Zwitserse personeelswervers: ‘Fransen zijn lui en arrogant’

ZwitserlandIn Zwitserland liggen de Fransen niet goed op de arbeidsmarkt. Personeelswervers zouden het niet hebben gemunt op Fransen die naar een baan in Zwitserland op zoek zijn. Deze Fransen worden door personeelsafdelingen, geciteerd in een artikel in de Zwitserse krant Le Matin Dimanche als ‘lui en arrogant’ omschreven. In sommige personeelsadvertenties van banken en in de bouw staat expliciet vermeld dat men Zwitsers moet zijn om te solliciteren. Dit is overigens in strijd met de afspraken die ook Zwitserland met de Europese Unie heeft gemaakt.

Ook eisen sommige ondernemingen dat de Franse sollicitanten goed Duits moeten kunnen spreken, hoewel dat voor de baan niet nodig is. In de bouwsector neemt men liever geen Fransen aan na slechte ervaringen. Zij zijn vaak ziek op maandag en vrijdag en koesteren een houding van geringschatting en veeleisendheid. ‘Er zijn altijd problemen, terwijl het met Spanjaarden en Portugezen prima gaat’, aldus een personeelswerver.
Bij het verschijnen van dit in de Franse media breed uitgemeten bericht kwamen de cijfers vrij over de Franse arbeidsduur. Franse werknemers met een voltijds baan werkten in 2011 gemiddeld 39,5 uur per gewone werkweek van vijf dagen, iets meer dan in 2003, maar minder dan het Europese gemiddelde van 40,4 uur, zo heeft het Franse Ministerie van Werkgelegenheid eind juli bekendgemaakt. Wat arbeidsduur betreft, staat Frankrijk op de 21e plaats van de 27 EU-landen van 2011. In Nederland wordt het minst gewerkt met gemiddeld 29 uur per week. in Frankri8jk blijkt het leidinggevende personeel het meeste aantal werkuren te maken (44,1), dan volgens de kantoormensen (38,3) en arbeiders (38). Rekening houdend met vrije dagen, feestdagen komt de gemiddelde Franse werkweek uit op 35,8 uur in 2011. Jaarlijks wordt 213 dagen gewerkt (1683 uur). In de jaren vijftig van de vorige eeuw werd nog ongeveer 1900 uur arbeid verricht. Vrouwen met voltijds banen blijken minder uren te maken dan mannen, het verschil is 138 uur per jaar. Het verschil wordt grotendeels verklaard uit de rol die de moeders in het gezinsleven spelen en vaker moeten verzuimen zoals bij ziekte van de kinderen. Kaderpersoneel maakt 1867 uren per jaar, ondanks het grotere aantal ATV-dagen waarover deze categorie beschikt (11 gemiddeld tegen 8 voor beambten en 6 voor arbeiders). De fiscale druk en vooral die van de sociale belastingen en sociale premies leiden er in Frankrijk toe dat de gemiddelde Franse werknemer bijna zeven maanden werkt om de publieke uitgaven te financieren. Om precies te zijn, na 26 juli beginnen de verdiensten voor de werknemers zelf beschikbaar te komen. De meeste belastingen en heffingen op arbeid alsook de btw worden in België en Frankrijk geheven. De totale druk is respectievelijk 60,3 en 56,6%. Daarna komen Oostenrijk, Hongarije, Duitsland en Italië.

Reageren kan op het forum

©2019 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account