Onderwerpenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen > De Franse elektrische installatie
Zoek in het hele forum naar:
De Franse elektrische installatie
Vorige 111 - 120 Volgende
Auteur Bericht
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933
Print Post Geplaatst: 12-12-2010 14:23:33
re: De Franse elektrische installatie

3 jaar geleden kwam de Consuel de door mij aangelegde electrische installatie keuren. Van alles wist ik dat ik het goed had aangelegd, alleen de aarding vond ik spannend want dat kon ik zelf niet meten. Ik had twee aardpennen tot een diepte van 2 meter in de grond geslagen en ze met elkaar verbonden met de bekende 25mm2 cuivre. Uiteraard volgde ik hem op 2 passen afstand bij de keuring.

De controleur had een klein apparaatje die hij gewoon (binnenshuis) tegen de aardleiding e.d. aanhield. Hij hoefde buiten helemaal niets te doen, wat ik juist wel verwachtte, maar kon mij op het beeldscherm van het apparaatje laten zien dat mijn aarding onder de 100 Ohm was op dat moment, namelijk 80 Ohm. Oui!

Kijk, hoe dat dan precies werkt weet ik niet maar aangezien de Consuel God is en ik mijn certificaat kreeg...

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 12-12-2010 14:53:35
re: De Franse elektrische installatie

Jean-Paul,

 

    Een testinstrumentje dat hier op lijkt? Afhankelijk van de manier waarop het réseau is aangelegd, welk stelsel er is gebruikt, welke aardingsschema's, kun je ook met een veel snellere controle volstaan, nl. met een mesure de boucle de défaut / de terre. Voor de ERDF is dit bijna overal de aansluiting volgens het TT stelsel. Er zijn ook handzame testinstrumenten met nog wat meer intelligentie aan boord, die graag hun slimme metingen via eenvoudige mededelingen op hun display aan de buitenwacht kenbaar willen maken. En dan kom je terecht bij dit soort professionele apparatuur. In de meeste stedelijke omgevingen goed toepasbaar. En vaak ook de enige manier: ik zie een Consuel controleur niet zo snel de voordeur uitlopen om tien meter verderop in de stoep een meetpen te slaan, en weer tien meter verder nog een pen ergens in het wegdek, tussen de aanstormende auto's. Op het platteland, vaak ook bemoeilijkt door grote afstanden tot het dichtstbijzijnde transformator station, je meet immers ook de weerstand van de bekabeling en de inwendige weerstand van de EDF transformator, lukt zo'n eenvoudige meting niet altijd even goed. De gemeten waarde is bij deze methode altijd hoger dan de werkelijke waarde. Maar voor een snelle check, zo'n Consuel controleur heeft meer bezoekjes af te leggen, zeker bruikbaar. Voor een particulier zou de aanschaf van zelfs zo'n eenvoudig testinstrument een gat van minimaal tweehonderd euro in het huishoudbudget slaan. Bottom line van mijn verhaal is: je kunt een standaard (digitale) universeelmeter hier niet voor gebruiken. En als je niet zeker van je zaak bent, dan is de door jou gevolgde aanpak de beste. In geval van twijfel, sla één of meer piquets de terre extra. Of laat voorafgaand aan de inspectie door Consuel toch maar een electricien langs komen, want een herkeuring - contre visite - door Consuel is niet gratis, kost honderdvijftig euro of misschien wel meer inmiddels.

 

 

Rob van der Meulen

Top
jean-paul le chateau
Berichten: 33
Reacties: 933
Print Post Geplaatst: 12-12-2010 18:03:01
re: De Franse elektrische installatie

Inderdaad, zoiets, lange draad er aan, maar met LCD schermpje, ook geluidssignaal. Indertijd zou ik zo'n apparaatje wellicht hebben aangeschafd als ik van het bestaan en de prijs had geweten. 200 euro in de totaalprijs van een heel huis was nog wel op te brengen, had zeker wat hoofdbrekens/twijfel en wellicht graafwerk weggenomen. 

Top
Pech du rat
Berichten: 16
Reacties: 62
Print Post Geplaatst: 13-12-2010 13:31:22
re: De Franse elektrische installatie

Oh Oh die Consuel.....

