de juiste vraagstelling, kan veel boven water krijgen. Om je op weg te helpen: op de website van Promotelec staat een iets moderner vormgegeven inleiding voor de badkamer, maar, hulde website vernieuwers, niet erg leesbaar meer. Maar je kiest als organisatie voor een nieuwe huisstijl, en dan moet alles anders. Het vorige pdf document leest veel plezieriger. Zie ook pg. 15 en volgende van de langzamerhand klassiek wordende aanrader op dit forum, de documentatie van Hager. En iets over de aarding hier op het forum.

 

Rob

 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 16-03-2011 09:44:05
re: De Franse elektrische installatie

Sinds het verschijnen van de NF C 15-100 normen in december 2002 zijn er welgeteld veertien stuks fiches d'interprétation (F1 t/m F14) verschenen, en drie maal een amendement. Het tweede amendement over de badkamer is hier al vaker aan de orde geweest, en samen met nummer A3 is dat nu allemaal keurig terug te vinden in de geactualiseerde informatie van Schneider en Hager. Wanneer je als update van wat oudere boeken over de Franse elektra zou willen weten wat nu de nieuwe elementen zijn in dat laatste amendement, dan kunnen deze drie pagina's als bijlage worden toegevoegd. De auteurs hebben de verschillende opmerkingen over Amendement 3 die verspreid in de Hager documentatie staan bij elkaar geveegd.

 

Rob van der Meulen

Top
André N.
Berichten: 0
Reacties: 4
Print Post Geplaatst: 25-03-2011 21:34:17
re: De Franse elektrische installatie

Borne de jardin

 

Beste mensen,

 

Een paar items terug legde ik de offerte van een electricien voor en wat er nu wel en niet verplicht was. Inmiddels heeft een kennis mij op de mogelijkheid gewezen van een zogenaamde borne de jardin als vaste electriciteitsaansluiting. Aangezien onze bouwaansluiting na 2,5 jaar officieel verloopt (al lopen de meningen daar ook over uiteen) en het me bijzonder vervelend lijkt om bij aankomst te moeten constateren dat de stroom is afgesloten, ben ik benieuwd of ik via een borne de jardin een vaste electriciteitsaansluiting kan krijgen. Het zou sowieso tijdelijk blijven omdat ik dan langzaam maar zeker alles binnen naar normen in orde kan brengen en op een gegeven moment over kan schakelen naar een reguliere aansluiting. Mijn belangrijkste vraag is of iemand op dit forum bekend is met dit soort electriciteitsaansluiting en of het inderdaad een mogelijkheid is om een vaste aansluiting te krijgen, zolang alles in het huis nog niet in orde is.

 

Hartelijke groet,

 

André Nuchelmans

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 26-03-2011 09:51:25
re: De Franse elektrische installatie

André,

 

   In de langzamerhand bijna 600 pagina's tellende Franse elektra normen (NFC 15-100) kom ik in de door jou bedoelde context het begrip "borne de jardin" niet tegen. Ook in andere documentatie, Hager, Schneider, niet te vinden. Ook niet als "small print" bij de tijdelijke aansluiting op het ERDF netwerk. Het grote ERDF boek met daarin al hun "prestations" en de prijzen die ze daarvoor in rekening brengen zwijgt over bornes de jardin. Ik ben bang dat er maar één soort tijdelijke bouwaansluiting bestaat, de branchement provisoire met de bekende coffret de chantier in de tuin. Sommigen weten, door tijdig verlenging aan te vragen, de in principe tot een half jaar beperkte aansluitperiode keer op keer weer te rekken. Waarschijnlijk bestaan ook op dit gebied cultuurverschillen tussen de diverse ERDF vestigingen. En wat die borne de jardin betreft: ik zie daar voornamelijk treffers in de verlichtingssfeer tevoorschijn komen op internet. Misschien is er sprake van begripsverwarring, en wordt met de term borne de jardin gewoon de reguliere bouwaansluiting bedoeld. Ik zou maar bij de ERDF langsgaan, en vragen om een nog langere periode voor de  branchement provisoire. En beleefd uitleggen hoe de zaak er voorstaat. Zeker wanneer mensen zelf de renovatie van een maison secondaire ter hand nemen is dat een veel voorkomende situatie, bij de ERDF bekend.

