Zuid-Frankrijk in shock na overstromingen

overstromingenDe Aude en de Pyrénées-Orientales in Zuid-Frankrijk verkeerden deze maandag in een staat van shock na de overstromingen van het afgelopen weekend, die tot 1 dode hebben geleid en het evacueren van 3 500 personen noodzakelijk maakten.

De overstromingen volgden op die in de Var, 2 dagen daarvoor, waarbij vier personen overleden. Een meisje van 8 jaar is nog altijd niet gevonden. Dit najaar is uitzonderlijk regenachtig en wordt zelfs gemarkeerd door waterhoogterecords. De Aude en de Pyrénées-Orientales zijn vandaag aangemerkt tot natuurrampgebieden, zo stelde de minister van binnenlandse zaken, Bernard Cazeneuve, die zondag een bezoek bracht aan de plaats Rivesaltes. In de ministerraad van 10 december zal ook de Var tot gebied worden verklaard waar een natuurramp heeft plaatsgevonden.

In de Pyrénées-Orientales, in Argelès-sur-Mer en Rivesaltes, de twee zwaarstgetroffen gemeenten, hebben de vloedgolven tientallen auto’s meegesleurd en grote materiele schade aangericht. Er zijn regenbuien gevallen met hoeveelheden water van 150 tot 200mm in vierentwintig uur. Meteofrance stelt dat dit soort verschijnselen opmerkelijk, maar niet echt uitzonderlijk is in het najaar in het gebied rond de Middellandse zee. Dit komt door de verschuiving van massa’s warme en vochtige lucht vanuit de Middellandse Zee in het zuiden richting het noorden, die veroorzaakt wordt door lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan. Als vochtige warme lucht tegen de koude lucht botst, veroorzaakt dat zware buien. Wat wel uitzonderlijk is, is dat dit verschijnsel dit najaar zo vaak achter elkaar plaatsvindt. Noodweer met deze frequentie komt maar eens in de 20 jaar voor.

Alleen al in de maand november zijn er opmerkelijke hoeveelheden regen gevallen. In Nîmes bijvoorbeeld is in 500 mm regen gevallen, terwijl er normaal gesproken maar 400 mm over een heel jaar valt.

Sinds het begin van dit jaar zijn er nu 24 doden gevallen door het slechte weer in de departementen Alpes-Maritimes, Ardèche, Aveyron, Dordogne, Gard, Hautes-Alpes, Hérault, Lozère, Pyrénées-Atlantiques, Pyrénées-Orientales en de Var. Daarbij zijn de vermiste personen niet meegerekend.

©2020 Communities Abroad  |  infofrankrijk.com

DISCLAIMER

Login

of    

Forgot your details?

Create Account