We hebben in april/mei 2010 de fRanse installatie compleet afgebouwd. Een keurige stoppenkast met onder een rij licht en stopcontacten, daarboven een rij voor de specifeike verbruikers (boiler, keukenapparatuur, witgoedapparaten etc) en daar weer boven een rijtje stoppen voor de (electrische) verwarmingsunits, alles goed  ingebouwd, één per groep etc. Alles met aardlek en contre foudre etc.

Ziet er schitterend uit en het werkt ook want in de zomervakantie hebben we met een "lijntje" naar de buurman alles getest en het werkte prima. Meteen maar de keuring aangevraagd.

Deze zomer(augustus heb ik ook de gevraagde € 165, 0 per cheque aan de Consuel betaald, ik wacht nu al 5 maanden op een keuring. Dan was het dossier elders (ik was al blij dat er überhaupt, vergeef me het germanisme, een dossier was), dan waren er stakingen, en nu beweren die vogels dat er een document ontbrak: het attestation de conformité oid. Het enige wat er niet gebeurt: er is nog steeds geen keuring geweest. Ik woon in de 47.

Weten jullie of en zo ja hoe ik een en ander kan versnellen, tja, hoezo versnellen, alleen laten plaatsvinden is al fijn.....

Avec sincère salutations,

Dominique

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 13-12-2010 13:56:46
re: De Franse elektrische installatie

Dominique,

 

   De vraag over de werkwijze van Consuel is ook al zo'n regelmatig terugkerend onderwerp op Franse en allochtone websites. De ERDF heeft al een keer zijn best gedaan een compleet overzicht op papier te zetten, de electricien die de Volta site beheert heeft daar deze toelichting staan, en bereidwillige Franse bricoleurs hebben zelfs een complete handleiding op internet gezet als hulpje bij het invullen van het formulier met als naam attestation de conformité. En voor hen die de procedure nog moeten starten: dit is het beginpunt op de website van Consuel zelf. En wat vinden de Franse bricoleurs er zelf van? Lees deze vraag met antwoorden. Wanneer je een electricien alles hebt laten aanleggen, vult hij als het goed is dat formulier in, en voor de doe-het-zelvers geldt dat zij hun activiteiten mogen voortzetten met het zelf invullen, naar eer en geweten, van dat Consuel formulier. Dus je zult ook een waarde moeten invullen voor la résistance mesurée de la prise de terre, dat vergt een betrouwbare meting. Dus niet zomaar iets gokken. Een vorm van zelfrapportage met controle achteraf. Bij particulieren komen ze altijd langs, het werk van de grotere elektra installatiebedrijven wordt steekproefsgewijs gecontroleerd. En ook wanneer ze niet langskomen, de kosten blijven hetzelfde. En mocht de boel niet worden goedgekeurd, dan kost de herkeuring (contre visite) tientallen euros meer, die is niet inbegrepen in de kosten van de eerste aanvraag.

 

 

Rob van der Meulen

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 20-12-2010 11:53:38
re: De Franse elektrische installatie

Hoe sluit je dat dan precies aan? Kun je dat niet even uittekenen? Dat zijn vragen die me langzamerhand bekend in de oren klinken. Voor de Franse elektrische installatie is mijn anwoord tegenwoordig vrij gemakkelijk: kijk op de website van Entraidelec. Met name voor zaken die typisch Frans zijn, bijvoorbeeld de télérupteur, de hulpgroepenkast, tableau divisionnaire / supplémentaire / secondaire en de contacteur heures pleines/creuses pour le chauffe-eau altijd weer praktisch. En de ERDF heeft iets over de GTL op papier gezet.

 

Rob van der Meulen

Top
hans63
Berichten: 11
Reacties: 93
Print Post Geplaatst: 20-12-2010 18:01:22
re: De Franse elektrische installatie

Prima tip, rob.duidelijke schema's!

Alleen ook o deze site zie disjoncteurs van de kast op 32A en in de subverdeelkast 40A; zo heb ik niet geleerd een kabel af te zekeren. Ik weet aardleks hier beginnen op 40A, maar toch.

Erger vindt ik dat de aardlek in de subkast als in de hoofdkast beiden 30ma zijn. Zijn er geen 500mA te koop in Frankrijk?