 

Rob van der Meulen

Top
Onbekend
Print Post Geplaatst: 16-05-2011 11:36:01
re: De Franse elektrische installatie

Dit is echt een "MEGA-draad" !! Het artikel op de WEBsite heb ik uitgeprint en gelezen! Maar er blijven toch vragen.

 

Laat ik beginnen met een korte samenvatting van hetgeen ik hier aantrof.

Het gaat om een "jaren-60 woning" waaraan door de vorige eigenaar al een en ander gedaan is.

 

Zo is er een groepenkast met 3-phasen à 230V die ieder een eigen Aardlekschakelaar hebben, 40A en 30mA lekstroom en mijn abonnement betreft 15kVA.

Keuken en begane grond daar heeft men overal randaarde stopcontacten. Boiler is op aparte groep aangesloten evenals Oven en Kookplaat.

Op de verdieping echter is verder alles nog zoals in 1960.

De wandcontactdozen hebben intern een eigen 10A zekering.

 

Nu ben ik op de zolder de zaak tussen de balklagen thermisch aan het isoleren en dat kan slechts als ik bedrading die daar ligt, ten behoeve van de woonkamer volledig vernieuw!

 

De aanleg voer ik zodaninig uit dat achteraf iedere draad er weer uitgetrokken kan worden, of erbij. Dus in starre gladde pvc-buis die ik hier kon vinden. 16mm ook geschikt voor de buigveer uit Nederland. Aan het uiteinde heeft die buis een verdikking om er de volgende buis aan te koppelen.

 

Voor alles gebruik ik 2,5mm2 en naar wandcontactdozen waarop Electrische Verwarming zit, trek ik aparte draden tot vlakbij de groepenkast.

Ook trek ik dus meteen de randaarde naar ieder lichtpunt en ieder stopcontact.

 

Nu las ik in het artikel dat groepen voor WCD en Verlichting gescheiden moeten worden!!!

En dat is iets waar ik geen rekening mee heb gehouden.

Er moet nog veel gedaan worden EN ik vervang de oude draad in groen, in wit, van 1,5mm2 door Rood en Blauw in 2,5mm2, schakeldraad Zwart wel 1,5mm2 en erbij nog de Randaarde ook 2,5mm2

Dus hierdoor zal een groot deel voldoen aan die eis van scheiding WCD en verlichting omdat het al zo is.

 

MAAR de meeste verlichting in de woonkamer is aangesloten op wandcontactdozen, via een tijdschakelaar, zodat verlichting automatisch aan/uit gaat.

Alleen boven de eettafel is er een lamp aan het plafond met schakelaar aan de muur. Op de zolder lag er een tweelingsnoer onder een glaswoldeken naar die lamp toe met kroonsteentje.

Dus ik heb er 2,5mm2 heen getrokken met randaarde en een schakeldraad van 1,5mm2

 

Bovendien is de hoeveelheid verlichting totaal iets van 5-maal 7-11 Watt en dat is het equivalent van wat vroeger één 75W lamp was. Dus waarom moet dat apart.

 

Op de "Overloop" daar had ik twee schakelaars voor verlichting, per schakelaar iets van 40 Watt en daar heb ik een dubbele doos geplaatst met die schakelaar en eronder een WCD die natuurlijk op dezelfde groep zit als de verlichting.

Ze dienen voor het stofzuigen ter plaatse. Geen permanente apparatuur is er aangesloten. Wel randaarde.

 

Per Groep en per stopcontact heb ik een administratie van hetgeen er is aangesloten. Ruim onder de gezekerde waarde mede doordat verlichting praktisch Nihil Watt is in vergelijking met Electrische verwarming.

 

Binnenkort krijg ik een Adoucisseurs d'Eau en die komt naast de electrische Boiler dus electrisch heb ik de koppeldoos vlak voor de boiler gekozen als aansluitpunt. Door pvc-buis komt dat naast de Adoucisseur uit.

Daar heb ik een inbouwdoos en dat kan WCD worden met stekker, MAAR beter is wellicht de manier waarop formeel een electrische kachel wordt aangesloten. De draad wordt IN de doos gekoppeld en komt naar buiten aan de onderzijde. Hoe deze methode heet, geen idee)

 

@Robert et al !

