Onderwerpenoverzicht > Bouwen, verbouwen en klussen > De Franse elektrische installatie
Zoek in het hele forum naar:
De Franse elektrische installatie
Vorige 101 - 110 Volgende
Auteur Bericht
aat
Berichten: 13
Reacties: 137
Print Post Geplaatst: 16-11-2010 23:23:21
re: De Franse elektrische installatie

Robert,

Eindelijk ontmoet ik een man die ook groot gebracht is met Radio Blan.

Het was mijn kennismaking met de electronica. Heb jij die blaadjes nog? Ik ben ze helaas kwijt geraakt in de loop der tijd. Ik weet nog dat ik de jampot ontvanger gemaakt heb. Volgens de bouwbeschrijving moest je een pot van bramenjam nemen omdat daar veel ijzer in zat en dat zou goed zijn voor de spoel.

Het was natuurlijk een reclameblaadje van AMROH te muiden, maar ik heb het altijd leuk gevonden.

Wat een nostalgie hé

Aat 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 16-11-2010 23:35:56
re: De Franse elektrische installatie

Aat,

 

    Ergens in huis moet ik nog een paar exemplaren van Radio Blan hebben liggen, inclusief dat eerste exemplaar uit juli 1960 met de roemruchte jampotontvanger. Voor in totaal F 6,91 een eigen radio, eerst zien, dan geloven was mijn inzet. Het monopolie van mijn ouders op de radio ontvangst zou wellicht zijn langste tijd hebben gehad, een lokkend perspectief. En het werkte! Toen was ik verkocht.

 

Rob

Top
Taciturne
Berichten: 62
Reacties: 2190
Print Post Geplaatst: 17-11-2010 00:02:38
re: De Franse elektrische installatie

Voor de echte liefhebbers: er is de NVHR: Nederlandse Vereniging voor Historie van de Radio. Ik ben er al jaren lid van al doe ik niets meer met mijn vele buizenradio's... Schema's zoeken en downloaden, veel meer informatie is er te vinden.

Abonnement is aan te raden, het clubblad dat 4 x per jaar verschijnt is plezierig om te lezen!

 

Steven

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 17-11-2010 08:11:42
re: De Franse elektrische installatie

Na deze omzwervingen door een ander Nederland, en die stad achter de duinen, en dat gefiets over die lange Laan van Meerdervoort richting elektronicawinkels, terug naar Frankrijk. Onder het door Steven genoemde motto Ca Peut Toujours Servir hierbij een aan het november nummer van Electronique Pratique - wees gerust, van dit jaar, 2010 -  ontleend overzichtje van een paar Franse winkels waar je terecht kunt voor elektronica onderdelen. In Parijs treffen we tussen het Gare du Nord en het Gare de l'Est op nummer 6 rue de St Quentin deze firma aan met een niet erg verrassende naam. En met de metro ben je vervolgens binnen twintig minuten op nummer 11, Bd Diderot, vlakbij het Gare de Lyon, de firma Cyclades Electronique. We nemen daar de trein richting Clermont-Ferrand, en ruim drie uur later daar aangekomen kunnen we op nummer 17 Allée des Ecureuils de etalage van de firma All Electronique bewonderen. Maar ook de grote jongens als Farnell en RS zijn in Frankrijk aanwezig.

 

Rob van der Meulen

Top
Christian-le-Bricoleur
Berichten: 151
Reacties: 2902
Print Post Geplaatst: 22-11-2010 12:29:35
re: De Franse elektrische installatie

Nog even de tweepolige snoerschakelaars:

een forumlid wees mij erop dat bij www.conrad.nl een zekere keuze bestaat.

En ja, kijk bij Huis&Tuin\Elektro instatllatiemateriaal\Snoerschakelaars:

naast tientallen eenpolige ook een handvol tweepolige snoerschakelaars (en ook mooie snoerdimmers).

 

Christian von Klösterlein

 

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 22-11-2010 14:13:38
re: De Franse elektrische installatie

Christian,

 

En om de gedachte van de Europese integratie niet te beperken tot Frankrijk en Nederland, dit is een zaak in Duitsland waar ik wel eens wat gekocht heb.

 

 

Rob

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 27-11-2010 18:30:40
re: De Franse elektrische installatie

Kan dat niet anders, moet iemand bij Promotelec gedacht hebben, telkens weer dezelfde vragen beantwoorden terwijl we toch zulke leuke boekjes uitgeven en heel wat technische documentatie op de website hebben staan. In totaal 122 van de meest voorkomende vragen staan nu met beantwoording op de website.

 

Rob van der Meulen

Top
Silex
Berichten: 73
Reacties: 350
Print Post Geplaatst: 27-11-2010 22:48:39
re: De Franse elektrische installatie

Dezelfde 122 vragen + antwoorden in een pdf, om zelf te bewaren.