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 20-12-2010 19:18:29
re: De Franse elektrische installatie

Hans,

 

 

Voor alle duidelijkheid:

 

1) Een aardlek schakelaar van 500 mA is al in de Franse hoofdschakelaar, de disjoncteur de branchement (DB), ingebouwd.

 

2) Algemeen principe: alle gebruiksapparatuur moet zich achter een aardlekschakelaar, interrupteur différentiel (ID) van 30 mA bevinden.

 

3) Deze ID's zijn er voor de gewone particuliere installatie in twee soorten: zij die tot maximaal 40 ampère mogen verwerken, en zij die tot maximaal 63 ampère aan power-hungry equipment tegen de gevaren van aardlekstromen mogen beschermen. De 25 ampère types kom je niet veel meer tegen en de verschillen tussen de AC en A types laten we hier ook maar even buiten beschouwing. Die 63 ampère types zijn behoorlijk wat duurder, vergt ook wat meer precisie bij de productie. Reken zelf maar uit hoe gering in percentages omgerekend een stroom van 30 mA is vergeleken met de totaalstroom die er kan lopen. Ik ben al blij met een meetinstrument dat een nauwkeurigheid heeft van 0,5 %. Op een stroom van 63 A zou dat neerkomen op een meetonnauwkeurigheid van 315 mA.  Petje af voor de aardlekschakelaar die wanneer hij 63 A aan voorbij galopperende electronen ziet langstrekken nog in de gaten heeft dat er ergens nog een miniem stroompje van 30 mA naar aarde weglekt. Die 40 en 63 ampère aanduidingen hebben hier dus niets te maken met het principe van de selectiviteit. Het enige dat ze doen is afslaan bij een foutstroom van 30 mA of meer, ze slaan niet af bij een stroom die groter is dan 40 of 63A. Zou je ze permanent zwaar overbelasten dan zouden op den duur kapot gaan door oververhitting. Die selectiviteit wordt op de website van Entraidelec keurig in ere gehouden: in de hulpgroepenkast eerst een aardlekschakelaar van 30 mA (maximaal belastbaar tot 40A), en daarachter twee disjoncteurs, één van 10 A, en de ander van 16 A. Het gehele selectiviteitspoor volgend komen we dus tegen:  45 A (de DB), 32 A (de "voeder"voor de hulpgroepenkast), en tenslotte twee disjoncteurs die ver onder die 32 A liggen, nl. 16 en 10 A. Keurig volgens de regels, helemaal niets aan de hand. En die van 32 ampère is rechtstreeks aangesloten op de DB, dus vanuit het gezichtspunt van selectiviteit in de successievelijke reeks van aardlekschakelaars klopt het ook hier keurig: eerst de DB van 500 mA, en dan verderop in de hulpgroepenkast een aardlekschakelaar van 30 mA.

 

4) Tenzij je ergens de kruising tussen "pure" aardlekschakelaar en disjoncteur zou inzetten: de disjoncteur différentiel. In Nederland is dat bijvoorbeeld de Alamat, verkrijgbaar in stroomsterktes van 6 tot 32 ampère, en aardlekgevoeligheden van 10, 30, 100 en 300 mA. Ook dan moet je natuurlijk stroomafwaarts lager "zekeren", en zorgen voor een behoorlijke selectiviteitsmarge. Dan zou bijvoorbeeld de aardlekschakelaar "pur sang" in de hulpgroepenkast kunnen vervallen, en zouden de twee disjoncteurs aldaar vervangen kunnen worden door twee disjoncteurs différentiel van 10 en 16 A, beide 30 mA.  Enige nadeel, nog los van de prijs, is dat je bij een fout niet meteen ziet of de schakelaar is afgeslagen ten gevolge van une fuite de courant ou une surintensité.

 

5) Die disjoncteur van 32 Ampère in de hoofdgroepenkast om een tableau divisionnaire, secondaire of supplémentaire mee te voeden kan ook een type van 25 of 20 Ampère zijn: hangt er maar net vanaf wat je aan vermogen wilt gaan aansluiten op zo'n hulpgroepenkastje, en wat de lengte en dikte van de bedrading daar naar toe is. Zie bijvoorbeeld onder aan pagina vier van deze brochure van leRoyMerlin.