Wat valt hier over te zeggen?

Vooral dat over Verlichting en WCD, dat vind ik toch een punt waarbij de tijd toch teveel is veranderd om er, bij een keuring, een keihard punt van te maken

 

 

 

 

 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 16-05-2011 12:21:53
re: De Franse elektrische installatie

De hamvraag bij dit soort renovaties van de elektrische installatie is: heb je al een EDF abonnement of niet? Indien je nu stroom zou krijgen via een tijdelijke bouwaansluiting, dan volgt onherroepelijk een strenge keuring door Consuel. Daarover is in deze vervolgserie al het nodige te vinden.

 

In dat geval zit er niets anders op dan alles pijnlijk nauwkeurig volgens de NFC 15-100 normen aan te leggen, inclusief een GTL met daarin ook een aparte boîte de communication.

 

Heb je nu al stroom, dan heb je de hete adem van een inspectie weliswaar niet in de nek, maar ook dan blijft het verstandig zoveel mogelijk de Franse normen te respecteren. Niet alleen om als bewoner een veilige elektrische omgeving te hebben, maar ook vanuit een langere termijn financieel perspectief. Bij een eventuele verkoop is tegenwoordig een elektrische veiligheidskeuring verplicht, en alles wat niet conform de normen is wordt keurig opgeschreven en zit met nog een hele serie wettelijk verplichte keuringen in het dossier voor de potentiële kopers. Omdat wetgeving niet retro-actief is, ben je dus niet verplicht (voortdurend) je elektrische installatie aan te passen aan nieuwe voorschriften. Maar er zoveel mogelijk rekening mee houden wanneer je iets gaat vernieuwen is wel zo verstandig.

 

De verplichting om verlichting en stopcontacten via aparte groepen te voeden bestaat al enige decennia, dus daar is geen ontkomen aan. Dat betekent ook dat met alleen een aparte fasedraad erbij trekken voor verlichting je er niet bent: iedere fasedraad van een groep dient zijn eigen neutrale draad te hebben. En dan kom je er niet met een buisdiameter van 16mm, dat is te weinig. In tegenstelling tot de rest van de meeste EU landen mag je in Frankrijk wel twee verschillende groepen via één elektrapijp laten lopen. Hetgeen bij de in Nederland zo geliefde combi lichtschakelaar/stopcontact in ieder geval het esthetische voordeel (bij opbouw) heeft dat je niet twee verschillende pijpen daar naar toe hoeft te laten gaan. Wel een pijp van voldoende diameter, minimaal 20 mm: 2 X 1,5 mm² voor licht, en 3 x 1,5 mm² of 3 x 2,5mm² voor het randaarde stopcontact.

 

Kleine kanttekening: ik zie steeds meer Franse installateurs de voorkeur geven aan de overzichtelijke gescheiden aanvoer. Zeker in een triphasé omgeving van harte aan te bevelen. Het spanningsverschil van 400 Volt tussen L1, L2 en L3 onderling is gegarandeerd dodelijk bij aanraking. Hoewel sommige lokale overheden zelfs wanneer ze er met hun neus bovenop zitten zich dit niet lijken te realiseren, er zijn immers belangrijkere zaken om over te vergaderen of beleidsnota's te schrijven. Hier in Amsterdam op het Waterlooplein staat dit de hele dag open. Over een paar maanden zal men het er wel over eens zijn ten laste van welk budget de aanschaf van dat zwarte afdekplaatje voor de groepenkast moet worden gebracht.


Allerlei gespecialiseerde apparatuur moet ook in Frankrijk via een eigen groep worden gevoed: boiler, wasmachine, oven in de keuken (6 mm², 32 Ampère disjoncteur), elektrische verwarming en ga zo maar door. En op die groepen mag niets anders worden aangesloten, ook al lijkt het zo makkelijk even een T-doos te plaatsen om wat stroom af te tappen. Het argument dat er relatief weinig stroom wordt verbruikt door meeliftende apparatuur zal geen enkele indruk maken op een inspecteur van Consuel: normen zijn normen.

 

Ik zou zeggen: lees ook de documentatie van Schneider en Hager nog eens op je gemak door, alvorens wellicht iets teveel improviserend verder te gaan met de leidingaanleg.