 

janv

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 06-12-2010 17:34:19
re: De Franse elektrische installatie

Nadat de klassieker L'installation électrique al enige tijd niet meer verkrijgbaar was, is de derde druk inmiddels weer op voorraad. Een broodnodige update vergeleken met de vorige editie die ik hier nog steeds voor me heb liggen. De diverse amendementen (nrs 1 en 2) van de afgelopen jaren op de NF elektranormen zijn er in verwerkt. Het recente amendement 3 nog niet. Ook komt de aanleg aan bod van alles wat te maken heeft met de verplichte boîte de communication in de groepenkast van het type GTL. Het grotere broertje van deze uitgave, Le grand livre de l'électricité, zal naar verwachting binnenkort in een herziene uitgave beschikbaar komen, want dat is nog steeds de tweede druk uit 2009, ook nog zonder amendement 3, en zonder de nieuwe fibre-optique voorschriften.

 

Wat je niet aantreft in dit soort overigens voortreffelijke boeken is wat de diverse interventies van de ERDF zoal kosten. Bijvoorbeeld het veranderen van je abonnement: van basis tarief naar dag/nacht, of het overstappen naar een andere puissance souscrite. Op één van de ERDF websites valt het antwoord op dat soort vragen te vinden, nl. een webpagina met als titel: Changer de puissance électrique. Vandaar kun je doorklikken naar hun prijslijst, Catalogue des prestations ERDF. Op pagina nummer 39, Fiche F 180, Modification de formule tarifiaire d'acheminement ou de puissance souscrite kom je dan terecht bij wat je aan rekening kunt verwachten voor de standaard ingrepen bij elektrische installaties van 36 kVA of minder, de woonhuisaansluiting dus.

 

En voor wie dit allemaal nog een brug te ver is, simpelweg omdat de hele elektrische installatie nog moet worden aangelegd bij nieuwbouw, is dit wel een aardig overzicht van de bouwaansluiting, de coffret de chantier.

 

 

Rob van der Meulen

Top
Robert du Moulin
Berichten: 76
Reacties: 1325
Print Post Geplaatst: 12-12-2010 12:09:54
re: De Franse elektrische installatie

Hoe zit dat nu precies met de aarde aansluiting in Frankrijk, la mise à la terre? Een vraag die op heel wat forums voor buitenlanders met een tweede huis regelmatig aan de orde komt. Voor sommige vragenstellers, de Engelsen niet in het minst, is de Franse taal een stevig probleem, dus dan moet je naar iets met plaatjes verwijzen. En niet naar de Franstalige klassiekers. Het eenvoudigste prentenboek, zelf inkleuren met de restanten van een Caran d'Ache kleur-potlodendoos hoeft niet, dat ik tot nu toe ben tegengekomen is dit. En met iets meer tekst erbij kom je onvermijdelijk weer terecht bij de voorlichtende activiteiten van Promotelec op dit terrein. Zoals hier op dit moment op hun vernieuwde website, en hier het document dat ze eerder al beschikbaar stelden. Daarin moet het badkamer gedeelte met de gewijzigde bepalingen uit het amendement 2 worden aangevuld.

 

Een andere vraag is of je die aardingsweerstand ook niet zelf kunt meten met een eenvoudige digitale universeelmeter. Daar kan ik toch weerstanden op 0,1 Ohm nauwkeurig mee meten, dus dat moet hier toch ook lukken? Mooi niet. Consuel gaat hard lachen wanneer je naar gevens verkregen volgens zo'n aanpak zou verwijzen op het ingevulde controleformulier. Helaas heb je daar gespecialieerde en zeer prijzige meetapparatuur voor nodig, moet je een aantal metalen meetpennen in de grond slaan, en moet je vooral ervaring hebben met dit soort metingen. Een vak apart. Engelstaligen kan ik nog wel eens blij maken met een uitstekend verhaal dat op de support website van de firma Fluke (meetapparatuur) te vinden is, getiteld: Principles, testing methods and applications. Downloaden duurt even, maar dan heb je ook wat. Omdat ik natuurlijk niet de verdenking op mij moet laden dat ik één fabrikant zou willen bevoordelen boven andere, en omdat het Nederlandse lezerspubliek iets minder koudwatervrees heeft voor de Franse taal dan de hier aan land geklommen kanaalzwemmers, bien étonné trouwens, hier nog een minstens even inzichtelijke bijdrage van de Franse meetapparatuur producent Chauvin-Arnoux. En een guide de la mesure de terre. Omdat de Duitsers de euro moeten gaan redden, of weer een keiharde D-mark invoeren met onvermijdelijk in het kielzog daarvan echte guldens, kwartjes en dubbeltjes, ook nog even aandacht voor de degelijkheid van een veel voorkomende meter van ABB, tegenwoordig de firma Gossen Metrawatt.

 

En voor hen voor wie het lezen van eenvoudige prentenboeken aanstekelijk werkt, hier een verwijzing naar het speelkwartier voor creativiteit (?) met taal. De flyer voor het elektriciteitsverhaal op deze website zou er dan zo uit kunnen komen te zien, of voor een anderstalige inleiding over het amendement 3 zo.

 

 

Rob van der Meulen

Top
Vorige 101 - 110 Volgende


het weer in Frankrijk
het weer in Frankrijk
20 jan 2014
Bovenstaande knoppen hebben geen functie meer....