 

 

Rob van der Meulen

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 22-12-2010 08:41:17
re: De Franse elektrische installatie

Wat moet je nu doen aan het eind van het jaar: terugblikken op het afgelopen jaar, of vooruit kijken naar de nieuwe dingen die komen gaan? In mijn mail reikt de firma Hager me daar zojuist een aardige tussenoplossing voor aan: Rétrospective des nouveautés 2010. Een variatie op het thema e-catalogus. En die zijn handig voor het opzoeken van wat er allemaal verkrijgbaar is, voor achtergrondinformatie, en soms kom je al doorbladerend nog op ideeën. Om maar bij de grote drie hier in Frankrijk te blijven, dit zijn de on-line overzichten van Hager, leGrand en Schneider (Merlin Gerin).

 

Rob van der Meulen

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 04-01-2011 22:31:47
re: De Franse elektrische installatie

De afgelopen paar jaar zijn er zo nu en dan vragen geweest over de tri-phasé installatie. Of het ging om het standaard probleem dat de hoofdschakelaar bij het minste of geringste afsloeg door overbelasting op één van de fases, of om de vraag of je maar beter niet naar monophasé zou kunnen overstappen. En dat laatste is voor de meeste huisaansluitingen verreweg het verstandigste. Omdat de huizen en boerderijen op het Franse platteland sinds de electrificatie van vlak voor de oorlog, of soms pas veel later in de jaren vijftig, voor een groot gedeelte triphasé werden aangesloten, kom je die vrij kleine aansluitingen, 9kVA met drie maal 15 ampère per fase, toch nog vaak tegen. Omdat ook de EDF er naar streeft zijn netwerk, dat triphasé is, zo gelijkmatig mogelijk te belasten lukt het niet altijd om zo'n bestaande installatie om te laten zetten naar monophasé. Om niet te spreken over de vaak wat ondergedimensioneerde bekabeling, tienduizenden kilometers draad op palen, een handig rust- en uitkijkpunt voor roofvogels, maar meestal niet meer opgewassen tegen het stroomverbruik van heden. Zou één fase daarvan te zwaar worden belast door een aantal eindgebruikers, dan zakt de spanning al snel tot onder de 200 volt, en dat ziet de EDF liever niet gebeuren, en de klant ook niet. In die gevallen zit er niets anders op dan te proberen zo'n 9 kVA triphasé aansluiting om te laten zetten in een iets zwaardere puissance souscrite van 12 kVA, dan heb je tenminste al 20 ampère per fase tot je beschikking. En veel bezitters van een maison secondaire zullen na de sleuteloverdracht bij de notaris met enige verbazing, verontrusting misschien wel, de toestand van de elektrische installatie in ogenschouw genomen hebben. Bij de bezichtiging kijk je er misschien nog een beetje langs heen, of je denkt, zo doen ze dat klaarblijkelijk hier in Frankrijk, dat hoort bij de cultuur, laat ik daar maar geen kritiek op hebben. Je moet daar voorzichtig mee zijn tegenwoordig. Maar naderhand denk je, wat moet ik hier mee. Hoe zo'n oude installatie er uit kan zien wordt hier treffend geïllustreerd. Komt het u bekend voor? Zekeringen die hier en daar voorzien zijn van zilverpapier, de hoofdschakelaar die met enige regelmaat het moede hoofd laat hangen, en  bedrading die niet bepaald conform de normen is aangelegd. Wat belangrijker is, doorbladeren naar de tweede pagina, er staat ook een keurige oplossing. De heer JPdu54, de baas van de website Volta-electricité, heeft daar een nette drie-fase groepenkast geïnstalleerd. Lees ook wat hij verder nog aan fouten ontdekte in de bedrading, dan weet u wat u misschien nog tegen kunt komen. Met dit soort soucis à la mise sous tension zou je al een heel boek kunnen vullen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

 

 

Rob van der Meulen

Top
Vorige 111 - 120 Volgende


het weer in Frankrijk
het weer in Frankrijk
20 jan 2014
Bovenstaande knoppen hebben geen functie meer....