 

 

Rob van der Meulen

 

 

 

 

 

 

 

 

Top
Onbekend
Print Post Geplaatst: 17-05-2011 10:10:47
re: De Franse elektrische installatie

@Robert,

 

De vorige eigenaar had stroomlevering en ik heb dat overgenomen en voortgezet.

Het is een driefasen aansluiting, 15kVA met drie-maal een lekstroomschakelaar met capaciteit 40A en afgesteld op een lekstroom van 30mA.

Als 's winters de electrische verwarming aanstaat en er teveel kookplaten gebruikt worden met een beetje oven, dan gaat het mis en tript de hoofdschakelaar.

 

In die meterkast hangt een overzicht per phase en daarin herken ik dat het al zo is dat er afzonderlijke groepen zijn voor "Sockets" en "Lights". Dus het lijkt  al overeenkomstig die normen. Ook Boiler, Oven, Kookplaat etc dat zijn afzonderlijke groepen.

 

Waar ik mee te maken heb bij de zolderinstallatie is Phase-3 en de noodzaak er iets aan te doen ligt in het feit dat anders oude bedrading begraven raakt onder 17cm polyfoamplaten die ik tussen de balklaag op maat aanbreng. En vervolgens leg ik daar een houten vloer overheen.

 

Daaronder heb ik dan nieuwe pvc-buis gelegd naar dozen die zich boven de vloer bevinden en dus altijd bereikbaar zijn.

Ook trof ik buis met bedrading van verschillende groepen er in, iets wat ik ook niet wenselijk vind.

 

De documentatie van Hager heb ik doorgenomen maar het is, voor mij, te omvangrijk om te begrijpen waar men het over heeft. Het overzicht raak ik snel kwijt want frans van alledag, dat is toch iets anders.

Allerhande voorschriften dat begrijp ik uiteraard, draaddoorsnede afhankelijk van de gezekerde waarde uiteraard ook

 

MAAR het aantal stopcontacten per ruimte?? En nog steeds die scheiding van Verlichting en WCD daar begrijp ik de onderliggende reden niet van.

 

Die stopcontacten per ruimte, daarbij heb ik wel een idee natuurlijk, maar als er te weinig stopcontacten zijn dan zie ik daar een verlengsnoer in met aan het andere einde een doos met 4-6 WCD.

Neem de omgeving rond de PC, daarbij heb ik een WCD nodig voor PC, Monitor, Printer, Scanner, externe extra HDD, Loudspeakers, bureaulamp en draadloze telefoon met beantwoorder, nu zit ik al op 9!!

Dat is geen probleem omdat het totale vermogen eigenlijk vrij laag is. De PC met iets van 350 Watt de veelvraat is

 

Wat verlichting betreft zijn er in het hele huis iets van 9 lampen aan het plafond en dus bedienbaar via schakelaars equivalent met laten we het ruim stellen 150 Watt. De totale levering is 15kVA, dus "Lights" = 1%?

Alle overige verlichting loopt via de WCD met tijdschakeling

 

Er is trouwens ook een schakelaar waarmee een WCD onder spanning gezet wordt. Waar valt dat onder? Onder WCD? Er is een HUB op aangesloten voor het dataverkeer op intern netwerk.

 

En wat ik me ook afvraag is Electrische verwarming! Die heb ik ook op WCD met tijdschakelaar en dat mag formeel dacht ik ook niet.

Het snoer naar de verwarming dient "in de inbouwdoos" te zijn verbonden en komt als snoer naar buiten, kennelijk om te voorkomen dat men er via verlengdozen nog allerlei andere zaken aansluit.

 

Kortom, ik ga er op letten dat de vermenging van Licht en WCD minimaal blijft dan wel ik voorzie in 20mm leiding om het via aparte draden aan te sluiten. Naast een deur lukt dat niet meer vanwege de bochten die de bestaande 16mm leiding maakt. Bij een controle koppel ik de WCD af en zet er een blindplaat op.

Top
Vorige 131 - 140 Volgende


het weer in Frankrijk
het weer in Frankrijk
20 jan 2014
Bovenstaande knoppen hebben geen functie meer....